De voordelen van meertalig zijn

In dit artikel worden de voordelen van het kennen van een extra taal besproken. Je kan jezelf een taal vaardig maken door gebruik te maken van een mobiele app, door in het buitenland te gaan wonen/werken of gewoonweg omdat je iemand kent die een vreemde taal spreekt. Hier gaan we vooral focussen op de taal geleerd in het buitenland.

Professionele en culturele voordelen van een extra taal te kunnen

Werken en wonen in het buitenland is en kan een doorslaggevende factor zijn bij het aanwerven van een nieuwe werknemer wanneer je op een dag beslist om opnieuw naar Nederland te verhuizen. Veel rekruteerders geloven terecht dat werknemers die een buitenlandse ervaring hebben opgedaan, zich beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Een buitenlandse verhuis vergt veel moed en doorzettingsvermogen. Je gaat onvoorziene omstandigheden meemaken, je zal je weg moeten zoeken in een vreemd land en je leren uitdrukken in een vreemde taal. Je hebt het vermoedelijk al zelf meegemaakt, maar wanneer je in een vreemd land vrienden wilt maken, moet je je aanpassen aan de cultuur en taal.

Je dompelt jezelf onder in een moeilijke situatie. Dat horen je toekomstige werkgevers natuurlijk graag. Op de werkvloer loopt het ook niet altijd van een leien dakje en zal je ook met creatieve, gewaagde oplossingen moeten komen. Hetzelfde gebeurt wanneer je je probeert verstaanbaar te maken in een nieuwe taal. Denk maar aan een situatie waarin je bijvoorbeeld wel een aantal woordjes van de taal spreekt, maar niet vloeiend bent, dan zal je op basis van gebarentaal of met behulp van een woordenboek, toch moeten zorgen dat je gesprekspartner je verstaat. 

Een heel groot voordeel van de extra taal zijn ook je zoekopdrachten op internet. Heel veel vragen worden beantwoord in Engelstalige fora. Als je bijvoorbeeld een nieuwe computer koopt, kan je eens proberen om het in een andere taal op te zoeken. Zo kan je er eentje laten overkomen uit Spanje, waar elektronica veel goedkoper is.

Er zijn nu ook eenmaal meer mensen die Engels, Frans of Spaans spreken dan Nederlands. Het is mogelijk dat jij bij je toekomstige bedrijf, het aanspreekpunt wordt voor buitenlandse contacten. Dit geeft meteen extra voldoening als werknemer en maakt dat jij wel eens een stapje voor kan hebben op een promotie dan een collega die de taal niet beheerst.

Een extra taal spreken zegt ook veel over je persoonlijkheid en leercapaciteiten. Gebruik dit dus zeker in een sollicitatiegesprek op de vraag ‘bent u leergierig?’. En dan mag je ook zeker niet vergeten dat je als meertalige ook de wereld kunt verkennen op werkgebied. Er is altijd de optie om terug te keren naar het buitenland om daar een baan aan te nemen in één van de talen die jij beheerst.

Persoonlijke voordelen

Hoewel het fijn is om op professioneel gebied een stapje voor te hebben, kan een extra taal ook persoonlijke voordelen teweeg brengen. Wanneer je een extra taal beheerst, open je namelijk nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Je kan op elk moment contact leggen met een andere cultuur. Als je bijvoorbeeld goed Spaans spreekt, kom je al ver in Zuid-Amerika en de zuidelijke staten van de VS. Verder kan je ook een carrière op afstand beginnen als vertaler of schrijver. Er zijn ontzettend veel vacatures in Nederland die vragen om werknemers die Chinees kunnen spreken.

Op vakantie gaan gaat ook makkelijker zijn. Je kan je vakantieland uitkiezen op basis van je talenkennis. Niks zo leuk dan een praatje doen met de lokale bevolking, ideaal toch? Geen problemen meer wanneer je de weg kwijt bent of wanneer je op zoek bent naar een bepaalde winkel! Het is ook altijd goed om een taal te onderhouden.

Probeer lokale groepen op te zoeken waar de taal die je je machtig bent, gesproken wordt. Ga bijvoorbeeld naar de lokale pizzeria en bestel eens je pizza in het Italiaans! Nog meer informatie win je alvast door je te abonneren op onze nieuwsbrief en onze site volledig te ontdekken.  

Publicatie datum 06.12.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen