Wonen en werken in Polen

Polen heeft veel te bieden: de Oostzee in het noorden, bergen in het zuiden en veelzijdige natuur daar tussenin. Geschiedenis en tradities ontmoeten elkaar in moderne...

Polen

Polen heeft veel te bieden: de Oostzee in het noorden, bergen in het zuiden en veelzijdige natuur daar tussenin. Geschiedenis en tradities ontmoeten elkaar in moderne grote steden. Geen wonder dat het land steeds geliefder bij emigranten wordt.

Aankomen in Polen

Meldplicht

Aangezien Polen bij de EU hoort, hebben EU-burgers alleen een paspoort of identiteitskaart nodig. Wie langer dan 3 maanden in het land wil blijven, dient zich uiterlijk 30 dagen na aankomst bij de bevoegde Woiwoden te registreren.

Belangrijke identificatienummers

Bij het belastingkantoor moet je een BSN, de NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej) aanvragen. Deze heb je nodig wanneer je gaat werken. Het persoonlijke ID-nummer PESEL kan vrijwillig aangevraagd worden. Deze is voor veel burgerzaken nodig en kan het leven in Polen vereenvoudigen.

Bankrekening

Ook wanneer je voor je verblijf in Polen geen Pools bankrekeningnummer hebt, zal je deze wel voor ontvangst van je eerste salaris moeten openen. Voor het openen van een bankrekening heb je meestal een identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) en een adres nodig, waar al het toebehoren naar toe gestuurd kan worden. Het is de moeite waard om de voorwaarden van de banken te vergelijken om daarmee de voor jou meest geschikte bank te vinden.

Ziektekostenverzekering

Werknemers hebben in Polen de verplichting zich tegen ziektekosten te verzekeren. De ziektekostenverzekering vanuit de overheid is het nationale gezondheidsfonds (Narodowy Fundusz Zdrowia – NFZ). De werkgever meldt je aan bij de Sociale Verzekeringsinstelling (ZUS) en hierdoor ben je automatisch geregistreerd bij het NFZ. De premie voor de ziektekostenverzekering wordt ingehouden van het salaris. Door het NFZ heb je toegang tot gratis en openbare gezondheidszorg. De ZUS is verantwoordelijk voor sociale zekerheid, werkloosheidsverzekering en ziektekostenverzekering.

Belasting & salaris

Hoe hoger het inkomen, hoe hoger het belastingtarief in Polen. In vergelijking tot de rest van Europa ligt de inkomstenbelasting vrij laag. Bij een inkomen tot 85.528 PLN (ongeveer € 19.260,92) betaal je 18% belasting, bij alles daarboven 32%. Het officiële standaardloon in Polen ligt rond de € 990 (4.163 PLN). Salarissen wisselen per branche. In de branche van informatie en communicatie verdient men ongeveer € 1.987 en in de handel € 1.200.

Natuurlijk hangt het salaris ook af van de vaardigheden, het soort werk, de grootte van de onderneming en andere factoren. Over het algemeen valt er op te merken dat de lonen stijgen. De ervaring leert dat je bij vacatures waar kennis van meerdere vreemde talen nodig is, ook bijvoorbeeld het Nederlands en Engels, dat je rond de 10% meer verdient. De Poolse salarissen moeten niet met de salarissen thuis vergeleken worden omdat de kosten voor levensonderhoud in Polen ook lager zijn.

Werken in Polen

Arbeidsmarkt

Zoals in vele andere landen heeft Polen te maken met een tekort aan vakmensen. Veel gekwalificeerde arbeidskrachten vertrekken naar het buitenland. Iedereen die een goede opleiding heeft en in een gevraagd beroep werkt, zou niet al te veel moeite moeten hebben om een ​​baan te vinden. De groei van de economie was de laatste jaren positief en het aantal werklozen is gedaald tot het laagste niveau sinds jaren. Toch, ondanks de positieve ontwikkeling op de arbeidsmarkt, zijn veel Polen bang om hun baan te verliezen. De meeste werknemers hebben daarom een goed arbeidsmoraal.

Je moet je baan serieus nemen en een betrouwbare medewerker zijn. In veel bedrijven is de omgangsvorm nog behoorlijk formeel. Collega's spreken elkaar zeker nog met "u" aan in combinatie met de achternaam om te voorkomen dat het respectloos overkomt. Bekende bedrijven zoals Amazon, Google of Microsoft hebben standplaatsen in verschillende grote steden in Polen en bieden goede arbeidsmogelijkheden voor buitenlandse vakmensen, aangezien kennis van de Engelse taal belangrijker is dan de Poolse. Arbeidskrachten worden vooral in de IT-sector gezocht. De sterke economische relatie tussen Nederland en Polen wordt natuurlijk ook bij bedrijven opgemerkt. Om succesvol te zijn op de Nederlandse markt, zoeken veel bedrijven medewerkers die de markt goed kennen en een goede kennis van de taal hebben.

Arbeidsrecht

Een werkweek duurt 40 uren. De proeftijd aan het begin van een nieuwe baan mag maximaal 3 maanden duren. Opzegtermijnen zijn gebaseerd op contracten voor bepaalde of onbepaalde tijd en de duur van het dienstverband. Het aantal verlofdagen kan door bedrijven zelf vastgesteld worden, maar het minimum moet aangehouden worden. Werknemers die minder dan 10 jaar in dienst zijn, krijgen er minimaal 2. Een contract voor bepaalde tijd mag maximaal 3 keer verlengd worden en de duur van de tijdelijke contracten mag maximaal 33 maanden zijn.

  • Arbeidsverdrag Probe, Art. 34 KP bij een proeftijd tot twee weken : opzegtermijn van 3 dagen, bij een proeftijd van meer dan 2 weken, maar minder dan 3 maanden : opzegtermijn van 1 week bij een proeftijd van 3 maanden : opzegtermijn van 2 weken.
  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, artikel 36, § 1 CP: bij een dienstverband tot 6 maanden : opzegtermijn van 2 weken, bij een dienstverband van meer dan 6 maanden : opzegtermijn van 1 maand, bij dienstverband van minimaal 3 jaar : opzegtermijn van 3 maanden

Sollicitatie

Zoals in andere landen ook het geval is, behoort een levensloop en een begeleide brief tot de onderdelen van een sollicitatie. In de brief zal je kort moeten uitleggen waarom je geïnteresseerd bent in de baan en waarom jij een geschikte kandidaat bent. Je levensloop zal relevante kwalificaties en ervaringen moeten opsommen die jou tot de perfecte kandidaat maken. Wanneer je een sollicitatie naar een Poolse onderneming stuurt, moet je een toestemmingsformulier in het Pools bijvoegen waarin staat dat je persoonsgegevens verwerkt mogen worden.

Oświadczam, że wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie moich danych osobowych, niezbędnych dla potrzeb procesu rekrutacji“ (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie danych osobowych z późn. zm.)."

Vertaald: " Ik verklaar ermee akkoord te zijn dat mijn voor de sollicitatieprocedure benodigde persoonsgegevens opgeslagen en verwerkt worden (overeenkomend met de wet van 29 augustus 1997 met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens met de laatste wijzigingen)"

Leven in Polen

Wonen

Het aanbod van woningen kun je vinden in dagbladen, zoals de Gazeta Wyborcza of Rzeczpospolita, of op het internet. De Gazeta Wyborcza kan men ook op het internet onder http://gazetadom.pl/dom/0,0.html vinden. Een groot woningportaal is Gratka.pl - Woningen vind je hier: De pagina is in het Pools, waardoor het moeilijk kan zijn om te vinden wat je zoekt. De makkelijkste manier is om onze Appartementen in het buitenland pagina te bekijken!

Over het algemeen kost de zoektocht zonder Poolse kennis meer inspanning, maar kan desondanks toch succesvol zijn (probeer het met Google Translate). Wie wil, kan natuurlijk ook een makelaar inschakelen. Woordenschat:

  • Mieszkanie – Woning
  • Domy – Huis
  • Wynajem - Huren
  • Sprzedaż - Kopen
  • Pokoj - Kamer
  • Powierzchnia - Gebied

Kosten voor levensonderhoud

In Polen zijn de kosten voor levensonderhoud laag. Ook hier geldt dat prijen hoger liggen in de grote steden dan in de landelijke gebieden

  Amsterdam Warschau
1 liter melk € 1,08 € 0,61
1,5 liter water € 1,00 € 0,46
1 kilo aardappelen € 1,61 € 0,44
Maandabonnement voor openbaar vervoer € 90,00 € 26,18
Internet (maandelijks) € 40,84 € 10,75
Bioscoop € 12,00 € 6,31
Fitnessstudio (maandelijks) € 36,32 € 25,80

De maandelijkse kosten voor levensonderhoud voor een persoon bedragen ongeveer € 475. De huur voor een 1-kamerappartement bedraagt gemiddeld € 350 - € 550, afhankelijk van de verdieping, de grootte en de uitrusting. Vooral in Warschau zijn de huren relatief hoog. Over het algemeen moet je bij grote steden het centrum vermijden. De maandelijkse bijkomende kosten zijn ongeveer € 149 voor een eenpersoons huishouden. Een gunstig alternatief is wonen in een WG. De maandelijkse uitgaven zijn natuurlijk afhankelijk van je levensstijl.

Veel ondernemingen bieden hun werknemers voordelen zoals bijvoorbeeld reiskostenvergoeding of een tegemoetkoming voor de sportschool. Wie in Amsterdam voor een maand € 2.000 heeft om van te leven, heeft in Warschau ongeveer € 1.295 nodig om dezelfde levensstijl te onderhouden.

Verkeer

Alhoewel het openbaar vervoer in de stad prima in elkaar steekt en ook de spoorwegen je ver kunnen brengen, gebruiken veel Polen de auto. Dit heeft volle straten in de grote steden en lange reistijden naar het werk als gevolg. Wie een eigen auto meeneemt, moet deze op zijn laatst na zes maanden in het land inschrijven. Daarvoor moet je alle relevante documenten kunnen tonen (zoals bijvoorbeeld paspoort, kentekenbewijs, koopovereenkomst, etc.) die tevens door een beëdigde tolk naar het Pools vertaald moeten worden.

Nederlanders in Polen

Op Facebook vind je vaak groepen voor Nederlandse emigranten of internationale expats, bijvoorbeeld Nederlanders in Polen . Deze groepen zijn goed om vrienden te vinden of vragen te stellen.

Vind jouw appartement in Polen