Litouwen

Wonen en werken in Litouwen

Litouwen is niet alleen een betaalbaar en veilig land, het is ook een land dat hoog scoort op het gebied van gelukkige werknemers en het biedt een goede balans tussen werk en privéleven. Iets dat zeer aantrekkelijk is voor expats en buitenlanders die geïnteresseerd zijn in verhuizen naar het buitenland om daar vervolgens te gaan werken. Met meer dan 150 internationale bedrijven is het vrij gemakkelijk om een baan te vinden met een fatsoenlijk salaris, of je nu een vooropleiding hebt gedaan of niet.  Naast de gunstige arbeidsomstandigheden in het land, biedt Litouwen ook een geweldige manier van leven. Met zijn bijna middeleeuws ogende steden en gebouwen en prachtige natuur, krijg je een charmante combinatie van cultuur en moderniteit.  Net zoals veel andere landen in Europa had Litouwen een quarantaineperiode van een aantal maanden toen het aantal coronagevallen toenam. Het land heeft de situatie nu onder controle en is één van de landen die het minst is getroffen. Toch zijn er veel beperkingen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 1 meter afstand houden van anderen, grondig zijn met het wassen en desinfecteren van je handen en je mag niet naar het werk gaan als je symptomen ervaart die verband houden met Corona.
Vilnius, Litouwen Vilnius

Wonen in Litouwen

Algemene informatie over Litouwen

 
 • Het weer: Milde tot warme zomers en koude winters - van +25 tot -4 °C
 • Bevolking: Ongeveer 2.8 million inwoners
 • Geschiedenis: Vroeger maakte Litouwen deel uit van de voormalige Sovjet-Unie, maar het land werd in 1990, na bijna 50 jaar Sovjet-bezetting, onafhankelijk.

Wist je dat?

 
 • Litouwen staat in de top 20 van landen in de wereld met een snelle internetverbinding
 • Litouws is één van de oudste talen ter wereld
 • Litouwen bezit ook de oudste boom van Europa: de Stelmuze. Deze heeft de kruistochten overleefd
 • Aan het einde van de 14e eeuw was het Groothertogdom Litouwen het grootste land van Europa en omvatte het huidige Wit-Rusland, Oekraïne en delen van Polen en Rusland
 • De meest populaire sport in Litouwen is basketbal

Een appartement in Litouwen

Klaipeda, Litouwen Klaipeda
Het huren van een appartement is de meest voorkomende keuze die expats in Litouwen moeten maken. Zoals in de meeste landen is wonen in de hoofdstad of in de grotere steden duurder dan wonen in kleinere steden of buiten het stadscentrum. Vergeleken met andere EU-landen, kun je huurwoningen zoals 1-slaapkamer appartementen in het centrum van grotere steden, voor ongeveer 400-500 euro per maand vinden. Voor een groter appartement kun je rekenen op 600-900 euro per maand. Het is ook een optie om op zoek te gaan naar een kamergenoot waarmee je de kosten kunt delen en zo wat geld te besparen op de huur. Nutsvoorzieningen zoals de maandelijkse kosten voor elektriciteit en water zijn meestal niet inbegrepen in deze prijs.  Wanneer je een appartement vindt, teken je meestal een huurcontract voor 12 maanden, maar in sommige gevallen kun je onderhandelen over een kortere huurperiode. Iets om rekening mee te houden is dat het ook gebruikelijk is om een borgsom te moeten betalen die gelijk is aan 1-3 maanden huur voordat je gaat verhuizen. Dit krijg je uiteraard terug wanneer je besluit om te verhuizen.  Je kunt appartementen zoeken op websites zoals https://domoplius.lt/en/ of je kunt naar de mogelijkheden vragen in Facebook-groepen voor expats die in Litouwen wonen. Ook kun je Facebook-groepen bekijken die speciaal zijn gemaakt voor het vinden van appartementen. Je kunt zelfs advies krijgen van je nieuwe werkgevers die een beter inzicht hebben in de woningmarkt in de stad. Of misschien kun je van jouw werkgever een verhuispakket inclusief appartement, krijgen.

Kosten van levensonderhoud in Litouwen

De kosten van levensonderhoud zullen in de meeste gevallen lager zijn dan in andere Europese landen, afhankelijk van waar je vandaan komt. Litouwen werd een paar jaar geleden zelfs tot één van de goedkoopste landen van Europa uitgeroepen. Net als in veel andere landen zul je wat meer geld uitgeven aan accommodatie en eten als je in of rondom de hoofdstad (Vilnius) woont. Als je in een kleinere stad woont, kun je vaak geld besparen op uitgaven als huur en boodschappen. Als het gaat om de prijzen voor eten, kost een maaltijd voor twee in een restaurant ongeveer 35 euro, een cappuccino ongeveer 2,20 euro en je kunt een geïmporteerd biertje (0,33 l) krijgen voor ongeveer 3 euro. En als je een markt of supermarkt bezoekt, kun je een kilo aardappelen en rijst kopen voor minder dan 2 euro. Ook kun je daar een liter melk kopen voor 0,88 euro en een dozijn eieren voor 1,50 euro.  De kosten van levensonderhoud omvatten ook het internet in jouw appartement en de kosten voor dingen die onder gezondheid en vrije tijd vallen. In Litouwen kun je een internet abonnement krijgen met onbeperkt data voor slechts 10 euro per maand. Verder kun je een abonnement bij de sportschool krijgen voor 29 euro per maand, afhankelijk van de sportschool waar je naartoe gaat natuurlijk. Als je een bezoekje wilt brengen aan de bioscoop, betaal je 7 euro voor een kaartje.   
  Vilnius Amsterdam
Boodschappen    
1 kg sinaasappels 1,25€ 1,63€
12 eieren 1 kg aardappels 1,6€ 0,51€ 2,76€ 1,48€
Restaurant/café  
Geïmporteerd biertje (0,5 l) 3€ 5€
Maaltijd voor twee in een restaurant 40€ 75€
Cappuccino 2,3€ 3,8€
Wellness en gezondheid  
Sportschool abonnement 29€/maand 40€/maand
Bioscoopkaartje 7€ 12€
Openbaar vervoer  
Buskaartje enkele reis 1€ 3,2€
Taxi (normaal tarief) 3€ 5€
Gemiddeld salaris 900-1400 € 3.500€
 

Verkeer en transport

Kaunas, Litouwen Kaunas
In Litouwen is het toegestaan om auto te rijden met een Europees rijbewijs zolang het niet verlopen is. Litouwen is een rechtsrijdend land, net zoals de meeste landen in Europa, dus als je een ervaren bestuurder bent zul je op dit gebied geen problemen ondervinden. De verkeersomstandigheden kunnen echter een beetje afwijken van wat je misschien gewend bent, aangezien Litouwse bestuurders erom bekend staan een beetje agressief en soms onvoorzichtig te zijn.  Als je niet rijdt, hebben de steden veel opties op het gebied van openbaar vervoer waaruit je kunt kiezen. Bussen of trolleybussen komen het meest voor. In Vilnius kost een enkele reis € 1, -. Als u een Vilniečio kortelė (elektronisch ticket) voor € 1,50 krijgt, kost een enkele reis € 0,65. Je kunt ook 24/72 uurpassen kopen voor € 5/8 (www.vilniusticket.lt). Daarnaast heb je de mogelijkheid om een fiets of een scooter te huren op veel plaatsen in de grotere steden. Als je een taxi of een Uber moet bestellen, zal dit vrij goedkoop zijn, vooral in vergelijking met andere EU-landen. Als je een langere reis wilt maken, heb je ook de mogelijkheid om met de trein tussen de steden in Litouwen te reizen. Tussen Vilnius, de hoofdstad, en de steden Kaunas, Varena, Šiauliai and Klaipėda, is er een aansluitend spoorwegnetwerk dat wordt geëxploiteerd door LG Keleiviams treinen. Aangezien de meeste grotere steden op ongeveer 1-2 uur afstand van Vilnius liggen, kan het verder ontdekken van Litouwen de perfecte weekendactiviteit zijn.

Hoe besteed je je vrije tijd

In heel Litouwen vind je veel interessant plekken om te bezoeken en te ontdekken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel musea, die op veel verschillende dingen gericht zijn, van geschiedenis en religie tot literatuur en cultuur.  Als je eenmaal gesetteld bent en klaar bent om met je ontdekkingsreis te beginnen, zul je erachter komen dat er veel mooie omgevingen in Litouwen zijn. Je kunt je ontdekkingsreis bijvoorbeeld beginnen in Vilnius Old Town, dit gebied is één van UNESCO’s World Heritage gebieden en je zult al snel begrijpen waarom. Met zijn spectaculaire architectuur en charmante geplaveide straten is het moeilijk om niet verliefd te worden. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Gediminas Castle Tower, die 48 meter boven de stad Vilnius ligt.   Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Litouwen, is een bezoek aan Grūto Parkas, een park en nationaal centrum, een goed idee. Hier vind je relikwieën en beeldhouwwerken uit de tijd dat het land in handen was van de Sovjet-Unie. Een ander park dat een bezoekje waard zou kunnen zijn is het Curonian Spit National Park, in Neringa. Hier kun je niet alleen genieten van de prachtige omgeving, maar hier vind je ook een kuuroord met vele geneeskrachtige behandelingen, waaronder mineralen uit de Baltische zee.  Je kunt ook naar de bioscoop of het theater gaan, of tickets kopen voor een concert of jazzfestival (deze zijn populair in Litouwen). Zodra de wereld verlost is van Covid-19 natuurlijk. Op dit moment zijn alle grote, openbare bijeenkomsten helaas geannuleerd.

Vind andere expats

In Litouwen wonen ongeveer 60 000 buitenlanders uit de hele wereld met een verblijfsvergunning. Er is dus een grote kans dat je andere expats zult vinden als je in contact wilt komen met mensen uit jouw eigen land. Een optie is om lid te worden van de Facebookgroep genaamd Foreigners in Vilnius om in contact te komen met anderen. In het Migration information centre (MIC) “I Choose Lithuania” kun je ook andere opties vinden om in contact te komen met andere expats en ook andere nuttige informatie en hulp om je reis in het nieuwe land te beginnen.  Bovendien zijn er meestal ook Facebook-groepen voor Nederlandse mensen in Litouwen of Duitse mensen in Litouwen, enz. te vinden.  

Taal - Leer Litouws

De voertaal bij een internationaal bedrijf in Litouwen zal Engels zijn. Maar als je geïnteresseerd bent in het leren van een woordje Litouws voordat je in Litouwen aankomt, hebben wij hier een paar veelgebruikte zinnen opgesomd:
 • Goedemorgen - Labas rytas (lah-bahs ree-tahs)
 • Bedankt - Aciu (ah-choo - wordt vaak verward met een nies)
 • Hoe gaat het met jou - Kaip laikaisi (Kayp SEh-kah-sih)

Werken in Litouwen

Curonian Spit National Park Curonian Spit National Park
Litouwen is de afgelopen jaren een populairdere keuze geworden voor werkzoekenden uit de EU en dankzij de groeiende economie van het land kiezen expats ervoor om hier naartoe te verhuizen en een toekomst op te bouwen. Het aantal Nederlanders is niet enorm, maar er wonen en werken een paar honderd mensen in het land. Op de arbeidsmarkt vind je veel internationale bedrijven die kantoren hebben in Litouwen, bijvoorbeeld Revolut, Nasdaq, Western Union en Teleperformance. Veel openstaande vacatures zijn banen binnen sectoren als ICT, economie en communicatie. De meeste expats vinden banen in deze sectoren.  Teleperformance, dat een kantoor in Vilnius heeft, is een bedrijf dat regelmatig op zoek is naar klantenservice medewerkers in vele talen. Bij deze bedrijven heb je in de meeste gevallen een inwerkperiode, een zogenaamde proeftijd van 3-6 maanden. Tijdens deze periode leer je de kneepjes van het vak en begin je je comfortabel te voelen in je nieuwe functie. Later krijg je vaak veel mogelijkheden om promotie te maken. Een andere optie, voor als je goed bent in Engels, is om Engels te onderwijzen in Litouwen. Je werkt dan op een buitenlandse taal school of met privé-leerlingen en je kunt hiermee een redelijk goed salaris verdienen.  

Op een baan solliciteren

Wanneer je op een baan in Litouwen solliciteert moet je je CV naar het Engels laten vertalen. Zelfs als je solliciteert op een baan bij een bedrijf waar je in je moedertaal kunt praten, kunnen de mensen die jouw sollicitatie lezen en behandelen internationaal zijn. Zorg ervoor dat je CV en sollicitatiebrief up to date zijn en dat de informatie correct is. Vergeet niet je sterke punten te benadrukken en eventuele extra talen die je spreekt toe te voegen. Hier bij Workwide plaatsen we openstaande vacatures in Litouwen op onze vacaturesites en als je iets tegenkomt wat je leuk vindt, zal het sollicitatieproces goed aan je worden uitgelegd.

Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsomstandigheden

Als je eenmaal een contract hebt getekend, ben je officieel in Litouwen werkzaam en tenzij je in ploegendienst werkt, zal je een werkweek hebben van 40 uur, van maandag tot en met vrijdag. Je kunt overuren maken, maar een werkdag mag niet langer duren dan 12 uur. Je hebt ook recht op vier weken betaalde vakantie per jaar. En als je zwanger wordt en een baby krijgt, heb je recht op 126 dagen betaald zwangerschapsverlof.

Ontslagtermijn

De opzegtermijn voor jou als werknemer bij een bedrijf in Litouwen zal vaak in jouw contract worden vermeld. In de meeste gevallen zal de opzegtermijn één maand zijn, maar als je minder dan een jaar bij het bedrijf hebt gewerkt, kan het slechts twee weken zijn.

Kantooromgeving/werkcultuur

Kaunas, Litouwen Kaunas
De Litouwers staan bekend als harde werkers en de algemene arbeidscultuur is gebaseerd op het feit dat ze trots zijn op hun werk. Aangezien de arbeidsmarkt een beetje concurrerend is, doen velen moeite om een carrière op te bouwen. Daarnaast is de sfeer op kantoor over het algemeen sociaal en ontspannen en worden Litouwers vaak omschreven als respectvol.  Je moet de mensen waarmee je samenwerkt in eerste instantie aanspreken met hun beroepstitel en hun achternaam, maar als je elkaar beter kent, kun je elkaars voornaam gebruiken. Een ander belangrijk punt om te onthouden is om oogcontact te houden als je met mensen praat, dit is een teken van respect. Er is niet altijd een verplichte dresscode, maar probeer je altijd fatsoenlijk te kleden. 

Netwerken

Zowel expats als lokale mensen kunnen in Litouwen op eventbrite netwerkevenementen vinden om informatie met anderen te delen en kennis over het bedrijfsleven op te doen. Door naar een netwerkevenement te gaan kun je contacten leggen die goed voor de toekomst en je carrière kunnen zijn, meer leren over je vakgebied of gewoon nieuwe mensen en andere expats met dezelfde professionele ervaring als jij ontmoeten.  Een andere optie is om lid te worden van Facebook-groepen voor expats in Litouwen, waarin admins of leden soms bijeenkomsten of evenementen organiseren.   

Aankomst in Litouwen

Palanga, Litouwen Palanga
Als EU-burger zul je geen enkel probleem ondervinden als je van plan bent om naar Litouwen te verhuizen. De standaardprocedure voor verhuizingen binnen de EU is dat je 90 dagen in je nieuwe land kunt blijven zonder je te hoeven registreren en dat je je met je paspoort of identiteitskaart kunt legitimeren. Dit geldt ook voor Litouwen. Echter, als je van plan bent om langer te blijven, moet je een verblijfskaart aanvragen, als tijdelijke of permanente inwoner. Dit moet gebeuren bij de migratiedienst, genaamd MIGRIS, in Litouwen en de documenten die je moet meenemen zijn:
 • Je paspoort of ID-kaart
 • Een contract waaruit blijkt dat je in Litouwen werkt
 • Een ingevulde aanvraag voor een verblijfsvergunning
Je kunt beginnen met het sturen van een e-mail naar de migratiedienst om hen te laten weten dat je een verblijfsvergunning wilt aanvragen. Je maakt dan een afspraak, bezoekt persoonlijk je lokale kantoor en neemt de bovenstaande documenten mee. 

Burgerservicenummer en belastingnummer

Zodra je werkzaam bent in Litouwen, wordt je gedekt door de verplichte sociale verzekering van het land. De kosten hiervoor worden elke maand automatisch ingehouden op je salaris en dekken alles, van o.a. ziektekostenverzekering, moederschaps- en vaderschapsverlof, pensioenverzekering en werkloosheidsverzekering.  Als expat in Litouwen, moet je ook een belastingnummer aanvragen. Dit heet een TIN-nummer (Tax Identification Number) en bestaat uit 11 unieke cijfers. 

Een bankrekening openen

Het openen van een bankrekening in Litouwen is vrij eenvoudig en er zijn enkele banken om uit te kiezen. Het land heeft bijvoorbeeld een aantal Scandinavische opties zoals Swedbank en SEB, maar je kunt ook kiezen voor Paysera, Mister Tango en Revolut. Wanneer je een rekening wilt openen moet je persoonlijk naar één van de banken gaan en jouw paspoort en een verblijfsvergunning meenemen. Sommige banken vragen extra documenten, dus bezoek eerst de website van de bank waar je een rekening wilt openen voordat je een afspraak maakt.  Nadat je aanvraag is afgerond en goedgekeurd, zal je bankrekening binnen vijf werkdagen klaar zijn en kan er een pinpas worden afgeleverd op je huisadres of kun je deze ophalen bij de bank. 

Ziektekostenverzekering

Vilnius, Litouwen Vilnius
Zoals eerder genoemd is, word je in de verzekeringspolis van Litouwen opgenomen zodra je werkzaam bent en een verblijfsvergunning hebt. De verzekering omvat gezondheidszorg en net als een Litouwse burger krijgt u gratis gezondheidszorg in openbare ziekenhuizen.  Je moet je echter wel inschrijven voor deze openbare ziektekostenverzekering in een lokaal gezondheidscentrum of een lokale kliniek, genaamd Poliklinika. Hier krijg je een “huisarts” die je zal helpen bij klachten, het schrijven van een bericht voor je werkgevers als je thuis moet blijven van het werk en je medicijnen zal voorschrijven wanneer dat nodig is.  Als je wilt kun je je ook aanmelden voor een privé-gezondheidszorg optie, aangezien er in veel van de steden in Litouwen privéklinieken zijn. Je kunt ervoor kiezen om een particulier medisch centrum te bezoeken om je persoonlijk in te schrijven of om het online of telefonisch te regelen. 

Belasting/salaris

Het gemiddelde salaris in Litouwen in 2020 is ongeveer 1700 euro per maand en het minimumloon is ongeveer 600 euro per maand. Afhankelijk van de beroepscategorie waarin je je bevindt, kan het echter verschillen. Zo verdient een receptioniste ongeveer 1000 euro per maand en kan een reisbureau 1400 euro per maand verdienen. Vanaf januari 2020 bedraagt de officiële belasting 20% van je persoonlijke inkomen en wordt dit ingehouden op je loon. Het tarief van 20% is van toepassing als je jaarinkomen in totaal minder dan 84 gemiddelde salarissen bedraagt. Als je jaarinkomen hoger is dan 84 gemiddelde salarissen, betaal je 32% belasting.

De belangrijkste redenen om naar Litouwen te verhuizen

Litouwen is een expat vriendelijk land dat werkgelegenheid biedt binnen sectoren als ICT, klantenservice en economie. Het land staat niet alleen bekend om haar vele tevreden werknemers, het is ook rijk op het gebied van geschiedenis en cultuur en het heeft een prachtige kustlijn en architectuur in het centrum van de stad. Als expat is er veel te ontdekken en het is misschien wel de perfecte bestemming als jij voor het eerst gaat verhuizen.  Met een baan in Litouwen zul je kennis opdoen die je in jouw eigen land niet kunt krijgen en zul je zowel professionele als persoonlijke groei doormaken. In het begin is het misschien een uitdaging om weg te zijn van familie en vrienden, maar uiteindelijk zul je nieuwe mensen leren kennen en nieuwe herinneringen maken en uiteindelijk zul je er geen spijt van krijgen dat je bent gegaan. Bekijk onze vacaturesite met beschikbare banen om te zien of er vandaag nog vacatures zijn in Litouwen!

Vacature: Litouwen

Op dit moment hebben wij 0 st