Wonen en werken in Spanje

De zon, het strand, de zee, goed weer, vrolijke mensen, heerlijk eten en veel genieten. Dat is hoe de meeste mensen kijken naar Spanje. Met al...

Spanje

De zon, het strand, de zee, goed weer, vrolijke mensen, heerlijk eten en veel genieten. Dat is hoe de meeste mensen kijken naar Spanje. Met al zijn historische paleizen en prachtige stranden, is Spanje één van de meest populaire toeristische bestemmingen ter wereld. Maar wat als je dit Zuid-Europees land niet enkel zou gaan bezoeken als een vakantietrip? Maar er wel degelijk zou gaan wonen en het je nieuwe thuis zou noemen? In deze gids vertellen we je alles over dit prachtige land: van de Spaanse cultuur tot praktische informatie zoals het vinden van een appartement en jezelf registreren als een inwoner in Spanje.  

Luchtfoto van Madrid, de hoofdstad van Spanje Luchtfoto van Madrid, de hoofdstad van Spanje

Wonen in Spanje

Basisinformatie over Spanje

 

 • Het weer: Spanje heeft verschillende klimaatzones. In het algemeen heeft het land een Middellands Zeeklimaat met warme droge zomers en milde winters. Centraal Spanje heeft een continentaal klimaat met warme droge zomers en koude winters. Het Noorden heeft een meer Atlantisch Zeeklimaat, het is kouder en natter het hele jaar door.
 • Bevolking: Er zijn ongeveer 47.400.000 inwoners.
 • Geschiedenis: De Iberiërs waren de eerste mensen die in Spanje woonden. Dat is ook waarom de originele naam van Spanje, Iberië was. Dan kwamen er de Romeinen die het Hispania doopten en dat is waar de huidige naam ‘Spanje’ vandaag komt.

Wist je dat?

 

 • Spanje is het 2de grootste land van Europa
 • Spanje huist 47 sites op de Werelderfgoedlijst van UNESCO 
 • Spanje is wereldwijd de grootste producent van olijfolie
 • Het oudste restaurant ter wereld bevindt zich in Madrid
 • Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en tradities, zoals Catalonië
 • Er zijn 4 officiële landstalen: Catalaans, Aranees, Baskisch en Galicisch
 • In Spanje is er een jaarlijks festival waarbij mensen tomaten gooien naar elkaar

Een appartement vinden in Spanje

Santanyí, Mallorca Santanyí, Mallorca

Een van de hoogste prioriteiten van het emigreren naar Spanje zou de zoektocht naar een woning moeten zijn. Zeker wanneer het om een grote stad als Madrid en Barcelona gaat, krijg je te maken met een groot tekort aan woningen. Daarnaast kun je schrikken van de enorm hoge prijzen, waarbij je in Madrid bijvoorbeeld al meer dan 500 euro betaalt voor een tweekamerappartement ver buiten het centrum van de stad. Wie daarentegen een woning wil kopen, wordt blij van de prijzen die de laatste jaren duidelijk gedaald zijn. Vooral aan de Costa Blanca in het zuidoosten van het land, waar het woningaanbod zeer groot en de prijzen lager zijn. Het is aangeraden om je zoektocht naar huisvesting te beginnen wanneer je al in Spanje bent, daar de Spaanse huiseigenaars je graag persoonlijk ontmoeten. Ze staan gekend om rechtuit te zijn en hun vriendelijkheid. De huisvesting websites zoals Fotocasa en Tucasa kunnen handig zijn wanneer je op zoek bent naar een woonst.  

Hoe spendeer je je tijd in Spanje

Spanje biedt een wijde waaier aan activiteiten aan. Er is quasi altijd iets te doen. Of je nu het opwindende Spaanse nachtleven wilt gaan ontdekken, zonnebaden op de prachtige stranden of wilt gaan rondwandelen en het bewonderen van de prachtige historische gebouwen, er is voor ieder wat wils. Het is bijvoorbeeld aangeraden om deze leuke plaatsen te gaan bezoeken: Barcelona’s Sagrada Familia and Gaudi Siteshet Guggenheim Museum in Bilbao en The White Towns of Andalucia.  Verder heeft Spanje ook heel veel te bieden qua festivals, live muziek en schitterende evenementen. Bekijk zeker eens deze lijst “The best events in Spain”, indien je graag naar festivals gaat. Helaas zijn de meeste festivals en publieke evenementen dit jaar wel geannuleerd wegens Covid-19, en men verwacht dat deze beperkingen zullen doorlopen tot diep in het jaar 2021. Desondanks kan je je nog steeds voorbereiden op je verhuis naar Spanje en een lijst maken van de evenementen waar je zeker naar toe wil gaan vanaf de wereld weer vrij is van het coronavirus.  Als aanvulling, de Spanjaarden houden van hun sporten dus zijn er vele activiteiten in de buitenlucht om aan deel te nemen: denk aan skiën en mountainbiken in de Pyreneese bergen of kitesurfen in de Middellandse Zee. Zoals wel geweten is, voetbal is de belangrijkste sport in Spanje, en mensen houden zowel van het kijken naar voetbal op televisie en in de stadions als van zelf een potje te spelen. Daarnaast bieden de verschillende regio’s ook verschillende soorten sporten aan. Zo zijn er bijvoorbeeld in het Baskenland vooral fysiek zware sporten zoals het paalwerpen.

Gezelschap

De Spanjaarden worden over het algemeen als een zeer ruimdenkend en gastvrij volk gezien. Er is bijna niets wat belangrijker is dan een eigen vriendenkring en sociale contacten. De tijd die in de vriendenkring wordt doorgebracht, is een vast onderdeel van de dag, inclusief een bezoek aan bars en discotheken, het maken van excursies en samen eten en drinken. Ook als buitenlander of nieuwkomer word je enthousiast in de vriendenkring opgenomen. De Spanjaarden zijn zeer behulpzaam en ondersteunen je graag wanneer je bijvoorbeeld bureaucratische hindernissen moet overwinnen. Zelfs de oudere generatie Spanjaarden is heel vaak vriendelijk en aangenaam, hoewel sommigen van hen misschien geen Engels kunnen spreken.

Andere expats ontmoeten

Naast het ontmoeten van de lokale bevolking is het ook ontzettend leuk om contacten te leggen met andere expats. Zij bevinden zich in dezelfde situatie als jij en jullie kunnen elkaar wegwijs helpen in jullie integratieproces. Via Internations is het heel eenvoudig om (andere) expats te ontmoeten. Op dit platform kan je elkaar tips geven over het leven in Spanje of elkaar op de hoogte houden van de aankomende evenementen.  Een bijkomende manier om andere expats te ontmoeten is het volgen van Spaanse les aan één van de vele taalscholen die je kan vinden in eender welke stad. Je kan bijvoorbeeld les volgen aan Linguaschools in Barcelona, aan het Colegio Internacional Alicante of aan het LAE Madrid. Een andere altijd beschikbare optie is lid worden van de expats groepen op Facebook. Probeer bijvoorbeeld “Expats in Spain”“LMDES - The Tribe” of “Moving to Barcelona”.

Nederlanders in Spanje

Wie heimwee naar Nederland heeft, vindt bij de Nederlandse Vereniging Barcelona Nederlandse evenementen in Barcelona. Op Facebook zijn er groepen, zoals Nederlanders en Belgen in Spanje , waar je vragen kunt stellen over leven in Spanje of heel eenvoudig nieuwe contacten kunt leggen.  

Hoeveel het kost om te wonen in Spanje

De kosten van het levensonderhoud is in Spanje één van de laagste van West-Europa, zelfs in de grotere steden. Je kan genieten van een geïmporteerd biertje aan € 3 of een cappuccino aan € 1.80. Wanneer je de beste plekjes kent om te gaan eten, kan een maaltijd voor twee, inclusief wijn of bier, rond de € 40 - € 50 kosten. Daarbovenop is het gemiddelde loon in Spanje € 1.440 per maand, en als expat kan je zelfs meer verwachten. Geniet je ervan een avondje naar de bioscoop te gaan? Dan is Spanje perfect voor jou, een ticketje kost je slechts € 10. Hier heb je een tabel met de verschillende kosten voor je levensonderhoud in de belangrijkste steden.

  Madrid Sevilla
Boodschappen: 1 kg sinaasappels 1 kg aardappelen 12 eieren 1,66 € 1,25 € 2,04 € 1,33 € 0,89 € 1,82 €
Restaurant/café 1 biertje Maaltijd voor 2 Cappuccino 3,00 € 49,00 € 1,92 € 2,00 € 30,00 € 1,42 €
Sport / Vrije tijd: Sportschool abonnement Bioscoopkaartje 38,26 € 9,00 € 32,22 € 7,00 €
Openbaar vervoer: Buskaartje enkele rit Taxi (5 km) 1,50 € 5,50 € 1,40 € 4,70 €
Gemiddeld loon (maandelijks bruto) 1.590,40 € 1.261,62 €

 

Openbaar vervoer

Montjuïc park, Barcelona Montjuïc park, Barcelona

Er zijn vele opties betreffende het openbaar vervoer in Spanje, van moderne metro’s tot hogesnelheidstreinen tussen de steden. De snelste manier om je weg te banen door de grotere steden is door het nemen van de metro, maar je kan ook kiezen voor de bus of voor de tram. Dit is de goedkoopste en meest gebruikte vorm van openbaar vervoer in Spanje, zowel binnen de steden als tussen de steden onderling. De prijs van een buskaartje is afhankelijk van de stad waar je leeft, het kost tussen de € 1 en € 2 euro. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om te reizen met de trein. Spanje heeft het meest uitgebreide hogesnelheidsnet van Europa, met meer dan 2.500 km in dienst en vele andere in aanbouw. Bijvoorbeeld: de reis tussen Barcelona en Madrid kan je doen op minder dan 3 uur, terwijl het met de bus of wagen gemakkelijk 8 uur kan duren.

Spaans Leren

Het zal afhangen van je baan of het al dan niet nodig is om Spaans te leren. Maar het zou natuurlijk wel heel fijn zijn om een beetje te kunnen communiceren in de lokale taal. Voor het dagelijks gebruik zal je je kunnen redden in het Engels, maar voor noodgevallen en omgaan met lokale situaties, is het van groot belang om Spaans te kennen. Om de taal te leren kan je online cursussen volgen, maar je kan ook deelnemen aan een van de lokale klassen die worden aangeboden doorheen het hele land. Het meest van al zal je Spaans leren door te communiceren met de lokale bevolking. Spaans is een taal die wereldwijd wordt gesproken en van die kennis kan je blijven genieten. We hebben alvast de belangrijkste zinnen voor jou hier opgesomd:

 • Goeiemorgen – Buenos días
 • Dank u – Gracias
 • Hoe gaat het met u? – ¿Cómo estás?¿Qué tal?

 


Werken in Spanje

Carrière maken in Spanje

Roman aqueduct, Segovia Roman aqueduct, Segovia

Net zoals in vele andere Europese landen is er in Spanje een tekort aan bepaalde vaardigheden, vooral in posities met een nood aan taalvaardigheden. Aan de andere kant, de meerderheid van de Spaanse bedrijven is actief in de dienstensector, en die zijn ondanks de crisis, nog steeds aan het groeien en gaan steeds vaker voor internationalisering.

1. Expertise in de dienstverlenende sector

Het spreekt voor zich dat hoog gekwalificeerde vakmensen hier natuurlijk in het voordeel zijn. Maar vakkennis alleen is niet voldoende, aangezien er vooral bij ondernemingen, die actief zijn op de internationale markt, een uitstekende kennis van verschillende vreemde talen vereist is. De Spaanse arbeidsmarkt is zeer interessant en veelbelovend voor meertalig talent in de toerismesector, de hoofdrolspeler van het land. Het gebrek aan meertaligheid in de Spaanse werkkrachten, dwingen de werkgevers om talent te zoeken over de landsgrenzen heen, vooral van de Noordse landen en Duitsland.

2. Levensmiddelenindustrie en landbouw

De Spaanse landbouw klaagt over een extreem tekort op de arbeidsmarkt. Dienovereenkomstig zijn beroepen zoals technici van landbouwmachines van toepassing, experts op het gebied van bescherming van planten en andere vakmensen in de landbouw (bijvoorbeeld arbeidskrachten voor het oogsten). In de voedselverwerkende industrie zijn vooral vakmensen op het gebied van groente en fruit heel erg welkom.

3. Wetenschappelijk-technische sector

In deze brede sector worden vooral technisch onderlegde professionals binnen de IT gezocht (IT-professionals, programmeurs, telecommunicatieprofessionals, grafische ontwerpers, controllers, enz). Het omvat echter ook vaardigheden binnen de sector van milieubescherming en recycleren, evenals de sector marketing en onderzoek.

4. Ambachtelijke beroepen en zelfstandigheid

Zelfs diegene met een goede technische achtergrond en zij die een professionele opleiding hebben voltooid zullen vlug vinden waar ze naar op zoek zijn in Spanje. Zij die graag zelfstandig willen worden in één van de andere sectoren hebben mooie kansen, daar 8% van de Spaanse bedrijven kleine zelfstandigen zijn.

Solliciteren voor een baan

Wanneer je aan het solliciteren bent voor een baan in Spanje moet je cv in het Engels of Spaans vertaald zijn. Zelfs als je solliciteert bij een bedrijf waar je je eigen taal zal spreken, de mensen die je CV zullen lezen en behandelen hebben misschien een andere internationale afkomst. Zorg er vooral voor dat je CV en motivatiebrief bijgewerkt zijn en dat de informatie correct is. Vergeet niet om je troeven te benadrukken en voeg zeker de verschillende talen die je spreekt toe!

Werkomgeving en cultuur

Spanjaarden staan gekend als vriendelijke mensen en dit vertaald zich ook naar de werkvloer, hoewel het bedrijf absoluut geen professionaliteit verliest en het weet hoe ze de balans behouden. Het wordt ook enorm gewaardeerd als je respect toont voor de Spaanse tradities en gewoontes. Bijvoorbeeld, het wereldwijd gekende fenomeen de siësta, tijdens deze periode zijn bedrijven gesloten voor 2 uur tijdens de werkdag, wat door sommige bedrijven nog steeds wordt nageleefd. Als het gaat over de werkcultuur in Spanje, kiezen vele mensen ervoor om vergaderingen te houden tijdens de lunch of het avondeten, op die manier wordt er aan zaken gedaan in een informele omgeving. Deze vergaderingen kunnen dan gemakkelijk een paar uur duren. Daarnaast moet je niet stilstaan bij een speciale dresscode op de werkvloer in Spanje. Daar je waarschijnlijk in een internationale omgeving zal werken, zal er geen dresscode zijn maar een meer informele stijl – zolang je maar niet komt opdagen met kleren die passend zijn voor het strand of voor een barbecue met vrienden.

Arbeidsvoorwaarden in Spanje

Indien je voltijds gaat werken in Spanje zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een werkweek van maximum 40 uur. Tenzij er een wederzijds akkoord is, mag je niet langer dan negen uur per dag werken. Als een expat, kan je een gemiddeld loon van ongeveer € 1.400 verwachten, wat een mooi loon is om te genieten van de zon en de kost te verdienen. Bij de 14 publieke feestdagen, zal je ook recht hebben op 22 vakantiedagen. De minimum opzegtermijn om een arbeidscontract te verbreken is 15 dagen volgens de wet. Dit kan echter veranderen afhankelijk van de sector waarin je werkt. Controleer altijd wat er op je arbeidscontract vermeld wordt.

Netwerken

Er zijn vele internationale groepen en netwerk mogelijkheden in de grootste steden van Spanje. Deze netwerkkringen zijn een waardevolle bron voor je sociale leven op verschillende manieren. Je kan hen het best bereiken via het internet. Zoals we al eerder hebben vermeld, Facebook heeft verschillende groepen voor expats in Spanje. Een ander nuttig medium voor expats is Meetup, een website waar je kan deelnemen in activiteiten waarin je geïnteresseerd bent en tezelfdertijd vrienden maakt! Verder organiseert Spanje ook veel internationale netwerk en bedrijfsevenementen. Je kan veel van deze evenementen terugvinden op eventbrite. Houdt er wel rekening mee dat veel van deze evenementen zijn geannuleerd of uitgesteld door de huidige corona situatie, al zijn er wel verschillende online beschikbaar.  


 

Aankomen in Spanje

España square, Seville España square, Seville

Daar Spanje deel is van de Europese Unie, kan jij als een Europeaan of EEA hier zonder problemen naartoe verhuizen. Je zult geen visum of werkvergunning moeten aanvragen, maar als je in het land wilt blijven voor meer dan drie maanden moet je jezelf registreren in het overeenkomstige socialezekerheidsstelsel (Sociaal Zekerheid Nummer), in het bevolkingsregister (Padrón) en een belasting nummer aanvragen.

 • Het Sociaal Zekerheid Nummer geeft je toegang tot het socialezekerheidsstelsel en de gezondheidszorg in Spanje. Sociale zekerheid wordt in het algemeen betaald door de werkgever. Vanaf het moment je in het systeem bent ingeschreven zal dit het nummer zijn voor de rest van je leven. Om een sociaal zekerheid nummer te krijgen moet je het TA-1 document downloaden, invullen en ermee naar je lokaal "Tesorería de la Seguridad Social" gaan.

 

 • Het NIE nummer (belasting nummer) is een noodzaak voor alle buitenlanders met een juridische of fiscale activiteit in Spanje. De NIE fungeert als een belasting- en identificatienummer, en is nodig voor alle financiële transacties betreffende het Spaans belasting bureau. NIE-aanvragen kunnen ingediend worden terwijl je in Spanje woont, of het bezoekt, aan de toepasselijke Spaans Nationaal Politie station.

 

 • Registratie in “El Padrón”: “El Padrón” is het Spaanse bevolkingsregister. Daar de registratie wordt gedaan in het gemeentehuis, is ons advies om daar te vragen welke documenten je nodig hebt, want het is afhankelijk van de stad waar je woont. Het grootste voordeel van geregistreerd te staan op El Padrón is dat je dan een officiële inwoner van Spanje bent.

 

Het verblijfsrecht in Spanje

Door de op 1 januari 2005 in werking gestelde wet over het vrije verkeer van ingezetenen van de Europese Unie (§ 1 Vrije beweging/ EU) hebben ingezetenen van de Europese Unie het recht in Spanje te wonen en te werken. Sinds 28 januari 2013 is hiervoor geen verblijfs- of werkvergunning meer nodig. Als ingezetene van de Europese Unie die niet in loondienst is, moet je voldoende middelen van bestaan en een geldige ziektekostenverzekering aantonen. Hetzelfde geldt voor je familieleden. Voor een verblijf van langer dan drie maanden is een melding bij het registratiekantoor nodig.  

Een bankrekening openen

Dankzij de Europese regelgeving is het als buitenlander niet zo moeilijk om een bankrekening te openen. In het algemeen, om een bankrekening te openen dien je persoonlijk naar de bank te gaan met de volgende documenten:

 • Paspoort en jouw NIE nummer
 • Rekeningoverzicht met je oud adres
 • Een document dat je verblijf in Spanje bewijst, zoals een energierekening die minder dan drie maanden oud is
 • Bewijs van je arbeidsstatus, zoals een arbeidscontract of een studentenkaart etc.

Sommige opties betreffende banken zijn Banco SantanderCaixaBank, Banco de Sabadell, Bankia en Bankinter. Je kan ook online een bankrekening openen, maar het zou eenvoudiger zijn om je gekozen bank persoonlijk te bezoeken om misverstanden te vermijden.

Ziektekostenverzekering

City of Arts and Sciences, València City of Arts and Sciences, València

Als Europeaan heb je het recht om dezelfde kwaliteit van gezondheidszorg te krijgen als een Spaanse burger, eender in welk land je geboren bent. En vanaf je je Sociaal Zekerheid Nummer hebt geregeld, je belasting nummer en officieel geregistreerd ben in Spanje, kan je ook hulp krijgen van de publieke gezondheidszorg. Je wordt geregistreerd in het systeem van zodra je je Sociaal Zekerheid Nummer hebt. Het is echter wel belangrijk om een gezondheidskaart (met de naam Tesorería) aan te vragen om jezelf te identificeren in de hospitalen en gezondheidscentra.

Belastingen en sociale lasten

De Spaanse belastingtarieven op het inkomen variëren van 19 tot 45%, afhankelijk van jouw inkomen. Inkomstenbelastingen worden weerhouden en betaald bij de werkgever. Als zelfstandige moet je je eigen regionale belastingen melden. Indien je minder zou verdienen dan 8.000 euro per jaar, moet je geen belastingen betalen. Naast belastingen betaal je ook tussen de 1.7% en 4.7% aan sociale lasten.

Onderwijssysteem

Het Spaanse onderwijssysteem kent een leerplicht voor kinderen tot en met 16 jaar. De schoolloopbaan van scholieren kent drie onderdelen: de „Educación primaria (vergelijkbaar met de basisschool) welke zes jaren omvat, de „Educación Secundaria Obligatoria“ (ESO), evenals een tweejarige doorloop voor gevorderden, die naar het behalen van het „Bachillerato“, het Baccalaureaat, leidt. Daarnaast kan na het afronden van de ESO ook een beroepsvormende richting („Ciclo formativo“) worden gekozen. Op het gebied van hogere opleidingen hebben de meeste Spaanse universiteiten inmiddels het Bachelor/ Master systeem overgenomen. Desondanks is de hervorming van Bologna nog niet helemaal uitgevoerd, waardoor enkele universiteiten nog werken met het "Grado" en "Postgrado" systeem welke de studie nog voorziet van een graad in de stijl van een diploma. Wanneer je aan een Spaanse universiteit studeert, betaal je over het algemeen ongeveer 800 tot 1000 euro per semester. Het spreekt voor zich dat voor privéscholen een hoger bedrag gevraagd kan worden.

De belangrijkste redenen om naar Spanje te verhuizen

Wonen en werken in Spanje zal een waardevolle beleving zijn omdat je je carrière kan verrijken terwijl je geniet van het Spaanse weer, de cultuur en het heerlijke eten. Spanje heeft veel te bieden: van historische sites en gebouwen tot relaxerende dagen op het strand met je favoriete drankje in de hand. Vanuit een werknemersstandpunt, zijn er ook verschillende mogelijkheden om vacatures te vinden bij internationale bedrijven, en hier zal je kennis van je moedertaal een groot voordeel zijn, zeker in de toerisme-industrie. Hoe dan ook, de internationale bedrijven gevestigd in Spanje zijn altijd op zoek naar buitenlands talent, en er zijn hier ook kansen om in de toekomst promotie te maken. Tenslotte, een tijdje in het buitenland in Spanje zal een onvergetelijke ervaring zijn!   Laat deze kans niet liggen – solliciteer nu voor een baan in Spanje via Wihbl!   

Vind jouw appartement in Spanje