Leven en werken in Zuid-Afrika

Wonen in Zuid-Afrika biedt expats een unieke ervaring waarbij je een gevarieerde en rijke cultuur wordt voorgeschoteld. Daarnaast is Zuid-Afrika een adembenemende plek van natuurlijke schoonheid...

Zuid-Afrika

Wonen in Zuid-Afrika biedt expats een unieke ervaring waarbij je een gevarieerde en rijke cultuur wordt voorgeschoteld. Daarnaast is Zuid-Afrika een adembenemende plek van natuurlijke schoonheid en veel expats komen hier dan ook om te genieten van een buitenleven en een ontspannen levensstijl. Tevens vind je er een overvloed aan openluchtattracties, waaronder witte zandstranden, surfen, wilde dieren, uitgestrekte wijnlanden, bergen en paden.

Aankomst

De euforie is groot bij aankomst en het liefst stuur je elk moment van de dag updates naar het thuisfront. Om hoge telefoonkosten te vermijden, neem je dus best meteen een abonnement op het lokaal net. Probeer ook zo snel mogelijk belangrijke telefoonnummers te bemachtigen, zoals bijv. de hulpdiensten. Trek op verkenning om alles wat je zou kunnen nodig hebben, te ontdekken. Je kan ook niet eeuwig in een hotel verblijven. Je zal dus op zoek moeten gaan naar een woonst. Hiervoor kan je een kantoor gebruiken of andere bronnen zoals Facebook groepen.

Visumaanvraag

Heb je een lang verblijf voorzien, dan moet je een visum aanvragen. In eerste instantie moet je een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, pas wanneer je daar woont, kan je een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Als Nederlandse burger kan je maximaal 90 dagen met een toeristenvisum in Zuid-Afrika verblijven (mogelijk moet je bankafschriften en / of loonbrieven tonen). Heb je werk gevonden, dan zijn er vier verschillende vergunningen, gaande van een algemene werkvergunning tot een die gericht is op werknemers met uitzonderlijke vaardigheden.

De algemene werkvergunning is geldig voor de duur van je contract, terwijl een vergunning voor werknemers met uitzonderlijke vaardigheden drie jaar geldig is. Werk je voor een firma die haar kantoren niet in Zuid-Afrika heeft, dan heb je mogelijk een zakenvisum nodig in plaats van een werkvergunning. Hierover dient je werkgever je te adviseren. Voor de gelukkigen die al met pensioen zijn of met pensioen gaan naar Zuid-Afrika, is er de vergunning voor gepensioneerden nodig. Als allerlaatste is er ook het studentenvisum.

Werkmogelijkheden

In Zuid-Afrika is een positief actiebeleid van kracht. Dit wil zeggen dat voorkeur wordt gegeven aan vrouwen, mensen met een donkere huidskleur en mensen met een handicap voor openstaande vacatures. Dergelijk beleid, in combinatie met een hoge werkgelegenheidsgraag in Zuid-Afrika, kan een ernstige belemmering vormen voor buitenlanders die in Zuid-Afrika wonen en op zoek zijn naar werk. Vaak omdat ze in het voordeel van de lokale bevolking gepasseerd zullen worden. Echter, op sommige gebieden blijft de vereiste voor bekwame werknemers wel bestaan ​​en die vaardigheden waar vraag naar is, realiseren ook wel wat werkaanbiedingen. Omdat Zuid-Afrika ook wel leeft van toerisme, vind je mogelijk meer openstaande vacatures in de toeristische sector. Houdt er wel rekening mee dat de verloning een stuk lager ligt dan in Nederland.

Gezondheidszorg

Een van de grootste problemen in de publieke gezondheidszorg in Zuid-Afrika is de gelijke toegang tot gezondheidszorgfaciliteiten voor alle burgers in het hele land. Momenteel heerst er een verdeling onder de bevolking, tussen diegenen die een particuliere ziekteverzekering kunnen betalen en de beste diensten kunnen ontvangen, en anderen die afhankelijk zijn van het openbare gezondheidsstelsel die lange wachttijden doorstaan ​​en een relatief eenvoudige medische behandeling krijgen. Expats in Zuid-Afrika worden sterk aangemoedigd om een ​​extra medische ziektekostenverzekering in Zuid-Afrika te nemen.

Voor opnames in privéziekenhuizen in Zuid-Afrika moeten expat-patiënten een garantieverklaring voorleggen, die afgegeven werd door hun ziekteverzekeringsmaatschappij tijdens of vóór een opname in het ziekenhuis. In het geval van een noodsituatie ontvangen expat-patiënten onmiddellijk zorg, maar blijven ze aansprakelijk voor de kosten totdat een garantieverklaring wordt afgegeven. Expat-patiënten die ambulante diensten verkrijgen, betalen met contant geld en krijgen een ontvangstbewijs voor vergoeding van hun verzekeraar.

Nederlandse gemeenschap in Zuid-Afrika

Emigreren brengt heel wat teweeg. Daarom is het altijd fijn om contact te leggen met andere Nederlanders die ook in Zuid-Afrika zijn gaan wonen. Zij kunnen je enigszins wegwijs maken en misschien ook helpen met bepaalde vragen die je hebt. Organisaties zijn doorgaans makkelijk te vinden, voornamelijk in de grootsteden en de strandlocaties. Ook onze nieuwsbrief kan handig zijn. Registreer je vandaag nog!