Wonen en werken in Litouwen

Litouwen is niet alleen een betaalbaar en veilig land, het staat ook nog eens extreem hoog genoteerd als het gaat om gelukkige werknemers en de schitterende...

Litouwen

Litouwen is niet alleen een betaalbaar en veilig land, het staat ook nog eens extreem hoog genoteerd als het gaat om gelukkige werknemers en de schitterende balans tussen werk en privéleven. Dat is iets wat erg aantrekkelijk is voor expats en buitenlanders die geïnteresseerd zijn om te verhuizen naar en te werken in het buitenland. Gelukkig zul je met meer dan de 150 internationale bedrijven het nooit moeilijk achten om een ​​baan te vinden met een fatsoenlijk salaris, ongeacht je vooropleiding.

Bovenop de gunstige arbeidsvoorwaarden die het land te bieden heeft, biedt Litouwen ook een geweldige manier van leven. Met zijn bijna middeleeuws aandoende steden en de magische dosis die de prachtige natuur hier heeft verspreid, krijg je een charmante combinatie van cultuur en moderniteit in om het even welke stad je kiest om thuis te noemen.

Als je je huidige leven wilt ruilen voor een meer kosmopolitische sfeer, onuitputtelijke energie en een rebelse geest, zoek dan niet verder dan het land Litouwen.

Vilnius, hoofdstad van Litouwen

 

Wonen in Litouwen

Basisinformatie over Litouwen:

Het klimaat: Het weer in Litouwen wordt gekenmerkt door milde, warmere zomers en koudere winters. Je kunt minima van -4 graden verwachten, maar het kan in de zomermaanden ook zo heet worden als 25 graden.

Bevolking: er wonen ongeveer 2,8 miljoen mensen in Litouwen.

Geschiedenis: Het land maakte ooit deel uit van de voormalige Sovjet-Unie, maar werd na bijna 50 jaar van bezetting in het jaar 1990 onafhankelijk.

Wist je dat?

 1. Litouwen staat in de top 20 van landen ter wereld met een snelle internetverbinding
 2. Litouws is één van de oudste talen ter wereld
 3. Op het Litouwse grondgebied staat ook de oudste boom van Europa, die de kruistochten heeft overleefd, namelijk de Stelmuze
 4. Tegen het einde van de 14de eeuw was het Groothertogdom Litouwen het grootste land van Europa en omvatte het Wit-Rusland, Oekraïne en delen van Polen en Rusland.
 5. De meest populaire sport in Litouwen is basketbal
 6. Een derde van het land is bedekt met bossen
 7. Het land heeft zijn eigen officiële nationale geur, genaamd 'de geur van Litouwen'
 8. Een van de beroemdste Litouwse gerechten is Cepelinai, genoemd naar een Zeppelin-luchtschip
 9. Elk jaar wordt de rivier Vilnia helder smaragdgroen geverfd ter gelegenheid van St. Patrick’s Day
 10. Litouwers vieren twee onafhankelijkheidsdagen: één op 16 februari en de andere op 11 maart

 

Accommodatie in Litouwen

Het huren van een appartement is de meest voorkomende keuze voor expats die in Litouwen wonen. Zoals in de meeste landen, zal het leven in de hoofdstad of de grotere steden duurder zijn dan het leven in de kleinere steden of buitenwijken. In vergelijking met andere EU-landen vind je huurwoningen zoals appartementen met één slaapkamer, gelegen in het stadscentrum van grotere steden, voor ongeveer 400-500 euro per maand. Voor een groter appartement betaal je rond de 600-900 euro per maand. In de drie grootste steden (Vilnius, Kaunas, Klaipėda) dalen de gemiddelde huurprijzen tussen 200-400 euro/maand voor een studio.

Wanneer je wilt besparen op de rekeningen, kun je een huisgenoot vinden om mee samen te wonen waarmee je dan de kosten deelt. Houd er wel rekening mee dat nutsvoorzieningen zoals de maandelijkse elektriciteits- en waterkosten meestal niet inbegrepen zijn in de huur.

Wanneer je een appartement vindt, teken je gebruikelijk een huurovereenkomst voor 12 maanden. In sommige gevallen kun je met de verhuurder een kortere of langere huurovereenkomst afspreken. Iets anders om in gedachten te houden is dat het ook gebruikelijk is om een ​​borg te betalen die gelijk is aan 1 tot 3 maanden huur voordat je erin gaat wonen, dit krijg je terug wanneer je uit je huurwoning vertrekt.

Je kunt appartementen zoeken op websites zoals https://domoplius.lt/en/ of rondvragen in Facebookgroepen voor expats die in Litouwen wonen, of groepen bekijken die specifiek zijn aangemaakt voor het vinden van appartementen. Je kunt zelfs nuttig advies krijgen van je nieuwe werkgevers die een beter inzicht hebben in de huisvestingssituatie van de stad. Of misschien haal je zelfs een verhuispakket inclusief appartement van je werkgever binnen!

 

Kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud in Litouwen zullen in de meeste gevallen goedkoper zijn in vergelijking met andere Europese landen, maar het hangt af vanwaar je vandaan komt. Litouwen werd zelfs een paar jaar geleden uitgeroepen tot één van de goedkoopste Europese landen. Net als in veel andere landen ben je wat meer geld kwijt aan huisvesting en eten als je in de hoofdstad (Vilnius) of er vlakbij woont. Als je in een kleinere stad woont, kun je vaak geld besparen op je maandelijks huur uitgaven en boodschappen.

Als het om voedselprijzen gaat, kost een maaltijd voor twee in een restaurant ongeveer 42 euro, een cappuccino ongeveer 2,34 euro en een geïmporteerd biertje (0,33 l) vind je voor ongeveer 3,5 euro. Wanneer je een supermarkt of kruidenierswinkel bezoekt, kun je aardappelen en rijst per kilo vinden, beide onder de 2 euro, maar ook een liter melk voor 0,88 euro en een dozijn eieren voor 1,70 euro.

De kosten van levensonderhoud omvatten ook internet in je appartement en geld dat je aan je gezondheid en vrije tijd kunt besteden. In Litouwen kun je al vanaf 10 euro per maand een internetabonnement met onbeperkte data afsluiten. Wil je lid worden van een sportschool dan kost het lidmaatschap 33 euro per maand, afhankelijk van de sportschool, en wil je naar de bioscoop dan is een kaartje 8 euro.

Boodschappen

Vilnius - Litouwen

1 kg sinaasappels

€ 1,31

12 eieren

€ 1,7

1 kg aardappelen

€ 0,48

Restaurant/Café

 

Geïmporteerd biertje (0,5 l)

€ 3,5

Maaltijd voor twee in een restaurant

€ 42

Cappuccino

€ 2,34

Ontspanning en gezondheid

 

Sportschool abonnement

€ 33

Bioscoopkaartje

€ 8

Openbaar vervoer

 

Buskaartje enkele reis

€ 0,95

Taxi (normaal tarief, 1 km)

€ 0,7

Gemiddeld salaris

€ 1.700

 

Verkeer en vervoer

In Litouwen mag je een auto besturen met een Europees rijbewijs zolang het niet verlopen is. Zoals de meeste landen in Europa rijdt je in het land rechts in het verkeer, dus als je een ervaren chauffeur bent, zul je geen problemen ondervinden met het vergeten aan welke kant van de weg je moet rijden! Litouwen is een heerlijk land om op vier wielen te verkennen, met zijn overvloed aan schilderachtige meren, bossen en kastelen. De zandduinen van de Baltische kust zijn ontzagwekkend! Hoewel de Litouwse wegen tot de beste van Oost-Europa behoren, kunnen de verkeersomstandigheden enigszins afwijken van wat je misschien gewend bent, aangezien Litouwse chauffeurs erom bekend staan ​​soms een beetje onvoorzichtig te zijn.

Als je niet aan het rijden bent, hebben de steden veel opties betreffende het openbaar vervoer om uit te kiezen. De meest voorkomende zijn bussen of trolleybussen waar je een enkele reiskaart of een opwaardeerkaart kunt kopen om te gebruiken voor te reizen. Het Litouwse intercity openbaar vervoer is goedkoop maar relatief traag. Houd er rekening mee dat sommige steden naast belangrijke wegen twee busstations hebben: één in het centrum voor bussen die daar ook stoppen en een tweede busstation op de weg voor de passerende snelbussen.

Bussen tussen de belangrijkste steden rijden zeer frequent, met bussen van Vilnius-Kaunas die elke 15 minuten beide eindstations verlaten. Als je van de ene kleine stad naar de andere gaat, kan het verstandig zijn om via een grotere stad de verbinding te maken. Een buskaartje tussen deze twee grote steden kost je slechts € 8, en je kunt het online of op het busstation aankopen.

Hoewel de Litouwse spoorwegen niet op gelijke voet staan ​​met die in West-Europa, kun je ook met de trein tussen de steden in Litouwen reizen. Tussen Vilnius (de hoofdstad), Varena, Šiauliai en Klaipėda, is er een aansluitend spoorwegnet dat wordt beheerd door LG Keleiviams-treinen. Aangezien de meeste grotere steden op ongeveer 1-2 uur rijden van Vilnius liggen, kan dit de perfecte weekendactiviteit zijn!

Je hebt ook de mogelijkheid om op veel plaatsen een fiets of scooter te huren om zo op deze manier rond te reizen. Fietspaden komen vaker voor aan de kust, resorts en nationale parken, maar kunnen elders zeer sporadisch zijn. Als je een taxi of Uber moet bestellen, zal deze redelijk goedkoop zijn, zeker in vergelijking met andere EU-landen.

     

Kaunas                                                                                                        Klaipeda

 

Wat te doen in je vrije tijd

In heel Litouwen vind je veel interessante plaatsen om te bezoeken en te verkennen. Er zijn veel overblijfselen uit de Sovjetperiode, zoals bunkers en musea. Je vindt in dit land echter ook veel meer: waaronder prachtige kerken, kloosters en paleizen.

Eenmaal je gesetteld bent en er klaar voor bent om te beginnen aan het verkennen, zijn er veel mooie omgevingen om van te genieten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen in de oude binnenstad van Vilnius, één van de Werelderfgoedlocaties van UNESCO, en je zult snel begrijpen waarom. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op de spectaculaire architectuur en charmante geplaveide straatjes. Je kunt ook een bezoek brengen aan de kasteeltoren van Gediminas, die 48 meter boven de stad Vilnius ligt. Als het tijd is om uit te rusten, creëren de cafés en pubs in de stad een gezellige en magische sfeer waar je vooral in de winter naar uitkijkt! Ze zeggen zelfs: "Als er om de vijf minuten geen café in Vilnius is, ben je niet meer in Vilnius".

Indien je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en achtergrond van Litouwen, is het een goed idee om Grūto Parkas te bezoeken, een park en nationaal centrum. Hier vind je relikwieën en sculpturen die dateren uit de tijd dat de Sovjet-Unie het land onder controle had. Als je meer van kunst houdt, presenteert het land een buitengewoon en uniek zicht op architectuur. In Kaunas bijvoorbeeld vind je de meeste moderne en hedendaagse gebouwen, die contrasteren met de sprookjesachtige omgeving in Vilnius, de barokke uitstraling van het Pažaislis-klooster of het prachtige kasteel van het eiland Trakai, de mysterieuze gotische residentie van de Litouwse groothertog.

In Litouwen is de natuur overal. Een park dat een bezoek waard zou kunnen zijn, is het Koerse Schoorwal Nationaal Park in Neringa. Hier kun je niet alleen genieten van de prachtige omgeving, maar je vindt er ook een spa met vele geneeskrachtige behandelingen, waaronder mineralen uit de Oostzee. Daarbovenop strekt de kust van het land zich uit over meer liefst 90 km, met talrijke Blauwe Vlag-stranden (Palanga en Šventoji zijn zeker een bezoekje waard!). Dit betekent - er zijn tal van watersporten en activiteiten die mensen kunnen beoefenen! Een van de meest bijzondere is vogels spotten. De Litouwse luchten bevatten het meest actieve stuk van de Baltische trekroute, dat wordt beschouwd als één van de grootste in Europa en van over de hele wereld. Misschien vind je zelfs een nieuwe hobby? Als je het wilt proberen, is het Nemunas Delta Regional Park de plek om naartoe te gaan.

Ten slotte is er altijd iets te beleven in Litouwen, zelfs in de winter. Het land omschrijft zichzelf als het land van theater- en jazzfestivals. De steden weergalmen van goede verhalen en muziek, waardoor het plezier van creativiteit vrijkomt. Het Sirenos Theaterfestival of het Vilnius Jazz Festival zijn twee van de vele mogelijkheden die je in Litouwen kunt ontdekken.

 

Vind andere expats

In Litouwen verblijven ongeveer 60.000 buitenlanders van over de hele wereld die in het land wonen met een verblijfsvergunning. Er is dus een hoge kans om andere expats te vinden als je in contact wilt komen met mensen uit je eigen land. Een optie is om lid te worden van de Facebookgroep Foreigners in Vilnius om contact te maken met anderen. Bij het Migratie-informatiecentrum (MIC) "I Choose Lithuania" vind je ook andere opties voor expats die met elkaar in contact willen komen, plus aanvullende informatie en hulp om jouw reis in dit nieuwe land te beginnen.

Litouwers worden ook gezien als gereserveerd, individueel en hecht met hun familie. In het begin kan het voelen alsof het onmogelijk is om ze te leren kennen door deze passieve, onverschillige houding, maar laat je daar niet door misleiden. Het kost tijd voordat ze zich openstellen voor andere mensen, maar als ze zich eenmaal op hun gemak voelen, zullen ze zelfs naar je glimlachen en hun levensverhaal vertellen! Ze staan ​​ook bekend om hun intelligentie, de aanwezigheid van religie onder de oudere generaties en hun liefde voor basketbal. Dus als je een grote fan bent van deze sport, kun je er zeker van zijn dat je vrienden zult maken in elke pub of bar!

Taal - Leer Litouws

De voertaal bij een internationaal bedrijf in Litouwen is Engels. Maar als je geïnteresseerd bent om wat Litouws te leren voordat je aankomt, zal de lokale bevolking het erg op prijs stellen! Hier zijn enkele basiszinnen:

 • Hallo / Hallo - Labas (ah-bahs)
 • Tot ziens - Sudie (soo-dyah)
 • Bedankt - Aciu (ah-choo - is aangezien voor een niesbui)
 • Hoe gaat het met je - Kaip laikaisi (Kayp SEh-kah-sih)
 • Sorry / Pardon - Atsiprašau (ah-tsih-prah-shaoo)
 • Alsjeblieft - Prašau (prah-show)

 

Werken in Litouwen

In de afgelopen jaren is Litouwen een populairdere keuze geworden voor werkzoekenden uit de EU. Dankzij de groeiende economie van het land neemt het aantal expats dat ervoor kiest om te verhuizen en een toekomst op te bouwen gestaag toe. De belangrijkste banensectoren waar expats een baan vinden zijn onder andere:

Fintech (Financiële diensten + Tech): Litouwen heeft zichzelf gepositioneerd als de belangrijkste FinTech-hub in de Europese Unie. De regering heeft beloofd om binnen 3 maanden Europese exploitatievergunningen te verstrekken aan alle potentiële investeerders en niet een heel jaar zoals in andere Europese staten. Het is ook van plan om meer financiële bedrijven aan te trekken die na de Brexit op andere plaatsen willen investeren. Google heeft in 2018 een betalingsbedrijf opgericht in Litouwen en Revolut heeft bijvoorbeeld hun hoofdkantoor in Vilnius.

Toerisme: de toeristische sector is een cruciaal onderdeel van de Litouwse economie. Als tweetalige vind je hier geweldige mogelijkheden. De belangrijkste groep toeristen komt uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Fietstoerisme is behoorlijk populair in het land, vooral in de fietsroutes langs de kust, die 2.342 mijl lang zijn. Ballonvaren is populair in Trakai en Vilnius. Ook kuuroorden zijn een topbestemming.

Outsourcing: gezien de lage kosten en de hulp die de bedrijven krijgen bij het opzetten van hun activiteiten in Litouwen, zijn BPO's en SSC's de meest veelbelovende sectoren in het land. Dit is ook gunstig voor zowel de economie van het land, maar ook voor degenen die hier willen verhuizen en een baan willen vinden. Enkele internationale bedrijven die al een deel van hun activiteiten naar Litouwen hebben uitbesteed, zijn Transcom en Western Union.

Strand van Neringa

 

Arbeidsvoorwaarden

Algemene voorwaarden

Zodra je een contract ondertekent, ben je formeel tewerkgesteld in Litouwen. Tenzij je in ploegen werkt, zal jouw werkweek 40 uur bedragen, dit van maandag tot en met vrijdag.

Er is de mogelijkheid tot overwerk, maar een werkdag mag niet langer duren dan 12 uur. Je hebt ook recht op vier weken jaarlijkse betaalde vakantie.

Volgens de Arbeidswet kan de proeftijd worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. De maximale periode is 3 maanden, maar op verzoek van de werkgever kan deze limiet worden verhoogd tot 6 maanden. Dit kan ook worden verlaagd als beide partijen akkoord gaan.

Werknemers hebben recht op betaald ziekteverlof tot 6 maanden ziekte (120 dagen). Tijdens de eerste twee dagen van ziekte ontvangen werknemers tussen de 80-100% van hun loon van hun werkgever. Vanaf de derde tot en met de zevende dag komen werknemers in aanmerking voor 40% van hun loon. Daarna betaalt het Staatsfonds voor sociale zekerheid 80% van het loon van de werknemer.

 

Opzeggingsbericht

Als je van plan bent om jouw bedrijf te verlaten, zal er van jou gevraagd worden om een ​​opzegtermijn te hanteren. De duur van je opzegtermijn staat vermeld in jouw contract. In de meeste gevallen is de opzegtermijn één maand, maar als je korter dan een jaar bij het bedrijf bent gebleven, kan dit slechts twee weken zijn.

 

Salaris en belastingen

Het gemiddelde salaris in Litouwen voor 2021 ligt rond de 1.700 euro per maand en het wettelijk vastgelegde minimumloon is 642 euro per maand. Het salaris is echter afhankelijk van de beroepscategorie waarin je je bevindt. Een receptioniste verdient bijvoorbeeld ongeveer 1000 euro per maand en een reisagent kan maandelijks 1.400 euro bereiken.

Vanaf 2021 is de officiële belasting 20% ​​van jouw persoonlijk inkomen en wordt deze ingehouden op je salaris. Het 20%-tarief is van toepassing als jouw jaarinkomen in totaal minder dan 84 gemiddelde salarissen bedraagt. Als jouw jaarinkomen hoger is dan 84 gemiddelde salarissen, betaal je 32% belasting - dit gebeurt als je voor meer dan 1 werkgever werkt.

Het standaardtarief van de socialezekerheidsbijdragen is 21,27%, waarvan 1,77 procent het werkgeversdeel en 19,5 procent het werknemersdeel. Daarnaast wordt 2,1/3 procent ingehouden op het bruto arbeidsinkomen van een werknemer die deelneemt aan bepaalde pensioenopbouwplannen.

Soort verzekering

Betaald door werkgever

Betaald door werknemer

Totaal

 

Sociale zekerheid en verplichte ziektekostenverzekeringen

1,77%

19,5%

21,27%

Optionele aanvullende premies voor pensioenopbouw

 

0%

2,1%/3%

2,1%/3%

Totaal

1,77%

19,5%/21,6%/22,5%

21,27%/23,37%/24,27%

 

Kantooromgeving/werkcultuur

Litouwers staan ​​bekend als harde werkers en de algemene werkcultuur is gebaseerd op trots zijn op het werk dat je verricht. Omdat de arbeidsmarkt een beetje competitief is, zullen veel werknemers een aanzienlijke inspanning leveren om vooruitgang te boeken in hun carrière, dus zullen ze het niet goed overweg kunnen met collega's die wat meer ontspannen werken.

Afgezien daarvan is de algemene kantooromgeving in Litouwen vrij sociaal, ontspannen en respectvol. Litouwers spreken over het algemeen zacht, zijn goede luisteraars en zijn niet erg emotionele sprekers. Het is het verstandigste om de mensen met wie je werkt eerst aan te spreken met hun professionele titel en achternaam, maar je kunt overgaan op de voornaam wanneer je een meer persoonlijke relatie hebt. Een ander ding om over na te denken is dat je moet proberen oogcontact te houden wanneer je met mensen praat. Dit is een teken van respect. Er is niet altijd een verplichte dresscode op kantoor, maar kleed je altijd passend.

Respect is het sleutelwoord in Litouwen, vooral als het gaat om het respecteren van jouw tijd en ook die van anderen. Daarom wordt van iedereen verwacht dat hij op tijd is en op tijd naar de vergaderingen komt. Dit helpt ook om alles op schema te laten lopen. Hiërarchie maakt nog steeds deel uit van hun bedrijfscultuur, maar bedrijven worden breder dankzij jongere generaties. Litouwers geven de voorkeur aan persoonlijke ontmoetingen, omdat het essentieel is om wederzijds begrip op te bouwen en ze zakelijke relaties graag in vriendschappen omzetten!

Over het algemeen is de werkcultuur dynamisch, waarbij steeds meer bedrijven innovatieve werkmethoden toepassen en hun organisatiecultuur transformeren. De nadruk ligt nu vooral op het individu die er alles aan doet om effectiever te werken en het beste leven te leiden dat men kan! Ja, de balans tussen werk en privé wordt hier serieus genomen. Steeds meer bedrijven bieden flexibele werkuren aan, waardoor werknemers de vrijheid hebben om hun dag vroeger/later te beginnen. Ongeacht de uren die je krijgt toegewezen, het belangrijkste blijft hetzelfde: productief zijn en presteren! Bovendien maken ze de vrijdag korter - rond 16 uur zullen de meeste mensen al begonnen zijn met het afsluiten van hun computers en zullen zij het bedrijf verlaten om van het weekend te gaan genieten.

 

Netwerken

Zowel expats als de lokale bevolking in Litouwen kunnen netwerkevenementen vinden met als doel informatie te delen en kennis op te doen over zaken, op eventbrite. Door naar een netwerkevenement te gaan, kun je connecties maken die goed kunnen zijn om in de toekomst te hebben om je te helpen vooruitgang te boeken in je carrière, meer te weten te komen over je vakgebied of gewoon nieuwe mensen en expats te ontmoeten in dezelfde functie als jij.

Een andere optie is om lid te worden van de Facebookgroep expats in Lithuania waar je ook nieuwe mensen kunt ontmoeten en evenementen kunt organiseren.

 

Aankomst in Litouwen

Als EU-burger kom je niet in de problemen als je van plan bent om naar Litouwen te verhuizen. De standaardprocedure van verhuizen binnen de EU is dat je 90 dagen in je nieuwe land mag verblijven zonder te registreren, en je komt rond met je paspoort of ID-kaart als identificatie. Dit geldt ook voor Litouwen.

Wanneer je echter van plan bent langer te blijven, moet je wel een verblijfskaart aanvragen, zowel als tijdelijke of als permanente bewoner. Dit moet in Litouwen worden gedaan bij de Migratie-afdeling genaamd MIGRIS, en de documenten die je moet meenemen zijn:

 • Je paspoort of ID-kaart
 • Je arbeidscontract
 • Een ingevulde verblijfsaanvraag
 • Een staatsbijdrage van € 8,6

Je kunt beginnen door de migratieafdeling te mailen en te laten weten dat je een verblijfsvergunning wilt aanvragen. Daarna moet je dan een afspraak maken en persoonlijk naar het lokale kantoor gaan met de documenten. Het certificaat moet uiterlijk een maand na de datum van indiening van de aanvraag worden afgegeven.

In deze verblijfsvergunning/kaart krijg je ook jouw FIN-nummer, een 11-cijferig nummer, essentieel om je belastingen te betalen en bij te dragen aan het socialezekerheidsstelsel.

   

Kaunas                                                                                                                     Trakai

Gezondheidszorg in Litouwen

Litouwen beschikt over een uitstekend modern staatsgezondheidszorgsysteem, gefinancierd door de overheid via een nationale ziektekostenverzekering. Het niveau van sommige lokale ziekenhuizen is misschien nog steeds zwak, maar de hoge arts tot patiënt verhouding compenseert deze meer dan voldoende - één van de beste ter wereld! De stadsziekenhuizen zijn over het algemeen veel beter, en de algemene kwaliteit van de zorginstellingen in Litouwen verbetert omdat de overheid prioriteit geeft aan financiering voor gezondheid.

Om eerstelijns medische hulp te krijgen in Litouwen, moet je je registreren bij een plaatselijk gezondheidscentrum of een plaatselijke kliniek genaamd Poliklinika. Hier krijg je een huisarts die jouw zorgen behandelt, je helpt bij het schrijven van een briefje aan je werkgevers indien je thuis moet blijven van je werk en die je medicijnen voorschrijft wanneer dat nodig is:

 • Kies een zorginstelling en ga naar de zorginstelling van jouw keuze;
 • Neem je identiteitsbewijs en verblijfsvergunning mee (denk eraan dat jouw woonplaats in Litouwen moet worden aangegeven);
 • Bij de receptie word je gevraagd om:
  • Een aanvraagformulier in te vullen en te ondertekenen;
  • De verklaring van de patiënt over toegang tot zorgdiensten in te vullen en te ondertekenen;
  • Jouw huisarts te selecteren;
  • Het betalen van € 0,29.

Als je wilt, kun je ook een optie voor particuliere gezondheidszorg aanvragen, aangezien er in veel van de steden in Litouwen privéklinieken beschikbaar zijn. Behandeling in particuliere ziekenhuizen is minder moeilijk dan in openbare medische centra. Het heeft ultramoderne apparatuur met hooggekwalificeerd en meertalig personeel, perfect voor expats die geen Litouws of Russisch spreken. Er is nauwelijks wachttijd en de medische verzekering dekt het grootste deel van de behandeling. Daarnaast vind je privéklinieken met een overeenkomst met de National Health Insurance Fund. Dit vereenvoudigt de overgang van de openbare naar de particuliere zorg indien je besluit een behandeling vanuit jouw zorgverzekering voort te zetten.

 

Een bankrekening openen

Het openen van een bankrekening in Litouwen is relatief eenvoudig en er zijn een paar filialen om uit te kiezen. Zo biedt het land enkele Scandinavische opties zoals Swedbank, Nordea en SEB, maar kun je ook kiezen voor digitale opties zoals Paysera, Mister Tango en Revolut!

Bij het openen van een rekening moet je persoonlijk langsgaan bij één van de banken en jouw paspoort en verblijfsvergunning meenemen. Gelukkig vragen Litouwse banken niet standaard om een ​​enorme stapel papierwerk, maar behouden ze zich het recht om complexere bewijsstukken te vragen als ze denken dat dit nodig is. Wanneer je een eenvoudige rekening opent, moet je het volgende op zak hebben:

 • Paspoort en jouw kentekenbewijs/kaart
 • Aanmeldingsformulier en ingevulde vragenlijst om in te vullen
 • Andere documentatie kan een bankafschrift of een aanbevelingsbrief van uw vorige bank zijn.

Nadat jouw aanvraag is afgerond en goedgekeurd, zou je bankrekening binnen vijf werkdagen klaar moeten zijn en kan een bankkaart op jouw huisadres of bij je lokale bank worden afgeleverd.

Wanneer je besloten hebt welke bank je wilt gebruiken, is het best om te weten welke kosten in rekening worden gebracht. Sommige van deze kosten zijn afhankelijk van jouw situatie en van de bank in kwestie. Er worden bijvoorbeeld maandelijkse administratiekosten in rekening gebracht, of een jaarlijkse vergoeding voor het houden van een creditcard of betaalpas kan van jouw account worden afgeschreven. Het kan ook zijn dat je een bedrag moet storten om jouw bankrekening officieel te openen. Dit bedrag verschilt per bank.

Ook als dit niet op jou van toepassing is, brengt elke bank voor sommige diensten kosten in rekening, zoals geld opnemen bij een geldautomaat of internationale overboekingen. Zelfs als deze er vrij klein uitzien, kunnen ze snel oplopen! We raden je dan ook aan om dit allemaal te controleren voordat je een bank kiest om jouw salaris te ontvangen en jouw financiën te beheren.

 

De belangrijkste redenen om naar Litouwen te verhuizen

Litouwen is misschien niet één van de eerste bestemmingen die in je opkomt, maar er is wel degelijk iets waardoor het elk jaar veel expats aantrekt. Of je nu een enthousiast persoon bent die klaar is om aan je volgende grote avontuur te beginnen of een getalenteerde professional die je carrière naar een hoger niveau wil tillen, dit land is de juiste plek voor jou.

Litouwen zou inderdaad op de radar moeten staan ​​voor diegenen die een balans tussen werk en privé willen, lage kosten van levensonderhoud zoeken en omringd willen zijn door natuurlijke schoonheid. Hier zijn oneindig veel dingen te ontdekken: van de prachtige mix van Sovjet-architectuur tot de charme die uitstraalt van de goed bewaarde parken en zandstranden, waarvan sommige zelfs worden beschouwd als UNESCO werelderfgoed. De republiek wordt ook wel de parel van Oost-Europa genoemd - vanwege de mix van betaalbare levensstijl, overvloedige vrije tijd ongeacht je hobby's, en de vooruitstrevende economie, dankzij de groei van de startupscene.

 Dus als de gedachte aan wonen en werken in Litouwen je aantrekt, bekijk dan eens enkele van de vacatures die we in het land aanbieden hier bij Werkeninhetbuitenland!

 

Plunge

Vind jouw appartement in Litouwen