Hoe regelt u uw internationale ziektekostenverzekering als u naar het buitenland verhuist?

Wilt u binnenkort in het buitenland gaan wonen en werken? Dan staat u ongetwijfeld een spannend avontuur te wachten dat uw leven zal veranderen! Natuurlijk is het belangrijk om daar goed voorbereid aan te beginnen. Het zal de hele verhuizing en ook de tijd daarna probleemloos laten verlopen. Eén ding moet u zeker goed nakijken voor u verhuist (vooral tijdens een pandemie): is alle medische zorg die u nodig heeft gedekt in het land waar u gaat wonen? Of moet u daarvoor een ziektekostenverzekering afsluiten? In dit artikel vindt u meer informatie over de mogelijkheden over internationale zorgverzekeringen. U leest hier waar u aan moet denken als u een verzekering wilt afsluiten en wat u moet doen als u in het land waar u nu woont al verzekerd bent.  

Wat is een internationale zorgverzekering en waarom is deze zo belangrijk?

ziekenhuis tekenEen internationale zorgverzekering biedt een veel uitgebreidere dekking dan een gewone reisverzekering. Deze verzekering is speciaal samengesteld voor expats om een ruimere toegang te krijgen tot de gezondheidszorg in het land waar ze gaan wonen. U heeft dan bijvoorbeeld een uitgebreidere keuze uit ziekenhuizen en tandartsen of u kunt 24 uur per dag noodhulp inschakelen in verschillende talen. En dat alles tegen lage kosten. Daarnaast biedt een internationale ziektekostenverzekering meer flexibiliteit. U bent verzekerd in uw nieuwe thuisland, in het land waar u eerst woonde en tijdens uw reizen.

Wat wordt vergoed?

De dekking van zorgverzekeringen kan onderling verschillen. Het basispakket echter bestaat gewoonlijk uit ziekenhuiszorg, operaties, tandheelkundige behandelingen, spoedgevallen en algemene consulten. Goed om te weten is dat u de vergoedingen van uw internationale zorgverzekering met dekkingen kunt uitbreiden en kunt aanpassen aan uw persoonlijke situatie en behoeften. Op die manier weet u zeker dat alle hulp die u nodig heeft, is verzekerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn psychologische hulp, vaccinaties, oogzorg, geboortezorg en repatriëring.

Uw nationale ziektekostenverzekering en veranderen van polis

Als (toekomstige) expat vraagt u zich misschien af hoelang u recht houdt op vergoeding vanuit de ziektekostenverzekering of door de staat geregelde gezondheidszorg als u naar een ander land verhuist. In de eerste plaats is het belangrijk om na te kijken welke voorwaarden uw verzekeringsmaatschappij hanteert voor het opzeggen van uw polis. Sommige polissen kunnen niet te allen tijde opgezegd worden of alleen tegen annuleringskosten. Dat kan vooral het geval zijn als u nog niet aan alle betalingen hebt voldaan of een overeenkomst voor een bepaalde tijd hebt afgesloten. Als u alleen verzekerd bent via staatsgezondheidszorg, vervalt uw recht op vergoeding zodra uw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Tegelijkertijd kunnen er voorwaarden zijn waaraan u moet voldoen voordat u in aanmerking komt voor staatsgezondheidszorg in het land waar u gaat wonen. U kunt beter voorkomen dat u te maken krijgt met een dekkingsgat als u van verzekering verandert. Sluit daarom al voordat u verhuist een internationale zorgverzekering af. Hierdoor kunt u al uw aandacht aan andere praktische zaken besteden die uw verhuizing naar een ander land met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld het zoeken naar een appartement.

Uw internationale zorgverzekering en uw EHIC-kaart.

Als burger van de Europese Unie heeft u het recht om een aanvraag in te dienen voor de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) in het EU-land waar u woont. Deze kaart geeft u tijdens een tijdelijk verblijf in de EU/EER en Zwitserland toegang tot van overheidswege verstrekte gezondheidszorg aan dezelfde voorwaarden als personen die in dat land verzekerd zijn. De EHIC is echter geen alternatief voor uw internationale zorgverzekering, omdat deze geen privézorg dekt.  

Hoe kiest u een internationale ziektekostenverzekering?

man in de opvoedingHoud bij het afsluiten van een internationale zorgverzekering niet alleen rekening met uw budget, maar ook met uw levensstijl en zorgbehoefte. Misschien beoefent u een risicovolle sport uit of heeft u een medische aandoening waardoor er voor u een andere dekking of zelfs uitsluiting kan gelden. Kijk daarom goed na wat uw verzekering daadwerkelijk vergoed. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar u rekening mee moet houden:
  • De eigen bijdrage en het eigen risico (hoe vaak en hoe veel u moet betalen)
  • Het claimbeleid: zorg ervoor dat u precies weet wat de eventuele maximale vergoedingen en de voorwaarden zijn.
  • Benodigde documentatie: mogelijk moet u een uitgebreide medische verklaring voorleggen met al uw vroegere en huidige aandoeningen.
  • Vereiste opzegtermijn
  • Hoe groot is het samenwerkingsverband met ziekenhuizen, dokters en andere medische voorzieningen
  • 24/7 noodhulp en in welke talen
  • Landen: waar de verzekering geldt en wat de voorwaarden voor medische evacuatie en repatriëring zijn.
  Kortweg, zorg dat al uw vragen beantwoord zijn, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Voor nog meer zekerheid kunt u bij uw verzekeringsmaatschappij informeren of u aanvullende pakketten kunt afsluiten. Ga goed na of uw polis alles dekt wat u nodig heeft. Als het om gezondheidszorg gaat, wilt u geen enkel risico nemen, zeker niet als expat.  

Hoeveel kost een internationale ziektekostenverzekering?

Verschillende factoren bepalen de kosten van een internationale zorgverzekering: het dekkingsgebied, de maximale vergoedingen, de hoogte van het eigen risico, uw medische voorgeschiedenis, uw leeftijd, aanvullende pakketten die u wilt afsluiten en voor hoelang u een verzekering wenst. Daarom is het moeilijk een gemiddelde prijs aan te geven die in alle gevallen geldt. Als u bijvoorbeeld wilt dat de Verenigde Staten tot het dekkingsgebied behoren, zal dat de prijs enorm beïnvloeden, vanwege de hoge kosten van de gezondheidszorg in dat land. Ook het eigen risico speelt een rol. Als u meer medische kosten zelf wilt betalen, zal uw verzekeringspremie lager zijn. Op de websites van de meeste verzekeringsmaatschappijen kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen. Zo krijgt u een idee van de kosten voordat u een verzekering afsluit.  

Internationale ziektekostenverzekering en COVID-19

vrouw reist met een gezichtsmaskerWaar u in deze tijd ook rekening mee moet houden is of de verzekering die u wilt afsluiten ook de behandeling van COVID-19 vergoedt. Soms geldt hiervoor niet dezelfde dekking als voor de behandeling van andere virale infecties of zijn de kosten als gevolg van een pandemie uitgesloten. De voorwaarden verschillen nogal tussen de verschillende maatschappijen. Het is dus belangrijk dat u zich hier uitgebreid in verdiept.

COVID-19-test

Een internationale zorgverzekering die routinecontroles dekt, zal mogelijk ook eventuele COVID-19-testen vergoeden die u in de toekomst ondergaat. Houd er echter rekening mee dat dat misschien alleen geldt als u symptomen heeft en niet als u zich laat testen voor andere doelen, zoals reizen.

Medische evacuatie en repatriëring tijdens de COVID-19

Als de dekking van uw internationale zorgverzekering medische evacuatie en repatriëring omvat, dan geldt dat ook als er geen geschikte behandeling van COVID-19 mogelijk is in het gebied waar u verblijft. Houd er rekening mee dat reisbeperkingen met als doel besmettingen te voorkomen hier invloed op kunnen hebben. Als u zich niet heeft gehouden aan de adviezen van de overheid of gezondheidsinstellingen, kan vergoeding bovendien uitgesloten worden.  

De selectie van WIHB.NL - Internationale ziektekostenverzekering van Expatriate Group

Misschien voelt u zich een beetje overweldigd door alle informatie en ziet u er tegenop om de juiste internationale zorgverzekering te kiezen. Dat is echter nergens voor nodig! De meeste mensen lezen de reviews en gaan na welke kosten worden gedekt. Zo krijgen ze een idee van de klantenservice en welke verzekering het beste bij hen past. Voor expats zijn er veel mogelijkheden, waarvan Expatriate Group sterk wordt aanbevolen door Workwide. Zij hebben een uitgebreide ervaring met internationale ziektekostenverzekeringen voor expats. In de afgelopen 25 jaar verzekerde Expatriate Group de ziektekosten van meer dan 225.000 expats in 182 landen. Bij Expatriate Group kunt u een internationale ziektekostenverzekering afsluiten voor lange of korte tijd (3 tot 11 maanden). U heeft gegarandeerd direct toegang tot medische zorg (zonder wachttijd), 24 uur per dag medische noodhulp en een uitgebreide dekking. In alle pakketten van deze verzekeraar zijn dekkingen opgenomen waarvoor u zich bij andere maatschappijen moet bijverzekeren. Voorbeelden hiervan zijn dekking voor al bestaande medische aandoeningen, geen beperkingen bij ziekenhuisbezoek, tandartskosten en oogzorg, alternatieve geneeswijzen en therapieën, enzovoort. Met een verzekering van Expatriate Group hoeven expats zich geen zorgen te maken als ze waar ook ter wereld gezondheidszorg nodig hebben. Alle polissen zijn specifiek op de behoeften van expats afgestemd. Twijfelt u welke internationale ziektekostenverzekering het best bij u past? Vraag een offerte aan en ontvang meer informatie!
Publicatie datum 14.04.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie