Wonen en werken in Duitsland

Duitsland, een bruisend centrum van de Europese zakenwereld en financiën, biedt een overvloed aan kansen voor veel expats. Dit Centraal-Europese land is al lang één van...

Duitsland

Duitsland, een bruisend centrum van de Europese zakenwereld en financiën, biedt een overvloed aan kansen voor veel expats. Dit Centraal-Europese land is al lang één van de meest populaire opties voor diegenen die willen proeven van het leven in het buitenland. Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen waarom zoveel mensen verliefd worden op Duitsland.

Met veel banen in verschillende industrieën, veel Engelssprekende autochtonen en een enorme expat populatie, lijkt Duitsland een ideale plek voor mensen om naartoe te verhuizen. Duitsland is een sterk georganiseerd en vooruitstrevend land waar je kunt genieten van een zeer hoge levensstandaard.

Inwoners van het land kunnen hun tijd besteden aan het verkennen van de drukke steden, of een time-out nemen in de weelderige bossen, prachtige meren en adembenemende landschappen - het is echt een land dat voor elk wat wils te bieden heeft.

Dus waar wacht je op? Als je er al eens over hebt nagedacht om binnenkort naar Duitsland te verhuizen, laat dit artikel dan dat laatste zetje voor je zijn om alles op een rijtje te krijgen.

berlin

Wonen in Duitsland

Of je nu al zeker weet of je naar Duitsland wilt verhuizen, of je bent nog steeds je opties aan het afwegen en ook andere bestemmingen overweegt, hier is alle basisinformatie die je mogelijk moet weten over het land voordat je een overstap maakt:

Basisinformatie over Duitsland:

 • Het klimaat: Het weer in Duitsland is vergelijkbaar gelijklopend met veel van de andere continentale landen in Europa. Hun klimaat wordt gekenmerkt door koude winters met temperaturen tot 0 °C en warmere zomers met een warmte rond de 36 °C.
 • Bevolking: Duitsland telt ongeveer 83 miljoen inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte land van de EU, met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 45,7 jaar.
 • Geschiedenis: Duitsland heeft in zijn zeer lange geschiedenis altijd bekend gestaan ​​als een verdeeld land – van de Romeinse tijd tot de scheiding van Oost- en West-Duitsland. Ondanks eeuwenlange problemen, culminerend in nazi-Duitsland en de betrokkenheid bij wereldoorlogen, is Duitsland sinds 1978 lid van de Europese Unie en sinds de val van de Berlijnse muur in november 1989, is Duitsland een progressieve en harmonieuze plek om te wonen.

Wist je dat?

 1. Duitsland organiseert het grootste bierfestival ter wereld, het Oktoberfest. Tijdens het festival kan in een standaard glas maar liest een liter bier!
 2. Duitsland heeft 1.500 soorten bier, 300 soorten brood en 1.000 soorten worst
 3. Duits is de derde populairste taal ter wereld.
 4. De verschillende Duitse dialecten klinken zo anders dat sommige regionale films met ondertiteling moeten worden vertoond.
 5. Duitsland heeft meer voetbalfanclubs dan waar ook ter wereld.
 6. Maar liefst één derde van Duitsland is bedekt met bossen.
 7. Berlijn is qua oppervlakte 9 keer groter dan Parijs en heeft meer bruggen dan Venetië.
 8. 65% van de Duitse snelwegen heeft geen snelheidslimiet - ze worden de Autobahn genoemd.
 9. Duitsland heeft 6.200 musea, 820 theaters, 130 professionele orkesten en 8.800 bibliotheken.
 10. De kerstboomtraditie is begonnen in Duitsland.

Accommodatie in Duitsland

Elke expat die naar Duitsland verhuist, zal een gelukkige expat zijn, want er is niet slechts één centraal knooppunt voor expats. Er zijn een aantal steden dat allemaal even populair zijn bij mensen die vanuit het buitenland naar Duitsland verhuizen. Natuurlijk is de voor de hand liggende keuze de hoofdstad Berlijn, maar er zijn ook andere plaatsen die dezelfde mix van culturele, historische en leuke vrijetijds belevenissen bieden waar de bewoners van kunnen genieten.

Of je nu wilt genieten van het stadsleven in een levendig en bruisend centrum of een iets langzamer levenstempo wilt vinden in een aantal van de kleinere gebieden, je kunt geen betere locatie kiezen dan Duitsland.

Als je nog niet hebt besloten waar je naartoe verhuizen in Duitsland, zijn hier enkele van de belangrijkste steden die populair zijn bij expats:

Berlijn

De hoofdstad van Duitsland, Berlijn, is een relaxte en multiculturele stad die een enorme verscheidenheid aan leuke activiteiten, bezienswaardigheden en tijdverdrijf biedt voor expats om van te genieten. Het grootste deel van de stad werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, dus hoewel er wat oude architectuur te zien is, is het overgrote deel van de stad enorm modern en vooruitstrevend.

Er zijn veel verschillende wijken die deel uitmaken van de hoofdstad, allemaal met hun eigen unieke stijl en karakter, het is een stad waar je je nooit zult vervelen. Van het chique Charlottenburg tot hipster Friedrichshain vol vintagewinkels, onafhankelijke cafés en zo veel meer.

München

Ondanks dat het één van de duurste steden in Duitsland is, kiezen veel expats het nog steeds als hun nummer één locatie vanwege de uitstekende universiteiten en het leuke nachtleven - om nog maar te zwijgen van het wereldberoemde bierfestival, Oktoberfest, dat een must-do evenement is in de stad.

München is een zeer vooruitstrevende, progressieve stad met een mix aan activiteiten waar iedereen van kan genieten. Met goede werkgelegenheid voor mensen die om professionele redenen willen verhuizen, tot trendy nachtclubs waar jongeren en studenten kunnen genieten.

Frankfurt

Als je op zoek bent naar een financiële baan, is de kans groot dat de meeste banen die je zoekt in Frankfurt zijn, dit komt doordat de stad de financiële hoofdstad van Duitsland is. Het heeft een skyline van hoge appartementsgebouwen en een hoge forensenbevolking, waardoor het meer aanvoelt als New York dan als een Duitse stad.

De stad staat bekend om haar hoge levenskwaliteit en uitstekende werkgelegenheid, waardoor het zeer populair is bij jonge professionals of mensen die op zoek zijn naar een andere carrière.

Düsseldorf

Düsseldorf is de perfecte kosmopolitische stad voor diegenen die willen leven zoals de Duitsers wanneer ze naar het buitenland verhuizen. Niet alleen staat de stad op de 6de plaats ter wereld wat betreft kwaliteit van leven en infrastructuur, maar het heeft ook een mix van culturen die het een interessante stad maken om te ontdekken.

Het is de thuisbasis van tal van grote bedrijven, restaurants, culturele activiteiten en geweldige universiteiten - echt een stad die het allemaal heeft.

Huisvesting in Duitsland

De graad van het eigenwoningbezit in Duitsland is iets lager dan die in andere Europese landen, met ongeveer 51% van de bevolking die een huis bezit. Dit komt doordat het in de grote steden veel gebruikelijker is dat jonge en alleenstaande mensen een appartement huren voordat ze beginnen na te denken over de aankoop van een eigen huis om er zich te vestigen.

Als je voor de eerste keer naar Duitsland verhuist, raden we altijd aan om te beginnen met huren. Zo kun je snel weer verder als de stad je niet bevalt en ergens anders zoeken waar je liever een blijvende investering doet.

In Duitsland zijn de huurprijzen behoorlijk hoog in vergelijking met sommige anderen, maar de prijzen zijn over het algemeen vergelijkbaar met andere West-Europese landen zoals Frankrijk en het VK. Maar vergeet niet dat je in Duitsland normaal gesproken een hoger salaris kunt krijgen, dat compenseert de hogere huren. Als je als professional naar Duitsland verhuist, mag je rekenen om gemiddeld € 700 per maand aan huur te betalen voor een appartement met één slaapkamer, maar het kan zijn dat je meer of minder betaalt, afhankelijk van waar je wilt wonen.

De duurste steden zijn Berlijn, München en Frankfurt, waar de huurprijzen gemakkelijk kunnen oplopen tot € 1.000 per maand voor een appartement met één slaapkamer in het stadscentrum.

De meeste Duitse verhuurders zullen je vragen om een ​​huurcontract voor minimaal één jaar te ondertekenen, maar als dit een probleem voor je is, kun je met een beetje geluk een contract van zes maanden afsluiten.

Vooral in de grotere steden beweegt de huurmarkt enorm snel – dit komt omdat er altijd genoeg studenten en expats in en uit de steden trekken. Daarom reageer je best heel snel als het gaat om het nemen van een beslissing over een appartement. Het is normaal gesproken beter om op huizenjacht te gaan als je al in Duitsland bent, maar er zijn ook enkele online websites die je kunt gebruiken, maar let op voor oplichting! Of kijk op onze nieuwe "Appartementen in het Buitenland" site!

Zoals in de meeste landen, moet je bij het ondertekenen van een huurovereenkomst in Duitsland een borgsom betalen (gelijk aan drie maanden huur) om jouw appartement te garanderen, die je aan het einde van je huurperiode terugkrijgt. Ook moet je de eerste maand huur vooruit betalen.

De maandelijkse huur dekt normaal gesproken niet de kosten van nutsvoorzieningen, tenzij dit is gespecificeerd in jouw contract. Zorg er dus voor dat je ongeveer € 200 per maand budget hebt voor zaken als water, elektriciteit, verwarming en internet.

In Duitsland is het heel gewoon dat jonge professionals en studenten in gedeelde appartementen wonen in plaats van alleen te wonen. Dit geeft je niet alleen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten of bij vrienden te wonen, maar het vermindert ook de prijs van je huur- en nutsvoorzieningen omdat ze worden gedeeld door een groep mensen.

Wat te doen in je vrije tijd

Als je een fan bent van leuke activiteiten in je vrije tijd, dan is er geen betere plek om naartoe te verhuizen dan Duitsland. Naar welke stad je ook verhuist, er zijn genoeg dingen om je bezig te houden.

Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun tijd besteden aan het verkennen van de vele kastelen, kathedralen en prachtige landschappen die het land te bieden heeft. Plaatsen zoals het koninklijke kasteel Neuschwanstein in Füssen, dat jaarlijks door meer dan 1,3 miljoen mensen wordt bezocht, is één van de meest populaire attracties, maar er is nog heel wat meer te ontdekken!

Ook kun je overal genieten van typisch Duitse gerechten en regionale lekkernijen, waarbij het eten in elke regio helemaal anders is. Van Currywurst tot Döner Kebab en Reibekuchen, je zult nooit een lege maag hebben wanneer je in Duitsland woont - en vergeet zeker ook al het bier niet!

In alle steden zijn er het hele jaar door ook tal van festivals en evenementen die we iedereen aanraden om bij te wonen.

Hier zijn enkele van de meest populaire Duitse festivals die je echt niet mag missen:

 • Oktoberfest
 • Carnaval
 • Gay Pride-festival
 • DFB Pokal
 • Berlinale
 • Wurstmarkt
 • Wacken Open Air Muziekfestival
 • Rock am Ring Muziekfestival
 • Reeperbaan
 • Walpurgisnacht

Eten en drinken zijn een extreem sterk onderdeel van de Duitse cultuur, dus je hoeft je nooit zorgen te maken dat je honger of dorst krijgt tijdens je bezoek. Regionale gerechten zitten vol met vleeswaren, aardappelen en brood waar je altijd een voldaan gevoel van krijgt.

pretzelsHier zijn slechts enkele van de meest favoriete Duitse gerechten:

 • Duitse pretzels
 • Rumkuchen
 • Spargel
 • Wiener Schnitzel
 • Rouladen
 • Sauerbraten
 • Zuurkool

Kosten van levensonderhoud in Duitsland

Elke expat moet rekening houden met de kosten van levensonderhoud in een nieuw land. Je hebt misschien gedacht aan enkele van de grotere uitgaven, zoals reis- en huurkosten, maar er zijn ook veel kleinere, dagelijkse uitgaven waarmee je rekening moet houden.

Denk daarbij aan koffie drinken met een vriend, uit eten gaan of gewoon nieuwe kleding kopen. Deze kleine uitgaven kunnen snel oplopen.

Ondanks dat Duitsland een populaire bestemming is voor reizigers en expats, zijn de gemiddelde kosten van levensonderhoud vrij laag gebleven, vooral als je student bent.

De gemiddelde kosten van levensonderhoud in Duitsland bedragen ongeveer € 1.200 per maand, maar kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van de stad waar je naartoe verhuist. Het grootste deel van deze maandelijkse kosten gaat naar jouw huur.

Je moet ook rekening houden met de voedsel- en supermarkt prijzen, maar in Duitsland liggen deze zelden te hoog zijn.

De voedselprijzen in Duitsland zijn vrij laag in vergelijking met andere Europese landen, aangezien het land zelf veel voedsel verbouwt en er zijn ook veel goedkope supermarkten die vechten om de prijzen laag te houden, zoals Aldi en Lidl.

De meeste mensen zouden hun wekelijkse boodschappen voor ongeveer € 50 kunnen doen als ze alleen winkelen, wat betekent dat jouw maandelijkse voedselrekening ongeveer € 200 zou moeten zijn, misschien meer als je veel vlees en alcohol koopt.

Hier zijn enkele van de kosten van populaire boodschappen in Duitsland:

 

Boodschappen

Euro

Melk (1 liter)

€ 0,80

Brood

€ 1,30

1kg kippenborst

€ 6,80

1kg appels

€ 2,30

Fles wijn

€ 5,00

 

Verkeer en openbaar vervoer

Zoals in de meeste Europese landen is het vervoersnetwerk in Duitsland extreem geavanceerd en heb je een scala aan openbaar vervoer opties zoals bussen, metro's en trams.

In Duitse steden heb je normaal gesproken de S-Bahn, de snelste vorm van openbaar vervoer, en de U-Bahn, hun respectievelijke metro. Veel steden hebben ook een tram (Straßenbahn) die je door de stad kan brengen en een netwerk van bussen waar je op kunt springen.

Bij de verschillende vervoersmogelijkheden kun je kaartjes kopen voor korte ritten (Kurzstrecke), losse kaartjes (Einzelfahrt), dagkaarten (Tageskarte), weekkaartjes (Wochenkarte) of groepskaartjes (Gruppentageskarte) die je bij de kaartautomaten kunt kopen en valideren bij één van de drukmachines.

De prijzen voor de vervoerbewijzen in Duitse steden beginnen bij € 3,80 voor een enkele reis.

In tegenstelling tot andere vervoerssystemen vind je geen barrières die je verhinderen om op het vervoer te stappen wanneer je geen kaartje hebt. Vaak kom je echter ticketinspecteurs tegen die controleren of je een ticket aan boord hebt. Als één van hen je betrapt zonder kaartje, riskeer je een forse boete tussen de € 60 - € 100.

Als je klaar bent met het verkennen van Duitsland, is het gemakkelijk om meer van Europa en daarbuiten te verkennen door een vlucht te boeken vanaf de vele luchthavens verspreidt over het land. Alle grote steden hebben hun eigen internationale luchthavens met uitstekende verbindingen over de hele wereld.

Als het openbaar vervoer niet jouw ding is, kun je ook overwegen om een ​​auto te kopen voor je tijd in Duitsland. Je kunt jouw eigen binnenlandse rijbewijs gebruiken als je uit de EU komt, maar als je niet uit de EU komt, moet je na 6 maanden een lokaal rijbewijs aanvragen.

Neuschwanstein

Vind andere expats in Duitsland

Ongeveer 250.000 expats heten Duitsland nu hun thuis, dus je hoeft je nooit zorgen te maken dat je eenzaam bent wanneer je eenmaal verhuist. De meerderheid van deze expats is te vinden in de grootste steden, vooral Berlijn, waar een bloeiende expatgemeenschap te vinden is.

Als je mede-expats wilt ontmoeten, kun je heel eenvoudig online expatgroepen vinden die vergaderingen, evenementen en reizen organiseren. Zoek gewoon naar expatgroepen in Duitsland (of de stad waar je je bevindt) op Facebook of Google en er zouden tal van opties moeten verschijnen.

Natuurlijk is het normaal om mensen uit je eigen land te willen ontmoeten, maar vergeet niet hoe belangrijk het is om ook vriendschappen te sluiten met de lokale bevolking.

De meeste jonge mensen in Duitsland spreken Engels, dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over een taalbarrière, hoewel het volledig afhankelijk is van waar je gaat wonen.

De meeste grote steden hebben een grote Engelssprekende bevolking, en deze mensen zijn de beste om je rond te leiden in je nieuwe stad en het vinden van de beste plaatsen om te bezoeken.

Duits leren

Als je in Duitsland gaat wonen, is het een goed idee om de taal te leren om je dagelijkse leven een beetje gemakkelijker te maken – ook al spreken de meeste mensen eigenlijk al heel goed Engels.

Duits kan in het begin een beetje moeilijk zijn om te leren, maar hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het zal worden.

We raden je aan om een ​​paar basiszinnen van buiten te leren voordat je naar Duitsland verhuist om te beginnen, zodat je meteen aan de slag kunt wanneer je verhuisd bent, en al je nieuwe vrienden imponeert met je taalvaardigheid.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende woorden en zinnen die je volgens ons nodig zult hebben als je in Duitsland woont:

 • Hallo - Hallo
 • Goedemorgen - Guten Tag
 • Tot ziens - Auf Wiedersehen
 • Hoe gaat het met je? - Wie geht es dir?
 • Bedankt - Danke
 • Ik begrijp het niet - Es tut mir leid, ich verstehe das nicht
 • Spreekt u Engels? - Sprechen Sie Engels?

Werken in Duitsland

Duitsland staat altijd bekend om de goede arbeidsmarkt. Veel grote, internationale bedrijven hebben kantoren in het land, dus er zijn altijd genoeg vacatures, zelfs als je een expat bent die niet vloeiend Duits spreekt.

robotic armEnkele van de belangrijkste industrieën in Duitsland die interessant kunnen zijn voor expats zijn:

 • Softwareontwikkelaars: Duitsland is de koploper in Europa op het gebied van computerprogramma's, dus er is altijd een grote behoefte aan meer softwareontwikkelaars. Als je computervaardigheden hebt, zal het niet moeilijk zijn om een ​​baan te vinden en een uitstekend salaris te krijgen bij een van de vele internationale bedrijven.
 • Engineering: Duitse productie- en IT-bedrijven zijn exponentieel gegroeid en hebben daarom altijd top technisch talent uit het buitenland nodig om hen te helpen terwijl ze groeien. Er zijn tal van technische mogelijkheden in de ruimtevaart-, computer- en automobiel markt.
 • Groene technologie: toenemende duurzaamheid heeft geleid tot de opening van een groot aantal nieuwe zonne-, biomassa- en waterkrachtbedrijven in Duitsland, dus ze hebben meer mensen nodig met deze expertise om hen te helpen. Als je een baan wilt waarmee je de planeet kunt helpen redden, dan is dit de branche om in te werken.

Werkomgeving en cultuur

Als je van plan bent te gaan werken wanneer je naar Duitsland verhuist, moet je misschien rekening houden met een grote verandering in de werkcultuur. Net als in de meeste andere landen is de gemiddelde werkweek in Duitsland 40 uur per week, meestal 8 uur per dag gedurende vijf dagen en kom je daardoor in aanmerking voor 20 vakantiedagen.

Duitsland staat bekend als een eerlijk land, wat tot uiting komt in de werkcultuur. De meeste werknemers zullen een eerlijk loon, goede arbeidsomstandigheden en eerlijke disciplinaire praktijken ervaren. Ook wordt er niet van je verwacht dat je meer werkt dan je contracturen, zodat je altijd tijd hebt voor een sociaal leven.

Duitsers staan ​​bekend als vrij direct, dus verwacht niet te veel lange vergaderingen waar niets gebeurt. Vergaderingen zullen to the point zijn en er zal een strikt onderscheid zijn tussen ieders persoonlijke en professionele leven.

Sommige van de grotere bedrijven verwachten misschien dat je je netjes kleedt - vooral als je in financiën of in de zakenwereld werkt - maar er zijn nu veel kleine start-ups en internationale bedrijven waar je vrij informeel kunt kleden - het hangt allemaal af van waar je werkt.

Bij de meeste Duitse banen krijg je een proeftijd van maximaal 6 maanden, waarbij, als je iets fout doet, je werkgever de arbeidsovereenkomst zonder opzegtermijn kan beëindigen.

Na afloop van je proeftijd moet je je opzegtermijn inleveren en werken tot  de opzegtermijn die in je contract zou staan. Vaak lopen opzegtermijnen tussen de 1-3 maanden.

Salaris en belastingen in Duitsland

In Duitsland proberen ze de zaken zo eerlijk mogelijk te maken door een minimumloon te hanteren dat elke werknemer in het land zou moeten krijgen. Het huidige minimumloon is vastgesteld op € 1.584 per maand - wat hoger is dan de gemiddelde kosten van levensonderhoud, een goed ding!

Houd er echter rekening mee dat expats een aantrekkelijker salaris krijgen en in veel gevallen ook de nodige bonussen!

De Duitse inkomstenbelasting is gebaseerd op wat je verdient. Verdien je minder dan € 9.984 op jaarbasis, dan moet je helemaal niets betalen. Nadat je de drempel bereikt hebt, betaal je tussen de 14% - 42%, deze stijgt naarmate je meer verdient. Het maximale belastingbedrag is 45%, maar dat is als je maar liefst meer dan € 277.826 op jaarbasis verdient.

Met hogere salarissen in evenwicht met de gemiddelde kosten van levensonderhoud van het land, is Duitsland een heel kostenefficiënte plaats om te wonen en te werken. De meeste expats kunnen ook wat geld opzij zetten terwijl ze in het land zijn!

Netwerken

Als je net als professional naar Duitsland verhuist, is het een goed idee om zo snel mogelijk te beginnen met netwerken. Er zijn veel internationale arbeiders in Duitsland, vooral in de grotere steden, dus er zullen genoeg mensen zijn die je kunt ontmoeten.

Er worden het hele jaar door tal van evenementen gehouden die iedereen mag bijwonen, sommige worden gehost via Meetup, waar je kunt zoeken naar evenementen in jouw specifieke gebied of richting.

Je kunt ook naar evenementen en netwerksessies op Google zoeken door te zoeken naar kernwoorden zoals 'Netwerkevenementen in Berlijn' of 'Maak kennis met marketingprofessionals in Duitsland'. Je kunt zelfs groepen op Facebook zoeken die zakelijke professionals in het land met elkaar verbinden.

Aankomen in Duitsland

Berlin skateboardDuitsland maakt al lang deel uit van de Europese Unie, dus als je uit een ander EU-land komt, zul je heel gemakkelijk kunnen verhuizen.

Het enige dat je als EU-burger nodig hebt om maximaal drie maanden in Duitsland te blijven, is een geldig legitimatiebewijs.

Na de drie maanden kun je langer blijven als je een baan hebt, werk zoekt of genoeg geld hebt om in je eigen onderhoud te voorzien zonder werk te vinden.

Ziektekostenverzekering in Duitsland

De National Health Service in Duitsland is beschikbaar voor alle inwoners en buitenlanders. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je ziektekostenverzekering gedekt is wanneer je naar een nieuw land verhuist.

Het is iets wat je moet regelen voordat je verhuist, als je bij aankomst geen bewijs van jouw ziektekostenverzekering kunt overleggen, kan je de toegang tot het land worden geweigerd.

Het Duitse gezondheidszorgsysteem behoort tot de beste van Europa en alle inwoners moeten een ziektekostenverzekering hebben die zorg in ziekenhuizen en artsen omvat. De openbare ziektekostenverzekering in Duitsland dekt 90% van de inwoners en omvat veel basisbehoeften op het gebied van gezondheidszorg, hoewel sommige specialistische zorg, zoals oog- of tandheelkunde, mogelijk niet is inbegrepen.

Je kunt in Duitsland ook particuliere gezondheidszorg aanvragen, maar dit is afhankelijk van je arbeidsstatus en salaris.

Gemiddeld kunnen expats ongeveer € 110 per maand betalen voor een basisverzekering bij één van de volgende populaire aanbieders:

 • Kaufmännische Krankenkasse
 • Techniker Krankenkasse
 • AOK Baden Württemberg
 • Barmer

Open een Duitse bankrekening

Elke buitenlander die in Duitsland woont, komt in aanmerking om een ​​Duitse bankrekening te openen.

Als je je eigen bankrekening wilt openen, is het proces relatief eenvoudig, je hoeft alleen maar naar het lokale filiaal van de door jou gekozen bank te gaan en te vragen om een ​​rekening te openen.

Enkele van de meest populaire banken in Duitsland zijn:

 • Deutsche Bank
 • KfW Bankgruppe
 • Commerzbank
 • DZ Bank Groep

Als je eenmaal de bank hebt gekozen en je plaatselijke filiaal hebt gevonden, vergeet dan niet om de volgende documenten mee te nemen:

 • Een geldig paspoort of nationale identiteitskaart
 • Adres- en contactgegevens
 • Een recent bankafschrift

De bankrekening is meteen geopend, maar je bankpas wordt meestal binnen een week bij je huisadres bezorgd.

De belangrijkste redenen om naar Duitsland te verhuizen

Duitsland is niet voor niets één van de meest populaire bestemmingen voor expats in Europa. De blijvende populariteit is vooral te danken aan het feit dat het een land vol kansen is voor iedereen die ze wil grijpen. Met geweldige carrièremogelijkheden, prachtige landschappen en een hoge levenskwaliteit, is er een eindeloze hoeveelheid te ontdekken en genieten die je kunt doen in dit levendige land.

Je kunt niet alleen profiteren van een bovengemiddeld salaris als je naar Duitsland verhuist, maar het gaat ook gepaard met relatief lage kosten van levensonderhoud. Hiermee kun je geld besparen of het gebruiken om meer van Europa en daarbuiten te verkennen. Of je nu je tijd in Duitsland wilt doorbrengen met eten en drinken op één van de vele food-festivals, of gewoon zo veel mogelijk van het landschap en de architectuur wilt opsnuiven, er is echt voor elk wat wils in Duitsland.

Als student of net afgestudeerde, kun je meer dan alleen profiteren van het beleven van enkele van de beste universiteiten ter wereld. Zo is er ook een bloeiende nachtclub scène in de meeste grote steden, en tal van bars, restaurants en cafés waar je tijd kunt doorbrengen met je vrienden.

Hier zijn onze top 10 redenen waarom je de verhuis naar Duitsland zou moeten overwegen:

 1. Een bloeiende expat-scène met veel netwerkmogelijkheden
 2. Tal van geweldige steden om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke stijl
 3. Goede vacatures in verschillende sectoren
 4. Een sterke eet- en drinkcultuur die je altijd tevreden zal stellen
 5. Efficiënte reisnetwerken maken het gemakkelijk om rond te reizen en te verkennen
 6. Bovengemiddelde salarissen en veel Engelstalige banen
 7. Relatief lage kosten van levensonderhoud
 8. De meeste mensen in Duitsland spreken Engels
 9. Eindeloos veel leuke activiteiten en festivals om aan mee te doen
 10. Prachtige architectuur en bezienswaardigheden bij elke bocht

Dus als de gedachte aan wonen en werken in Duitsland je aantrekt, kijk dan eens naar de vacatures die we in het land aanbieden hier bij Lingocruit!

Vind jouw appartement in Duitsland