Wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk

Het verenigde koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is voor veel jonge Europeanen niet alleen een geliefde reisbestemming, maar ook een land waar vele emigranten van dromen....

Verenigd Koninkrijk

Het verenigde koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is voor veel jonge Europeanen niet alleen een geliefde reisbestemming, maar ook een land waar vele emigranten van dromen. Vooral het hoofdeiland in de Atlantische Oceaan heeft met de spreekwoordelijke Britse charme en diverse vacatures een grote aantrekkingskracht. En de Engelse taal die tegenwoordig door praktisch iedereen wordt beheerst, al is het in hoofdlijnen, is een extra reden om daar naartoe te vertrekken.

Aankomen in Groot-Brittannië

Dat is helemaal niet moeilijk, want Groot-Brittannië is - althans nog steeds - deel van de EU, zodat geen andere documenten dan een geldig paspoort of identiteitskaart vereist zijn. Een uitzondering vormen het eiland Man en de Britse Kanaaleilanden, die niet tot de EU behoren. Misschien moet je niet op de bonnefooi gaan, maar vooruit plannen. Bij ons leer je waar je op moet letten bij het starten van je nieuwe leven. Oh ja, en de nationale valuta is nog steeds de Britse pond!

Brexit

Nadat het land in juni 2016 voor het uittreden vanuit de EU gestemd heeft, is het aantal nieuwe immigranten drastisch gedaald. Geen wonder, omdat de onzekerheid of EU-burgers na uittreding nog in Groot-Brittannië kunnen blijven wonen en werken groot is. In maart 2017 heeft de Britse regering officieel om uittreding bij de EU verzocht. Vanaf deze datum hebben beide partijen twee jaar de tijd om aan de voorwaarden van uittreding te voldoen. De officiële datum van uittreding is voor 29 maart 2019 vastgesteld. De onderhandelingen over de toekomst van Groot-Brittannië begonnen in juni 2017. Een van de belangrijke punten voor de onderhandelingen is natuurlijk het vrije verkeer van personen, goederen en diensten van EU-burgers. Tot nu toe is nog niets zeker. Maar Groot-Brittannië is bereid om over de EU-burgers te onderhandelen.

Voor personen, die:

Tot en met 31 december 2020 gedurende 5 jaar zonder onderbreking in Groot-Brittannië leven  Er kan een onbeperkt verblijfsrecht worden aangevraagd, zodat een "permanente status" wordt verkregen.

Voor hen aangekomen in het Verenigd Koninkrijk vóór 31.12.2020, maar er nog geen 5 jaar hebben gewoond EU-burgers die nog geen 5 jaren in Groot-Brittannië gewoond hebben, kunnen tot en met 30 juni 2021 een aanvraag indienen om in Groot-Brittannië te blijven tot ze de grens van 5 jaar bereikt hebben en nadien opnieuw een aanvraag indienen voor een onbeperkt verblijfsrecht.

Na 29 maart 2019 in Groot-Brittannië aangekomen zijn EU-burgers die tijdens de overgangsperiode (30 maart 2019 - 31 december 2020) aangekomen zijn, kunnen eerst zoals hierboven beschreven blijven, maar moeten zich wel bij een verblijf langer dan 3 maanden registreren. EU-burgers die pas na 31 december 2020 naar Groot-Brittannië komen, kunnen een verblijfsvergunning volgens het toekomstige immigratierecht aanvragen. Dat betekent dat EU-burgers, die nog voor 31 december 2020 naar Groot-Brittannië verhuizen en daar een baan aannemen, goede kansen hebben om er ook na de Brexit te blijven.

Vanaf 1 juli 2021 is het verplicht om een permanente status of een tijdelijke verblijfsvergunning te hebben. Actuele informatie over het thema Brexit vind je hier: https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know Een overzicht met voorbeelden vind je hier:  https://www.gov.uk/government/case-studies/example-case-studies-eu-citizens-rights-in-the-uk

Meldplicht

Zolang Groot-Brittannië nog lid van de EU is, hoeven EU-burgers nog geen werkvergunning aan te vragen: je hebt het automatisch en je kunt meteen na aankomst in het land aan het werk. De voorwaarde is wel dat je een geldig paspoort of identiteitsbewijs bezit. Alleen voor het eiland Man en de Kanaaleilanden heb je een werkvergunning nodig. Als je langer in Groot-Brittannië wilt blijven, kunt u een verblijfsvergunning (BRP) aanvragen bij de immigratiedienst van het Nationality Directorate Home Office, het thuiskantoor. Dit kan tot 6 maanden na aankomst in het land worden gedaan. Vanwege de Brexit-situatie wordt het aanbevolen om een verblijfsvergunning aan te vragen. In Groot-Brittannië is er geen registratiekantoor en geen politie-registratie. Dit betekent dat je je niet extra hoeft aan te melden bij een bureau.

Belangrijke identificatienummers

Wie in Groot-Brittannië wil leven en werken, heeft een National Insurance (NI) nummer nodig. Dit NI nummer vraag je ten laatste aan wanneer je een baan gevonden hebt. Je hebt ook een NI nodig voor sociale bijstand en pensioenuitkeringen. Het nummer wordt aangevraagd bij het Jobcentre Plus, het Britse arbeidsbureau. De eerste stap voor het aanvragen is een telefoontje naar de National Insurance number application line om een afspraak voor een persoonlijk gesprek te maken. De afspraak, evenals informatie over welke documenten je moet meenemen, worden je dan toegestuurd. In het gesprek worden verschillende vragen gesteld, onder andere waarom je een NI nodig hebt.

Bankrekening

Wanneer je een baan in Groot-Brittannië aanneemt, moet je ook een bankrekening openen, zodat je werkgever je salaris direct op je rekening kan storten. Het beste is om verschillende banken te vergelijken om te beoordelen welke bank het beste bij je past. Voor het openen van een bankrekening heb je minstens een identiteitsbewijs nodig, een paspoort is nog beter, en ook een bewijs van je Britse adres. Als bewijs kun je bijvoorbeeld je huurovereenkomst voorleggen. Moeilijker wordt het wanneer je in een woongemeenschap woont of nog geen eigen woning hebt en je dus geen huurovereenkomst met je naam er op kunt tonen. Dan heb je een ander document nodig, bijvoorbeeld een officiële brief die naar je adres gestuurd wordt. Dat kan de elektriciteitsrekening zijn of een brief van het Jobcentre Plus. Een simpele rekening, zoals bijvoorbeeld een mobiel telefooncontract wordt meestal niet geaccepteerd. Het beste is om bij je bank na te vragen welke documenten er worden geaccepteerd.

Ziektekostenverzekering

De nationale gezondheidsdienst (NHS) is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg van het land. Wanneer je in het Groot-Brittannië woont of werkt, heb je ook recht op gezondheidszorg. Om de zorg meteen te kunnen gebruiken wanneer je het nodig hebt, moet je je meteen na je aankomst bij de dienst aanmelden Huisarts (beoefenaar van de algemene geneeskunde) registreren . Daarmee meld je je automatisch bij het NHS aan. Je mag zelf bepalen bij welke huisarts je je aanmeldt. Maak een afweging van wat voor jou belangrijk is en vergelijk de huisartsen onderling op basis van deze punten., bijvoorbeeld de afstand tot je woonplaats of werk. Het kan ook helpen om de mening van vrienden en collega's te vragen. 

Belasting/salaris In Groot-Brittannië is het bij veel bedrijven mogelijk om wekelijks het salaris te laten betalen. Het gemiddelde salaris ligt rond de £539 (ongeveer €592) per week, of £28.028 per jaar (rond €30.814). De inkomstenbelasting wordt gebaseerd op de hoogte van de inkomsten. Er is een jaarlijks vrijgesteld bedrag waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Dit bedrag ligt rond de £11.500 (ca. €12.600). In Schotland wordt gewerkt met andere belastingschijven dan in de rest van Groot-Brittannië. Naast de inkomstenbelasting komen er ook nog socialezekerheidsbijdragen bij.

  Belastbaar inkomen   Belastingtarief
Persoonlijk  Vrijgesteld bedrag Tot £11.500 0%
Basistarief £11.501 tot £45.000 20%
Hoger tarief £45.001 tot £150.000 40%
Extra tarief Meer dan £150.000 45%

Bron:  https://www.gov.uk/income-tax-rates

Werken

Arbeidsmarkt

Geen wonder dat de agglomeratie Londen het grootste economische potentieel heeft. Hier zijn vooral managers in de dienstensector en IT-professionals veel gevraagd. Banken, verzekeringsmaatschappijen en telecommunicatiebedrijven zijn op zoek naar werknemers en de gezondheidssector is steeds meer geïnteresseerd in artsen, verpleegkundigen en radiologen. Academici en geschoolde werknemers maken goede carrièrekansen. In sollicitatiegesprekken is het handig om gecertificeerde vertalingen van de certificaten te hebben. Voor een succesvolle carrière, kan de erkenning van je diploma's essentieel zijn, vooral als je wilt werken in een zogenaamd vrij beroep met bepaalde toelatingseisen. Deze omvatten artsen, therapeuten, apothekers, leraren, architecten. De beste manier om dit te doen is door contact op te nemen met het Britse Naric - National Academic Recognition Centre. Voor een paar beroepen is er ook online de Europese professionele kaart (European Professional Card) beschikbaar. Arbeidsrecht Per week mag er maximaal 48 uren gewerkt worden. Bij een vijfdaagse werkweek hebben werknemers in Groot-Brittannië recht op 28 betaalde verlofdagen . Daarbij worden nog 9 of 10 feestdagen aan toegevoegd. Op feestdagen is er geen wettelijk recht op een betaalde vrije dag of een hoger salaris als je op die dag werkt. Maar de meeste werkgevers geven hun werknemers de vrije dag, tegen betaling. Feestdagen die op een zaterdag of zondag vallen, worden opgemaakt op de volgende weekdag, wat geen officiële feestdag is. Het minimumloon in Groot-Brittannië wordt gebaseerd op de leeftijd van de werknemer. In april 2017 bedroeg het minimum uurloon:

Leeftijd 25 en ouder 21 tot 24 18 tot 20 Onder de 18 Opleiding
  £7,50 £7,05 £5,60 £4,05 £3,50

Bron:  https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

Solliciteren

Schriftelijke sollicitaties in Groot-Brittannië omvatten alleen een begeleidende brief en CV. In plaats van werkreferenties toe te voegen aan de sollicitatie, die in Groot-Brittannië niet beschikbaar zijn, wordt aan het einde van het CV namen en contactgegevens van de referenties opgegeven. Dat kunnen voormalig leidinggevenden of collega's zijn, maar ook docenten en leraren, die je persoonlijk kennen en iets over je werkhouding kunnen zeggen. Getuigschriften en diploma's worden overigens niet toegevoegd. Het contact met je opgegeven referenties mag niet te lang geleden zijn (max. 5 jaar). Het CV wordt relatief anoniem gehouden. Aangezien de nadruk moet liggen op je professionele kwalificaties, hoeven bepaalde persoonlijke gegevens niet te worden verstrekt. Je leeftijd, geslacht, burgerlijke staat of zelfs een foto moeten niet in je CV worden opgenomen. Ook is het werk van je ouders of broers en zussen niet belangrijk. Je schoolopleiding en werkervaring moet je in omgekeerde chronologische volgorde vermelden, dus begin met het meest recente.

Leven

Wonen

Een goede start om een appartement of woning in Groot-Brittannië te vinden, is met een zoektocht op het internet. De grootste websites op het gebied van onroerend goed zijn Rightmove en Zoopla . Een andere mogelijkheid is om met behulp van een bureau te zoeken. Daar zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar je hebt dan wel toegang tot een ruim aanbod. Bureaus kunnen echter geen kosten in rekening brengen als ze alleen je naam op een lijst zetten of je een lijst met aanbiedingen sturen. De huur, exclusief nutsvoorzieningen, wordt meestal per maand (pcm = per calender month) of per week (pw = per week) weergegeven. Je leest dus beter goed voordat je blij wordt van het goedkope appartement op een geweldige locatie. Vaak worden huurovereenkomsten voor een periode van zes of twaalf maanden gesloten, die alleen worden verlengd als er geen problemen zijn. De verhuurder heeft het recht om het appartement elke drie maanden te bezoeken.

Het is gebruikelijk dat een aanbetaling wordt gestort. Bij de huur hoort ook de maandelijkse Council Tax, een belasting die geheven wordt door de gemeente en gebruikt wordt voor gemeentelijke diensten zoals afvalophaling, politie, brandweer, school, enz. Je moet ook denken aan de extra kosten, omdat ze in het Verenigd Koninkrijk niet inbegrepen zijn in de huur. Wanneer je een woonst betrekt, moet je zelf voor elektriciteit en gas zorgen door je aan te melden bij een nutsbedrijf. Vooral in de omgeving van Londen is wonen erg duur.

Kosten voor levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud in Groot-Brittannië vallen in de hogere categorie volgens Europese normen. Londen is een van de duurste steden ter wereld. Huurprijzen door het hele land zijn erg hoog, maar de levensstandaard is lager dan in sommige andere landen. Door de hoge huurprijzen, vooral in de grote steden, duurt het woon-werkverkeer vaak vrij lang. Aangezien de kosten voor levensonderhoud per regio enorm kunnen verschillen, hebben we een overzicht van hoofdsteden van verschillende delen van het land opgesteld.

  Amsterdam Londen Cardiff Edinburgh Belfast
1 liter melk € 1,08 € 1,02 € 0,99 € 1,00 € 0,99
1,5 liter water € 1,00 € 1,05 € 1,00 € 1,30 € 1,13
1 kg aardappelen € 1,61 € 1,50 € 1,31 € 1,45 € 1,76
Maandabonnement voor het openbaar vervoer € 90,00 € 146,59 € 55,53 € 59,97 € 60,52
Internet (maand) € 40,84 € 27,61 € 24,54 € 30,01 € 23,62
Bioscoop € 12,00 € 13,33 € 7,50 € 11,11 € 7,50
Fitnessstudio (maand) € 36,32 € 50,79 € 28,35 € 33,89 € 26,10
Huur (1-kamer appartement) € 1 298,43 €1.576,94 € 620,40 € 712,58 € 507,08

Bron: Numbeo

Verkeer

Zoals iedereen weet, wordt er in het Verenigd Koninkrijk links gereden. Daarom zal je, zeker tijdens de eerste maanden van je verblijf in Groot-Brittannië, hier extra alert op moeten zijn. Het openbaar vervoer zit goed in elkaar. Er zijn bussen, treinen en veerboten die je van de ene plaats naar de andere brengen. Als je een andere afstand wilt overbruggen, kun je ofwel de trein nemen of een van de vele langeafstandsbussen nemen. Houd er echter rekening mee dat vertragingen, annuleringen en overvolle transportmiddelen niet ongewoon zijn. Bezoeken je familie of vrienden je in het VK en gaan ze op reis met het vliegtuig? Dan zijn ze wellicht nog op zoek naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek. Via het platform Vliegen en Parkeren kan je de Parkeermogelijkheden bij Schiphol vergelijken en reserveren. Zo ben je verzekerd van een parkeerplaats en in de meeste gevallen bespaar je ook nog eens op de parkeerkosten.  

Nederlanders in Groot-Brittannië

Iedereen die het land wil leren kennen voordat hij verhuist of organisatorische vragen heeft, vindt op het internet snel groepen voor Nederlanders in Groot-Brittannië, zoals bijvoorbeeld de Facebook-groep Nederlanders in Londen . Op dutch.org.uk vind je een overzicht met Nederlandse organisaties en verenigingen.

Vind jouw appartement in Verenigd Koninkrijk