Wonen en werken in Barcelona

Ben je aan het overwegen om naar het mooie Barcelona te verhuizen? Dat kan niemand je kwalijk nemen! Met zijn verbluffende Modernista-architectuur, het eten van tapas, het drinken van Cava en cocktails tot in de vroege uren en natuurlijk de prachtige stranden en het goede weer, biedt Barcelona een levenskwaliteit waar Noord-Europeanen alleen maar van kunnen dromen. Kortom, je hebt de juiste beslissing genomen om in Barcelona te gaan wonen, maar om er zeker van te zijn dat je expat-ervaring volgens plan verloopt, kun je deze pagina bekijken om het beste uit je avontuur te halen.

Werken in Barcelona

Werkaanbiedingen/ arbeidmarkt

Met zijn ligging als havenstad, goede infrastructuur, de geweldige levensstijl om multinationals en buitenlandse bedrijven aan te trekken en natuurlijk de enorme toeristenindustrie van de stad, Barcelonabiedt Barcelona tal van mogelijkheden voor werkzoekenden. De logistieke- en banksector zijn bijzonder groot en op dit moment transformeert de stad met succes het district Poblenou in een IT- en technologiehub (genaamd 22 @) in de stijl van Silicon Valley. Het maakt niet uit of je alleen Nederlands spreekt of andere talen machtig bent, er is werk voor iedereen in Barcelona! Om verscheidene redenen zoals de uitstekende ligging en het belastingsregime, creëren multinationals meer en meer gecentraliseerde diensten in de metropool Barcelona. Hierdoor ontstaan heel wat vacatures voor Nederlandstalige werknemers. De BPO/ SSC's verlenen van hieruit diensten aan al hun regionale of continentale vestigingen en/of klanten (in sommige gevallen zelfs wereldwijd). Enkele van deze bedrijven zijn: Blu Selection, CPM, Head & Hunt International, EA, Multilingual Jobs Recruter, enz. Andere grote bedrijven met een afdeling in de IT- en technologiehub 22 @ zijn Facebook, Amazon, IGG, PepsiCo, Hawkers, enz.

Solliciteren in Barcelona

Je zult veel gemakkelijker een ​​baan vinden als je vooruit plant en connecties hebt in de sector waarin je geïnteresseerd bent. Maar als je nog niemand kent in Barcelona of deze wegen al zonder geluk hebt verkend, zijn er verschillende plekken om te kijken, zoals bijvoorbeeld de site Workwide. Kwalificaties uit EU-landen hoeven niet langer te worden gelegaliseerd, hoewel je mogelijk kan worden gevraagd om je certificaat officieel te laten vertalen (dit betekent dat het moet worden afgestempeld door een officieel erkende traductor jurídico). Werkgevers zoeken vooral gemotiveerde werknemers.

Werkomgeving/ cultuur op de werkvloer

De Spaanse cultuur is zeer gastvrij en wil ervoor zorgen dat een nieuwkomer zich comfortabel voelt. Een eerste contact verloopt meestal ontspannen en informeel. Onthoud wel dat Spanjaarden zich beledigd zullen voelen als je dingen verwerpt ten gunste van hun naaste concurrenten, de Italianen en de Fransen (denk aan wijn!). Spanjaarden zijn erg trots op hun cultuur en geschiedenis, dus een uitstekende manier om een ​​goede indruk te maken op je eerste werkdag is door kennis te hebben over de cultuur en geschiedenis van Barcelona.

Arbeidswetten in Spanje

Als je voltijds gaat werken in Barcelona moet je rekening houden met een werkweek van maximaal 40 uur. Tenzij er een overeenkomst van kracht is, mag je niet langer dan negen uur per dag werken. Als buitenlander mag je een gemiddeld loon van € 1600 verwachten, wat een goed loon is om te genieten van de zon en in je eigen levensonderhoud te voorzien. Naast de 14 officiële feestdagen, heb je 22 jaarlijkse vakantiedagen. De minimum opzegtermijn die vereist is voor het beëindigen van een dienstverband is 15 dagen.
  • De minimum opzegperiode is 15 dagen als je zelf ontslag neemt
  • De minimum opzegperiode is 15 dagen als je wordt ontslagen

Netwerkmogelijkheden in Barcelona

Er zijn veel internationale Engels sprekende gemeenschappen en netwerken in de stad die jou als nieuwkomer helpen om je vriendenkring van gelijkgestemde mensen te vinden. Deze netwerken zijn een waardevolle hulpbron, omdat ze je leven in Barcelona op verschillende manieren kunnen verbeteren. De beste manier om hen te benaderen, is natuurlijk via het internet. Facebook heeft verschillende groepen voor expats in de stad, zoals Barcelona Expats. De tweede uiterst nuttige tool voor een expat is Meetup, een webpagina waar je kunt deelnemen aan activiteiten die je interessant vindt.

Wonen in Barcelona

Een woning vinden

Barcelona SpanjeMet zoveel interessante en unieke buurten in Barcelona, ​​is het kiezen van het beste gebied om te wonen niet altijd gemakkelijk. Gracia, Eixample, El Born, Poblenou en Sarrià - Sant Gervasi zijn de topfavorieten. Via het internet zou je eenvoudig een appartement of huis moeten vinden. Een van de sites met aanbiedingen is SH Barcelona (www.shbarcelona.com). Ook makelaars kunnen je aan een verblijfplaats helpen. Afhankelijk van jouw vereisten en de locatie, variëren de huurprijzen van goed onderhouden appartementen en huizen tussen € 800 en € 1000. Uiteraard kun je ook de advertenties in kranten zoals El Periódico de Catalunya en La Vanguardia doorbladeren. Je kunt echter veel geld besparen door een kamer te huren in een gedeeld appartement of huis. Op Spot a Home (www.spotahome.com/barcelona/for-rent:rooms), fotocasa, loquo en Idealista, een van de grootste sites, speciaal voor gedeelde flats, kun je eenvoudig en snel een goedkope verblijfplaats vinden. De prijzen voor gedeelde appartementen liggen tussen € 250 en € 600, afhankelijk van jouw voorkeur. De waarborg in Barcelona bedraagt gewoonlijk een maand huur.

Wat valt er te beleven in en rond de stad

Wanneer de zon (vrijwel) elke dag schijnt en je jouw weekends kunt doorbrengen met luieren op de stranden van Barcelona, kunt ​​nippen aan mojito's bij chiringuitos of je buik kunt vullen met Spaanse en Catalaanse delicatessen op de open pleinen in Barri Gotic, El Born en El Raval, dan kun je zeggen dat het leven goed is. Barcelona heeft een breed scala aan entertainment in de vorm van festivals, livemuziek en geweldige evenementen. Bovendien zijn er tal van buitenactiviteiten om aan deel te nemen: skiën in Andorra, mountainbiken en kitesurfen.

Internationale/ nationale gemeenschap in Barcelona

Als je toch nog verbonden wilt blijven met je roots en Nederlandse vrienden wilt vinden in Barcelona, kun je alvast starten met Hola Barcelona (www.holabarcelona.nl/tag/nederlanders-in-barcelona). Op deze site vind je ook heel wat nuttige informatie over wonen in Barcelona. Daarnaast worden ook evenementen en activiteiten gedeeld, zodat je landgenoten kunt leren kennen. Ook de groep Nederlanders in Barcelona op Facebook nodigt je uit om je toe te voegen als lid (https://www.facebook.com/groups/1691415041166618/about/). Je kunt je ook inschrijven op Internations om deel te nemen aan Meetups voor Nederlanders (www.internations.org).

Kosten van levensonderhoud

Als je van plan bent om alleen te verhuizen, kun je een appartement delen met andere mensen (kostprijs 350-500 euro) of een appartement met één slaapkamer huren voor ongeveer € 650 - 850. Elektriciteit en gas kost ongeveer € 80-100 en het goedkoopste internet € 40. Kortom, huur en nutsvoorzieningen zijn in Barcelona 29,63% lager dan in Nederland. Restaurants en boodschappen ongeveer 27%. De totale kosten van levensonderhoud in de stad (rekening houdend met eten, entertainment en vervoer, enz.) worden als lager beschouwd dan in andere grote steden van Europa.

De locale taal leren

Als je van plan bent om in Barcelona te gaan wonen en werken, dan moet je zeker je best doen om op zijn minst de basis van het Spaans te leren. Er is zeker geen tekort aan taalscholen in Barcelona die je willen helpen, maar je kunt ook al in Nederland starten. Voor dagelijkse doeleinden kun je je misschien wel uitdrukken in het Engels, maar voor noodsituaties en voor het omgaan met huishoudelijke situaties is Spaans essentieel - het vinden van een Engelstalige slotenmaker is bijvoorbeeld niet eenvoudig! Het Catalaans wordt ook veel gebruikt.

Aankomst in Barcelona

Registratie & andere administratie

Als EU-burger hoef je geen verblijfs- of werkvergunning aan te vragen, maar om in aanmerking te komen als bewoner, moet je aan de volgende vereisten voldoen: 183 dagen of langer per jaar in Spanje wonen. Als je werkt in Barcelona, is het nodig je te laten registreren in het Oficina de Extranjeros. Nadien is de registratie in het El Padron vereist. Dit is in wezen het bevolkingsregister van Spanje, waar de officiële adressen van alle inwoners van Spanje worden geregistreerd met het doel bepaalde civiele procedures uit te voeren.
  • Verblijfsregistratie als je 183 dagen of langer in Spanje verblijft
  • Registratie El Padron

Een bankrekening openen

De vereisten om een bankrekening te openen in Spanje zijn min of meer hetzelfde als voor elk ander Europees land. Aanvragers moeten ouder zijn dan 18 jaar, in het bezit zijn van een geldig paspoort en een bewijs dat je in Spanje werkt en woont (arbeidsovereenkomst / salarisstrook/ energierekening niet ouder dan drie maanden). Net zoals in Nederland wordt je bankrekening vrijwel meteen geopend, hoewel het enkele dagen duurt voordat je je bankpas ontvangt. Het belangrijkste is dat je alvast je eerste salaris kunt ontvangen.

Ziektekostenverzekering in Spanje

Uiteraard is je ziektekostenverzekering een belangrijk aspect dat je zo snel mogelijk wilt oplossen. Hoewel de Europese ziekteverzekeringskaart je op korte termijn dekt, is het bedoeld om te worden gebruikt voor noodgevallen door mensen die reizen, en niet voor degenen die naar Spanje verhuizen. Spanje, en met name Catalonië, heeft een benijdenswaardige reputatie voor de kwaliteit van zijn openbare en particuliere gezondheidszorg. Om toegang te krijgen tot dezelfde gezondheidsrechten als de inwoners van Spanje, moet je jouw verblijfsregistratie in orde brengen en je laten registreren voor jouw Tarjeta Sanitaria (http://web.gencat.cat/en/tramits/idCAT/).

Belastingen & sociale bijdragen

Iedereen die in Spanje financiële activiteiten uitvoert, heeft een Spaans belastingidentificatienummer nodig. Het Spaanse belastingnummer, NIE voor buitenlanders, is een vorm van identificatie die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor belastingdoeleinden, maar ook voor een reeks andere financiële en juridische transacties, zoals het openen van een bankrekening of het verkrijgen van een rijbewijs. Spaanse belastingsnummers worden uitgegeven door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken (Ministerio del Interior). Het aanvraagdocument vind je hier http://extranjeros.mitramiss.gob.es/es/ModelosSolicitudes/Mod_solicitudes2/15-Formulario_NIE_y_certificados.pdf. De Spaanse belastingtarieven van toepassing op het inkomen varieren van 19 tot 45%, afhankelijk van je verdiensten.

Belangrijkste redenen om naar Barcelona te verhuizen

Barcelona is een aantrekkelijke stad en een geweldige optie voor velen. Het is een stad die inspireert met eindeloze zomervibes. Bovendien zijn multinationals voortdurend op zoek naar nieuw talent en gemotiveerde mensen om zich bij hun teams aan te sluiten. Als vuistregel kun je verwachten dat je elke maand ongeveer € 1000 zult uitgeven om te wonen en werken in Barcelona. Iets wat in Nederland bijna onmogelijk is. Start jouw avontuur in Barcelona door je vandaag nog in te schrijven voor de nieuwsbrief van Workwide! Barcelona Spanje
Publicatie datum 03.04.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen