Wonen en werken in Bulgarije

Bulgarije heeft zich snel opgeklommen tot het verborgen juweeltje van Europa dat, ondanks het feit dat het niet de meest populaire toeristische bestemming is (zoals Spanje...

Bulgarije

Bulgarije heeft zich snel opgeklommen tot het verborgen juweeltje van Europa dat, ondanks het feit dat het niet de meest populaire toeristische bestemming is (zoals Spanje of Portugal), een toevluchtsoord geworden is voor digitale nomaden, studenten en professionals die willen wonen in een betaalbaar, cultureel rijk en prachtig land. Het Balkanland wordt vaak het "goedkoopste land van Europa" genoemd dankzij de dalende huizenprijzen en de betaalbare levensonderhoud kosten. Behalve dat het een goedkope ontsnapping is in vergelijking met de stijgende prijzen van vele buurlanden, is Bulgarije ook een land vol cultuur. Het land is een smeltkroes van Griekse, Perzische en Ottomaanse invloeden die een rijke erfgoed hebben gecreëerd dat doorsijpelt in elke centimeter van het diverse terrein, waaronder traditionele muziek, ambachten, dans en een liefde voor het buitenleven. Het aantrekkelijke landschap en de lage kosten van levensonderhoud hebben veel internationals aangetrokken, dus of je nu voor werk of ontspanning naar Bulgarije verhuist, het is een beslissing waar je geen spijt van zult krijgen!

Wonen in Bulgarije

Sofia Sofia

Of je nu nog steeds je opties afweegt, of je hart hebt ingesteld op een verhuis naar Bulgarije, hier zijn enkele van de basisfeitjes die je moet kennen:

Basisinformatie over Bulgarije:

 

 • Het klimaat: Het weer in Bulgarije is vergelijkbaar met dat van veel continentale landen in Europa. Het wordt gekenmerkt door koude winters met temperaturen tot aan het vriespunt en warmere zomers met maxima tot 30 graden Celsius. Het weer zal veel veranderen, afhankelijk van waar je woont, de Bulgaarse kuststeden zijn meestal een stuk milder en de bergachtige steden zijn vaak een stuk kouder.
 • Bevolking: De bevolking van Bulgarije bestaat uit ongeveer 6,9 miljoen inwoners, met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 45 jaar
 • Geschiedenis: Bulgarije heeft een rijke en levendige geschiedenis die 1,4 miljoen jaar terug in de tijd gaat. In de loop van de eeuwen zijn er veel verschillende beschavingen geweest die het land hun thuis hebben geheten, waaronder de Byzantijnen en Ottomanen die het land zo cultureel divers hebben gemaakt. Na een roerige geschiedenis ging het land een periode van stabiliteit in en trad het in 2007 toe tot de Europese Unie.

Wist je dat?

 

 1. Bulgarije is het oudste land in Europa dat dezelfde naam heeft behouden. Dit sinds de oprichting in het jaar 681 na Christus
 2. Het land is de derde in de lijst van landen met de belangrijkste archeologische vindplaatsen - alleen verslagen door Griekenland en Italië
 3. Bijna een derde van het land is bedekt met bossen en het land herbergt meer dan 40 bergen
 4. De eerste computer ter wereld is gemaakt door een Bulgaar
 5. Het Bulgaarse leger heeft nog nooit een enkele vlag verloren in de strijd
 6. De oudste gouden schat werd gevonden in Bulgarije - 300 gouden voorwerpen die meer dan 6000 jaar oud waren
 7. Bulgarije herbergt 9 UNESCO-sites, 7 culturele sites en 2 natuurlijke sites
 8. Bulgarije heeft een van de hoogste internetsnelheden in Europa
 9. Het nationale instrument van het land is gaida, wat hun woord is voor doedelzak
 10. Het Europees Parlement heeft Shopska (Bulgaarse salade) uitgeroepen tot het beste gerecht van Europa

Accommodatie in Bulgarije

Balchik Castle, Varna Balchik Castle, Varna

Als je een expat bent die naar Bulgarije verhuist, heb je een heel uiteenlopende keuze als het gaat om het kiezen van waar je wilt wonen. Het land heeft niet echt één populaire expat regio. De meeste expats zijn verspreid te vinden over de belangrijkste steden van het land, dus het maakt niet uit in welke je je zou vestigen - je zult altijd andere mensen zoals jij vinden. Of je nu in de met sneeuw bedekte bergen wilt wonen of op loopafstand van prachtige stranden wilt wonen, Bulgarije heeft de perfecte plek om je te vestigen. Hier zijn enkele van de belangrijkste steden die de expats verkiezen:

Sofia

De hoofdstad van Bulgarije, Sofia, is een voor de hand liggende keuze voor expats die alle gemakken biedt van een grote stad met veel mensen, restaurants en dingen om te doen, maar ook over de ontspannen Bulgaarse sfeer beschikt. De moderne, jeugdige stad heeft misschien niet alle opwinding zoals bij sommige ski- en kustplaatsen van het land. Het heeft echter wel een bruisend nachtleven, prachtige architectuur, weelderige openbare tuinen en genoeg cafés en bars om je jarenlang te laten proeven en ontdekken!

Bankya

Bankya is een stad die vrij dicht bij Sofia ligt, dus het is eenvoudig over en weer te pendelen als je een baan in de hoofdstad zou hebben. Toch kunnen bewoners genieten van een veel langzamere manier van leven hier in Bankya. Het stadje staat bekend om zijn minerale bronnen en baden die al honderden jaren in gebruik zijn. Er zijn ook tal van parken en groen in de stad. De stad is een uitstekende herinnering aan alle verschillende culturele invloeden die het land hebben gevormd, met de overblijfselen van kerken en archeologische vindplaatsen uit de afgelopen eeuwen die elke geschiedenisliefhebber graag zou willen ontdekken.

Bansko

Een opkomend toevluchtsoord voor digitale nomaden is het skigebied van Bansko, gelegen aan de voet van het Pirin-gebergte. Het is de afgelopen jaren vooral populair geworden bij jongere mensen met tal van co-working ruimtes, cafés en restaurants. Plus natuurlijk ook alle buitensporten waar je maar van kunt dromen. Als je een passie voor skiën hebt, maar de aantrekkingskracht van grotere resorts in Frankrijk en Zwitserland niet ziet, dan is Bansko de place to be. Vanwege de groeiende populariteit wordt Bansko ook heel aantrekkelijk bij toeristen en komen er steeds nieuwe projecten bij. Als je erover denkt om hierheen te verhuizen, doe je dat best snel voordat de prijzen beginnen te stijgen!

Varna

Als je hunkert naar een huis aan de kust, is Varna een van de populairste plekken in Bulgarije. Het zakencentrum ligt vlak naast de kust van de Zwarte Zee en is populair vanwege de uitstekende vervoersverbindingen met de rest van Europa. De prachtige stranden van Varna hebben kenmerken van de gouden kusten van enkele van de meest populaire Europese vakantiebestemmingen. Ideaal dus wanneer je het hele jaar door het gevoel wilt hebben dat je op strandvakantie bent, dit is dan de perfecte stad voor jou.

Wonen in Bulgarije

Het percentage eigenwoningbezit in Bulgarije is erg hoog, maar als je voor het eerst als expat naar het land verhuist, kun je waarschijnlijk het beste beginnen met een plekje te huren. Als je begint met huren, kun je verschillende steden uitproberen en zien welke jouw voorkeur heeft. Als je je eenmaal begint te vestigen in Bulgarije, kun je overwegen een meer definitieve investering te doen. In Bulgarije zijn de huurprijzen erg laag om de even lage salarissen te compenseren, zo ligt het meestal rond de € 300 per maand. Als je naar één van de grote Bulgaarse steden verhuist, kun je verwachten dat je tussen de € 400 en 450 huur per maand betaalt voor een appartement met 2 slaapkamers in een goede buurt. De Bulgaarse woningmarkt biedt ook veel verschillende woonstijlen, je kunt echt een plek vinden die bij je persoonlijke smaak past. Flatgebouwen uit het communistische tijdperk zijn de standaard in veel steden. Toch kun je ook appartementen vinden in historische gebouwen of luxe huizen als je bereid bent om je wat verder van de stadscentra te gaan vestigen. Wanneer je  een huurcontract start in Bulgarije, teken je in de meeste gevallen voor een huurcontract voor 12 maanden. Dit kan echter worden onderhandeld met jouw verhuurder, afhankelijk van jouw situatie. Expats kunnen online op huizenjacht gaan, maar houd rekening met online oplichting die misbruik maakt van de beperkte kennis van expats van de Bulgaarse taal, waardoor je veel geld kunt verliezen. Als het voor jou mogelijk is, moet je persoonlijk op huizenjacht gaan en met een makelaar die je enkele van de beste huizen of appartementen kan laten zien die je binnen je budget kunt krijgen. Wanneer je jouw huurcontract ondertekent, wordt er van jou verwacht dat je een borgsom betaalt (gelijk aan één maand huur), die je vaak terugkrijgt aan het einde van jouw huurperiode. Ook wordt er je gevraagd om de eerste maand huur vooruit te betalen. Afhankelijk van waar je gaat wonen, kan het zijn dat je extra moet betalen voor schoonmaakkosten, afvalophaling en parkeerplaatsen. De meeste huurprijzen in Bulgarije dekken de kosten van nutsvoorzieningen niet, dus zorg ervoor dat je rekening houdt met deze extra kosten bij het opstellen van jouw budget. Basisvoorzieningen (water, elektriciteit, verwarming enz.) kosten meestal ongeveer € 100 per maand, en de internetkosten zouden niet meer dan € 15 per maand moeten bedragen.

Wat te doen in je vrije tijd

Boyana Waterfall Boyana Waterfall

Als je het leuk vindt om in je vrije tijd bezig te zijn en te verkennen, heeft Bulgarije je veel te bieden - of je nu graag buiten bent en gaat wandelen of als je graag met vrienden leuke activiteiten onderneemt en nieuwe mensen ontmoet. Bulgarije staat niet alleen bekend als de spa-hoofdstad van de wereld, met tal van resorts in het hele land om je te helpen ontspannen en tot rust te komen, het is ook de perfecte locatie voor iedereen die van meer adrenalinevolle bezigheden houdt. Je kunt lange wandelingen maken in de bergachtige gebieden van het land, ontspannen op het strand in de kuststeden of extreme wintersporten beoefenen in de vele skigebieden van het land. Het land heeft een geweldig landschap om te verkennen, maar het leven kan net zo spannend zijn als je in één van de grotere steden woont. Bulgarije heeft een sterke cultuur als het gaat om muziek, sport, nachtleven, dans en eten, dus er zijn het hele jaar door verschillende evenementen en festivals. Hier zijn enkele van de meest populaire Bulgaarse festivals die je echt niet mag missen:

 • Humor Carnaval
 • Rozenfestival
 • Vuurdansfestival
 • Wake Up Open Air Festival
 • Wrong Fest
 • Internationale doedelzakwedstrijd
 • Pirin zingt folklorefestival

Als je een fijnproever bent, zul je een geweldige tijd hebben in Bulgarije. De keuken van het land is een echte mengelmoes, een voorbeeld van alle verschillende invloeden die Bulgarije heeft gemaakt tot het land dat het nu is. In Bulgaars eten vind je hints van de Griekse, Russische en Italiaanse keuken terug. Elke regio heeft ook zijn eigen individuele kookstijlen - zoals je je kunt voorstellen, is het voedsel dat in kustplaatsen wordt gegeten helemaal anders dan wat er in de steden in de bergen gegeten wordt! De Bulgaarse keuken deelt ook veel recepten met de Midden-Oosterse keuken. Wanneer je van gerechten zoals moussaka en baklava houdt, ben je hier op de juiste plek.

Kosten van levensonderhoud in Bulgarije

Als je van plan bent om naar Bulgarije te verhuizen, mag je verwachten dat je vrij lage kosten voor je levensonderhoud betaalt, maar onthoud dat dit wordt gecombineerd met even lage salarissen. Zoals we al hebben besproken, zijn de kosten om onroerend goed te huren in Bulgarije erg laag, ongeacht in welke stad je besluit te gaan wonen. In Bulgarije is uit eten gaan erg goedkoop. De gemiddelde maaltijd in een restaurant kost slechts 10 BGN, wat gelijk staat aan € 5. Zelfs als je met vrienden uitgaat om iets te gaan drinken, betaal je niet meer dan 3 BGN voor een biertje (€ 1,5), dus je kunt gemakkelijk veel tijd besteden aan gezelligheid zonder je al te veel zorgen te maken over je banksaldo. Bulgarije staat ook bekend om zijn kwaliteitsvolle producten, dus verwacht veel lokale groenten en fruit in de supermarkten tegen lage prijzen. De duurste producten die je in een Bulgaarse supermarkt vindt, zijn meestal geïmporteerde producten, dus als je je houdt aan lokale en seizoensgebonden producten, kun je je wekelijkse boodschappenrekening relatief laag houden. Gemiddeld betaalt een alleenstaande ongeveer € 400 per maand om te leven, exclusief de huurkosten - dit is meer dan 50% lager dan de gebruikelijke € 900 die je bijvoorbeeld zou betalen om in een Zweeds stadscentrum te wonen.

  Sofia Amsterdam
Boodschappen    
1 kg sinaasappels 1,20€ 1,63€
12 eieren 1 kg aardappels 1,73€ 0,62€ 2,76€ 1,48€
Restaurant/café    
Geïmporteerd biertje (0,5 l) 1,79€ 5€
Maaltijd voor twee in een restaurant 30€ 75€
Cappuccino 1,4€ 3,8€
Wellness en gezondheid    
Sportschool abonnement 24€/maand 40€/maand
Bioscoopkaartje 6€ 12€
Openbaar vervoer    
Buskaartje enkele reis 0,8€ 3,2€
Taxi (normaal tarief, 1km) 0,5€ 5€
Gemiddeld salaris 790€ 3,500€

 

Verkeer en het openbaar vervoer

Buzludzha Peak Buzludzha Peak

In Bulgarije moet je je nooit zorgen maken over vervoer, aangezien het land zeer goede verbindingen heeft - met gevestigde lucht-, spoor-, weg- en waterverbindingen om avonturiers te helpen het land en alles daarbuiten te verkennen. Als je op zoek bent naar een auto terwijl je in Bulgarije bent, zijn deze betaalbaar en kun je ook jouw eigen nationale rijbewijs gebruiken om het land over de weg te gaan ontdekken. Je kunt één jaar lang met je nationaal rijbewijs autorijden en daarna moet je een lokaal Bulgaars rijbewijs halen. Hoewel iedereen in Bulgarije aan de rechterkant van de weg rijdt, staan ​​Bulgaren er ook om bekent dat ze een beetje roekeloos rijden, dus je voelt je misschien niet meteen een professionele chauffeur. In de steden kun je je aan veel verkeer verwachten, maar als je de bevolkte gebieden verlaat, is er weinig tot geen verkeer - afgezien van af en toe een dier op de weg! De kwaliteit van de wegen gaat helaas ook wat achteruit hoe verder je weg bent van de stadscentra. Wanneer je pendelt of meer van het land wilt verkennen, is het gebruik van de Bulgaarse spoorwegen een betaalbare en efficiënte manier om je te verplaatsen. De gemiddelde treinreis van 2 uur kost slechts ongeveer € 3 (9 BGN). De spoorwegen zijn gebouwd om de moeilijkst bereikbare gebieden met elkaar te verbinden, dus het is een geweldige optie, zelfs als je gewoon op een trein wilt stappen om een ​​schilderachtig uitzicht op het prachtige Bulgaarse landschap te krijgen. Bulgarije heeft ook 5 internationale luchthavens met uitstekende verbindingen door heel Europa en daarbuiten, zelfs als je ervoor kiest om je in Bulgarije te gaan vestigen, heb je de rest van de wereld nog steeds binnen handbereik.

Vind andere expats

Als je andere mensen zoals jij wilt ontmoeten die de overstap naar Bulgarije hebben gemaakt, zijn ze moeiteloos te vinden. Naar schatting wonen er bijna 60.000 expats in de Balkan, en de meeste grotere steden hebben een bloeiende expatgemeenschap. Dus waar je ook heen gaat, je zult vast en zeker andere internationale mensen tegenkomen. Er zijn ook tal van expatgroepen die je online kunt vinden, zij organiseren onder andere vergaderingen, evenementen en reizen. Je kunt deze groepen vinden door simpelweg te googelen op de naam van de stad waar je naartoe verhuist, gevolgd door "expatgroepen" of "internationale groepen". Hoewel je misschien andere mensen wilt vinden die uit jouw land komen of mede-expats zijn, is het ook essentieel om vrienden te maken met de lokale bevolking. Hun Engels is misschien niet het beste, maar hopelijk kun je met jouw kennis van het Bulgaars en hun kennis van het Engels nog steeds een gesprek voeren. Ze kunnen je ook helpen je taalvaardigheid te verbeteren!

Bulgaars leren

Bulgaars is zelfs geclassificeerd als één van de moeilijkste talen ter wereld, dus maak je geen zorgen als je merkt dat je de taal niet snel oppikt, natuurlijk, hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het wordt. Het is ook zo veel eenvoudiger om een ​​nieuwe taal te leren als je erin wordt ondergedompeld, dus verhuizen naar Bulgarije en Bulgaarse mensen ontmoeten zal het proces een stuk vereenvoudigen. Ondanks het grote aantal expats dat in Bulgarije woont, is het aantal Bulgaren dat Engels spreekt relatief laag. Hoewel je gemakkelijk mede-expats kunt vinden om mee te praten, is het belangrijk om enkele veelvoorkomende woorden en uitdrukkingen te kennen:

 • Hallo - авей (zdravei)
 • Goedemorgen - добро утро (dobro utro)
 • Hoe gaat het met je? - ак си (kak si)
 • Dank u - благодаря (blagodarya)
 • Ik begrijp het niet - не разбирам - (ne razbiram)
 • Spreek je Engels? - оворите ли английски (govorite li anglijski)

Een ander belangrijk ding om te onthouden is dat Bulgaren vaak hun hoofd schudden om ja te zeggen, en knikken om nee te zeggen - wat verwarrend kan zijn voor veel expats die eraan gewend zijn dat het andersom is!

Werken in Bulgarije

Burgas Beach Burgas Beach

Er zijn tal van professionele mogelijkheden in Bulgarije voor expats, of je nu op afstand wilt werken of in een van de bloeiende start-up bedrijven in Sofia. Het goede nieuws is dat veel bedrijven echt meertalige vaardigheden en een buitenlandse ervaring nodig hebben die ze lokaal niet kunnen vinden. Hieronder twee van de belangrijkste industrieën in Bulgarije die interessant kunnen zijn voor expats:

 • Outsourcingssector: Bulgarije is voor veel bedrijven een uitstekende bestemming voor outsourcing vanwege de gestage ontwikkeling van zijn IT- en bedrijfsprocesservices. Er zijn meer dan 600 Bulgaarse bedrijven die zich bezighouden met outsourcing van bedrijfsprocessen (BPO) en outsourcing van informatietechnologie (ITO), met verschillende indicatoren die wijzen op een ongekende economische groei in de toekomst.
 • Toerisme: de Bulgaarse toeristenindustrie speelt een cruciale rol in de economie. Net als de rest van Zuidoost-Europa is het land een veelbelovende markt voor hoteliers omdat het nieuwe bestemmingen biedt aan zakenreizigers en vakantiegangers. Er is behoefte aan meertalig personeel en bedrijven zijn bereid meer te betalen dan het gemiddelde salaris.

Werkomgeving en cultuur

In Bulgarije werk je volgens de typische werkweek van 40 uur en kom je in aanmerking voor 20 vakantiedagen per jaar. Het vrij unieke is dat de meeste Bulgaarse werknemers je aan het begin van je baan een boek geven waarin je al je vaardigheden en kwalificaties kunt invullen. Deze geef je vervolgens aan jouw werkgever, die deze bij beëindiging van het dienstverband weer teruggeeft. Dit handige document toont de prestaties en vaardigheden die je hebt ontwikkeld, die vervolgens aan andere toekomstige werkgevers kunnen worden gegeven. Bij de werkcultuur in Bulgarije draait alles om het creëren van goede relaties met andere mensen. Vertrouwen is super belangrijk voor Bulgaren, dus verwacht dat ze de moeite zullen nemen om je te leren kennen - zelfs al gaat dit in het begin wel een beetje traag. Bulgaren zijn meestal direct en coöperatief. Daarbovenop werken ze graag met andere mensen en in teams. Net als in andere landen hebben de meeste banen een proeftijd van maximaal 6 maanden. Binnen deze tijd kunnen zowel jij of jouw werkgever de arbeidsovereenkomst zonder opzegtermijn beëindigen. Na die 6 maanden, wanneer je het gevoel hebt dat je avontuur bij je huidige baan afgelopen is, zul je ook je opzegtermijn moeten inleveren en je opgegeven opzegtermijn moeten uitoefenen. Deze periode verschilt van baan tot baan, maar de wet bepaalt dat de opzegtermijn voor het beëindigen van een contract voor onbepaalde tijd 30 dagen is, tenzij jij en je werkgever een langere termijn zijn overeengekomen, maar niet meer dan 3 maanden.

Belastingen en salaris

Bulgarije heeft een nationaal minimumloon, wat betekent dat het illegaal is voor een werkgever om je minder te betalen. De huidige minimumloonwetten in Bulgarije betekenen dat de gemiddelde persoon € 300 per maand ontvangt als hij ouder is dan 18 jaar. Onthoud echter dat expats een aantrekkelijker salaris ontvangen, en in veel gevallen zijn bonussen ook inbegrepen! Alle inkomsten die in Bulgarije worden verdiend, worden belast tegen een vast tarief van 10%. Dit verdiende inkomen is ook onderworpen aan verschillende bijdragen aan de sociale zekerheid zoals pensioen, ziektekostenverzekering, enz. In totaal wordt jouw inkomen belast tegen ongeveer 13%. Daarom zijn de lage belastingen en betaalbare kosten van levensonderhoud van Bulgarije in evenwicht om het een betaalbare plek te maken om te wonen. Je zult waarschijnlijk een deel van jouw geld kunnen sparen terwijl je daar bent!

Netwerken

Als je je professionele netwerk in Bulgarije wilt uitbreiden, zul je dat heel gemakkelijk kunnen doen omdat er zo een bloeiende start-up cultuur is, vooral dan in Sofia. Er zijn het hele jaar door tal van evenementen waar iedereen naar toe gaat. Sommige activiteiten worden gehost via Meetup, waar je de evenementen in jouw regio of jouw branche kunt vinden. Je kunt ook evenementen op Google vinden door simpelweg te zoeken naar dingen zoals "Netwerkevenementen in Sofia" of "Maak kennis met marketingprofessionals in Bulgarije". Je kunt zelfs groepen op Facebook zoeken die zakelijke professionals in het land met elkaar in contact brengen.

Aangekomen in Bulgarije

Plovdiv Plovdiv

Bulgarije maakt deel uit van de Europese Unie, wat betekent dat wanneer je uit een ander EU-land komt, het vrij eenvoudig is om te verhuizen. Je hoeft alleen een verblijfsvergunning voor langere tijd aan te vragen om op die manier langer dan 90 dagen in het land te mogen verblijven. Deze verblijfsvergunning is 5 jaar geldig. Het aanvragen hiervan is vrij eenvoudig. Je moet hiervoor naar het plaatselijke migratiekantoor in jouw regio gaan en de volgende documenten indienen:

 • Kopie van jouw paspoort
 • Arbeidscontract van je werkgever
 • Bewijs van adres
 • Betaalbewijs

Je moet ook een aanvraagformulier invullen dat je op kantoor krijgt. De autoriteiten daarna beoordelen jouw aanvraag. Er kunnen soms vertragingen zijn (zoals bij alle overheidsprocessen), dus verwacht niet meteen iets terug te horen. Het kan soms enkele weken duren. Met deze vergunning kun je dan het belastingidentificatienummer en de identiteitskaart aanvragen. Het FIN (een 10-cijferig cijfer) is vereist naast de verblijfsvergunning om je te registreren bij de Bulgaarse overheidsinstellingen, de nutsbedrijven en om je belastingen te betalen. Ook dit moet je op het plaatselijke kantoor aanvragen en de verwerking hiervan kan tot 30 dagen duren.

Ziektekostenverzekering in Bulgarije

De National Health Service in Bulgarije is beschikbaar voor alle inwoners en buitenlanders. Als je in Bulgarije werkt, betaal je van jouw salaris specifieke premies om jouw openbare ziektekostenverzekering te dekken. Hierdoor krijg je toegang tot eersteklas medische zorg. Hoewel artsen en medisch personeel hoog opgeleid zijn, werd het gezondheidszorgsysteem in Bulgarije niet altijd als goed beschouwd, dit vanwege de slechte financiering in het verleden. De kwaliteit voldoet niet aan de normen van de meeste West-Europese landen. Als nieuwkomer vind je de faciliteiten misschien relatief slecht en wordt er misschien niet veel Engels gesproken. Dit keert echter nu het gezondheidszorgsysteem een merkbare verbetering heeft ondergaan - Bulgarije besteedt nu 4,2% van zijn BBP aan gezondheidszorg. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat ze ongeveer 1,8 artsen per 1.000 mensen hebben, wat boven het EU-gemiddelde ligt. Openbare gezondheidszorg omvat een reeks behandelingen, diagnostiek, medicatie en revalidatiediensten die je mogelijk nodig kan hebben terwijl je in het land woont. Ook kun je zelf jouw huisarts en tandarts kiezen. Toch kiezen veel expats ervoor om gebruik te maken van particuliere zorg. De normen zijn hier doorgaans superieur aan de openbare diensten en het particuliere systeem is relatief goedkoper dan in West-Europa. De meeste particuliere artsen zijn tweetalig en de wachtlijsten zijn ook korter.

Een Bulgaarse bankrekening openen

Ongeacht of je nu de status van ingezetene of niet-ingezetene hebt, elke buitenlander mag een bankrekening openen terwijl hij of zij in Bulgarije verblijft. Het openen van een bankrekening in Bulgarije is relatief eenvoudig, ook al is de Bulgaarse overheid notoir veel papierwerk. Meestal hoef je alleen maar naar het lokale filiaal van de door jou gekozen bank te gaan om een rekening te openen. Het is altijd het beste om de verschillende banken te vergelijken voor je jouw keuze maakt. Dit omdat Bulgaarse banken de gewoonte hebben om alles in rekening te brengen, zelfs om geld op te nemen, je wilt er dus zeker van zijn dat je de beste deal krijgt! Enkele van de meest populaire banken in Bulgarije zijn:

 • UniCredit Bulbank
 • DSK Bank
 • Eerste Investeringsbank (FiBank)
 • Postbank
 • Verenigde Bulgaarse Bank

Zodra je de bank heeft gekozen en jouw plaatselijke filiaal hebt gevonden, moet je over het algemeen de volgende documenten meenemen om jouw rekening te openen:

 • Een geldig paspoort of nationale identiteitskaart
 • Adres- en contactgegevens
 • Een recent bankafschrift
 • Het minimale stortingsbedrag (meestal 10BGN)

De bankrekening wordt meteen geopend, maar je bankpas zal meestal pas binnen een week op je huisadres bezorgd worden.

De belangrijkste redenen om naar Bulgarije te verhuizen

Bulgarije is een van de verborgen juweeltjes van Oost-Europa, dus of je nu wilt genieten van prachtige berglandschappen of een levendig stadshart, er is meer dan genoeg keuze voor expats. Het land is niet alleen ontzettend betaalbaar, maar het biedt alles wat je nodig zou kunnen hebben. Als je een jonge professional bent die nieuwe mensen wil ontmoeten en socializen, er zijn genoeg plaatsjes waar er altijd iets gaande is. Of als je je carrière een boost wilt geven, er zijn veel banen beschikbaar in de toerisme- en outsourcingssector waar je jouw meertalige vaardigheden kunt gebruiken. Expats komen inderdaad om de betoverende mix van natuur, geschiedenis en cultuur van Bulgarije te ervaren met bergen die wedijveren met de gouden stranden van de Zwarte Zee, de rivier de Donau en steden die bruisen van het nachtleven en de kunst. Als je in een land wilt wonen met een bloeiende cultuur en veel geschiedenis om op te snuiven, dan is er echt geen betere plek om naartoe te gaan dan dit Balkanland. Hier zijn onze top 10 redenen waarom je de overstap naar Bulgarije zou moeten overwegen:

 • Lage kosten van levensonderhoud & Lage huurkosten
 • Uitstekende vervoersverbindingen door het hele land, en de rest van Europa
 • Lager tarief inkomstenbelasting
 • De perfecte mix van kustplaatsen en skibestemmingen
 • Vriendelijke en gastvrije mensen
 • Een bloeiende start-up bedrijfscultuur
 • Tal van historische en architectonische bezienswaardigheden om te bezoeken
 • De spa-hoofdstad van Europa
 • Een rijke cultuur van muziek, dans en eten

Dus als de gedachte aan wonen en werken in Bulgarije je aantrekt, bekijk dan eens enkele van de vacatures die we in het land aanbieden hier bij Werkeninhetbuitenland!

Balchik City Balchik City

Vind jouw appartement in Bulgarije

Advertentie