Wonen en werken in Italië

Italië, het land van heerlijke pasta's en imponerende bezienswaardigheden. Een lijst met pluspunten van dit land zou bijna oneindig zijn. Er is dan ook niet veel...

Italië

Italië, het land van heerlijke pasta's en imponerende bezienswaardigheden. Een lijst met pluspunten van dit land zou bijna oneindig zijn. Er is dan ook niet veel nodig om mensen te overtuigen dat wonen en werken in een land als Italië helemaal zo gek nog niet is. Of je nu kiest voor het mooie Rome, het romantische Venetië of een plaatsje aan het Gardameer, Italië zal je bevallen!

Aankomst in Italië

Registratie, verblijfsvergunningen en belangrijke ID-nummers

Panorama of Verona Het voordeel als EU-burger bij verhuizen naar Italië zit in het feit dat je niet direct verplicht bent om je te registreren. Wil je wonen en werken in het land, dan zal dit doorgaans een langere periode bestrijken 90 dagen. Na 90 dagen ben je verplicht je te registreren in de gemeente waar je woont. Je kunt er ook voor kiezen om dit direct na aankomst te doen. Voor de registratie bij de gemeente neem je een geldig paspoort of identiteitskaart mee en een verklaring van je zorgverzekeraar dat je in Nederland nog in ieder geval een jaar verzekerd bent. Het is ook van belang dat je kunt aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt om in eigen levensonderhoud te voorzien. Neem dan ook je arbeidscontract mee waarmee je een dienstbetrekking kunt aantonen. Een codice fiscal is gelijk aan het Nederlandse Burger Service Nummer en dient gelijk na aankomst aangevraagd te worden. Het is erg belangrijk om de codice fiscal direct aan te vragen omdat er bij de meest uiteenlopende zaken naar gevraagd kan worden, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een rekeningnummer. Je vraagt het nummer aan bij het belastingkantoor in de regio, l’Agenzia delle Entracte.

Bankrekening

Een van de zaken die je direct moet regelen bij aankomst in je nieuwe woonplaats, is het openen van een bankrekening. Je wilt natuurlijk dat je werkgever je salaris kan storten en ook rekeningen kunnen makkelijk afgeschreven worden. In de meeste plaatsen in Italië is wel een bank gevestigd. Woon je in een klein dorp, dan reis je af naar de dichtstbijzijnde grotere plaats. Een bankrekening openen in Italië is eenvoudig. Kun je kiezen uit meerdere banken, vergelijk dan de kosten van de banken onderling. Hier kunnen namelijk flinke verschillen tussen zitten. Voor het openen van een bankrekening heb je een geldig paspoort nodig en een bewijs van inschrijving. Heb je nog geen bewijs van inschrijving, dan volstaat een document met je naam en adres erop, bijvoorbeeld een factuur.

Zorgverzekering

Het ziekenfonds in Italië wordt afgekort tot ASL of USL. Bij een vertrek naar dit mooie land wil je niet voor verrassingen komen te staan. Maak je geen zorgen als je in Italië in loondienst werkzaam gaat zijn, je werkgever zal ervoor zorg dragen dat je bij het ASL wordt ingeschreven. Ben je zelfstandige, dan moet je zelf voor aanmelding zorgen met een bewijs van inschrijving als zelfstandige. Bij zelfstandige inschrijving bij ASL, is het verstandig om je Nederlandse verzekering nog even door te laten lopen. Je hebt namelijk naast een bewijs van inschrijving in het KVK of bewijs van inschrijving als werkzoekende, een paspoort en een codice fiscale, ook een bewijs van inschrijving op een adres nodig. En dat laatste bewijs krijg je alleen als je een zorgverzekering hebt. Vervolgens kies je zelf een huisarts.

Belasting / salaris in Italië

De inkomstenbelasting in Italië ligt ruim boven het Europese gemiddelde. Net zoals in Nederland dragen ook in Italië de sterkste schouders de zwaarste lasten. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Nederlandse uitkeringen als Ziektewet, WAZO, WAO, WAZ en WIA lopen gewoon door in Italië. Ga je in loondienst werken, dan meldt de werkgever je aan bij het INPS, Nationaal Instituut voor de Sociale Zekerheid.

  • € 0 - € 15.000 = 23%
  • € 15.000 - € 28.000 = 27%
  • € 28.000 - € 55.000 = 38%
  • € 55.000 - € 75.000 = 41%
  • € 75.000 en meer = 43%

Werken in Italië

Arbeidsmarkt

Italian village Italië ondergaat groei op het gebied van de werkgelegenheid. De werkloosheid is nog altijd een stuk hoger dan in Nederland, maar is de afgelopen jaren al flink gedaald. De verwachting is dat deze daling zich de komende tijd zeker zal voortzetten. Het ligt er ook aan in welke regio je een baan zoekt. In het noorden van Italië zal je bijvoorbeeld sneller een baan vinden dan in Zuid-Italië. Ben je niet regiogebonden, dan maak je dus in Noord-Italië de beste kans. Over het algemeen kun je je in het land prima met het Engels redden, maar het zal zeker in je voordeel spreken als je een woordje Italiaans spreekt. Buitenlanders zijn van harte welkom om te solliciteren naar een baan in Italië. Zolang je de gebruiken respecteert zal je inzet gewaardeerd worden. In Italië werken zal voor jou een persoonlijke groei betekenen. Je kunt vooral werk vinden in toerisme en onderwijs, maar vooral ook communicatie, de zogenaamde sevice- based economy is waar het om draait. Let goed op de sterke hiërarchie in Italië. Het is not done om een hoger geplaatste bij de voornaam te noemen. Daarnaast is trouw zijn aan je bedrijf erg gebruikelijk. Veel voorkomende sectoren waar je als buitenlander aan de slag gaat, zijn de Shared Service Centers, de SSC en de BPO's. Binnen het SSC neem je specifieke taken over van een organisatie. Denk hierbij aan HR of IT. BPO staat voor Business Process Outsourcing. Hier kiest een bedrijf in Italië voor het uitbesteden van bepaalde bedrijfsprocessen. Een voorbeeld is payrolling, de uitbesteding van salarissen.

Rechten van werknemers

In het zuiden van het land loopt een werkdag doorgaans van 9 tot 13.00 uur, een middagpauze tot 16.00 uur en dan werk je weer tot een uur of 7 a 9 's avonds. In de rest van het land lijken de gemiddelde werktijden meer op hoe we dat in Nederland gewend zijn. Bij overheidsinstanties willen de werktijden weleens afwijken van kantoren. In Italië is er geen sprake van een minimumloon. Feitelijk kan een werkgever je bieden wat hem goeddunkt. Omdat het werk in Italië niet voor het oprapen ligt, moet je je afvragen hoe hard je je zou willen opstellen bij eventuele salarisonderhandelingen. Heb jij de juiste papieren en ervaring, dan zal een werkgever je zeker goed willen belonen voor je harde werk.

Opzegtermijn

  • De opzegtermijn wordt niet wettelijk vastgelegd, maar contractueel of in de CAO
  • Schriftelijke opzegging door de werkgever met opzeggingsgronden
  • Schriftelijke opzegging door werknemer
  • Zonder schriftelijke opzegging is opzegging nietig

Solliciteren

Je kunt natuurlijk reageren op gepubliceerde vacatures. Toch zullen Italiaanse werkgevers het ook op prijs stellen wanneer je initiatief toont door het sturen van een open sollicitatie. Voor je sollicitatiebrief is geen heel epistel nodig, een formele brief van een half A4-tje is voldoende. Stuur een kopie van je paspoort met je CV mee en benadruk een eventuele universitaire studie. Italianen stellen bij een sollicitatiegesprek wel graag persoonlijke vragen.

Wonen

Accommodatie

Milan Cathedral Wil je betaalbaar wonen in Italië dan raden wij je af om accommodatie in de grote steden te zoeken. Vooral in Rome zijn de woningen erg duur. Desondanks is het aan de rand van een stad al snel een stuk goedkoper wonen. Het openbaar vervoer is in het moderne Italië prima. Ben je bereid een klein stukje te reizen, ga dan aan de rand van de stad wonen. Het is net als in Nederland heel gewoon dat de huren van woningen in dunbevolkte gebieden een stuk lager liggen dan in de grote steden. Zoek je rust en ruimte, dan is wonen in een klein dorp een win-win situatie. Wil je na aankomst in Italië niet eerst in een hotel hoeven te verblijven, zoek dan ruim voor je vertrek al een geschikte woonruimte. Er zijn verschillende manieren om geschikte woonruimte te vinden. Kies je ervoor om pas na aankomst op zoek te gaan, dan zijn er woningen waarbij een bord met affitasi (te huur) in de tuin staat. Vanuit Nederland zoek je naar advertenties met huurwoningen of appartementen in lokale Italiaanse kranten. Om je zoektocht te verkleinen, is het wel handig om te weten in welke regio je wil wonen. Een andere manier om een woning te vinden, is door een makelaar in te schakelen. De lokale makelaar kent de regio en het aanbod erg goed. Er zijn in Italië ook veel Nederlandse makelaars te vinden. Zij kennen wellicht de lokale markt iets minder goed, maar door het ontbreken van een taalbarrière zullen ze wel je wensen beter begrijpen. De gemiddelde huurprijs is te vergelijken met Nederland.

Kosten voor levensonderhoud

Al met al zijn de kosten voor levensonderhoud in Italië te vergelijken met die in Nederland. Aan de ene zijde is uit eten gaan in Italië duurder, maar aan de andere zijde ben je veel minder geld kwijt voor je boodschappen. Naar alle waarschijnlijkheid zal je niet dagelijks een restaurant bezoeken. Er mag geconcludeerd worden dat de kosten voor levensonderhoud van prima niveau zijn.

Verkeer in Italië

Om van allerlei gedoe af te zijn, is het het beste om je Nederlandse rijbewijs binnen een jaar in Italië te laten registreren. Tijdens dit jaar mag je ook gewoon met je auto met Nederlands kenteken rond blijven rijden. Daarna dien je de auto officieel in te voeren volgens de Italiaanse wet- en regelgeving. Bij het Motorizzazione kunnen ze je hiermee helpen. In Italië rijdt het verkeer net als in Nederland gewoon rechts. De Italianen zetten hun gepassioneerde karakter graag voort in het verkeer. Schrik dan ook niet van enkele claxon serenades en driftige handgebaren. Dit is dagelijkse kost in het Italiaanse verkeer en je zou bijna kunnen zeggen dat het onderdeel van de cultuur is. Houd je hoofd koel en neem de regels in acht en alles komt goed.

Nederlanders in Italië

In de grote steden als Rome en Milaan zal je moeiteloos Nederlanders vinden die ook hier een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Wil je voor je vertrek of tijdens je verblijf online ervaringen uitwisselen, dan is hier voldoende gelegenheid toe. Google op "Nederlanders in Italië" en je krijgt een uitgebreid overzicht van onder andere Facebookgroepen zoals . Hier haal je veel tips vandaan om je verblijf nog aangenamer te maken.

Vind jouw appartement in Italië