Wonen en werken in België

Wil je voorbij de Nederlandse grenzen gaan werken, zonder dat je duizenden kilometers van je familie bent verwijderd? Dan is België perfect. De omstandigheden om hier...

België

Wil je voorbij de Nederlandse grenzen gaan werken, zonder dat je duizenden kilometers van je familie bent verwijderd? Dan is België perfect. De omstandigheden om hier te wonen en te werken zijn perfect. Geniet van prachtige steden, vriendelijke bevolking en lekker eten. En wil je even terug naar je vroegere thuis, dan ben je er zo! Wonen en werken in België geeft je het beste van twee werelden.

Aankomst in België

Registratie, verblijfsvergunningen en belangrijke ID-nummers

Brussels Skyline

Werken als EU-burger in een andere Europese lidstaat heeft vele voordelen. Zo hoef je geen verblijfsvergunning aan te vragen, ook niet wanneer je van plan bent om langer dan 90 dagen in België te verblijven. Tot uiterlijk 5 dagen voor je vertrek uit Nederland schrijf je je uit bij de gemeente. Binnen 8 dagen na aankomst in België dien je je in te schrijven op het nieuwe adres. Door het Schengenverdrag is er van Nederland naar België sprake van vrij verkeer van personen en goederen. Dit betekent dat je je als Nederlander hier vrij kunt vestigen. Je hebt dezelfde rechten als Belgische werknemers en kunt, uitzonderingen daargelaten, niet uitgesloten worden voor diverse functies. Heb je je ingeschreven op je nieuwe adres, dan wordt deze inschrijving gecontroleerd. Is alles in orde, dan wordt een Belgische identiteitskaart afgegeven. Het sociaal verzekeringsfonds is waar jij de Belgische versie van het BSN aanvraagt. Dit nummer heet hier het identificatienummer voor de sociale zekerheid, oftewel het INSZ. Dit nummer heb je nodig voordat je in België kunt gaan werken. Je kunt vrij vestigen in België, maar dien je wel aan te tonen dat je je eigen levensonderhoud kunt bekostigen. Bij wonen en werken in België volstaat een kopie arbeidscontract.

Bankrekening openen

Een ander groot voordeel van wonen en werken in België, is dat je niet perse genoodzaakt bent om een Belgische bankrekening te openen. Met je Nederlandse bankrekening kun je feitelijk grenzeloos bankieren, zonder extra kosten. Ook dit zijn enkele beginselen vanuit een Europa zonder grenzen. Je vraagt je wellicht af waarom je dan überhaupt je Nederlandse bankrekening zou willen inruilen voor een Belgische. Een van de redenen om toch een Belgische bankrekening te openen, is puur om het feit dat Belgische transacties sneller worden afgehandeld. Het gaat dan bij de storting van je salaris immers niet meer om een buitenlandse transactie. Het openen van een Belgische bankrekening is kinderlijk eenvoudig. Een identiteitskaart en bewijsvoering van adres is hierbij voldoende. Een aantal banken biedt gratis bankrekeningen aan.

Zorgverzekering

De gezondheidszorg in België is prima geregeld. De zorgverzekering wordt geregeld vanuit een ziekenfonds, wat in België mutualiteit wordt genoemd. Ga je in België werken, dan ben je verplicht om je aan te melden bij een van de aanbieders hiervan. De kosten zijn bijzonder laag als je deze met Nederland vergelijkt. Dit wordt gecompenseerd door de in verhouding hoge inhoudingen bij werkgevers en werknemers. Wil je je aanmelden bij een mutualiteit, dan heb je de keuze uit vijf verschillende fondsen die door de overheid worden erkend. Dit zijn: Christelijke Mutualiteiten; Socialistische Mutualiteiten; Liberale Mutualiteiten; Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Neutrale Ziekenfondsen. Zij zijn verplicht de gratis zorgverzekering aan te bieden. Wel wordt aangeraden je aanvullend te verzekeren. Dit biedt namelijk de juiste dekking voor een behandeling of opname in het ziekenhuis.

Belasting/salaris

Dat België een belastingparadijs is, klopt deels. Dit is alleen voor de rijke gepensioneerden. Voor wat betreft de inkomstenbelasting hanteert België vrij hoge tarieven. Op je loon wordt ook een bijdrage voor het eerder genoemde ziekenfonds ingehouden. Verhoudingsgewijs drukt de belasting het zwaarst op de laagste inkomens. België kent belasting op personen, rechtspersonen en vennootschappen. Er wordt gebruik gemaakt van vijf verschillende belastingschijven.

  • Inkomsten € 0 tot €13.25 = 25% belasting
  • Inkomsten € 13.250,01 t/m € 23.390 = 40% belasting
  • Inkomsten € 23.390,01 t/m € 40.480 = 45% belasting
  • Inkomsten meer dan €40.480,01 = 50% belasting

Werken in België

Arbeidsmarkt in België

Tourist boat on canal Spiegelrei, Bruges, Belgium

Wellicht erg optimistisch, maar het werk ligt in België praktisch voor het oprapen. De economie zit in de lift en dat is bijna aan alles te merken, ook aan de werkgelegenheid. Ondernemingen in België mogen bij de zogenaamde Schengenlanden geen onderscheid maken op basis van nationaliteit. Dit betekent dat je vrijwel gelijke kansen hebt als andere sollicitanten met de Belgische nationaliteit. Op het gebied van de taal zal je in het Vlaamse deel van België weinig problemen ondervinden. Natuurlijk is het Vlaams wel anders dan het Nederlands en kent men er uitdrukkingen die wij in Nederland niet kennen. Maar over het algemeen zal je anderen prima begrijpen en jezelf verstaanbaar kunnen maken. Je vergroot in België overigens wel je kansen wanneer je de Franse taal machtig bent. Er is veel werk in België te vinden, ook voor jou als Nederlander. Vooral in de grensstreek tussen Nederland en België zal je veel Nederlanders treffen die in België werken en in Nederland wonen. Sectoren als de chemie, landbouw, bouw en logistiek zijn vaak op zoek naar werknemers. Vanuit de overheid wordt de ICT sector extra gefinancierd om de ontwikkeling te stimuleren. Ook hier is voldoende werkgelegenheid. Als Nederlander die woont en werkt in België heb je een ruime keuze aan banen. Ook op Workwide kun je terecht voor diverse vacatures, zoals in een Shared Service Centre, SSC, en BPO. Hier word je ingezet op een specifieke afdeling van een bedrijf, in het geval van een SSC. Zoek je in de richting van BPO, dan krijg je werk wat door organisaties wordt uitbesteed.

Arbeidsrecht

De gemiddelde salarissen in België zijn wat lager in Nederland en de belastingen zijn weer wat hoger dan de Nederlandse belastingen. Dit wordt weer gecompenseerd door de lagere lasten die je in België voor levensonderhoud kwijt bent. Hierdoor krijg je onderaan de streep ongeveer hetzelfde als in Nederland. Een Belgische werkweek bestaat gemiddeld uit 38 uren, maar kan ook uitlopen tot 39 of 40 uren. Afhankelijk van het gebied waar je gaat werken, dien je Nederlands/Vlaams, Engels of Frans te spreken. Het is erg belangrijk dat Nederlanders door Belgen vrij snel als botte horken worden gezien. Dit komt doordat Nederlanders vaak veel directer zijn in hun communicatie. Pas je hier op aan, anders loop je meteen al een paar punten achter. Het idee in België: werk niet af? Morgen is er weer een dag.

Opzegtermijn

  • Werknemers: variërend van 1 week tot aan 13 weken, afhankelijk van het aantal dienstjaren en is deels afhankelijk van CAO, contract en functie
  • Werkgevers: variërend van 2 tot 76 weken

Solliciteren

Heb je in Nederland wel eens gesolliciteerd, dan is dit in België voor jou eenvoudig. De spelregels zijn namelijk zo goed als hetzelfde. Een brief en CV volstaan om daarmee de interesse in een openstaande vacature te tonen. Het vinden van een vacature is gelijk aan de wijze waarop dat in Nederland gaat. Kijk op internet, dagbladen en meld je aan bij een Belgisch uitzendbureau voor succesvol solliciteren.

Wonen

Accommodatie

Antwerp market square, Belgium

Of je voor vertrek al accommodatie geregeld moet hebben, is deels afhankelijk van je huidige woonplaats en van waar je in België gaat werken. Woon je al in het grensgebied en ga je in het noorden van België werken, dan zou je best een tijdje op en neer kunnen pendelen. Ga je toch wat zuidelijker werken en woon je momenteel in bijvoorbeeld Friesland, dan wordt dat wat lastiger. Mogelijk overweeg je om een huis te kopen in België. Wellicht is het verstandiger om eerst te bekijken hoe wonen en werken in België bevalt alvorens je direct een grote investering doet. Bevalt het niet, dan hoef je alleen de huur op te zeggen en zit je niet vast aan het verkopen van je huis en het mogelijk hebben van verlies. Een huis kopen kan altijd nog. Bij een verhuizing naar een ander land begin je bij het begin. Je kunt je baankeuze afstemmen op de plaats waar je gaat wonen, maar meestal is dit andersom gezien een stuk logischer. Bij je zoektocht naar een woning zoek je online, maar ook het inschakelen van een makelaar behoort tot de mogelijkheden. De makelaar kent immers de markt het beste, maar er zijn wel kosten aan verbonden. Verhuurders bepalen hun eigen huurprijzen. Er zijn hier geen wettelijke voorschriften aan verbonden. Het is dan ook van belang dat je de afspraken goed laat vastleggen in een huurcontract. Een flink deel van de kosten die aan het gebruik van de woning zijn verbonden, komen voor rekening van de verhuurder. Denk hierbij ook aan het gebruik van water en elektriciteit. Ook dit laat je vastleggen.

Kosten voor levensonderhoud

Over de kosten van levensonderhoud valt niet zo heel veel anders te melden dan hoe dit in Nederland zit. De totale kosten voor levensonderhoud zijn heel goed te vergelijken met die in Nederland. Waar je voor het ene in Nederland meer betaalt dan in België, betaal je in België weer meer voor het ander. Per saldo zal je na aftrek van alle kosten hetzelfde overhouden als in Nederland.

Verkeer in België

Je mag in eerste instantie gewoon met je Nederlandse kenteken in België blijven rijden. Na een half jaar komt hier verandering in en moet je een Belgisch kenteken aanvragen. Wil je officieel een Belgisch kenteken aanvragen, dan wordt dit als het uitvoeren van de auto gezien. Een eigen auto invoeren levert het minste papierwerk op, maar het luistert wel nauw. Het Nederlandse RDW kan je hierover informeren.

Nederlanders in België

Laten we vooropstellen dat het voor een Nederlander soms wat lastiger kan zijn om de overgang van wonen in Nederland naar België te maken dan je in eerste instantie zou denken. Het is echter geen enorme cultuurshock die je gaat beleven. Er zijn veel Nederlanders die werken in België en zeker ook genoeg die er hun woonplaats hebben gevonden. Het is echt niet moeilijk om gelijkgestemden te vinden.

Vind jouw appartement in België