Wonen en werken in Ierland

De geruchten die je hoort zijn waar: Ierland is een succesnummer. Dit kleine eiland, gelegen voor de kust van Engeland en Wales, biedt een ongewone natuurlijke...

Ierland

De geruchten die je hoort zijn waar: Ierland is een succesnummer. Dit kleine eiland, gelegen voor de kust van Engeland en Wales, biedt een ongewone natuurlijke rijkdom en een verbazingwekkende diversiteit in het landschap. Zo vind je er over het volledige land overal meren en moerassen, is het bedekt met groene glooiende heuvels en majestueuze bergen en ook nog eens omgeven door een dramatische kustlijn. Elke regio voert ook zijn karakter, cultuur en dialect op - een bewijs van de rijkdom en verscheidenheid van het eiland in alle opzichten. Het land is één van de Europese succesverhalen geworden. De recente economische groei en uitstekende levensstandaard hebben zowel multinationals als expats aangetrokken. Bovendien is het charmante karakter van de mensen ook iets om te waarderen - er is geen betere manier om de ware ziel van het land te leren kennen dan een gesprek met de inwoners. Inderdaad, veel mensen beschrijven Ierland als een zeer gastvrij land. Céad mile fáilte!

Dublin

Wonen in Ierland

Basisinformatie over Ierland

 • Dublin

  Weer: Het weer in Ierland is over het algemeen vochtig en mild. De dagtemperaturen tijdens de zomers variëren meestal tussen 10 en 20 graden. Ierse winters worden niet te koud. Er kan een winter voorbijgaan met weinig tot geen sneeuw, maar net als bij de Ierse zomers is niets voorspelbaar of gegarandeerd!
 • Bevolking: ongeveer 5 miljoen inwoners
 • Geschiedenis: de Ierse geschiedenis is lang en behoorlijk complex. Nadat het eiland werd binnengevallen door de Kelten en Vikingen, kwam het begin in het van de 17e eeuw onder de controle van Engeland. Ierland werd een protestants land terwijl het grootste deel van de bevolking katholiek bleef, en in 1801 werd het een deel van het Verenigd Koninkrijk. Dit feit leidde tot een massale beweging met als doel de Ierse soevereiniteit die in het begin van de 20e eeuw eindigde in een onafhankelijkheidsoorlog, gevolgd door de opdeling van het eiland en de oprichting van de Ierse Vrijstaat in 1922 binnen het Britse rijk. In 1948 werd het grootste deel van Ierland echter een onafhankelijk land, met  de uitzondering van de 6 protestantse graafschappen (wat we tegenwoordig kennen als Noord-Ierland).

Wist je dat?

 • Ierland staat ook bekend als het ‘Smaragden eiland’ vanwege hoe groen het is. Bovendien woont meer dan 30% van de bevolking op het platteland, dat is meer dan het EU-gemiddelde van 27%.
 • St. Patrick was geen Ier. Hij werd rond 386 na Christus in Wales geboren en werd gevangengenomen door de Ieren. Hij werd toen als slaaf verkocht en werkte als herder. Later keerde hij terug naar Ierland als missionaris en hielp hij het christendom te verspreiden.
 • Ierland is het enige land ter wereld met een muziekinstrument als nationaal symbool namelijk de harp.
 • Er wordt vaak gezegd dat Ierland de thuisbasis is van meer klavertjes vier dan waar dan ook ter wereld, wat de betekenis geeft aan de uitdrukking 'het geluk van de Ieren'. Van de bladeren wordt gezegd dat ze staan ​​voor geloof, hoop, liefde en geluk.

Accommodatie in Ierland

Cliffs of Moher Cliffs of Moher

Het vinden van een geschikte woonruimte is het eerste dat je moet doen als je jouw arbeidsovereenkomst ondertekent. Nu de kosten van huisvesting in Ierland blijven stijgen, vooral dan in de grootste steden, is er echter een laag aanbod in vergelijking met de grote vraag naar huisvesting in het land. Om deze reden kan het een uitdaging zijn om een ​​plek te vinden die aan al jouw voorwaarden voldoet. Onze aanbeveling is om in eerste instantie te overwegen om in een accommodatie voor de korte termijn te verblijven om jezelf de tijd te geven om je in de nieuwe stad te vestigen en, zodra je de omgeving beter kent, een plek te vinden waar je het liefst zou willen wonen. *Tip: houd er rekening mee dat huren in Ierland gewoonlijk ‘lettings’ wordt genoemd, wen dus aan dit nieuwe woord! Aangezien veel expats zich vestigen in Dublin of Cork, waar de meeste vacatures te vinden zijn, vinden we het relevant om even snel te kijken naar de accommodatiemogelijkheden in beide steden:

 • Dublin: is verdeeld in 24 verschillende postdistricten. Historisch gezien werd de voorkeur aan het zuidelijke deel door de lokale bevolking, maar in het noorden vind je uitstekende en mooie buurten, zoals Smithfield, Clontarf of Howth, waar de woningen ook wat goedkoper zijn. Dublin 1 en 2 zijn de stadsdelen waar je alles vindt wat je nodig hebt. Als je liever wat verder van het rumoer van het stadscentrum woont, heb je veel handige alternatieven in: Dublin 3, 4, 6, 7 of 8. Deze gebieden kunnen ook aan al je behoeften voldoen omdat je er honderden bars kunt vinden, restaurants en supermarkten bevinden zich daar ook! Het is niet verwonderlijk dat Dublin een van de duurste gebieden is om te huren in het land. De gemiddelde huurprijs in South County Dublin is € 2.156 per maand, gevolgd door South Dublin City voor € 2.094 per maand, Central Dublin voor € 2.016 per maand en North Dublin City voor € 1.847 per maand.
 • Cork: de meeste mensen in Cork wonen in huizen. Het stadscentrum is als een mini-San Francisco, met straten die stijgen en dalen. Wonen rond de Elysian Tower wordt gezien als hip en trendy en trekt jonge professionals aan. Het Douglas-gebied, aan de dure kant, is een meer stijlvol gebied ten zuiden van de stad met een grote selectie winkels, pubs en restaurants. Cobh en Kinsale zijn ontspannen en mooie badplaatsen in Cork en zijn ideaal voor liefhebbers van de natuur en de opwinding van een druk dorp aan zee. De stad Cork heeft het op één na hoogste gemiddelde huurniveau van alle Ierse steden, rond de € 1.252.

Waar je ook heen gaat, de manier om jouw zoektocht naar accommodatie in Ierland te beginnen, is door te bladeren doorheen populaire portals zoals Daft.ie, Rent.ie of Myhome.ie, of doormiddel van Facebookgroepen te gaan doorlopen. Makelaars in onroerend goed zijn een andere weg die je kunt nemen bij het zoeken naar huisvesting in Ierland, maar, in tegenstelling tot andere landen, factureren deze vaak de huurder in plaats van de eigenaar van het onroerend goed. De vergoeding is meestal het equivalent van een maand huur. Omdat de huurkosten in sommige regio's echter behoorlijk hoog kunnen zijn, kun je overwegen om een appartement te gaan delen (en het is de perfecte manier om nieuwe vrienden te ontmoeten!). Er zijn tal van websites om naar te kijken, maar enkele populaire zijn Roomster.com en roomigo.io. Als potentiële huurder kan het zijn dat je moet bewijzen dat je je de huurovereenkomst kunt veroorloven (je kunt gewoon een bankafschrift indienen), en agenten of verhuurders kunnen achtergrond- en kredietcontroles uitvoeren. Het is gewoon een vaste standaardprocedure en niets om je zorgen over te maken! Wat betreft huurovereenkomsten, deze duren in Ierland over het algemeen 6 of 12 maanden, ook al is er geen gestandaardiseerde periode voor zover het om de wet gaat. Geen van beide partijen mag de huurovereenkomst echter voor het einde van de bepaalde tijd beëindigen. Een andere opmerking is dat je hoogstwaarschijnlijk een borg moet betalen samen met de eerste huur, die kan variëren van een enkele maand huur tot drie maanden huur. In de overeenkomst staan ook welke kosten zijn inbegrepen of welke je zelf zal moeten betalen.  

Wat te doen in je vrije tijd

Charles Fort Charles Fort

Er zijn veel verschillende omgevingen en activiteiten om van te genieten in Ierland. Het klinkt misschien cliché, maar er is inderdaad voor elk wat wils. Als je houdt van stadsexcursies, activiteiten aan zee of liever midden in de prachtige natuur bent, dan heb je hier alles wat je nodig hebt. Als je niet weet waar je moet beginnen, zien hier de belangrijkste plekken om te gaan ontdekken na je aankomst.

De Kliffen van Moher en de Ring van Kerry

De Kliffen van Moher, op ongeveer anderhalf uur rijden van Galway, zijn een van de beroemdste bezienswaardigheden van Ierland en een UNESCO Global Geopark. Ze strekken zich uit over 8 km aan de westkust en staan ​​214 m boven de zeespiegel (tot het hoogste punt bij de O'Brien's Tower). Daar kun je een wandeling maken langsheen het pad om de kracht van de natuur op zijn meest imposante wijze te ervaren - het is moeilijk om de woorden te vinden om de spectaculaire uitzichten te beschrijven die je kunt hebben, vooral tijdens zonsondergang en zonsopgang. Bovendien kun je op 3 uur rijden ook de Ring van Kerry bereiken, een gebied van verbazingwekkende natuurlijke schoonheid voor sport- en geschiedenisliefhebbers: fietsen, paardrijden of zelfs watersporten versmelten met de Ogham Stones (forten uit de ijzertijd ) en oude kloosters. *Tip: Heb je een week vrij? Neem dan de Wild Atlantic Way-route, een indrukwekkende route van 2500 km langs de kust langsheen deze kant van het eiland.

Newgrange, County Meath

De Newgrange, het beroemdste prehistorische monument van Ierland, is een fascinerende plek die ouder is dan de piramides van Egypte. Het meest opvallende kenmerk is de dakkoffer boven de ingang van de gang - deze is uitgelijnd met de rijzende zon op de winterzonnewende zodat de grafkamer zich kan vullen met zonlicht! Het altaar in het midden heeft ingewikkelde steenstapels die een hoogte van 19 meter bereiken. Iets wat zeker de moeite waard is om te zien.

Grafton Street - Dublin

Grafton Street bruist van het leven. Het is inderdaad het winkelhart van Dublin waar er iets te beleven valt, waar je ook gaat. Er zijn talloze plaatsen om even langs te gaan en te genieten van de cafécultuur die een hoge vlucht heeft genomen in de hoofdstad (als je jezelf wilt verwennen met een legendarisch Iers ontbijt, ga dan naar Bewley's Grafton Street Café). Neem later de tijd om door de vele steegjes en smalle straatjes te wandelen om die kleine hoekjes van de hoofdstad te ontdekken, omringd door straatmuzikanten, bloemenverkopers en performancekunstenaars.

Kastelen, kastelen en nog meer kastelen

Je kunt in Ierland niet ver gaan zonder een glimp op te vangen van een kasteel - er zijn meer dan 30.000 kastelen in het land! Hoewel het onmogelijk is om ze allemaal te zien, worden sommige als "de beste" beschouwd en zijn ze een bezoek waard om zo van het verleden te proeven. Het beroemdste kasteel van Ierland, Blarney Castle, is bijvoorbeeld een middeleeuws bolwerk waar bezoekers de beroemde Blarney Stone komen kussen om "het geschenk van welsprekendheid te krijgen". Anderen die een stop waard zijn, zijn de Roch of Cashel, King John's Castle, Cahir Castle en Dunquaire Castle.

De Engelse Markt in Cork en de Ierse keuken

Sinds het einde van de 18e eeuw heeft deze eigenaardige markt in Cork een speciaal plekje in de harten van de lokale bevolking ingenomen: er worden de beste lokale producten op voorraad gehouden, waaronder ambachtelijk brood, kazen, verse zeevruchten en vlees... Het is een geweldige plek om te beginnen om authentieke Ierse gerechten te proberen. De Irish Stew (een recept uit de 19e eeuw), het Sodabrood (zo zacht), witte pudding (een must in het Ierse ontbijt) of de Colcannon (gebruikt in veel van de Ierse waarzeggerijstradities) zijn enkele voorbeelden van de heerlijke gerechten. Ze maken allemaal deel uit van de geschiedenis en tradities van het eiland, zijn charmant en onweerstaanbaar lekker! Als laatste, als je een tijdje op de markt wilt blijven hangen, zijn er boven enkele gezellige hoekjes en cafés waar je de menigte kunt observeren terwijl je een pauze neemt en kunt genieten van een Irish Coffee of, waarom niet, een Guinness! De cafécultuur neemt de overhand in Ierland en coffeeshops worden een plek om vrienden te ontmoeten, te werken of om gewoon een boek te lezen!

Saint Patrick's Day

Elke 17de van maart is er een groots feest is Ierland. Volgens de legende verdreef Saint Patrick alle slangen het land uit. Of je de legende nu gelooft of niet, dit is het grootste feest van het jaar waar iedereen die dag Iers is. Mensen dragen groen en vullen hun kleren en straten met klaverblaadjes om te genieten van concerten, feesten en parades. Als je gaat verhuizen en in Ierland gaat wonen, mag je dit niet missen!  

Kosten van levensonderhoud in Ierland

Expats worden meestal ondersteund door goedbetaalde banen in Ierland, waardoor ze kunnen genieten van een hoge levenskwaliteit. Om deze reden zal je ook merken dat de kosten van levensonderhoud in het land doenbaar zijn, maar dat hangt altijd af van de stad waar je naartoe verhuist (omdat Dublin de duurste plaats is om in te wonen), jouw persoonlijke behoeften en de levensstijl jij kiest. Over het algemeen is Ierland niet zo duur om in te wonen in vergelijking met andere Europese landen zoals het VK of Zweden. Onthoud echter altijd dat het een eilandstaat is, wat betekent dat de meeste goederen moeten worden geïmporteerd en daarom kan de prijs hoger zijn.

  Dublin Amsterdam
Boodschappen    
1 kg sinaasappels 2,20€ 1,63€
12 eieren 1 kg aardappels 3,15€ 1,42€ 2,76€ 1,48€
Restaurant/café    
Geïmporteerd biertje (0,5 l) 5,5€ 5€
Maaltijd voor twee in een restaurant 70€ 75€
Cappuccino 3,4€ 3,8€
Wellness en gezondheid    
Sportschool abonnement 41,3€/maand 40€/maand
Bioscoopkaartje 12€ 12€
Openbaar vervoer    
Buskaartje enkele reis 3€ 3,2€
Taxi (normaal tarief, 1km) 1,5€ 5€
Gemiddeld salaris 2,900€ 3,500€

 

Verkeer en het openbaar vervoer

Cobh, County Cork Cobh, County Cork

Het is vrij eenvoudig om met het openbaar vervoer tussen de grotere steden van Ierland te reizen. Al het openbaar vervoer in het land is bovengronds, waardoor het een ideale manier is om je te verplaatsen en ondertussen alles wat het land te bieden heeft te zien. De langeafstandsbusdienst wordt beheerd door Bus Éireann, die ook lokale diensten aanbiedt in Cork, Galway, Limerick en Waterford. Er zijn ook snelbuslijnen die rechtstreeks van de ene grote stad naar de andere gaan en stoppen op een beperkt aantal plaatsen. Houd er rekening mee dat buiten het hoogseizoen de service beperkt is; sommige routes verdwijnen helemaal. De prijzen zijn hetzelfde voor alle plaatsen. Een retourtje van Dublin naar Cork kost bijvoorbeeld € 27 en Dublin naar de stad Galway € 22. Toch hebben kleine steden en afgelegen dorpen, via TFI Local Link, meestal slechts één of twee busdiensten per week, vooral op marktdagen. Om deze reden is het huren of kopen van een auto waarschijnlijk de beste manier om het landelijke Ierland te verkennen, ook al is het verkeer op de hoofdroutes steeds drukker geworden. Verwacht op landelijke routes langzame landbouwmachines en wees voorbereid op wilde dieren die plotseling de weg oversteken. Net als het naburige eiland, rijd je in Ierland aan de linkerkant. Ierse chauffeurs worden over het algemeen als beleefd en hoffelijk beschouwd. Dus als je gewend bent om rechts te rijden en een beetje aarzelend bent, houd dan gewoon rekening met het uitgangspunt om altijd links te blijven. Wie zijn auto mee naar Ierland wil nemen, moet zich eerst goed laten informeren. Het invoeren van een auto is duur en gaat gepaard met bureaucratische inspanningen . Bovendien is niet iedere auto geschikt om links te rijden. Wat betreft het reizen met de trein, treinen van Irish Rail zijn over het algemeen betrouwbaar, redelijk geprijsd en comfortabel. Je kunt ook gemakkelijk alle belangrijke steden bereiken vanuit Dublin, hoewel de dienst tussen provinciesteden een omweg kan zijn. Om bijvoorbeeld vanuit Wexford in Cork City te komen, moet je via Limerick Junction gaan. De beste deals zijn online beschikbaar, boek minimaal een week van tevoren. Je kunt zelfs nog meer besparen door een TFI Leap Card te gebruiken, die kan worden gebruikt in specifieke stations in Dublin en van de hoofdstad naar andere steden. Pittoreske gebieden zijn bijzonder aangenaam op de fiets, hoewel je er misschien zelf een moet kopen, aangezien de verhuurbedrijven in landelijke gebieden zijn opgedroogd. Als je snel van Dublin naar het buitengebied wilt reizen, is het ook de moeite waard om de beschikbare binnenlandse vluchten te overwegen. Afhankelijk van het seizoen en de vraag variëren de prijzen van ongeveer € 20 tot € 90 voor een enkele reis.  

Nederlanders in Ierland

In Ierland wonen verschillende nationaliteiten. Als je jezelf wilt informeren en sociaal wilt zijn, vind je vrij makkelijk expatgemeenschappen. Vooral op de werkplek zijn er vaak voldoende mogelijkheden om in contact te komen met gelijkgestemden of de lokale bevolking. Ook zijn er online groepen voor Nederlanders die in Ierland wonen of van plan zijn daar naartoe te emigreren. Bijvoorbeeld de Facebook-groep Nederlanders in Ierland .

Iers leren?

Hoewel Engels de meest gesproken taal is in Ierland, waarvan de meesten beweren dat het hun eerste taal is, is het Iers de officiële taal. Het staat geschreven op alle officiële overheidsdocumenten, het openbaar vervoer, borden en openbare gebouwen. Veel mensen, inclusief de lokale bevolking, hebben nog steeds moeite om een ​​eenvoudig gesprek als "Gaeilge" te voeren, omdat het zo anders is dan andere talen. Het kan echter leuk en nuttig zijn om een ​​paar gebruikelijke woorden en Ierse begroetingen te leren:

 • Hallo - Dia duit. (letterlijk "moge God met u zijn")
 • Hoe gaat het met je? - Conas atá tú?
 • Hoe heet je? - Cad es ainm duit?
 • Dank je - Go raibh maith agat

Werken in Ierland

Powerscourt House & Gardens, County Wicklow Powerscourt House & Gardens, County Wicklow

Tijdens de wereldwijde recessie van 2008 hadden zowel expats als Ierse staatsburgers moeite om werk te vinden in het land. Gelukkig herstelde de arbeidsmarkt zich in recordtijd en vertoont het momenteel behoorlijke economische groeiniveaus en lage werkloosheidsniveaus (rond 7-8% in september 2021). Veel multinationals hebben hier hun Europese basis, wat het land tot een internationale hub en een Europese Silicon Valley maakt. Bovendien wordt Ierland gezien als strategisch nuttig en voor specifieke industrieën om in Ierland expats in dienst te nemen, gezien de vaardigheidskloven in tal van sectoren (de verscheidenheid aan banen en kansen is inderdaad iets wat diegenen aantrekt die in het buitenland willen wonen en werken):

 • Techsector / Startupscene: met bedrijfsreuzen zoals Google, Apple en Facebook die hun winkel in Ierland hebben gevestigd, is Ierland nu een Europees technische toplocatie. Andere relevante werkgevers zijn PayPal, LinkedIn, Amazon en HubSpot. Naast deze grotere bedrijven heeft Ierland ook een bloeiende startupscene - Ierland is een van de meest aantrekkelijke landen voor ondernemerschap vanwege zijn ondersteuningsprogramma's, lage belastingen en eenvoudige procedure om een ​​bedrijf op te zetten. De scene heeft veel aanbiedingen voor jonge talenten, maar ook voor beginnende en gevestigde zakenmensen!
 • Financiële diensten: Ierland heeft een robuuste internationale financiële dienstensector met bijzondere sterke punten in het beheer van fondsen en verzekeringen. Bovendien is de startupscene ook betrokken bij deze industrie met de oprichting van de Fintech-sector. Er is een constante vraag naar meertalige professionals op het gebied van accounting en compliance.
 • Zakelijke/outsourcingsdiensten: Ierlands lange traditie in callcenters, zijn positie als een wereldwijde technologie hub en zijn zeer ondersteunende ecosysteem voor klantervaringen plaatsen het in de voorhoede van de snel veranderende business process outsourcing (BPO) en de wereldwijde zakelijke dienstverleningssector. Hier zijn de mogelijkheden voor meertalige kandidaten eindeloos - van klantenondersteuning, technische ondersteuning, afhandeling van verzekeringsclaims, pre-sales en verkoopfuncties tot monitoring van sociale media.

Werkomgeving en cultuur

Hoewel je hoogstwaarschijnlijk in een internationale omgeving zult werken, zijn er essentiële aspecten om rekening mee te houden met betrekking tot de Ierse zakencultuur. In het algemeen dragen integriteit, samenwerking en sympathie in hoge mate bij aan het creëren van vertrouwen in de werkomgeving. Communicatie het belangrijkste en de sfeer is eerder gastvrij en vriendelijk - alle collega's in een Iers bedrijf blijven open, ontspannen en bescheiden als ze met elkaar praten. Andere specifieke factoren met betrekking tot de werkcultuur zijn:

 • Stiptheid: hoewel de Ieren cultureel niet zo tijdgevoelig zijn als andere Europese landen, moet je als expat ernaar streven altijd op tijd op het werk te zijn. Dat gezegd zijnde, moet je ook de ruimte geven bij het wachten op jouw Ierse partners. Het ontspannen Ierse tijdsbesef strekt zich uit tot onderhandelingen en deadlines, zodat de besluitvorming traag kan zijn.
 • Vergaderingen: Vergaderingen zijn doorgaans open, informeel en ontspannen. Zelfs als er een agenda is, wordt deze hoogstwaarschijnlijk niet strikt gevolgd. Ze kunnen worden gehouden in een café, pub of restaurant en worden gezien als een plek om discussies te voeren in plaats van beslissingen te nemen.
 • Hiërarchie: de Ierse zakencultuur is hiërarchisch maar ook informeel. Lagere posities mogen niet het gevoel hebben dat ze hun mening niet aan het management kunnen uiten wanneer ze dat nodig achten!
 • Kledingvoorschrift: zoals in de meeste situaties is het beter om in meer formele kleding te beginnen en het kledingvoorschrift van je collega’s over te nemen. Over het algemeen is de zakelijke dresscode in Ierland bescheiden en conservatief. In internationale omgevingen is de dresscode relatief informeel, maar met verstand - vermijd kleding die je zou moeten dragen om te gaan wandelen of een barbecue!
 • Humor: grappen horen bij de werkvloer. De Ieren staan ​​bekend om hun goed gevoel voor humor en verwachten dat hun collega's hetzelfde delen. Geniet er gewoon van, laat zien dat je ook gevoel voor humor hebt en maak zeker ook grapjes terug!
 • Groeten en persoonlijke ruimte: respecteer persoonlijke ruimte en houd een armlengte afstand wanneer je met iemand in Ierland spreekt. Naast een warme handdruk vermijden de Ieren fysiek contact maar houden ze wel oogcontact.

Ten slotte, hoewel ook gebruikelijk in sommige Scandinavische landen, kunnen sommige Ieren kort ademhalen terwijl ze "ja" zeggen tijdens een gesprek. Dit is misschien onbekend voor veel Europeanen, dus schrik niet als iemand dit geluid maakt (ze tonen alleen maar hun eensgezindheid!)

Arbeidsvoorwaarden

Claddagh, Galway Claddagh, Galway

In Ierland mag jouw maximale gemiddelde werkweek niet langer zijn dan 48 uur. Dit betekent niet dat je nooit meer dan 48 uur per week mag werken, maar dat je gemiddelde weekuren over een periode van 4 maanden niet meer dan 48 uur mag zijn. Als je op zondag werkt, heb je mogelijk recht op een uitkering, zoals extra loon of een betaalde werkonderbreking. Er is geen wettelijk recht op de uitbetaling van overuren. Als je in ploegendienst gaat werken, moet je werkgever je uiterlijk 24 uur voor je eerste werkdag de begin- en eindtijden doorgeven. Krijg je minimaal 24 uur van tevoren jouw werkuren op voor elke dag dat je moet werken, en krijg je een opzegtermijn van 24 uur als je meer uren moet werken. Ze kunnen je echter in onverwachte gevallen (bijvoorbeeld als een collega ziek wordt) vragen om te werken minder dan 24 uur van tevoren. Je hebt wettelijk recht op 4 weken vakantie met behoud van loon per jaar als je voltijds werkt. Sommige bedrijven geven hun werknemers echter meer dan 20 vakantiedagen per jaar. Dit wordt genoteerd in jouw arbeidsovereenkomst. Daarnaast heb je, als je minimaal 8 maanden hebt gewerkt, recht op een aaneengesloten periode van twee weken jaarlijkse vakantie.

Opzeggingsbericht

Over het algemeen staat in jouw arbeidsovereenkomst hoeveel opzegtermijn jij of jouw werkgever moet geven. Maar als het dit niet wordt gespecificeerd, is de wettelijke minimumopzegtermijn (d.w.z. de kortste opzegtermijn die je volgens de Ierse wet mag geven) één week. *Je hoeft je opzeg niet te geven als je korter dan 13 weken in het bedrijf werkt. Als jouw werkgever echter degene is die het contract wil beëindigen, hangt de vereiste opzegging af van hoe lang het bedrijf jou in dienst heeft:

Opzegtermijn
In dienst sinds Termijn
13 weken tot 2 jaar 1 week
2 tot 5 jaar 2 weken
5 tot 10 jaar 4 weken
10 tot 15 jaar 6 weken
meer dan 15 jaar 8 weken

Belastingen en salaris

Het nationale minimumloon in Ierland is sinds 1 januari 2021 € 10,20 per uur. De afgelopen jaren zijn de Ierse salarissen met ongeveer 5-7% per jaar gestegen en het gemiddelde jaarsalaris van een voltijdse werknemer komt neer op ongeveer 35.000 €. Als we kijken naar de kosten van levensonderhoud, is het een behoorlijk salaris als basis om zonder al te veel zorgen over de kosten te leven en te genieten van het avontuur in het buitenland! Jouw werkgever houdt namens de belastingdienst, de Ierse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor belastingheffing, belasting in op het inkomen dat je met jouw werk hebt verdiend. Dit staat bekend als Pay As You Earn (PAYE), en het bedrag van de ingehouden belasting is afhankelijk van uw salaris en uw persoonlijke omstandigheden:

  20% op bedragen tot: 40%
Alleenstaande € 35.300 bovenliggende bedragen
Gehuwd/ Levenspartner (een inkomen) € 44.300 bovenliggende bedragen
Gehuwd/ Levenspartner (twee inkomens) tot € 70.600 (verhoging beperkt tot het bedrag van het tweede inkomen) bovenliggende bedragen
Alleenstaande/ Weduwe(naar) met kinderen € 39.300 bovenliggende bedragen

Alle PAYE-belastingplichtigen hebben ook recht op een heffingskorting die bekend staat als de Werknemerskorting. Dit is in 2021 € 1.650. Heffingskortingen verlagen het bedrag dat je aan de belastingen moet betalen. Bovendien is er nog een belasting op jouw inkomen genaamd "Universal Social Charge (USC)". Het wordt aangerekend op jouw bruto-inkomen vóór eventuele pensioenbijdragen (PRSI, gestort in het socialeverzekeringsfonds, tegen een tarief van 8,8%):

Tarief Inkomensklasse
0.5% Tot €12.012
2% Van €12.012,01 tot €20.687
4.5% Van €20.687,01 tot €70.044
8% Van €70.044,01 en meer
11% Zelfstandig inkomen boven € 100.000

Zodra je volledig bent geregistreerd in het land (zie het gedeelte "Aankomst in Ierland"), ontvang je een belastingkredietcertificaat, waarop het belastingtarief staat dat van toepassing is op jouw inkomen en de belastingverminderingen waarop je recht hebt. Jouw werkgever ontvangt een “Revenue Payroll Notification (RPN)” met dit attest zodat hij het juiste bedrag voor de belastingen kan inhouden.

Netwerken

Zoals gezegd is de Ierse cultuur vriendelijk en uitnodigend, en dit creëert een gunstige omgeving om je professionele netwerk op te bouwen en je carrièrevooruitzichten te verbeteren. Relaties zijn belangrijk in Ierland, dus praten met mensen, evenementen bijwonen en een goede verstandhouding opbouwen is essentieel. Als je naar netwerkevenementen gaat, probeer dan sociaal te blijven en vermijd om gereserveerd te zijn, wat sommige mensen namelijk kan afschrikken. Je kunt ideeën opdoen over evenementen die je kunt bijwonen in Internations, dat actieve groepen heeft in zowel Cork als Dublin, en eventbrite, dat actuele evenementen toont (zowel vrijetijds- als werkgerelateerde) in het hele land. Deze evenementen zijn geweldige manieren om mede-expats en ook lokale bewoners te ontmoeten die je kunnen helpen om je in het land te vestigen, je te adviseren over de beste praktijken in je werkveld en je kennis te koesteren! *Tip: voor onze vrouwelijke kandidaten ondersteunt Network Ireland de professionele en persoonlijke ontwikkeling van vrouwen in het land en biedt het monitoring, evenementen en conferenties aan.

Aangekomen in Ierland

Forty Foot, Sandycove Forty Foot, Sandycove

Aangezien Ierland behoort tot de Europese Unie, is het voor Europese kandidaten heel eenvoudig om zich hier te vestigen. Je moet je niet registreren bij het plaatselijke immigratiekantoor en je hebt geen verblijfskaart nodig om hier te wonen. Houd er echter rekening mee dat Ierland geen deel uitmaakt van het Schengengebied. Dit betekent dat je jouw paspoort of nationale identiteitskaart moet tonen als je vanuit het Schengengebied naar Ierland komt. Wanneer je echter in Ierland aankomt, heb je een persoonlijk openbaar servicenummer (PPSN) nodig. Dit nummer is een uniek referentienummer waarmee je toegang krijgt tot sociale uitkeringen, openbare diensten en informatie in Ierland. Een PPS-nummer bestaat altijd uit 7 cijfers gevolgd door één of twee letters. Om dit te krijgen, moet je naar een staatsagentschap gaan of online solliciteren op mywelfare.ie met de volgende documentatie:

 • Jouw huidig paspoort of nationale identiteitskaart
 • Het aanbod van een baan bij jouw werkgever, waarin wordt bevestigd wanneer jouw baan zal beginnen of wanneer deze begonnen is. Deze brief moet op briefpapier van het bedrijf staan ​​met de contactgegevens van de werkgever en het registratienummer van de werkgever/bedrijf.
 • Bewijs van jouw adres: het document (energierekening, huurovereenkomst...) moet jouw naam en adres bevatten en mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Bovendien, als je voor het eerst in Ierland werkt, moet je je registreren voor de belasting. Het is het beste om dit zo snel mogelijk te doen, zodat jouw werkgever jouw Revenue Payroll Notification (RPN) vóór jouw eerste betaaldag ontvangt. Anders zal de belasting van al jouw inkomsten hoger zijn - iets dat "noodbelasting" wordt genoemd. Jouw nieuwe werkgever moet belasting inhouden op jouw loon volgens een systeem genaamd "PAYE". Om ervoor te zorgen dat jouw belasting vanaf het begin correct wordt afgehandeld en dat jouw werkgever het juiste bedrag aan belasting inhoudt op jouw loon, moet je twee dingen doen:

 • Geef jouw werkgever jouw Persoonlijk Openbaar Service Nummer (PPSN)
 • Registreer voor myAccount op de Revenue website. Nadat je jouw myAccount-wachtwoord hebt ontvangen, kun je je inschrijven voor jouw nieuwe baan. Om je aan te melden, klik je op de link ‘Update vacature- of pensioengegevens’ in ‘PAYE Services’ in myAccount.

Ziektekostenverzekering in Ierland

Ierland heeft een uitstekend openbaar gezondheidszorgsysteem dat wordt beheerd door de Health Service Executive (HSE). Het recht op gezondheidsdiensten in het land is voornamelijk gebaseerd op ingezetenschap en middelen in plaats van op de betaling van belasting of loongerelateerde sociale verzekeringen (PRSI). Ongeacht de nationaliteit komt elke persoon die door de HSE wordt geaccepteerd als zijnde jouw hoofdverblijfplaats in Ierland, ook in aanmerking voor gezondheidsdiensten. Om te bewijzen dat je onmiddellijk na aankomst in Ierland jouw hoofdverblijfplaats hebt, moet je jouw arbeidsovereenkomst of huurovereenkomst voor huisvesting indienen bij de HSE. De openbare gezondheidszorg in Ierland dekt verschillende diensten, van huisartsbezoeken tot spoedeisende hulp, kraamzorg, overnachtingen in het ziekenhuis en meer. Er zijn echter twee afzonderlijke categorieën in het zorgstelsel. Categorie 1 is voor mensen met een medische kaart en categorie 2 is voor mensen zonder medische kaart. Of je al dan niet in aanmerking komt voor het Medisch Kaartsysteem hangt af van uw inkomen en middelen. Daarom is de kans groot dat je in categorie 2 valt. Hier worden voor veel verschillende medisch gerelateerde diensten kosten in rekening gebracht:

 • Een bezoek aan een huisarts kost ongeveer € 50 tot € 60. Als jouw huisarts je doorverwijst naar een specialist, kunnen de kosten van dat bezoek oplopen tot € 120.
 • Een bezoek aan de eerste hulp kost € 100, en een ziekenhuisnacht kost € 80
 • De maandelijkse limiet voor geneesmiddelen op recept is ongeveer € 140. Alles boven dit bedrag is gedekt.

*Tip: Nadat je aan de HSE jouw woonplaats in Ierland hebt bewezen, heb je het recht om een huisarts te kiezen en jezelf te registreren bij deze huisarts in de regio van jouw voorkeur. Bijna 40% van de Ierse inwoners gebruikt echter een particuliere ziektekostenverzekering, dat is één van de hoogste percentages in de Europese landen. Hoewel het openbare gezondheidszorgsysteem van uitzonderlijk hoge kwaliteit is, is de populariteit van particuliere medische zorg mede te danken aan de kosten die aan het openbare systeem zijn verbonden voor degenen die niet in aanmerking komen voor categorie 1. Bij particuliere zorg zijn de wachttijden veel korter, de diagnostische procedures zijn meer hightech en tandheelkundige, optische en auditieve diensten zijn altijd beschikbaar voor de verzekerden. Om deze reden raden wij je ook aan om te overwegen een internationale particuliere verzekering af te sluiten die je ook in Ierland onder bescherming neemt.

Een bankrekening openen

Je hebt een Ierse bankrekening nodig om betaald te worden en je rekeningen en belastingen te betalen. Gelukkig voor alle expats is het openen van een bankrekening in Ierland relatief eenvoudig voor alle inwoners. De meest voorkomende bankrekening in Ierland is een zichtrekening, een gewone rekening waaraan een betaalpas is gekoppeld. Je kunt er ook voor kiezen om een ​​spaarrekening te openen, die een hogere rente biedt voor langetermijnsparen. Er zijn veel banken om uit te kiezen. Houd bij uw onderzoek alleen rekening met banken die worden gereguleerd door de Centrale Bank van Ierland, die deel uitmaakt van het Europees Stelsel van Centrale Banken. Enkele voorbeelden zijn Bank of Ireland (oudste en grootste bank), Allied Irish Bank, Ulster Bank of KBC Bank Ireland. Probeer dan de beste deal te vinden. Het is gebruikelijk dat banken onderhoudskosten in rekening brengen, die vaak kunnen worden vermeden door een terugkerende maandelijkse storting te doen of een minimumsaldo op de rekening te houden. Bovendien brengen veel banken in Ierland kosten in rekening voor het gebruik van geldautomaten buiten hun netwerk, dus zorg ervoor dat jouw bank ATM-locaties heeft die handig voor je zijn. Zodra je de bank hebt gekozen die het beste bij jou past, bel je het plaatselijke kantoor om een ​​afspraak te maken. Bij sommige banken in Ierland kun je online een bankrekening openen, maar je moet dan een strenger verificatieproces ondergaan. Als je al in het land bent, is het eenvoudiger om naar het kantoor te gaan en persoonlijk een rekening te openen. In de meeste gevallen moet je hiervoor 3 documenten meenemen:

 • Jouw paspoort
 • Bewijs van adres (jouw huurovereenkomst of een recente energierekening)
 • Je arbeidsovereenkomst
 • *Sommige banken vereisen dat je de eerste storting doet om de rekening te openen

Wanneer al je documenten in orde zijn, zou je met je rekeningnummer naar buiten moeten kunnen lopen. Je pinpas komt per post en in de meeste gevallen volgt je pincode apart. Je ontvangt aanvullende instructies via e-mail over het instellen van internetbankieren.

De belangrijkste redenen om naar Ierland te verhuizen

Ierland is niet alleen een prachtig land om naar je thuis te noemen vanwege zijn eindeloze schoonheid en dieren in het wild, groen en charmante steden en zijn vriendelijke en gastvrije mensen. Het land heeft ook bedrijven en professionals van over de hele wereld aangetrokken vanwege zijn positieve bedrijfscultuur, waardoor het een van de snelst groeiende economieën in Europa is. Bijgevolg is het land veel diverser en adaptiever geworden om een ​​multiculturele natie te huisvesten! Hoewel Ierland geen zonnige zandstranden heeft om het hele jaar door van te genieten, heeft het geen zonneschijn nodig om je hart te verwarmen. Het land van Saint Patrick en de Leprechauns zal snel een deel van je worden met zijn sterke historische en culturele tradities, versmolten met de moderniteit en welvaart van de arbeidsmarkt. Kun je je voorstellen wat dit zou betekenen voor je carrière? Solliciteer nu naar een baan in Ierland via Wihb.nl!

Ring of Kerry Ring of Kerry

Vind jouw appartement in Ierland