Wonen en werken op Malta

Zo goed als in het midden van de Middellandse Zee, 93 kilometers ten zuiden van Sicilië, wordt het kleine landje Malta de laatste jaren steeds populairder...

Malta

Zo goed als in het midden van de Middellandse Zee, 93 kilometers ten zuiden van Sicilië, wordt het kleine landje Malta de laatste jaren steeds populairder bij zowel toeristen als bij expats. Mensen worden niet enkel betoverd door het schitterende weer, de kristalheldere waters en de interessante geschiedenis, maar ook door de steeds verder uitbreidende arbeidsmarkt. Vele internationale bedrijven hebben hun hoofdkwartier in dit land gevestigd, wat Malta het centrum maakt van de Europese iGaming industrie en één van de belangrijkste locaties voor financiële diensten.Malta is in werkelijkheid een archipel van drie eilanden. Zo hebben we: Malta, het grootste eiland en het culturele, commerciële en administratieve centrum. Gozo, meer landelijk gericht en Comino, het kleinste en bijna onbewoonde eiland. De ligging tussen twee verschillende continenten (Europa en Afrika) en de externe invloed waaraan het onderworpen was in het verleden, zijn de redenen waarom Malta wordt beschouwd als een culturele smeltkroes, de thuisbasis voor een omvangrijke internationale gemeenschap.

Inhoudsopgave

 

 

Wonen in Malta

The Grand Harbour - Malta The Grand Harbour

Basisinformatie over Malta

 

 • Het weer: Malta is één van de warmste landen van Europa. Het weer op de Maltese eilanden is typisch voor een gebied rond de Middellandse Zee, met milde winters en hete zomers.
 • Bevolking: meer dan 500.000 inwoners
 • Geschiedenis: het land heeft een rijke geschiedenis over een spanwijdte van meer dan 7.000 jaar en heeft door zijn strategische ligging in de Middellandse Zee een cruciale rol gespeeld. Door de jaren heen hebben de Feniciërs, de Carthagers, de Romeinen, de Byzantijnen, de Arabieren, de Spanjaarden, de Fransen, de Italianen en de Britten de eilanden bestuurd. Deze laatste regeerde over Malta tot 1964, tot op het moment dat het land onafhankelijk werd. Het duurde echter nog tot 1974 voordat het land een republiek werd, die in 2004 toetrad tot de EU.

Wist je dat?

 

 • Van de 236 landen/onafhankelijke regio's staat Malta op de 204de plaats betreffende zijn grootte en is het de kleinste in de Europese Unie. Het is 's werelds tiende kleinste en vijfde meest dichtbevolkte land.
 • Malta is ontnomen van bossen en rivieren. Je kunt geen van deze op de eilanden vinden. Het landschap is echter vol met enkele uniforme groeven, bekend als "de karrensporen". Het zou in voorhistorische tijden zijn gevormd door de houten karren die de zachte kalksteen hebben uitgehold.
 • De hoofdstad van Malta, Valletta, heeft meer dan 300 monumenten. De stad is door UNESCO bekroond als het meest veelzijdige historische gebied ter wereld.
 • Als je een film- en serie liefhebber bent, weet je misschien dat Malta ook te zien was in de producties van 'Gladiator' en 'Troy' tot 'Captain Phillips' en zelfs in de meest populaire serie 'Game of Thrones'.
 • Door de Britse invloed rijdt men op Malta aan de linkerkant van de weg.

Wonen

St.Julians & Sliema - Malta St.Julians & Sliema
Zelfs al is het zo een klein landje, het vinden van huisvesting in Malta is verrassend eenvoudig, en de meeste expats vinden waarschijnlijk huisvesting van goede kwaliteit die past bij hun levensstijl en budget. De keuzemogelijkheden variëren van de stedelijke locaties rond Valletta tot de uithoeken van Gozo. Jouw individuele behoeften en interesses zullen echter leidend zijn bij jouw beslissing van waar te gaan wonen. Malta is een van de veiligste landen van Europa. Aangezien de meeste banen voor expats zich in de twee havenregio's, de Noordelijke en de Zuidelijke, bevinden, is het logisch om zich in dat gebied te vestigen, wat prijziger is vanwege de populariteit. Het belangrijkste verschil tussen beide gebieden zit in hun atmosfeer:
 • Het Southern Harbour District, gevormd door Valletta en de "Drie Steden" Birgu, Conspicua en Senglea, zijn oude ommuurde steden en een uitstekende plek om te wonen met gezinnen. Vlak bij lokale winkels, maar ook sportcomplexen en goed voorzien van uitgaansgelegenheden en musea. Het is over het algemeen een woonwijk met steegjes, heuvelachtige straten en gekleurde gebouwen met een uitzicht op zee.
 • Het Northern Harbor District: dichter gelegen bij de oceaan, omvat Sliema en St.Julians, de twee populairste steden voor jonge expats. Je hebt misschien gehoord van hun bruisende nachtleven en ook dat het de meest populaire bestemming voor toeristen is. Deze steden zijn misschien de enige delen van Malta waar je geen vervoer nodig hebt wanneer je daar werkt en woont (en slechts een veerboot verwijderd van Valletta). De woningen die hier te huur zijn, zijn vooral appartementen in een flatgebouw, waarvan sommige vrij recent.
Omdat de Noordelijke Haven populairder geworden is om te gaan wonen, vind je misschien goede deals in het Zuiden. Een andere locatie om te overwegen als expat is ook St. Paul's Bay, een onontdekt gebied aan zee met vele leuke activiteiten in de omgeving. Als je een auto hebt, moet je deze optie zeker overwegen, op ongeveer een half uur rijden van de hoofdstad!Naar welke regio je ook verhuist, je kunt op zoek gaan naar een appartement of kamer voordat je verhuist door te zoeken op Facebook-groepen of online portalen. Na je aankomst kunnen makelaars behulpzaam zijn indien je van verblijfplaats wilt veranderen. Naast het feit dat ze je door het proces van het zoeken en huren van een kamer of appartement leiden, kunnen ze je ook helpen bij het opzetten van nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en internettoegang. In de meeste gevallen zijn woningen al gemeubileerd, dus hier heb je geen omkijken naar. Houd er bovendien rekening mee dat in de meeste huurovereenkomsten in Malta moet gespecificeerd worden of er een borg moet betaald worden (meestal is dit 1-2 maanden huur), hoe rekeningen worden betaald en of ze al dan niet bij de huur zijn inbegrepen, de duur van de huurovereenkomst en de opzegtermijn. Langlopende huurovereenkomsten zijn meestal tussen de 6 en 12 maanden, met een optie tot verlenging.De huurkosten in Malta zijn de afgelopen jaren vrij snel gestegen naarmate de belangstelling voor het eiland is gegroeid. Hoewel de huizenprijzen op alle eilanden zijn gestegen, zijn deze gebonden aan de locatie. In het Southern Harbor District kost een middenklasse appartement met één kamer bijvoorbeeld € 450 tot € 800. De steden Sliema en St.Julians hebben de duurste huurprijzen, waar je ongeveer € 700 tot € 1.000 betaalt. Als je in die steden wilt wonen, is het delen van een appartement altijd een goede keuze. Iets huren in Valletta en de buitenwijken begint meestal ook rond de € 900. In het noorden wordt de accommodatie betaalbaarder. In het bovengenoemde gebied van St. Paul's Bay liggen de huurprijzen van Mellieha tussen € 750 en € 900, afhankelijk van de grootte en voorzieningen. Dezelfde situatie geldt voor het zuidelijke deel van het eiland, bijvoorbeeld in Marsaxlokk of Marsaskala.Bovenop de huur kun je ook een budgetteren voor nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit of internet. De totale kost hiervan is meestal tussen de € 60-100 per maand, afhankelijk van hoeveel je de verwarming in de winter of de airconditioning in de zomer gebruikt.Een aspect om in gedachten te houden wanneer je naar Malta verhuist, is dat kraantjeswater in het hele land veilig is om te drinken, de stopcontacten en stekkers zijn die met drie rechthoekige pinnen, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. Maar geen zorgen; omvormers en adapters zijn overal eenvoudig te vinden!

Kosten van het levensonderhoud

Ook al is het waar dat de salarissen aanzienlijk lager zijn dan in andere Europese landen, is de redelijke kost van het levensonderhoud in Malta één van de aspecten die in het oog springen bij mensen die willen verhuizen en graag een comfortabelere, gemakkelijke levensstijl willen hebben. Er zijn twee factoren waarmee je rekening dient te houden met betrekking tot de Maltese kosten van het levensonderhoud: verwacht dat sommige prijzen niet zo laag zijn als je zou denken omwille van de geografische ligging van Malta (vergeet niet dat het een eiland is en dat het land meer moet importeren dan andere landen), en vermijd winkelen en boodschappen doen in de toeristische gebieden, aangezien de prijzen daar meestal hoger zijn.
Valletta Amsterdam
Boodschappen    
1 kg sinaasappels 2,35€ 1,63€
12 eieren 1 kg aardappels 1.82€ 1,33€ 2,76€ 1,48€
Restaurant/café    
Geïmporteerd biertje (0,5 l) 3€ 5€
Maaltijd voor twee in een restaurant 50€ 75€
Cappuccino 1,69€ 3,8€
Wellness en gezondheid    
Sportschool abonnement 40€/maand 40€/maand
Bioscoopkaartje 7€ 12€
Openbaar vervoer    
Buskaartje enkele reis 1,50€ 3,2€
Taxi (normaal tarief, 1km) 5€ 5€
Gemiddeld salaris 925€ 3.500€

 

Verkeer en het openbaar vervoer

 

Mdina - Malta Mdina
Bussen zijn het belangrijkste lokale vervoermiddel in Malta en Gozo vanwege het ontbreken van een spoorwegsysteem. De uitgebreide routes verbinden beide eilanden, maar ook andere opties zoals veerboten en traditionele watertaxi’s die beter bekend staan ​​als "dgħajsa " zijn beschikbaar en een uitstekend alternatief voor degene die Malta willen ontdekken. Bussen op beide eilanden rijden meestal van 5:30 tot 23 uur, met minder frequente nachtdiensten in het weekend. Bij het raadplegen van een dienstregeling zijn routes met één of twee cijfers hoofdlijnroutes die van en naar Valletta rijden, terwijl routes met de markering 'X' expresroutes zijn die naar de luchthaven gaan.Het tarief voor de bus is € 1,50 (€ 2 in het hoogseizoen, € 3 tijdens de nachtdienst), maar als je de gepersonaliseerde Tallinja-kaart aanmaakt, dan betaal je € 0,75 per rit tot een maximum van € 26 per maand. Dit betekent dat zodra de totale besteding € 26 is, je voor de rest van de maand niet meer betaalt voor de reizen! Je kunt deze prepaidkaart kopen bij het busstation of bij de meeste buurtwinkels en boek-/papierwinkels. Ze hebben ook een handige Tallinja Smartphone-app om je te helpen bij het navigeren op het eiland.Ondanks een goed netwerk van lijnen en goedkope tickets, is er veel autoverkeer in Malta (er zijn bijna net zoveel auto's als inwoners!), en sommige buslijnen rijden slechts elke 30 minuten. De Maltese regering streeft er momenteel naar om het openbaar vervoersysteem te verbeteren, en waar ze daarin zijn geslaagd, is het mogelijk om de verplaatsing soepel te laten verlopen!Net als in het VK rijden ze ook aan de linkerkant, dus let de eerste dagen extra goed op als je wilt rijden of als je met je auto gaat rijden. Wanneer je als inwoner staat ingeschreven, moet je jouw voertuig binnen de 7 dagen registreren. Anders kun je een boete krijgen.

Hoe je je vrije tijd kan besteden

Als we alle dingen die je kunt doen en bezoeken in Malta moesten opsommen, zouden we nog een andere blogpost moeten schrijven! Ondanks dat het niet zo groen is als andere landen, hebben avonturiers die in Malta wonen genoeg mogelijkheden om te genieten van het prachtige landschap, met kleurrijke oude vissersdorpjes, rustige zeehavens, historische stadjes gelegen op een heuvel en dat alles met het hele jaar door aangenaam weer.Tijdens je eerste vrije dagen raden we je aan om Malta te verkennen met een bezoek aan de hoofdstad Valletta en de steden aan de andere kant van de haven (Sliema, St.Julians, Gzira...). Valletta, gelegen op de top van de berg Sceberras, was de allereerste geplande stad in Europa en heeft momenteel een eclectisch scala aan architectuur en een unieke middeleeuwse charme in zijn steegjes. Het silhouet van de stad wordt gedomineerd door de Sint-Janskathedraal, gebouwd door de Ridders van Sint-Jan, een katholieke militaire orde die het eiland regeerde van de 16e tot de 19e eeuw. Voor degenen die een ongelooflijk panorama van de Grand Harbour willen hebben, is een bezoek aan de Upper en Lower Barakka Tuinen een must.
The Blue Lagoon - Comino The Blue Lagoon - Comino
Foodies hebben ook geluk - Sliema is de Maltese hub voor heerlijk eten. De Maltese keuken is een mix van mediterrane invloeden, met later ook Britse. Als je een snack nodig hebt, probeer dan de Pastizzi, het populairste street food gerecht van Malta, gevuld met ofwel ricotta of papperige erwten (één hap geeft een explosie van bladerdeeg vermengd met een overheerlijke vulling). Terwijl je je nieuwe favoriete gebak eet, kun je ook wat winkelen in de omgeving, door tuinen wandelen en de Portomaso-toren, het hoogste gebouw van Malta, aanschouwen. Sliema is, samen met St. Julian's, het centrale zakendistrict en één van de drukste gebieden - veel bedrijven hebben er hun hoofdkantoor gevestigd en het is de plaats waar het nachtleven zich voornamelijk concentreert. Als je andere expats of toeristen wilt ontmoeten, moet je daar zijn!Voor wie de cultuur en geschiedenis waardeert, zal er geen gebrek zijn aan monumenten, kerken en oude dorpjes om te ontdekken. Ondanks zijn geïsoleerde eigenschap, heeft Malta een levendige geschiedenis. Verken de overblijfselen van Malta's prehistorische en middeleeuwse periodes: van de adembenemende megalithische tempels (een voorbeeld is Ħal Saflieni Hypogeum, daterend uit ongeveer 4.000 voor Christus) tot verschillende forten en het Grootmeesterspaleis uit het tijdperk van de Maltese ridders. De middeleeuwse stad Mdina is een bezoek meer dan waard - de oude hoofdstad van Malta biedt een betoverende en sprookjesachtige ervaring inclusief een prachtig uitzicht over het hele eiland.Tijdens de zomermaanden komen de Maltese dorpen tot leven aan de hand van religieuze festivals (de festas) en openluchtconcerten. Van Marsaxlokk in het zuiden, een vissersdorp dat bekend staat om de kleurrijke Luzzus (geschilderde boten), tot het pittoreske Mellieha in het noorden, een toeristische trekpleister en recordhouder van het grootste strand van het land. Als je van het kustlandschap houdt, zijn de Dingli-kliffen en de Blue Grotto met zijn kalksteengrotten adembenemend (het zijn daarbovenop ook populaire duikbestemmingen!). Voor degene die gewoon willen ontspannen aan zandstranden, is het Golden Bay Beach of een boottocht naar de Blue Lagoon in Comino, een natuurlijk bassin dat beroemd is om zijn turquoise wateren, de plek om naartoe te gaan (ondanks de drukte in de zomer).Tenslotte is een tocht met de veerboot naar Gozo tijdens een weekend iets om te doen tijdens je avontuur op Malta. Het landelijke landschap, de beschermde stranden en de oude vissershavens nodigen ons uit om even weg te zijn van de drukke, moderne wereld. De ware schoonheid van het eiland is te vinden in de dorpen, vooral in de middeleeuwse stad Rabat (Victoria) en de badplaats Marsalforn, waar de tijd lijkt stil te staan ​​en waar de lokale bevolking geniet van hun relaxte levensstijl. Vergeet niet om hier de belangrijkste archeologische vindplaats van het land te bekijken - de Ggantija-tempels.

Vind andere Nederlanders en expats

Zoals gezegd vind je de meeste expats rond de drukke gebieden van The Northern Harbor District, waar de meeste werken en wonen. Daarom is het eenvoudig om mensen te vinden die hetzelfde verhaal doorlopen zoals jij en waar je je ervaringen mee kunt delen of om hulp kunt vragen. Een manier om in contact te komen met andere expats is om lid te worden van Facebook-groepen zoals Expats in Malta. Via websites zoals Internations kun je ook in contact komen met andere expats. Maar ook evenementen en andere activiteiten vinden om aan deel te nemen als je mensen buiten de werkvloer om wilt ontmoeten.

Facebookgroepen zijn handig om contacten te vinden en informatie te krijgen. In de groep Nederlanders op Malta kun je andere Nederlanders ontmoeten die al op Malta wonen of van plan zijn er naartoe te verhuizen.

Vennootschap

Malta is niet alleen vanwege het Middellandse Zeeklimaat een aangename en mooie locatie om te leven. Het Britse erfgoed is goed vertegenwoordigd en heeft het eiland een goede administratieve organisatie gebracht. Ook zijn sinds de toetreding tot de Europese Unie de infrastructuur en de levensstandaard aanzienlijk verbeterd op Malta. De hoofdstad, Valletta, die gemakkelijk vanaf iedere locatie op het eiland te bereiken is, biedt alle moderne faciliteiten van een grote stad, evenals een luchthaven en een haven. In de afgelopen jaren zijn er op Malta vele nieuwe appartementen en huizen gebouwd die voldoen aan de Centraal-Europese norm. De mensen zijn ontspannen en het openbare leven is wat trager vanwege de hoge temperaturen. Autoriteiten, evenals de postdienst worden als betrouwbaar beschouwd, maar traag. De mensen zijn vriendelijk en ruimdenkend. Het leven op Malta is relatief veilig in vergelijking met de meeste andere Europese landen. Met uitzondering van kleine criminaliteit in de toeristische gebieden, is de criminaliteit op Malta erg laag. Tijdens je vrije tijd kun je heel wat watersporten beoefenen op Malta. Op meerdere locaties op het eiland is een bruisend nachtleven te vinden en de mogelijkheden om het eiland te verkennen zijn talrijk, zoals met de veerboot naar Gozo of Sicilië varen. In de zomer biedt Malta de lokale bevolking en toeristen niet alleen stranden, maar ook tal van festivals en andere evenementen.

Meertalig Malta

Verhuizen naar Malta heeft een belangrijk voordeel - de tweede officiële taal is Engels, gesproken door 90% van de bevolking. Bovendien spreken de meeste inwoners ook vloeiend Italiaans vanwege de invloed en de nabijheid van Sicilië. Als je ook maar één van deze talen goed beheerst, communiceer je gemakkelijk en ontmoet je de lokale bevolking!De eerste officiële taal is echter het Maltees - een Semitische taal die is afgeleid van middeleeuwse Siciliaans-Arabische, Latijnse en Engelse invloeden. De lokale bevolking zal het waarderen als je wat woorden of zinnen leert, zelfs als het niet nodig lijkt:
 • Hallo, hoe gaat het? -  Ħello, Kif int?
 • Hartelijk bedankt -  Grazzi ħafna
 • Wat is jouw naam? - X’jismek?

 

Werken in Malta

Arbeidsmarkt

Rabat - Gozo Rabat - Gozo
Bovenop zijn natuurlijke schoonheid biedt Malta ook gevarieerde carrièremogelijkheden waarvan vele expats de afgelopen jaren hebben genoten. Voor degene die naar Malta willen verhuizen, is niet alleen de Engelssprekende beroepsbevolking een voordeel, maar de constante behoefte aan meertalig talent is een belangrijk aspect om te overwegen. Bovendien kunnen werkzoekenden over de hele linie rijkelijke salarissen verwachten, in het bijzonder bij deze 3 sectoren:
 • iGaming - deze sector heeft een cruciale rol gespeeld in de economische groei van het land. Veel merken in de industrie hebben Malta hun thuis geheten: Betsson Group, Tipico, Mr.Green, Videoslots, om er maar een paar te noemen. Als expat kun je hier op je vooruitzichten vertrouwen en vind je tal van beschikbare en diverse rollen: van klantenservicemedewerker tot boekhoudmanager.
 • Financiële diensten: Malta wordt een van de snelst groeiende financiële centra van Europa genoemd dankzij een door de overheid gesteunde digitale strategie. Start-ups en bedrijven hier hebben behoefte aan buitenlands talent om over alle benodigde vaardigheden te beschikken. De FinTech-sector blijkt ook de meest stabiele te zijn tijdens de pandemie.
 • Toerisme: de verwachting is dat de horeca ook na de pandemie een topsector blijft. Mensen over de hele wereld zijn gewillig om de eilanden te ontdekken, dus taalvaardigheid is ook een concurrentievoordeel voor buitenlandse werkzoekenden.
Wanneer je solliciteert naar een baan in Malta, controleer dan of de vaardigheden en ervaring die in jouw CV worden vermeld, relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert en indien nodig op maat zijn gemaakt. Vergeet niet om het samen met je persoonlijke begeleidende brief te verzenden - hiermee kun je je onderscheiden van andere kandidaten! Interviews zijn voornamelijk gebaseerd op videogesprekken, met indien mogelijk een face to face fase verderop in het proces. Dit wordt op een informele toon gehouden (vooral in iGaming).

Opleiding

Op het eiland worden goed opgeleide mensen gezocht. Wie een opleiding heeft afgerond of heeft gestudeerd, heeft aanzienlijk grotere kansen op de arbeidsmarkt van Malta. Er is een grote behoefte aan universitair afgestudeerden van verschillende disciplines en medewerkers met diepgaande kennis. Maar ook professionele ervaring en verschillende branchespecifieke trainingen en certificaten zijn welkom. Een ander voordeel bij het solliciteren op het eiland kan worden bereikt met extra vaardigheden in vreemde talen, aangezien bijna alle bedrijven internationaal georiënteerd zijn. Vanwege het tekort aan geschoolde arbeidskrachten in sommige gebieden, zijn er nu ook enkele aanbiedingen op Malta voor de kwalificatie van werkende mensen, die het bijvoorbeeld mogelijk maken bepaalde certificaten te verwerven.

Werkomgeving en de cultuur op de werkvloer

Marsaxlokk Marsaxlokk
Maltezen staan ​​bekend als vriendelijk en hoffelijk. Ze hebben een sterk gevoel voor hun eigen identiteit en zijn ontzettend trots op hun mediterrane cultuur en levensstijl! Ze zijn ruimdenkend en expressief. Ze gedragen zich meestal informeel in een zakelijke omgeving en creëren een sfeer van wederzijds vertrouwen. Als gevolg van hun multiculturele erfgoed is men zeer tolerant tegenover andere gebruiken en overtuigingen, ook al hebben ze een lange en duurzame christelijke achtergrond.De sfeer in Maltese bedrijven is bovendien ook warm en gastvrij, inclusief een persoonlijk tintje. Verwacht echter een bepaald niveau van rangorde. Als expat zal je waarschijnlijk werken in een internationale omgeving, deze is meestal meer ontspannen en omvat vriendelijke en directe communicatie tussen collega's en managers. Teamwerk speelt over het algemeen een belangrijke rol, maar initiatief en persoonlijke verantwoordelijkheid worden ook gewaardeerd. Ook stiptheid en snelle antwoorden worden zeer op prijs gesteld, waarbij telefoontjes de voorkeur genieten boven e-mails.Hoewel Maltezen openstaan ​​voor elk gespreksonderwerp, moet je voorzichtig zijn bij het bespreken van politiek of religie, wat kan leiden tot serieuze debatten en ruzies (ook al is geen enkel onderwerp een groot taboe). Eerlijkheid en bescheidenheid zijn ook essentieel voor hen, en mensen die zichzelf boven anderen stellen of proberen te pronken waarderen ze niet.

Arbeidsrecht

De werkweek in Malta heeft 40 uur, met 48 uur als het wettelijke maximum. Dagelijkse kantooruren zijn meestal tussen 08:00 en 17:30 uur. Als je in ploegen werkt, verwacht dan van maandag tot en met zondag te werken, met de reglementaire vrije dagen tijdens de week. Als je functie nachtdiensten omvat, moet dit in je contract worden vermeld en is het salaris meestal hoger.In veel bedrijven kan een arbeidsovereenkomst beginnen met een proefperiode. Deze periode kan maximaal 6 maanden zijn (langer voor hogere functies). Tijdens deze proefperiode kan zowel jij als jouw werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen door middel van een schriftelijke opzegging één week voor beëindiging.Je hebt wettelijk recht op 25 vakantiedagen per jaar (of 200 uur vakantieverlof per jaar). Het verlofrecht van parttimers wordt naar rato berekend. Aangezien Malta 14 feestdagen heeft, heb je op die dagen ook een vrije dag (als ze niet op een zaterdag of zondag vallen)!Werknemers hebben ook recht op loon tijdens ziekteverlof. Deze aanspraak uit de sociale zekerheid is van toepassing na de derde dag van het ziekteverlof en op vertoon van een medisch attest binnen de 10 dagen.

Opzegtermijn

Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd die langer duren dan de proefperiode, is de opzeggingsverklaring afhankelijk van hoe lang je in dienst bent bij het bedrijf:
Meer dan 1 maand, niet meer dan 6 maanden 1 week
Meer dan 6 maanden, niet meer dan 2 jaren 2 weken
Meer dan 2 jaren, niet meer dan 4 jaren 4 weken
Meer dan 4 jaren, niet meer dan 7 jaren 8 weken
Meer dan 7 jaren 8 weken + 1 week voor elk vol werkjaar (max. 12 weken)

Belastingen en salaris

Mellieha Mellieha
Malta is een van de Europese landen waar een nationaal minimumloon wettelijk is vastgelegd. Dit is momenteel € 724,32 voor personen ouder dan 18 jaar. Volgens het National Statistics Office ligt het gemiddelde bruto jaarsalaris in Malta echter rond de € 18.660, en kunnen specialisten en expats veel meer verdienen. Een UX/UI-ontwerper zou bijvoorbeeld tot € 30.000 kunnen verdienen, en in de financiële sector ligt het gemiddelde salaris rond de € 27.000. Over het algemeen variëren de gemiddelde maandlonen van € 900 onder werknemers in elementaire beroepen tot € 2.500 onder managers.Werknemers in Malta ontvangen ook een wettelijke bonus. Dit zijn kwartaalbetalingen bovenop het loon dat in 2020 in totaal € 512 bedroeg:
 • Eind juni € 135,10 voor de periode januari tot juni
 • Eind december € 135,10 voor de periode juli tot december
 • Eind maart € 121,12 voor de periode oktober tot maart
 • Eind september € 121,12 voor de periode april tot september.
Bovendien bedroeg de jaarlijkse vergoeding voor levensonderhoud (COLA) voor alle werknemers € 1,75 per week in 2021. De regering past de COLA aan om de levensstandaard van mensen te behouden en te beschermen naarmate de kosten van levensonderhoud stijgen.Wat het tarief van de personenbelasting in Malta betreft, heeft het land drie sets tarieven voor de inkomstenbelasting: één voor individuen, één voor ouders en één voor gehuwde paren. Malta hanteert een progressief systeem van belastingschijven om te berekenen hoeveel inkomstenbelasting moet worden ingehouden. Daarom hangt de beugel waarin je valt af van of jou als individu, stel of ouder en van jouw inkomsten. Houd er rekening mee dat de sociale bijdragen bovenop je inkomstenbelasting komen, momenteel bedraagt die 10%.Individuen in Malta betalen inkomstenbelasting op de volgende schaal:
 • € 0 – € 9.100 bij 0% zonder vermindering
 • € 9.101 – € 14.500 tegen 15% met een vermindering van € 1.365
 • €14.501 – €19.500 tegen 25% met een vermindering van €2.815
 • €14.501 – €60.000 tegen 25% met een vermindering van €2.725
 • €60.001 – tegen 35% met een vermindering van €8.725
Zoals je kunt zien, hoewel de salarissen niet zo hoog zijn, houden de betaalbare kosten van het levensonderhoud en het inkomstenbelastingtarief de situatie ook goed in evenwicht!

Netwerken

In eerste instantie lijkt het misschien niet de typische bedrijfslocatie voor het opbouwen van een professioneel netwerk, maar professioneel netwerken vormt de kern van de bedrijfscultuur in Malta. Stel dat je op zoek bent naar netwerkmogelijkheden in Malta. Een uitstekende manier om te beginnen is om lid te worden van professionele organisaties of deel te nemen aan zakelijke evenementen, waar je een actieve rol kunt spelen en mensen binnen jouw sector kunt leren kennen en waardevolle contacten op lange termijn kunt leggen.Vergeet echter niet de online netwerksites voor professionals (in Malta is LinkedIn de meest gebruikte website), die een effectieve manier zijn om met collega's over de hele wereld te communiceren en nuttig zijn voor zelfpromotie, maar ook om in contact te komen met potentiële werkgevers!

Aankomen op Malta

Valletta Valletta
Werkzoekenden uit andere EU-landen hebben geen nood visum of werkvergunning om in Malta te werken. Volgens de EU-regels hebben burgers van alle EU-landen (behalve Kroatië) het recht om zich in het land te vestigen. Ongeacht de nationaliteit dien je echter een verblijfsvergunning aan te vragen als je van plan bent om langer dan 90 dagen in Malta te verblijven. Dit zal jouw leven in het land vergemakkelijken en het dient als bewijs van verblijf voor zowel lokale als buitenlandse banken.Het aanvraagproces voor EU-onderdanen is vrij eenvoudig en gemakkelijk:
 1. Zorg voor een bewijs van je woonadres: hoewel een dergelijke vereiste niet in het aanvraagformulier staat, zal een huurcontract de claim van je verblijf rechtvaardigen. Zorg ervoor dat de verhuurder ook zijn persoonlijke gegevens (ID-nummer) in het contract opneemt en de overeenkomst online registreert.
 2. Onderteken je arbeidsovereenkomst: Naast een bewijs van je identiteit en je adres, moet je ook je arbeidsrelatie in Malta bewijzen.
 3. Sociaal zekerheidsnummer aanvragen: de aanvraag gebeurt online en je dient een kopie van je paspoort en arbeidsovereenkomst bij te voegen. Met het sociale zekerheidsnummer ontvang je verschillende uitkeringen zoals ziektekosten, werkloosheidsuitkeringen, etc. Ook is het nodig voor het betalen van sociale premies.
  • Zodra je je sociale zekerheidsnummer ontvangen hebt, ontvang je binnen 2-3 werkdagen automatisch een fiscaal identificatienummer (FIN). FIN's worden gebruikt voor inkomstenbelasting, loonbelasting, loonbelasting en bronbelasting.
 4. Een e-Residence-kaart aanvragen: na de vorige stappen kun je je verblijfskaart per e-mail aanvragen bij het Identity Malta Agency via [email protected]. Bij jouw aanvraag moet je de volgende documenten meesturen:
  1. Een kopie van je paspoort
  2. Een kopie van je arbeidsovereenkomst
  3. Een kopie van je  huurcontract
  4. Formulier A – Aanvraag verblijfsdocumentatie
  5. Formulier ID1A - Identiteitsregistratieformulier
  6. AVG-formulier – Algemene Verordening Gegevensbescherming
Na het indienen van je aanvraag, is het wachten geblazen op een reactie van de IMA. Als alle documenten in orde zijn, ontvang je een bevestiging via e-mail en de afspraakdatum om jouw biometrische gegevens te laten vastleggen (bijv. foto, vingerafdrukken, lengte, enz.). Na een paar weken zou je een brief op je huisadres moeten ontvangen met een andere afspraakdatum om je persoonlijke e-Residence-kaart gratis op te halen bij hun faciliteiten in Msida or Gozo. 

Een bankrekening openen

Parliament House Parliament House
Sommige expats beschrijven het proces van het openen van een bankrekening in Malta als frustrerend. De langzame verwerkingstijd en het feit dat de vereisten van bank tot bank kunnen verschillen, zijn de meest verwarrende aspecten van deze taak. Maar laat je niet overweldigen! Behalve je werkgever om hulp vragen (of ze zullen dit zelfs regelen), wees geduldig en probeer je aan te passen aan hoe de dingen werken in Malta. De bureaucratie en het bedrijfsleven gaan meestal langzamer dan in andere Centraal- of Noord-Europese landen (maar dat betekent niet dat het niet werkt - het is gewoon hun manier van doen).Over het algemeen moet je een afspraak maken om persoonlijk een bankrekening bij de bank te openen die beter bij je behoeften past. Voor sommige anderen is het invullen van een online formulier een vereiste (bijvoorbeeld HSBC). Dit dien je bij je te hebben:
 • Je paspoort
 • Bewijs van je verblijfadres in Malta en je e-Residence kaart
Bovenop deze vereisten vragen sommige banken ook naar:
 • Een minimum storting
 • Een referentiebrief van je meest recente bank die bevestigt dat je schuldenvrij bent
 • Bewijs van je tewerkstelling in Malta of referentie van je werkgever
 • Huurcontract
Het proces voor het openen van een rekening kan van bank tot bank verschillen en het kan 2 weken tot 2 maanden duren, en bij sommige banken moet u ook teruggaan naar het filiaal om het proces te voltooien. De meest populaire banken onder expats zijn BNF, Bank of Valletta en HSBC.

Ziektekostenverzekering

Ondanks zijn kleine omvang staat de archipel bekend als een van 's werelds beste zorgstelsels ter wereld. Er zijn zowel openbare als particuliere gezondheidszorgsectoren in Malta, en het land heeft tal van faciliteiten: 7 op het eiland Malta en 1 op Gozo. Het belangrijkste ziekenhuis en het best uitgeruste ziekenhuis is het Mater Dei-ziekenhuis, gelegen in Msida.Het Maltese uitgebreide gezondheidszorgsysteem wordt ondersteund door belastingen en sociale zekerheidsbijdragen van werknemers en werkgevers. Deze bijdrage is circa 10% van het inkomen en wordt automatisch ingehouden op je salaris. Dit betekent dat je, in tegenstelling tot andere Europese landen, geen extra kosten hoeft te betalen bij het maken van een afspraak met een arts. Zodra je officieel bent geregistreerd in Malta, krijg je automatisch een gezondheidscentrum nabij jouw woonplaats, net als een huisarts, toegewezen.Houd er echter rekening mee dat niet alle behandelingen worden gedekt door de openbare gezondheidszorg (tandheelkundige zorg is bijvoorbeeld niet inbegrepen). Naarmate meer inwoners van Malta een particuliere zorgverzekering afsluiten, neemt het aantal particuliere zorginstellingen toe en deze hebben een uitstekende reputatie en hanteren hoge normen (zoals de St. James Hospital Group). Zelfs enkele van de artsen die in privéklinieken werken, fungeren ook als huisartsen in de openbare voorzieningen!Zoals gezegd, voor zaken die niet gedekt zijn, zijn er internationale ziektekostenverzekeringen voor expats die op Malta wonen. Het nemen van een polis kan een slimme zet zijn als je er zeker van wilt zijn dat je volledig gedekt bent in eender welke kwestie.

 

De belangrijkste redenen om naar Malta te verhuizen

Malta heeft de afgelopen jaren zijn kosmopolitische eiland uitstraling versterkt en veel buitenlanders willen in deze kleine archipel een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen. Malta biedt inderdaad de beste mix van traditioneel met hedendaags en belichaamt het beste van de mediterrane charme. Hier vindt u een land dat wordt gedefinieerd als een openluchtmuseum, met gepassioneerde en ruimdenkende mensen en met meer dan 300 zonnige dagen per jaar die het een paradijs maken voor enthousiastelingen van het buiten leven.Bovendien hebben de gestaag groeiende economie en de hausse van sectoren zoals iGaming en Fintech de vraag naar meertalige kandidaten voor tal van verschillende functies doen toenemen, waardoor het voor bedrijven moeilijk is om deze posities in te vullen. Dus als je nieuwsgierig bent geworden naar hoe het moet zijn om in dit kleine hoekje van Europa te wonen, waarom zou je het dan geen kans geven? Bekijk enkele van de vacatures in Malta die we hier bij WIHB.nl aanbieden!

 

Vind jouw appartement in Malta

Advertentie