Overkom culturele verschillen op de werkplek

Cultuur wordt gedefinieerd als een reeks waarden, praktijken, tradities of overtuigingen die een bepaalde groep deelt, ongeacht de leeftijd, etniciteit, religie of geslacht. Tegenwoordig is diversiteit kenmerkend voor de meeste werkplekken. Hoewel dit de nieuwe norm kan zijn, kunnen de mogelijke uitdagingen van diversiteit niet worden genegeerd. Zo kunnen taalbarrières het je moeilijk maken om effectief te communiceren of culturele verschillen jou beletten om je comfortabel te voelen. Deze potentiële problemen kunnen jouw relaties op de werkplek belemmeren. Hier zijn enkele manieren die je zullen helpen om barrières te doorbreken.

Leer enkele sleutelzinnen

Omdat duidelijke communicatie essentieel is voor effectief functioneren, is het noodzakelijk dat je begrijpt wat klanten en collega's nodig hebben. Afhankelijk van het aantal klanten of collega's waarmee je werkt en de hoeveelheid diversiteit, is het misschien niet mogelijk voor je om alle talen te leren, maar het leren van een paar begroetingen en sleutelzinnen kan al een mooi begin zijn om je tijd op de werkvloer aangenamer te maken en uiteraard ook om je sociale leven op te bouwen. De lokale bevolking zal jouw moeite ook belonen met een portie vriendelijkheid en behulpzaamheid.

Of misschien wil je een cross-culturele training overwegen als jouw taken voornamelijk bestaan uit het bezighouden van klanten van een specifieke cultuur. Dit soort trainingen is bedoeld voor mensen die in het buitenland werken of de leiding hebt over een internationaal team. Een cross-culturele training of interculturele communicatie omvat het inkijken van de achtergrond en cultuur van een land (geschiedenis, overheid, taal en waarden), de typische bedrijfswaarden, het protocol (begroetingen en kledij) en de bedrijfspraktijken (belang van stiptheid en onderhandelingspraktijken). Je kunt je inschrijven bij FAIM-bedrijven voor culturele bewustzijnstrainingen (www.fidi.org).

Leer de cultuur van je collega's kennen

De tijd nemen om onderzoek te doen of informatie te vragen over de cultuur van iemand anders kan een goede manier zijn om anderen comfortabel te laten voelen met jou en jij met hen. Lees dus meer over de dingen die jouw collega's leuk vinden en waarderen, zoals hun eten, hun gebruiken en protocol, zakelijke praktijken en wat ze doen voor de lol. Omdat er heel wat informatie online beschikbaar is, is het eenvoudig om de basisprincipes van een cultuur te ontdekken. Het vraagt zelfs zeer weinig van je tijd. Vanwege jouw inspanningen, zullen de mensen met wie je werkt, zich gewaardeerd voelen en zullen ze je ook graag helpen met problemen of vragen. Dit betekent dat wanneer jij je op je gemak voelt in de aanwezigheid van een persoon of groep die anders is dan jij, het niet degenen zijn die je op die manier laten voelen. Het is je eigen culturele bagage. Werken in het buitenland biedt je de mogelijkheid om je culturele bagage op een interessant niveau te brengen, wat zeker een pluspunt is nu culturele diversiteit alsmaar belangrijker wordt op de werkvloer.

Leer een vreemde taal

Heb je ooit geprobeerd een vreemde taal te leren? Misschien heb je een paar jaar Spaans gevolgd op de middelbare school en daarna op de universiteit. Als je ooit een vreemde taal hebt gestudeerd, weet je hoe eenvoudig het is om basiswoorden en -zinnen te leren, maar wat een leuke uitdaging is het om vloeiend te worden. Als je in het buitenland gaat werken, is het meer dan waarschijnlijk dat sommige van je collega's afkomstig zijn uit verschillende continenten of landen. Ook zij werken er nog steeds aan om vloeiend Engels te spreken.

Onthoud dat wanneer je met een collega die geen vloeiend Engels spreekt, je jouw Engels moet aanpassen aan je collega die luistert. Je wilt dat ze kunnen begrijpen wat je zegt, dus zorg ervoor dat je woorden en zinsdelen gebruikt die ze zullen begrijpen. Dit betekent dat je moet afzien van het gebruik van moeilijke woorden. Spreek wat langzamer. Wij Nederlanders hebben de neiging om snel te praten. Zorg ervoor dat je elk woord duidelijk uitspreekt. Je kunt ook visuele hulpmiddelen gebruiken, zoals handgebaren, om duidelijk te maken wat je probeert te zeggen.

Hoewel het voor jou frustrerend kan zijn om je communicatie te moeten vertragen voor iemand die bijna geen Engels spreekt, kan het ook nuttig zijn. Je zult merken dat het niveau van respect voor jou, van iedereen in de organisatie, zal toenemen vanwege je effectieve communicatieve vaardigheden. Het kan zelfs grotere en betere kansen voor je betekenen. Daarnaast kun je van de gelegenheid gebruik maken om een vreemde taal te leren. Zoals wanneer je je collega zijn of haar Engels helpt te verbeteren, kun jij woorden of sleutelzinnen aanleren afkomstig uit zijn of haar moedertaal.

Sta open voor nieuwe culturen en probeer nieuwe dingen

Als je op reis bent om klanten in andere landen te bezoeken, sta dan open om nieuwe dingen uit te proberen, zoals het eten, tenminste één keer. Zelfs als je niet van iets houdt, word je gewaardeerd om je inspanningen. Als je allergisch bent of er liever niet aan deelneemt (zoals alcohol drinken), mag je je eigen waarden niet schaden, maar wel die van hen accommoderen. Je mag vriendelijk weigeren. Het idee is niet om grenzen te stellen, maar om bruggen te bouwen en de deur open te zetten voor culturele verschillen.

Maak af en toe een moment vrij waarbij je je lokale collega's vraagt ​​om aspecten van zijn of haar cultuur met andere expats te delen. Maak het leuk. Vraag bijvoorbeeld je collega's om een ​​"Lunch-en-Learn"-presentatie te geven met het eten, de gebruiken en andere aspecten van hun cultuur. Dit bevordert niet alleen de socialisatie, het geeft elke persoon de gelegenheid om elkaars cultuur te leren kennen en te waarderen. Ook kun je je collega's vragen om een ​​artikel in de nieuwsbrief van het bedrijf of interne berichten over een bepaalde cultuur te schrijven.

Behandel je collega's met respect en waardigheid

Een cultuur van respect en waardigheid op de werkplek zorgt voor een gezonde en aangename werkomgeving. Draag bij aan deze omgeving door mee te helpen bouwen aan een gevoel van gemeenschapszin op het werk door middel van groepslunches, het organiseren van evenementen en het deelnemen aan evenementen of workshops die de nadruk leggen op teambuilding.

Maar ook door je te houden aan de arbeidsethiek en de vertrouwelijkheid te handhaven. Respect en waardering toon je ook door je collega's te behandelen zoals je zou willen dat zij jou behandelen. Als je met een probleem zit, wil je uiteraard geholpen worden. Ondersteun daarom ook je collega's in tijden van nood. Je weet immers nooit wanneer je een van hen nodig zult hebben.

Zelfs al heeft een collega een andere mening omwille van zijn of haar cultuur, probeer altijd eerst begrip op te brengen in plaats van boos te worden. Wanneer je overweldigd wordt door dergelijke emoties, kan je geneigd zijn om explosief te reageren of jezelf terug te trekken. Leer om je emoties goed te beheersen, zodat je beter met je collega's kunt werken.

Begrijp de verschillende communicatiestijlen

Mensen uit verschillende culturen gebruiken verschillende communicatiestijlen. Misschien ben je iemand die recht voor de raap is. Een collega kan echter een meer circulaire benadering volgen, waardoor het langer duurt om te zeggen wat moet worden gezegd. Als je de verschillende communicatiestijlen begrijpt en begrijpt hoe cultuur deze stijlen beïnvloedt, zal dit jouw frustratie verminderen en jouw begrip bevorderen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw collega's.

De communicatiestijlen die in de meeste culturen wereldwijd gebruikt worden, zijn onder andere: lineair versus circulair, direct versus indirect, concreet versus abstract en intellectuele betrokkenheid versus relationele betrokkenheid. Amerikanen hebben de neiging om lineair, direct, afstandelijk, intellectueel betrokken en concreet te zijn.

Veel Afrikaanse, Pacifische en Aziatische culturen geven echter de voorkeur aan circulair, indirect en relationeel betrokken. In Frankrijk is de communicatiestijl meestal abstract, intellectueel betrokken en afstandelijk. In Spanje en Latijns-Amerika kan de communicatie direct, lineair, abstract en relationeel geëngageerd zijn. Dit kan natuurlijk verschillen in andere landen. Bewust zijn van verschillende communicatiestijlen, is echter het begin van cultureel begrip. Rekening houden met het feit dat mensen mogelijk in een andere stijl communiceren dan jij, lost veel culturele verschillen op de werkplek op.

Diversiteit in de wereld blijft toenemen

Er zijn eindeloze culturele variaties die de overtuigingen, waarden, werkethiek en zelfs het werkschema van mensen bepalen. Het is onmogelijk voor je om elke cultuur in de wereld te leren kennen en de vaardigheden en kennis te verwerven om elke cultuur te begrijpen. Niemand verwacht ook dat je dat doet, maar ervoor openstaan is alvast een groot pluspunt. Het ontwikkelen van culturele competentie betekent het verkrijgen van een bewustzijn en een basiskennis van culturele verschillen en hoe die verschillen de overtuigingen, waarden, werkethiek en werkplanning van mensen beïnvloeden, en dus ook die van jou!

1400Door andere culturen toe te laten, kun je meer begrip voor je collega's en vrienden hebben, wat jouw sociale leven ook zal bevorderen. Diversiteit op de werkplek zal niet verdwijnen of verminderen. Het zal zelfs toenemen naarmate de diversiteit in de wereld blijft toenemen. De cultuur op de werkplek is overal ter wereld veranderd. De diversiteit op de werkplek van vandaag betekent dat we gevoeliger moeten zijn voor andere culturen, net zoals mensen uit andere culturen gevoelig moeten zijn voor de die van jou. Erg moeilijk is het niet en bovendien zal het je leven verrijken.

Waarom cultuur een belangrijk onderdeel van je leven als expat is

Als je in het buitenland gaat werken, krijg je nog grotere kansen om andere culturen te leren kennen. Cultuur is een sterk onderdeel van het leven van mensen die in het buitenland wonen en werken. Het beïnvloedt je opvattingen, je waarden, je zorgen en je angsten. Wanneer je met mensen werkt en relaties met hen opbouwt, helpt het om wat perspectief en begrip van hun cultuur te hebben. Workwide biedt heel wat vacatures en nuttige informatie om in het buitenland te werken. Schrijf je vandaag nog in en ontvang regelmatig nieuws per e-mail!

Publicatie datum 14.09.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen