Wonen en werken in Tsjechië

Met een gastvrije lokale bevolking, een bloeiende internationale gemeenschap en een aanzienlijke culturele scene, zou Tsjechië wel eens je volgende thuis kunnen zijn. Met meer dan...

Tsjechië

Met een gastvrije lokale bevolking, een bloeiende internationale gemeenschap en een aanzienlijke culturele scene, zou Tsjechië wel eens je volgende thuis kunnen zijn. Met meer dan 2000 kastelen, 12 UNESCO Werelderfgoedlocaties en duizenden internationale bedrijven, is dit Midden-Europese land een bloeiende bestemming voor expats geworden.

Of je nu de voorkeur geeft aan een adembenemend landschap, dan wel de kwaliteit van het bier, Tsjechië heeft het allemaal. Uitstekende verloningen en lage kosten van levensonderhoud zorgen ervoor dat je jouw vluchten naar dit prachtige land sneller zal boeken dan dat je: ‘jedno pivo prosím’ (één biertje alstublieft) kunt zeggen!

 • Wonen in Tsjechië
 • Werken in Tsjechië
 • Aankomen op Tsjechië

Basisinformatie over Tsjechië

 • Het klimaat: met milde zomers en koude, winderige winters is het dragen van een trui hier meestal de norm. In de zomer bereiken de dagtemperaturen 20-25 °C, soms relatief hoger, 30 °C of meer. De wintertemperaturen kunnen -5 °C bereiken, en zelfs kouder op grotere hoogten.
 • Bevolking: Ongeveer 10,7 miljoen inwoners! 
 • Geschiedenis: Bohemen, zoals het eerst werd genoemd, werd oorspronkelijk bewoond door Kelten, Germaanse en uiteindelijk Slavische mensen. Het maakte deel uit van het Romeinse rijk en werd toen overgenomen door Oostenrijk. Na WO1 werd Tsjecho-Slowakije gevormd door de Tsjechische en Slowaakse landen van het Oostenrijkse rijk. Tsjecho-Slowakije werd toen kort geregeerd door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Sovjet-Unie net daarna. De onafhankelijkheid werd hersteld na de val van de Sovjet-Unie in 1990. De Tsjechen en Slowaken waren het erover eens dat ze hun eigen natie wilden hebben, en de Tsjechische Republiek en Slowakije werden vreedzaam verdeeld. De Tsjechische Republiek werd in 2004 toegelaten tot de Europese Unie (EU).

Wist je dat?

 • Praag is de enige grote Europese stad die niet werd gebombardeerd in WW2, hierdoor bleven de talrijke historische monumenten van de stad gespaard.
 • Tsjechen consumeren het meeste bier per inwoner ter wereld.
 • De Global Peace Index voor 2021 rangschikt Tsjechië op de achtste veiligste plek om te leven op aarde.
 • Tsjechië staat bekend als de kasteelhoofdstad van de wereld en heeft meer dan 2000 kastelen.
 • Momenteel wonen er ongeveer 500.000 buitenlanders in Tsjechië.

Wonen in Tsjechië

Accommodatie in Tsjechië is goedkoper dan in de meeste andere landen en grote steden, wat goed is als je bedenkt dat je in een historisch rijk en divers land zult zijn. De prijzen zullen verschillen, hoewel niet te veel, afhankelijk van waar je kiest om te wonen. Omdat Tsjechië zo een divers landschap heeft, is het gemakkelijk om accommodatie te vinden die bij jouw levensstijl past. Of je nu houdt van het platteland of liever het hart van de stad, je vindt sowieso de ideale locatie die het beste past bij jouw budget.

Voordat je aankomt, raden we je aan van lid te worden van verschillende Facebookgroepen om wat rond te snuisteren. Je kunt ook naar lokale websites kijken; dit kan echter behoorlijk verwarrend zijn, zeker zonder taalbegrip. Wees voorzichtig met websites die gericht zijn op expats, omdat deze meestal extreem hoge handelsmarges kunnen hebben.

De tweede optie is om een ​​makelaar te vinden zodra je aankomt. Deze mensen zullen je meestal helpen iets te vinden binnen het bereik waarin je zoekt. Wel rekenen ze bemiddelingskosten aan.

Praag:

 • Praag is de grootste stad van Tsjechië, met 1,4 miljoen inwoners en een grootstedelijk gebied van iets meer dan 2 miljoen inwoners. Veel expats kiezen ervoor om hier zich hier te vestigen. Praag is namelijk de thuisbasis van vele internationale bedrijven hun Europese hoofdkantoor en het centrum van de toeristische sector voor de Tsjechische Republiek. Deze eigenschappen maken de mogelijkheden om werk te vinden voor expats zo talrijk! 
 • Verwacht voor een kamer in een gedeeld appartement ongeveer 7000 CZK – 12 000 CZK per maand te betalen (€ 280 – € 470), afhankelijk van de locatie. 
 • Voor een appartement met 1 slaapkamer reken je best ongeveer op 15.000 CZK - 25.000 CZK per maand (€ 600 - € 1000), opnieuw afhankelijk van de locatie.


Brno:

 • Brno is de op één na grootste stad van Tsjechië, met ongeveer 377.000 inwoners. Het is een grote universiteitsstad vol jonge mensen en ontzettend veel banen, voornamelijk op IT-gebied. Brno heeft ook tal van lokale ambachtelijke brouwerijen en cafés die leeglopen tijdens de zomervakantie! 
 • Voor een kamer in een gedeeld appartement betaal je ongeveer 7000 CZK – 10 000 CZK per maand (€ 280 – € 400), afhankelijk van de locatie. 
 • Verwacht voor een appartement met 1 slaapkamer ongeveer 10.000 CZK - 15.000 CZK per maand (€ 400 - € 600), afhankelijk van de locatie.

Plzeň:

 • Plzeň (wordt ook uitgesproken als Pilsen) is de op drie na grootste stad van Tsjechië, het telt ongeveer 180.000 inwoners. Herken je de naam als de biersoort, dan is deze stad waarschijnlijk voor jou. Het is de thuisbasis van het Pilsener-bier en één van de meest sportteams in Tsjechië. Dit is de plek voor iedereen die op zoek is naar de echte Tsjechische ervaring, niet alleen een weekendje weg zoals Praag of Brno. 
 • Voor een appartement met 1 slaapkamer, betaal je ongeveer 8000 CZK - 10.000 CZK per maand (€ 300 - € 400), afhankelijk van de locatie.
 • Nutsvoorzieningen en andere kosten zijn meestal niet inbegrepen. Afhankelijk van hoe warm je in de winter wilt blijven, verwacht je een extra bedrag van 1000 CZK – 1700 CZK (€ 40 – € 65) per maand.

Kosten van levensonderhoud

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt gebruikt Tsjechië nog steeds zijn eigen valuta, de Tsjechische Kroon of kronen, zelfs al maakt het land deel uit van de EU.

Ook al wordt Praag beschouwd als de duurste stad van het land, de kosten van levensonderhoud zijn relatief nog steeds goedkoper dan in de meeste andere Europese (hoofd)steden. Hoewel huisvesting, onderwijs en sommige recreatieve activiteiten zich aan de hogere kant van het spectrum bevinden, zijn boodschappen, alcohol, transport en communicatie (internet, telefoon, enz...) erg goedkoop.

Het gemiddelde salaris in Tsjechië is ongeveer 32.000 CZK - 35.000 CZK (€ 1.250 - € 1.380) per maand. Dit fatsoenlijke salaris in combinatie met de lage kosten van levensonderhoud maakt Tsjechië een topbestemming voor expats en studenten van over de hele wereld.

En als je een digitale nomade bent, is dat een win-win! Je blijft betaald worden in jouw eigen valuta, en dankzij de geweldige wisselkoersen met USD en EUR, kun je een uitstekende kwaliteit van leven hebben en ondertussen veel sparen.

Boodschappen

Tsjechische Republiek

1 kg sinaasappels

€ 1,50 

12 eieren

€ 1,61 

1 kg aardappelen

€ 0,77 

Restaurant/Café

 

Geïmporteerd biertje (0,5 l)

€ 1,38 

Maaltijd voor twee in een restaurant

€ 27,61 

Cappuccino

€ 1,96 

Ontspanning en gezondheid

 

Sportschool abonnement

€ 31,62 

Bioscoopkaartje

€ 7,10 

Openbaar vervoer

 

Buskaartje enkele reis

€ 0,95 

Taxi (normaal tarief, 1 km)

€ 1,10 

Gemiddeld salaris

€ 1.300 

 

Verkeer en het openbaar vervoer

Praag is de enige stad in het land dat is uitgerust met een metro. In Praag vind je ook een tramsysteem, trolleybussen en bussen. Hierdoor is het heel gemakkelijk om door de stad te reizen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het openbaar vervoersysteem daar bovenop ook nog eens erg betrouwbaar is.

Een van de belangrijkste voordelen van een binnenstaat (een land dat volledig wordt omgeven door andere landen) is dat het moeiteloos en goedkoop is om overal in heel Oost-Europa te komen. Een bus van Praag naar Brno kost je bijvoorbeeld slechts rond e € 7 en een bus naar Berlijn ongeveer € 15.

Als je wat meer geld te besteden hebt of gewoon op zoek bent naar iets snellere manier van reizen, dan is de trein een prima alternatief. Voor een treinrit naar Berlijn vanuit Praag bijvoorbeeld kost het ticket ongeveer € 30. Je bent er dan in slechts 4 uur, vergeleken met 10 uur durende busrit.

De laatste optie voor degenen die in stijl willen reizen, is het nemen van een vlucht. Gelukkig heeft Europa veel goedkope luchtvaartmaatschappijen om van plaats naar plaats te vliegen. Tsjechië is met het vliegtuig bereikbaar vanaf verschillende internationale luchthavens. De grootste is de luchthaven Václav Havel in de buurt van Praag, hoewel er verschillende andere internationale luchthavens zijn in onder andere Brno, Karlovy Vary en Monov (in de buurt van Ostrava).

Hoewel autorijden een optie is tijdens jouw verblijf, is het openbaar vervoer meer dan genoeg om je van plaats naar plaats te brengen. Als je besluit te gaan rijden, worden de meeste andere EU-rijbewijzen geaccepteerd. Je zult de regelgeving betreffende jouw land van herkomst moeten controleren om te weten of je jouw rijbewijs al dan niet moet laten converteren of vertalen.

Wat te doen in je vrije tijd

Tsjechië is een groot land met enorm uiteenlopende landschappen. Je zult nooit zonder activiteiten komen te zitten, en je zult zeker nooit zonder kastelen om je over te verbazen komen te zitten. Van prachtige, pittoreske dorpjes tot het mooie Tsjechische wijnland, waar je ook heen gaat, je zult verliefd worden op dit land. Het is ook de thuisbasis van 12 UNESCO Werelderfgoedlocaties!

Als je meer een buitenmens bent, zul je zeker bezig blijven met het bezoeken van alle fantastische plekken die Tsjechië te bieden heeft. 

Het Nationaal Park Boheems Zwitserland, gelegen in het noordwestelijke deel van het land, ligt op slechts een paar uur rijden van Praag. Met een verbazingwekkend diverse omgeving met meren, grotten en bergen, is dit de perfecte plek om te wandelen, te fotograferen en dicht bij de natuur te zijn.

De Pastýřská-muur is een gigantisch zandstenen massief dat toegankelijk is voor het publiek. Je hoeft alleen de huur van je uitrusting te betalen wanneer je aankomt en kunt meteen beginnen met het beklimmen van deze enorme muur. Met 14 verschillende manieren om te klimmen, is er ruimte voor iedereen, ongeacht je expertiseniveau.

Afgezien hiervan zijn er in Tsjechië nog vele andere activiteiten voor buitenenthousiastelingen. Huur een fiets en fiets naar één van de vele kastelen in plaats van een auto te nemen. De Ohre-fietsroute laat je de regio West-Bohemen zien, beginnend in Duitsland helemaal tot aan Praag!

Als je dorst krijgt van al dit avontuur, zorg er dan voor dat je de regio Pálava "uit-Czech". De warmste regio van Tsjechië staat vol met wandelpaden en winderige fietsroutes. Neem deze routes naar één van de vele wijnmakerijen die in dit gebied verscholen liggen.

Als buiten zijn niet jouw stijl is, hoe je je geen zorgen te maken. Het land heeft duizenden musea, kastelen, grotten en brouwerijen om te bezoeken. We hebben het over meer dan 2000 kastelen die wachten om tentoongesteld te worden op je Instagram-verhaal. Om nog maar te zwijgen van alle fantastische kleine cafés, restaurants en pubs waar je kunt ontspannen na een lange dag boordevol ontdekkingen.

 

Andere expats ontmoeten

Tsjechië staat altijd in de top 3 van beste landen voor expats om in te werken. Ongeveer een half miljoen van de mensen die in Tsjechië wonen zijn buitenlanders, dus je zult zeker de kans krijgen om collega-expats tegen te komen.

Aangezien de meesten van hen in Praag wonen, zal het niet moeilijk zijn om contact te maken met de buitenlandse gemeenschap. Ga naar plaatsen waar ze mogelijks werken: reisbureaus, hostels, restaurants, enz. Een gemakkelijkere manier is om lid te worden van Facebookgroepen zoals: Expats in Prague of Brno Expats. Je kunt ook of websites gebruiken zoals InterNaties!

Naar onze mening is de eenvoudigste manier om uit te kijken voor taaluitwisseling groepen. Dit zal je niet alleen helpen andere expats te vinden, maar je zult waarschijnlijk ook een aantal aangename inwoners ontmoeten die hun Engels of een andere taal die je spreekt, willen oefenen.

De taal

Tenzij je in een van de grote steden zoals Praag of Brno woont, waar de meeste mensen op zijn minst een basiskennis van het Engels hebben, kun je maar best wat basis Tsjechisch leren. Veel mensen van de oudere generaties spreken alleen Tsjechisch, vooral in kleinere dorpen, dus het is het beste om wat zinnen te oefenen. Vooral ook omdat het leuk is om de gezichten van winkeleigenaren te zien oplichten als je ze in hun moedertaal probeert aan te spreken.

Het spreken van de lokale taal geeft je ook een boost als je op zoek bent naar een baan. Hier zijn enkele basisuitdrukkingen:

 • Hallo - Dobrý den (do-bree den)
 • Dank u - Dokuji (kleurstof-ku-yi)
 • Ik begrijp het niet - Nerozumím (neh-roh-zah-mim)
 • Waar is de biertuin? - Kde je pivní zahrada? (kdeh yeh peev-nee zah-hra-da)

Werken in Tsjechië

Beschikbare vacatures

Tsjechië is één van de meest diverse landen in de EU en één van de meest metropolitaanse landen. Door de centrale ligging gebruiken veel internationale bedrijven Tsjechië als uitvalsbasis voor hun internationale bedrijven. De bonus is dat Engels de meest gebruikte zakelijke taal is, waardoor het een ideale plek is voor buitenlanders om werk te vinden. Het werkloosheidspercentage in Tsjechië is historisch laag, dus het zal niet moeilijk zijn om een ​​geschikte sector te vinden.

De belangrijkste industrieën in Tsjechië zijn toerisme en productie, waarbij financiën en IT de laatste jaren steeds populairder worden.

 • Toerisme: Praag is een van de populairste bestemmingen van Europa en het toerisme is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de economie in de Tsjechische Republiek. De grote toestroom aan toeristen zorgt vooral voor banen in de horeca. Als buitenlander is het gemakkelijk om te werken in restaurants, hotels, hostels, reisorga7nisaties, enz. Omdat Engels de voertaal is in deze bedrijfstakken, is het niet moeilijk in te zien waarom deze banen het eerst worden gekozen. Maar met COVID-19 zijn veel expats, die comfortabel leefden en afhankelijk waren van toerisme, hun carrière beginnen te heroverwegen.
 • Productie: sinds de oorlogstijd werd Tsjecho-Slowakije (zoals het toen heette) één van de leidende productie-economieën ter wereld. Auto's, engineering, staalproductie, farmaceutica en andere sectoren zijn belangrijke industrieën in Tsjechië. De auto-industrie is de grootste van het land. Naast auto's is bier een essentieel onderdeel van de Tsjechische economie; Tsjechië is de op zes na grootste bierproducent van Europa.
 • Outsourcing van diensten: hoewel productie en toerisme hier enorme industrieën zijn, groeien dienstverlenende industrieën zoals financiën en IT snel uit tot de meest productieve industrieën in de Tsjechische Republiek. De vraag naar internationale medewerkers neemt elk jaar toe. Dit betekent dat jonge professionals wereldwijd hier gemakkelijk veel kansen vinden in IT, software en Business Development, marketing en nog veel meer!

Mensen uit landen die lid zijn van de EU zouden geen moeite ervaren om aan te komen en meteen een baan te vinden. Voor mensen van buiten de EU moet je wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen. De maximale duur van een tewerkstellingsvergunning is twee jaar, maar deze kan worden verlengd.

Werkcultuur

De werkcultuur in Tsjechië is volledig afhankelijk van het soort baan dat je hebt. Een zakelijk bedrijf dat rechtstreeks met klanten in contact komt zal een heel andere omgeving hebben dan een startend IT-bedrijf.

 • Kledingvoorschriften: de meeste bedrijven, zoals banken, advocatenkantoren, enz., hebben meestal een meer formele dresscode. In sommige start-ups en IT-bedrijven kan de dresscode zijn wat je maar wilt. Sommige mensen gaan naar hun werk met teenslippers en korte broeken, en dat is oké. Een goede vuistregel is een business casual dresscode als je naar sollicitatiegesprekken gaat. Het is altijd beter om overdressed te zijn dan te casual. Eenmaal bij het interview kun je zien wat iedereen draagt ​​of gewoon vragen naar de dresscode. Vraag zeker of jouw bedrijf een "casual Friday" heeft, aangezien veel bedrijven dit beginnen te introduceren.
 • Stiptheid: Stiptheid wordt als de norm beschouwd. Als een vergadering op een bepaald tijdstip staat gepland, wordt verwacht dat deze op dat tijdstip begint. De meeste bedrijven worden met precisie geleid, maar nogmaals, dit kan afhangen van het soort baan dat je hebt.
 • Hiërarchie: zoals bij de meeste bedrijven zal de relatie tussen hogere en ondergeschikten variëren. Er is meer hiërarchie in de bancaire/financiële sector. Er is een formele en informele ‘JIJ’ in de Tsjechische taal, net als in het Frans of Duits. Dus in de meeste gevallen is het het beste om oudere collega's of hogerop te bellen met de formele JIJ. Als jouw bedrijf echter Engels als voertaal gebruikt, hoeft je je daar geen zorgen over te maken.
 • Werk-privébalans: de balans tussen werk en privéleven in Tsjechië varieert ook per branche. In de meeste banen eindigt de werkdag om 17.00 uur en de meeste mensen zullen op dit moment het kantoor verlaten. Sommige bedrijven moedigen hun werknemers echter aan om over te werken en vertrekken om 19.00 uur of later is de norm.

De meer relaxte banen, zoals die in start-ups, hebben meestal elke week borrels na het werk, vaak op vrijdag. Vergeet niet dat Tsjechië het nummer één land is voor bierconsumptie, dus drankjes na het werk worden altijd gewaardeerd.

 

De voorwaarden

Een fulltime baan in Tsjechië betekent een 40-uren werkweek, de werkdag begint om 9.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Je kunt ook met je werkgever afspreken om deeltijds te werken, wat ook leidt tot een lager loon. De werkgever kan maximaal acht uur overwerk per week eisen, maar niet meer dan 150 uur per jaar. Eventueel gewerkte overuren worden uitbetaald als bonusvergoeding.

Tsjechië biedt ook 25 dagen betaalde vakantie per jaar, met 13 extra feestdagen. Het zwangerschapsverlof duurt 28 weken.

Zorg ervoor dat je altijd jouw contract doorneemt, eventuele vragen stelt en alle voorwaarden met je baas bespreekt voordat je het ondertekent. In jouw overeenkomst moet er altijd het volgende staan:

 • Werktijd – van wanneer tot wanneer je gaat werken;
 • Salaris en betaaldag;
 • Proeftijd (indien van toepassing);
 • Hoe u overwerk vergoed krijgt;
 • bedrag aan jaarlijkse vakantie;
 • Voorwaarden waaronder u op zakenreizen etc. mag worden gestuurd.

Ontslag

Als je niet tevreden bent met je baan, kun je altijd ontslag nemen. Meestal hoef je alleen maar een overeenkomst van beëindiging van het dienstverband te schrijven. De opzeggingstermijn hiervoor is meestal 2 maanden.

Je kunt alleen onopzegbaar worden ontslagen in geval van ernstige grove schuld of specifieke gevallen van veroordeling voor een strafbaar feit.

Je kunt met je werkgever een proeftijd overeenkomen, maar dit hoeft niet. Het kan tot 3 maanden duren (6 maanden voor managers). Gedurende deze tijd kun je beslissen of de baan bij je past. Zo niet, dan kun je zonder opzegtermijn ontslag nemen; jouw werkgever kan jouw contract dan echter ook zonder opzegtermijn beëindigen.

 

Belastingen

Het minimumloon in Tsjechië ligt rond de 92 CZK (3,50€) per uur. Hoewel dit misschien niet veel lijkt, moet je de kosten van het levensonderhoud in Tsjechië in je achterhoofd houden. Dit bedrag is afhankelijk van de sector waarin je werkt. Een restaurantmedewerker verdient bijvoorbeeld ongeveer € 3,50 per uur, terwijl iemand die bij een bank werkt € 11 per uur kan verdienen.

Tsjechië heeft een forfaitair belastingstelsel van 15%. Dit is het geval als je verzekerd bent door het socialezekerheidsstelsel in jouw thuisland. Anders wordt je belast tegen een tarief van 20,1%, inclusief betalingen aan gezondheidszorg en sociale zekerheid.

 

Netwerken

Als je eenmaal in Tsjechië bent aangekomen, zijn er veel manieren om je sociale en professionele kring uit te breiden.

Hoewel het in het begin misschien een beetje ontmoedigend lijkt, is interactie met de lokale bevolking de eerste manier om te netwerken. Het stereotype is hetzelfde als in veel 'Oost-Europese' landen; de mensen zijn koud en niet vriendelijk. Dit kan niet verder van de waarheid liggen. In werkelijkheid, terwijl de Tsjechische mensen misschien niet altijd glimlachen, zijn ze meestal altijd geïnteresseerd in het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze houden ook van een kans om hun Engels te oefenen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Sla nooit een gesprek met een willekeurige vreemdeling in uw plaatselijke café over; je weet nooit wat er van kan komen.

Als je je niet op je gemak voelt om met de lokale bevolking te praten, geen zorgen, je kunt evengoed lid worden van online groepen om te netwerken. Er zijn eindeloze lijsten met online gemeenschappen; een paar van de meest voorkomende zijn Eventbrite of Meetup. Daarnaast zijn er talloze Facebookgroepen specifiek gericht op expats waar je lid van kunt worden. Deze kunnen variëren van leuke taaluitwisselingen tot professionele 'bootcamps'.

Je kunt ook gewoon uitgaan en lid worden van een aantal clubs. Ook hier zijn er eindeloos veel mogelijkheden, zoals culturele centra of sportclubs. Dit kan een leuke en boeiende manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten.

 

Aangekomen in Tsjechië

Voor EU-onderdanen is het vrij eenvoudig om zich in Tsjechië te registreren. Je hebt geen visum nodig en je kunt zonder zorgen in Tsjechië werken en wonen. Burgers van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland hebben vergelijkbare rechten als EU-burgers.

Indien je langer dan 3 maanden blijft, kun je een kentekenbewijs aanvragen. Hoewel je dit als EU-onderdaan niet hoeft te doen, zal het leven hiermee veel gemakkelijker zijn. Dit voor zaken zoals het betalen van energierekeningen of het registreren van jouw wagen.

Het proces om uw kentekenbewijs te krijgen is eenvoudig:
 

 1. Neem contact op met het dichtstbijzijnde kantoor van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI) en maak een afspraak om jouw aanvraag in te dienen.
 2. Neem alle documenten mee die nodig zijn voor het tijdelijk verblijf:
  1. Paspoort of ID-kaart
  2. Document ter bevestiging van het verblijfsdoel (arbeidsovereenkomst, enz.)
  3. Eén pasfoto
  4. Bewijs van accommodatie
 3. Nadat je verblijfsvergunning is goedgekeurd, kun je teruggaan naar het MOI en het certificaat ophalen. Over het algemeen is de verwerkingstijd van de aanvraag 30 dagen. De autoriteiten vragen automatisch een fiscaal identificatienummer (TIN) aan, dat bestaat uit een 10-cijferig nummer. Dit nummer is essentieel om je in het land te identificeren, jouw belastingen te betalen of je bankrekening te openen. Dit document is 10 jaar geldig. Het wordt in je certificaat opgenomen.

 

Bankrekening

Zodra jouw verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd is goedgekeurd, krijg je automatisch een identificatienummer toegewezen. Dit 10-cijferig nummer zal dienen als jouw fiscaal identificatienummer (TIN). Je hebt dit nummer nodig om jouw bankrekening te openen. Het is beter om een ​​lokale bankrekening te openen om zo te voorkomen dat je de wisselkosten opstapelt.

Natuurlijk zijn sommige banken populairder dan andere onder expats. Kies een bank met lage servicekosten en die internationale overschrijvingen mogelijk maakt. Als je besluit naar huis te gaan, wil je namelijk niet dat je geld in Tsjechië blijft hangen. Hier zijn enkele van de populairste banken die geen openings- of beheerskosten aanrekenen:
 

 • Equabank
 • Unicredit Bank
 • Luchtbank
 • Fio Bank

Zodra je jouw TIN hebt en je besloten hebt voor welke bank je kiest, heb je alleen maar deze zaken nodig om een bankrekening te openen:

 • Een paspoort.
 • Een ander legitimatiebewijs, zoals rijbewijs, medewerkerskaart, adresbewijs.
 • Geld om te storten. Het minimumbedrag is afhankelijk van de bank, maar ligt meestal tussen 200 CZK-2.000 CZK (€ 7 - € 80).

Het is een goede gewoonte om te proberen een bank te vinden met Engelssprekend personeel en lage wisselkosten als je van plan bent geld over te maken, bankkosten kunnen sterk variëren. Er zijn ook speciale aanbiedingen die om de paar maanden veranderen. Voor het gebruik van een geldautomaat worden kosten in rekening gebracht, meestal rond de 6 CZK voor het geld afhalen bij een geldautomaat van een thuisbank. Als je een geldautomaat buiten het netwerk gebruikt, kunnen de kosten hoger zijn.

Houd er bovendien rekening mee dat Tsjechische banken er lang over doen om debet- en ATM-kaarten te leveren, dus wees geduldig om de jouwe in je mailbox te krijgen.

Ziektekostenverzekering

Het gezondheidszorgsysteem in Tsjechië staat bekend als één van de beste in de EU. Het wordt ondersteund door belastingen en socialezekerheidsbijdragen van werknemers en werkgevers. De socialezekerheidsbijdragen dekken pensioenen, werkloosheidsuitkeringen en het ziekenfonds. In totaal dragen werkgevers hier 33,8% van het loon van een werknemer aan bij, terwijl de werknemer zijn bijdrage 11% is.

Tsjechië biedt gratis gezondheidszorg aan burgers, permanente inwoners en buitenlanders die voor lokale bedrijven werken. De zorgdekking in Tsjechië dekt zelfs tandheelkundige zorg. Expats kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van de openbare gezondheidszorg of om een ​​particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten. Aangezien het aantal artsen per inwoner in Tsjechië één van de hoogste van alle EU-landen is, is het gemakkelijk in te zien waarom het openbare gezondheidszorgsysteem uitstekend is en een particuliere ziektekostenverzekering overbodig is voor burgers.

De meeste artsen in openbare ziekenhuizen zijn opgeleid aan westerse universiteiten, wat goed is als je iemand nodig hebt die Engels spreekt. Particuliere verzekeringen zullen echter iets duurder zijn. In ruil daarvoor krijg je een meer servicegerichte benadering van jouw artsen en kortere wachttijden.

De belangrijkste redenen om te verhuizen naar…

Zoals je nu inmiddels wel al weet heeft Tsjechië veel te bieden. Van zijn levendige culturele geschiedenis tot zijn snelgroeiende economie, het land trekt elk jaar meer en meer expats aan. Door gebruik te maken van de aanwezigheid van talrijke internationale bedrijven, maakt Tsjechië het voor buitenlanders een koud kunstje om hun werkvisum te verkrijgen. Het is geen wonder dat een half miljoen expats deze prachtige plek hun thuis noemen.

Je kunt rekenen op de warmte van de Tsjechische bevolking om de koude winters te vergeten en jouw verblijf een authentieke smaak te geven. Ook al is Praag een bloeiende metropool, aarzel zeker niet om op een bus of trein te springen en al deze vaak over het hoofd geziene pracht in de rest van het land te gaan ervaren.

Of het nu de diverse landschappen zijn of gewoon het bier dat je verleidt om hierheen te komen, wacht niet langer! Bekijk de vacatures die we bij Werkeninhetbuitenland bieden.

Vind jouw appartement in Tsjechië