Duitsland

Wonen en werken in Duitsland

Ondanks dat Duitsland een van onze buurlanden is, is een emigratie naar Duitsland niet altijd geklaard door je auto in te stappen en daarheen te rijden. Ook al is het een buurland, het is en blijft een ander land met een andere cultuur waar uiteraard ook andere regels gelden. In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten als je gaat wonen en werken in Duitsland.

Aankomst

In het begin kunnen veel dingen in Duitsland vreemd en onbekend overkomen. Om ervoor te zorgen dat iemand jouw vragen beantwoordt, zijn er diensten die immigranten advies geven. Deze diensten bieden bijvoorbeeld hulp bij het vinden van een geschikte taalcursus of een school voor jouw kinderen. Ze kunnen ook advies geven als je nog op zoek bent naar accommodatie of een arts. Velen van hen spreken meerdere talen of hebben contact met tolken. Daarom staan de Duitse adviesdiensten ook open voor iedereen die weinig of geen Duits spreekt. Als immigrant heb je het recht om kosteloos gebruik te maken van de migratieadviesdiensten verstrekt door geregistreerde agenten van de overheid. Ben je uitgeschreven in Nederland dan moet je je zo snel mogelijk inschrijven in Duitsland (binnen 2 weken). Uiteraard kan dit pas wanneer je een vaste verblijfplaats gevonden hebt. Heb je nog geen woning gevonden, dan is dit het belangrijkste werk na aankomst.

Visumaanvraag

Verhuis je als Nederlander naar Duitsland, dan heb je geen visum nodig. Als burger van de EU met het recht op vrije beweging, heb je ook onbeperkte toegang tot de Duitse arbeidsmarkt. Je hebt geen visum of verblijfsvergunning nodig om in Duitsland te gaan werken of werken. Het enige dat je nodig hebt om Duitsland binnen te komen, is een geldig paspoort of identiteitskaart. Wanneer je je uitschrijft uit het bevolkingsregister in Nederland en jouw vast adres in Duitsland plaatst, moet je jouw nieuwe adres registreren bij het lokale registratiebureau (Einwohnermeldeamt). Dit moet je uiterlijk twee weken na je emigratie gedaan hebben (enkel wanneer je je uitschrijft uit Nederland).

Gezondheidszorg

Als je permanent naar Duitsland wilt emigreren en een verblijfsvergunning wilt aanvragen, moet je een Duitse ziekteverzekering afsluiten. Zonder voldoende bescherming in gezondheidszorg krijg je geen visum. Het Duitse gezondheidssysteem heeft twee verschillende soorten verzekeringen: de verplichte en de particuliere verzekering. De verplichte verzekering wordt aangeboden voor de hele Duitse bevolking en biedt een brede bescherming. Het volgt een solidair principe en wordt berekend op basis van het inkomen van de verzekerde persoon. De maandelijkse kosten zijn dus afhankelijk van het inkomen van de verzekerde. Net zoals in Nederland wordt een deel van de vergoeding betaald door de werkgever en het andere deel door de werknemer. Voor wie dit soort berekening niet rendabel is en kan een privéverzekering afsluiten. Maar de mogelijkheden beperken zich niet tot deze twee. Ook je oude verzekering is nog steeds geldig, je moet alleen de Europese ziekteverzekeringskaart hebben.

Werkmogelijkheden

De economie van Duitsland is de beste van Europa en vijfde beste van de wereld. Duitsland heeft een tekort aan geschoolde werknemers en hooggekwalificeerde mensen en is voortdurend op zoek naar ingenieurs, IT-professionals, medische hulpverleners en andere gekwalificeerde professionals.

De Nederlandse gemeenschap in Duitsland

Aangezien Duitsland een buurland is van Nederland, zal je heel wat Nederlanders vinden in Duitsland. Voornamelijk aan de grens met Nederland. Daarnaast is Duitsland zeer erg populair als bestemming voor toeristische daguitstappen vanuit Nederland en omdat de afstand in enkele uurtjes (soms zelfs minder) gemaakt wordt, is Duitsland ideaal om de familiebanden te onderhouden en vrienden uit te nodigen. Wil je toch in contact komen met andere Nederlanders in Duitsland of heb je hulp en advies nodig van je Nederlandse landgenoten? Of wil je met andere Nederlandse expats deelnemen aan een excursie om bezienswaardigheden en monumenten te ontdekken, bijvoorbeeld de pittoreske eilanden voor de Friese kust? Of je nu als expat in Duitsland bent gevestigd of nog in Nederland woont en je aanstaande emigratie plant, er zijn Nederlandse organisaties die alles bieden wat je nodig hebt.