Wonen en werken in Sofia

Sofia is de schitterende hoofdstad van Bulgarije. Het is misschien nooit eerder in je opgekomen dat je daar zou kunnen komen te werken en wonen. Echter, hoe meer je te weten komt over Bulgarije, hoe interessanter je het zal vinden. Is het niet de mooie witte stranden langs de Middellandse Zee, het adembenemend landschap en de vele natuurparken dan is het wel de hoofdstad Sofia die jou van gedachten kan doen veranderen. Tel daarbij op dat hier de laagste kosten voor levensonderhoud in Europa worden gehanteerd en je bent totaal verkocht.

Werken in Sofia

SofiaJobaanbiedingen in Sofia

Sinds het toetreden van Bulgarije tot de Europese Unie zijn grote bedrijven zich er steeds meer gaan vestigen. Een groot deel van deze bedrijven heeft zich in de hoofdstad Sofia genesteld. Door deze aanwezigheid van multinationals zoals Coca-Cola Bottling, Playtech, KPMG, Taulia Inc en nog honderden anderen zijn er ook meer banen bijgekomen.

Gekwalificeerde Nederlandstaligen komen ook hier aan hun trekken, aangezien zij ook veel gevraagd zijn. Vooral zij die graag aan de slag willen als klantenservicemedewerkers kunnen een ruim aanbod aan mogelijkheden verwachten. Maar het geluk is niet alleen voor klantenservicemedewerkers weggelegd. Ook kandidaten met technische kwalificaties worden graag ingezet op verschillende projecten. Hiernaast zorgen de BPO's en Shared Service Centers ook voor aparte kansen voor buitenlandse werknemers in Sofia. Zoals op andere plaatsen in de wereld worden ook hier bepaalde aangelegenheden van bedrijven en organisaties door BPO's en Shared Service Centers uitgevoerd.

Aangelegenheden die betrekking hebben op bijvoorbeeld financiële administratie, human resources, fiscale regelingen en IT. Gegadigden met interesse in onder andere deze branches zijn uitgenodigd om op wihb.nl te surfen.

Solliciteren in Sofia, Bulgarije

Solliciteren is niet overal hetzelfde, maar bepaalde principes zijn overal terug te vinden. Zo wordt in Bulgarije ook een nette uitgetypte motivatiebrief verwacht. Deze moet kort en bondig zijn en een pasfoto meesturen is gepast. Diploma's en certificaten kunnen echter wachten.

Je opleidingen moeten natuurlijk wel vermeld worden in je curriculum vitae. Geef de inhoud van je studies aan, aangezien Nederlandse termen niet bekend zijn in Bulgarije. Het sollicitatiegesprek duurt een half tot één uur. Wees hierbij vooral nauwkeurig en formeel, aangezien Bulgarije hiërarchischer is dan Nederland.

Op de werkvloer in Sofia

We hebben al aangegeven dat Bulgarije hiërarchischer is dan Nederland. Op de werkvloer zal je af en toe hiermee rekening moeten houden. Deze hiërarchie wordt bijvoorbeeld weerspiegeld in de manier waarop opdrachten van managers worden uitgevoerd. Maar op den duur is dit ook voor jou een formaliteit en zul je je er niet aan storen. Als kledingadvies wordt aangeraden dat je nette en gemakkelijk zittende kleding draagt. Natuurlijk mag je je eigen stijl behouden, als het maar wel enigszins netjes is.

De Arbeidswetgeving

Als lidstaat van de Europese Unie heeft de Bulgaarse wetgeving natuurlijk ook oog voor de rechten van werknemers. Een fulltime werkweek bestaat daarom doorgaans uit 40 uren en 5 dagen. Per jaar heb je recht op 20 verlofdagen en daarnaast kent het land nog 11 officiële vrije dagen. Het gemiddelde loon bedraagt in Bulgarije ongeveer 400 euro, maar dat van een expat ligt rond 1100 euro. In vergelijking met de veel lagere kosten voor levensonderhoud is is dit heel redelijk. Bulgarije is 50%-60% goedkoper dan Nederland!

  • Opzegtermijn werknemer: 1 maand
  • Opzegtermijn werkgever: 1 maand inclusief kleine vergoeding

Netwerken in Bulgarije

Veel expats berichten dat Bulgaren heel gastvriendelijk zijn. Je zal je dus niet makkelijk een buitenbeentje voelen. Als hoofdstad is Sofia ook een voortrekker hierin. Daarom komen expats graag samen om de verschillende bezienswaardigheden in de stad te bezichtigen zoals het badhuis, de Russische kerk in het centrum, het geschiedenismuseum etc. De universiteit in Sofia zorgt er ook ervoor dat veel jonge mensen zich hier begeven. Op het internet zijn er verder ook fora van expats in Sofia die net als jij graag met anderen in contact komen.

 

Het leven in Sofia

Het regelen van je verblijf

Met een simpele klik met de muis krijg je al een scala aan mogelijkheden voor huren in Sofia te zien. Natuurlijk zou je het ook via lokale dagbladen kunnen proberen, maar dan moet je eerst een woordje Bulgaars kunnen verstaan. Op het net kun je via Nederlandstalige websites zoals www.trivago.nl, www.novasol.nl en natuurhuisje.nl. al honderden opties bekijken. Je zal merken dat er ook veel Nederlanders zijn die een woning in Bulgarije hebben en verhuren. Misschien lukt het je daardoor om zelfs vanuit Nederland alles te regelen. Tevens is het verstandig om indien mogelijk eerst de woning te bezichtigen. Verder wordt er vaak gehanteerd: een maand huur en een maand borg. Het is ook heel goedkoop om een woning te huren in Sofia en de rest van Bulgarije. Voor bijvoorbeeld €300 kan je al een luxe appartement huren in het centrum. Iets verder van de stad kan dat al vanaf €200, inclusief een tuintje voor het planten van je eigen gewassen. Er komen ook steeds meer moderne accommodaties bij.

Zo ontspan je je in Sofia

Sofia wordt niet voor niets ' De parel van de Balkan' genoemd. Deze stad is namelijk in het verleden vaak onder het bewind geweest van andere volken, met als gevolg een rijke mix van cultureel erfgoed. Daarnaast wordt er veel tijd doorgebracht in de horeca, omdat het eten heel betaalbaar is. Er is ook goed nieuws voor de liefhebbers van shoppen; volop winkels met betaalbare kwalitatieve artikelen!

Internationale netwerken in Sofia

Veel internationale bedrijven hebben vanwege de fiscale voordelen een vestiging in Bulgarije opgezet. Als gevolg hiervan is het aantal buitenlandse werknemers ook enorm, vooral in de hoofdstad. Hieronder vallen ook Nederlanders, waarvan sommigen er zelfs permanent zijn blijven wonen. Omdat ontspanning en diensten zo goedkoop zijn in Sofia, wordt er door buitenlanders gretig gebruik van gemaakt. Je ontmoet dus vrijwel zeker spontaan andere expats, inclusief landgenoten. Op het internet, in het bijzonder sociale media zijn er groepen zoals 'Nederlanders in Bulgarije' die je zoektocht naar landgenoten vergemakkelijken.

Kosten voor levensonderhoud

Als het om de stedelijke kosten voor levensonderhoud gaat, kan je het bijna nergens in Europa goedkoper treffen dan in Sofia. Het verschil met Amsterdam is soms rond 50%-60%. Vooral aan boodschappen doen en uitgaan geef je veel minder uit. Een calculatie heeft uitgewezen dat voor een levensstijl waaraan je in Amsterdam maandelijks €2550 kwijt bent, in Sofia je maar €1000 uitgeeft. Transport is soms zelfs 72 % goedkoper, vaste lasten 41% en internet (een van de snelste ter wereld) 73%. Supermarktprijzen: melk 2.14% en witbrood 62 % goedkoper.

Bulgaars leren?

In Sofia spreken redelijk veel mensen Engels. Indien je werkzaamheden het niet vereisten, zou je zonder het Bulgaars toch met andere inwoners het één en ander kunnen uitwisselen. Soms is het beter de taal te kennen. In dat geval moeten we erkennen dat het Bulgaars leren best een uitdaging kan zijn. Het is opgesteld in een ander alfabet, het Cyrillisch. De Vertaal-app van Google is daarom voor velen een uitkomst geweest. Verder is het ook mogelijk om de taal online te leren of via het volgen van een cursus.

Aankomst in Sofia

Registreren en Aanmelden

Aangezien Bulgarije sinds 2007 is aangesloten bij de Europese Unie, heb je als burger van Nederland ook geen visum nodig om het land binnen te komen. Er wordt wel van je verwacht dat je binnen 5 dagen na aankomst registreert bij de plaatselijke politie. Indien je langer dan drie maanden in het land gaat blijven, word je aangeraden om voor vertrek contact op te nemen met de Bulgaarse ambassade in Nederland. Verder geeft een 'type D'-visum je de mogelijkheid om voor een jaar in het land te wonen.

  • Neem vóór vertrek contact op met de Bulgaarse ambassade voor verblijf langer dan drie maanden.
  • Registreer je bij de plaatselijke politie binnen vijf dagen na aankomst.

Een bankrekening openen

Het is best eenvoudig om een bankrekening te openen in Bulgarije. Het maakt niet uit of je een ingezetene  bent of niet. De enige documenten die je nodig hebt zijn je paspoort en een bewijs van je Bulgaars woonadres.  . Verder is het handig om te controleren of de bank waar jij de rekening wilt openen medewerkers heeft die ook Engels spreken. Er zijn zowel nationale als internationale banken aanwezig. Enkelen zijn TC Ziraatbank, Citibank en ING Wholesale Banking.

De medische zorg en verzekering

Je hebt waar ter wereld ook een medische verzekering nodig. Elk lidland van de Europese Unie heeft dit hoog in het vaandel staan, ook Bulgarije. In Bulgarije wordt de nationale gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar gemaakt. De handhaving hiervan ligt in handen van de regionale gezondheidscentra. Natuurlijk moet iedere werknemer, dus ook expats premie hiervoor betalen. Deze bedraagt 8% en wordt door de werkgever afgedragen.

Belasting en andere inhoudingen op het salaris

De belasting is voor zowel bedrijven als werknemers bijzonder voordelig in Bulgarije; de loonbelasting wordt door je werkgever ingehouden en afgedragen. Hiervoor heb je een soort burgerservicenummer nodig, dat meestal ook door je werkgever wordt geregeld. Bij het ophalen van je Bulgaarse identiteitskaart kan het gebeuren dat je een tweede BSN krijgt. Geef in dat geval dit door aan je lokale gemeentekantoor. Andere sociale lasten op je salaris zijn pensioen, ziekte & zwangerschap, werkloosheid, aanvullend pensioen en ziektekosten. Deze worden ook allemaal door de werkgever afgedragen en bedragen ongeveer 13%.

Zet werken in Sofia op je bucketlist!

Er wordt gezegd dat je als Nederlander bijna elke dag een baan kan vinden in Bulgarije. Dat is alvast een goed begin, het halve werk dus. Het verdere traject om in Sofia te gaan werken ziet er ook rooskleurig uit.  De stad heeft een zeer unieke geschiedenis dat nu zorgt voor een prachtig cultureel aanblik en erfgoed. De lage kosten voor levensonderhoud hebben velen al overtuigd om hier een goede kans te wagen en met succes. Zelfs grote multinationals hebben deze stap al gezet, dus waarom zou jij het niet proberen!

Publicatie datum 01.08.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen