Hoe maak je vrienden in het buitenland?

Na de opwinding van het kiezen van een land (stad), het organiseren van je vluchten, het controleren van items op je inpaklijst en het afscheid nemen van je familie, word je uiteindelijk geconfronteerd met de realiteit: je gaat naar het buitenland en alles staat op het punt te veranderen. Waaronder ook je vrienden. Ja, dat klopt - je vriendschapscirkel staat op het punt te groeien en wordt veel internationaler. Net als school en universiteit is gaan werken in het buitenland een leuke periode om mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken. Wacht niet te lang om je open te stellen voor nieuwe vriendschappen! Vooral de eerste weken na aankomst, is het vinden en maken van vrienden als expat een van de moeilijkste dingen die je ooit zult moeten doen. Maar vrienden maken in het buitenland is echt niet moeilijker dan thuis. Als je te weten wilt komen hoe je vrienden maakt als expat of misschien een geliefde hebt die het moeilijk vindt om vrienden te maken als expat, lees deze gids dan verder en maak er het beste van!

Wees actief online

Dit is erg belangrijk. Zoek lokale groepen op sociale media of ergens anders online, zoals specifieke forums en dergelijke. Je lokale groepen zijn immers een geweldige manier om mensen te ontmoeten. Veel expat-groepen zitten vol met mensen die nieuw zijn of gewoon op zoek zijn naar nieuwe vrienden en de anderen in de groep, die al wat langer in het land wonen, kunnen je helpen met vragen en problemen. Het is dus een geweldige manier om mensen te ontmoeten op een manier die weinig moeite kost. Veel mensen houden ook van Meetups. Je kunt heel wat vrienden ontmoeten via online gemeenschappen. Misschien is het in het begin raar voor je, maar je zult je snel thuis voelen online, gewoon omdat het een geweldige manier is om zinvolle relaties met mensen te leggen. Je hoeft jezelf ook niet helemaal bloot te geven als je dit niet wilt. Zie het als een soort van screeningsproces om de meest geweldige mensen te vinden met wie je vrienden wilt zijn! Vaak verlopen nieuwe vriendschappen zelfs via via. Je zult de mensen dankbaar zijn die je aan anderen voorstellen.

Ken jezelf en wees eerlijk

Als je niet extravert bent, is het moeilijker om nieuwe vrienden te maken, omdat je echt de energie moet vinden om nieuwe mensen te ontmoeten. Veel evenementen zijn vaak luidruchtig, chaotisch en druk, dus als je niet goed bent in groepen, vermijd deze gebeurtenissen omdat ze misschien niet de beste manier voor je zijn om mensen te ontmoeten. Als je het niet goed doet met grote groepen, zelfs al ben je extravert, ga er dan niet heen! Er bestaan nog genoeg andere manieren om nieuwe vrienden te maken in het buitenland.
  • Als extravert is het moeilijker om vrienden te maken
  • Vermijd grote evenementen of bijeenkomsten als extravert
Je bent zeker niet de enige die er de voorkeur aan geeft om mensen afzonderlijk te ontmoeten om te zien of je het goed met elkaar kunt vinden. Het is trouwens moeilijker om contact te leggen wanneer er andere mensen, muziek of andere dingen aan de hand zijn tijdens een evenement, omdat je niet altijd de zinvolle gesprekken kunt hebben die je mogelijk wilt hebben. Tenslotte, doe jezelf niet anders voor om jezelf leuker of aangenamer te laten lijken. Als iemand je vriend gaat worden, moet je eerlijk zijn over je persoonlijkheid en hoe je handelt. Sommige mensen doen het niet goed met agressief of arrogant gedrag. Er zou bijvoorbeeld iemand kunnen zijn met wie je echt graag vrienden zou willen worden op het werk. Dat je een eerste stap zet, is een goede zaak, maar wees niet teleurgesteld of ontmoedigd als die persoon niet overdreven enthousiast is om dingen met jou te gaan ondernemen. Te agressief of arrogant zijn kan mensen afschrikken, vooral als er een cultureel verschil is. Geef mensen de tijd om je te leren kennen en neem ook de tijd om iemand te leren kennen.
  • Neem de tijd om iemand te leren kennen
  • Benader mogelijke nieuwe vrienden niet met agressief or arrogant gedrag
  • Wees vooral eerlijk met jezelf

Ga iets drinken en niet eten bij een eerste ontmoeting

Het is een slecht idee om akkoord te gaan met een lunch bij een eerste ontmoeting. In de eerste plaats kost het meer geld en gaan lunchen kan vrij lang duren. Je zult vrij snel weten of het klikt met een persoon of niet. Waarom zou je een ongemakkelijke lunch doorstaan, waarbij de kans bestaat dat geen van jullie beiden achteraf contact zal houden? Geef daarom de voorkeur aan een kopje koffie! Simpelweg omdat het meer mogelijkheden biedt om vroegtijdig te vertrekken als je je ongemakkelijk voelt of het niet klikt.

Klop aan bij je buren

Een van de gemakkelijkste manieren om vrienden te maken als expat, is door mensen te zoeken die dichtbij je in de buurt zijn. Vooral als je geen auto hebt en afhankelijk bent van het openbaar vervoer (dat niet altijd beschikbaar is), kun je je al snel geïsoleerd voelen. Tenzij je vrienden maakt met mensen die in jouw omgeving wonen. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen, afhankelijk van de leeftijden en soorten mensen die om je heen wonen. Als je ergens woont met lokale bijeenkomsten of buurtgroepen, overweeg dan om er aan deel te nemen.

Weet wanneer het niet gaat werken en iemand je gebruikt

Misschien heb je een vriend of vriendin die erop staat om iemand van zijn of haar vriendenkring te ontmoeten. Uiteraard kan dit positief uitdraaien, maar helaas ook negatief. Zodra je de persoon ontmoet, kan het duidelijk voor je zijn dat jullie geen klik hebben. Niet iedereen is immers op zoek naar dezelfde dingen in een vriendschap. Sommige mensen zijn gewoon geïnteresseerd in zichzelf en als je even stilstaat om erover na te denken, is het vaak duidelijk dat de wereld om hen draait. Jouw vrienden in het buitenland moeten je steunen en motiveren. Probeer dan ook egocentrische of negatieve mensen te mijden. Als je afspreekt met je vrienden, is het de bedoeling dat je je zinnen kunt verzetten op leuke en aangename dingen. Vriendentijd staat gelijk aan ontspanning en niet aan het leeggezogen worden door iemand die centraal wil staan of probeert om je te gebruiken op de een of andere manier. Onthoud dat echte vrienden geïnteresseerd zijn in wie je bent en je altijd zullen steunen en opfleuren tijdens moeilijke momenten. Tenslotte leef je zonder je familie en vrienden van thuis, kies dan ook je vrienden in het buitenland verstandig!

Erken dat het tijd kost om een vriendschap op te bouwen

Denk aan enkele van je beste vrienden thuis. Jullie zijn ook niet na een dag de beste vrienden geworden. Het kost tijd om duurzame vriendschappen op te bouwen en betrokken te raken in iemands leven. Je kunt niet verwachten dat je meteen uitgenodigd zult worden om dingen te ondernemen of iemand je in vertrouwen neemt. Begin dus met kleine dingen om een mooie vriendschap op te bouwen. Jij zal als eerste de stap moeten zetten, maar laat het niet opdringerig aanvoelen. Met opdringerig gedrag neem je het risico dat je mensen van je wegduwt. Nodig iemand uit voor een kop koffie. Maak er een gewoonte van om je collega's op het werk te vragen hoe hun weekend was. Breng een doos met koekjes naar de buren, zodat ze de volgende keer dat ze je zien goedendag zeggen of een praatje met je maken. Vriendschappen zijn als bloemen. Je moet ze eerst water geven voordat ze beginnen bloeien. Geef je ze geen water, dan verwelken ze. Je moet dus gewoon volhardend zijn, maar niet alles meteen verwachten. Vooral geduld is de sleutel naar het maken van nieuwe vrienden.

Doe vrijwilligerswerk of vind een baan

Als je vrienden wilt maken, is vrijwilligerswerk een geweldige manier om mensen te ontmoeten. Het is geen garantie dat de mensen die je zult ontmoeten voor altijd je beste vrienden zullen zijn, maar de kans is groot dat je - als je sociaal en vriendelijk bent - snel nieuwe mensen zult vinden om mee te praten. In het geval van vrijwilligerswerk werk je samen aan iets dat je passie is of waar je je mee bezig houdt. Je zult zeker dingen vinden om over te praten met mensen die er ook voor hebben gekozen om dat soort vrijwilligerswerk te doen. In het geval van een baan, realiseren de meeste mensen zich dat het heel wat voordelen biedt om op een goede manier met je collega's om te gaan op het werk. Vooral omdat je meer tijd op het werk doorbrengt dan thuis. Op die manier kun je al snel goede vrienden vinden tussen jouw collega's, waar je na de werkuren mee kunt afspreken om samen leuke dingen te doen. Bovendien wordt het ook leuker om te gaan werken met een goede vriend of vriendin in de buurt. Bekijk vacatures op werkeninhetbuitenland.nl!

Een appartement of huis delen

Uiteraard gaat dit verder dan vriendschap. Je wilt immers een huisgenoot hebben die af en toe ook het toilet schrobt. Maar idealiter zou je ook goede vrienden kunnen worden met je huisgenoot. Ze zijn immers het dichtst in je buurt terwijl je ver weg bent van je familie. De meeste huisgenoten worden goede vrienden, maar je moet ze wel eerst goed screenen. Als je eerder van het rustige en huiselijke type bent, zal een diepe vriendschap met een actief persoon die graag uitgaat niet van een leien dakje gaan.

Probeer nieuwe hobby's

Hobby's zijn niet alleen een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten - ze zijn ook perfect om je geest te ontspannen als het moeilijk wordt of na een drukke werkweek. Neem een time-out met yoga, surfen, coderen, brood maken, klimmen, tuinieren, kalligraferen, tennis, fotografie, taekwondo of wat je maar kunt bedenken en wat er voor handen is! Bekijk de activiteiten die worden aangeboden in de stad waar je woont of vraag collega's op het werk wat ze in hun vrije tijd doen.