Schrijf een motivatiebrief die uitblinkt voor een baan in het buitenland

Je hebt je cv al geperfectioneerd, nu is het tijd om aandacht te besteden aan je motivatiebrief. Dit document werkt ter ondersteuning bij je cv en zorgt ervoor dat jij nog meer gezien wordt tussen al die andere werkzoekenden. Het is ook een tactiek om op een vloeiende manier je vaardigheden en prestaties te omschrijven terwijl je de recruiter of hr-manager wat meer details geeft over jezelf. Niet elke vacature vereist van jou een motivatiebrief, maar in sommige gevallen vraagt het bedrijf waarbij je solliciteert toch graag dat je er één toevoegt. De brief moet niet je hele leven bevatten, of al je hobby’s, het moet wel je professionele carrière beschrijven en benadrukken waarom jij de positie wilt waarvoor je solliciteert en waarom jij denkt dat jij de perfecte kandidaat bent voor die baan.  

Personaliseer je motivatiebrief aan de baan waarvoor je solliciteert

man met computerNet zoals met je cv wil je ervoor zorgen dat je motivatiebrief uniek is opgesteld voor de baan waarvoor je solliciteert. Het mag dan wel aanlokkelijk klinken om een oude versie van je cv te hergebruiken, maar je moet het wel degelijk personaliseren voor elke nieuwe positie waarvoor je solliciteert. Dit zal wat tijd vragen, maar daar het gepersonaliseerd zal zijn aan het bedrijf, kan ook het ook een groot verschil maken op het cruciale moment. In de brief proberen we veelgebruikte zinnen zoals: “Geachte heer/mevrouw, ik ben opgetogen om te solliciteren voor deze baan”. Het toont de recruiter namelijk niet dat je geïnteresseerd bent in deze specifieke baan. Ga wat dieper op onderzoek uit, ontdek wie je motivatiebrief zal lezen en richt je rechtstreeks aan deze persoon. Bijvoorbeeld: “Geachte Janet Andersen, ik zag dat u op zoek was naar een nieuwe klantendienst medewerker bij Number One Gaming en ik heb een enorme interesse in deze positie.”  

Wat je allemaal moet vermelden in je motivatiebrief

Daar de meeste recruiters waarschijnlijk eens vluchtig zullen door je brief gaan, moet je motivatiebrief niet langer zijn dan een halve pagina. Het hebben van 3 paragrafen zou voldoende moeten zijn als je ze wijselijk gebruikt. Zoals we al vermeldden, deze brief moet zich focussen op je karakter, persoonlijkheid en welke verwezenlijkingen jij in je carrière hebt behaald. Vertel over je vorige functies of stages die betrekking hebben tot de positie die je wilt. Vermeld ook kwalificaties, diploma’s of zelfs vrijwilligerswerk dat bijdraagt aan jouw kandidatuur. Als je niet zeker bent over de structuur of het design van je motivatiebrief kun je online altijd een template zoeken en downloaden.

1. Start sterk

De eerste zin van jouw motivatiebrief moet de aandacht van de recruiter onmiddellijk grijpen. Met andere woorden, het moet boeiend zijn, opdat de recruiter meer wilt lezen. Probeer origineel te zijn. In plaats van de klassieke: “Hallo, ik wil voor deze baan solliciteren.” probeer iets zoals; “Ik houd van problemen oplossen, en als ik het zo mag verwoorden, ik ben er ook feilloos in. Dat is de reden waarom ik zo aangetrokken ben tot deze baan bij de klantendienst.  Na een sterke openingszin, blijf vertellen waarom je deze brief schrijft. Bijvoorbeeld: je zag deze openstaande vacature en je was onmiddellijk gefascineerd. Dan geef je een duidelijk voorbeeld van waarom jij denkt dat jij de perfecte persoon bent voor deze baan. Benadruk de vaardigheden en kwaliteiten die je hebt waarvan je denkt dat het bedrijf deze nodig heeft. Daar je dit waarschijnlijk al hebt verwoord in je cv is het nu het moment om deze verder toe te lichten.

2. Waarom deze baan?

een motivatiebrief schrijvenHet belangrijkste onderdeel van je motivatiebrief is de reden waarom je solliciteert voor deze baan. Het bedrijf wil weten waarom je zo gepassioneerd bent voor deze functie en hoe je perfect in hun team zou kunnen passen. Verricht wat speurwerk over het bedrijf om meer te weten te komen over hun missie, visie en doelstellingen. Je kunt jezelf misschien vinden in hun verhaal en hoe ze met hun bedrijf van de grond kwamen, of je voelt je misschien goed bij de richting die ze volgen in jouw verdere carrière plannen. Dit onderdeel moet oprecht en persoonlijk klinken, zodat de werkgever voelt dat je oprecht interesse hebt in hun bedrijf en waarvoor ze staan. Een andere belangrijke stap is het implementeren van sommige belangrijke termen en zinnen die werden gebruikt in de vacature. Als het bedrijf op zoek is naar een sociaal en efficiënt persoon die daarbovenop ook een vlotte leerling is – dan zou je deze woorden ergens in je motivatiebrief moeten gebruiken wanneer je je vaardigheden neerschrijft. Je kunt ook een paar woorden toewijden aan waarom je in het land waar de baan wordt aangeboden wilt wonen. Misschien omdat je de taal machtig bent, of omdat het altijd je droom was om in dat specifiek land te wonen en te werken. Maak duidelijk dat je open staat voor nieuwe avonturen en dat verhuizen naar het buitenland geen enkel probleem vormt voor jou.

3. Eindig je brief met een “dank u wel”

Op het einde wil je natuurlijk in stijl afsluiten met een afsluitend verkooppraatje en een samenvatting waarom je oprecht interesse hebt in deze specifieke baan en dat je alles graag nog grondiger zou uitleggen in een interview. Helemaal op het einde is het ook belangrijk om de werkgever te bedanken om zijn tijd te steken in het lezen van jouw cv en motivatiebrief. Vergeet ook niet te melden dat je ernaar uitkijkt van hen te horen.  

Enkele korte tips voor jouw motivatiebrief

  • Formaat en presentatie – jouw motivatiebrief moet er netjes en ordelijk uitzien, gebruik hetzelfde lettertype als dat van je cv, zorg ervoor dat het overzichtelijk is en dat het alle juiste alinea’s bevat.
  • Controleer je spelling en grammatica – het gebeurd voor je er erg in hebt en zelfs de meest vanzelfsprekende fouten worden over het hoofd gezien wanneer je te lang hebt zitten staren naar hetzelfde document, dus laat iemand anders het eens lezen voor je het verzendt.
  • Gebruik voorbeelden – voeg je portfolio toe – indien je voorbeelden hebt van je vorige opdrachten kun je deze altijd bijvoegen als bewijs bij hetgeen wat je verteld.
  • Wanneer je vast zit – soms is het moeilijk om de juiste woorden of zinnen te vinden om jezelf te beschrijven, het voelt misschien aan als opschepperij. Een goede tip is om aan een collega een paar voorbeelden te vragen: hoe zouden zij je beschrijven en jouw talenten verwoorden?

Wat te vermijden in je motivatiebrief

vrouw die een motivatiebrief schrijftNet zoals in je cv zijn er een paar onderwerpen die je dient te ontwijken in je motivatiebrief, hier zijn enkele voorbeelden:
  • Te veel lof geven - Je mag niet enkel de focus leggen op hoe goed het bedrijf is en hoe goed ze doen. Zoek naar gebieden waar ze wel nog kunnen verbeteren en leg hen uit hoe jij hen daarin kan helpen. Een voorbeeld: het kan zijn dat het bedrijf niet zo sterk is op sociale media, dan kan jij vertellen over hoe jij persoonlijk jouw huidig bedrijf zijn sociale media campagnes hebt verbeterd en hun zichtbaarheid op Facebook of Instagram hebt verhoogd.
  • Voeg niet je volledige opleiding toe – Als je nog geen werkervaring hebt lijkt het een goed idee om al je opleidingen toe te voegen aan je motivatiebrief. Het is echter beter om de focus te leggen op jouw prestaties en alleen je meest recente opleidingen toe te voegen. Denk hierbij aan vaardigheden die je hebt geleerd tijdens je opleiding en zoek naar een link tussen die vaardigheden en de gevraagde competenties in die baan.
  • Te formeel of te enthousiast zijn – De toon die je schept in je motivatiebrief is belangrijk, maar kan soms ook moeilijk te bepalen zijn. Zelfs als je professioneel wilt overkomen, is het nooit een goed idee om te formeel te zijn in je brief. Je wilt namelijk sympathiek en benaderbaar overkomen en niet als een robot. Aan de andere kant moet je er ook voor zorgen niet te enthousiast of informeel over te komen, zoek de gulden middenweg.
 

Indien je nog geen werkervaring hebt

Veel kandidaten voelen alsof ze zich moeten verantwoorden of zelfs verontschuldigen voor het feit dat ze nog geen werkervaring hebben. Een goede zin: “Hoewel ik maar een beperkte werkervaring heb op dit gebied, ben ik altijd bereid om meer te leren" om uit leggen dat zelfs als je nog niet aan alle criteria voldoet, je toch bereid bent om alles te geven Met andere woorden: focus op wat je kwaliteiten in plaats van op je gebreken. Misschien heb je in het buitenland gestudeerd en kan je dit vermelden. Je kunt het zelfs nog anders verwoorden: “Ik weet al wat het is om naar het buitenland te verhuizen en er te leven, ik ben klaar om de volgende stap in mijn carrière te nemen.” Als je uitgenodigd wordt voor een interview en men vraagt je naar je vorige werkervaringen, dan kan je altijd dieper ingaan op vorige zin en kan je eerlijk vertellen over hoe de vacature jouw vaardigheden kunnen gebruiken.  

Samenvatting

Vandaag de dag neemt solliciteren iets meer van je tijd in beslag dan dat vroeger het geval was, maar als je bereid bent om er je tijd in te steken, dan zal je beloond worden op het einde. De perfecte motivatiebrief zorgt ervoor dat je met kop en schouders boven de andere kandidaten zal steken. Zeker als je jezelf en je vaardigheden op een unieke en creatieve manier kan overbrengen. Dan is de baan zo goed als van jou. Zie het als een soort puzzel waarbij elk stukje moet passen, de structuur, een sterke introductie, de beschrijving van jezelf en van je vaardigheden, de lengte en natuurlijk het algemene besluit. Wanneer je klaar bent met je motivatiebrief raden we je aan zeker eens de open vacatures hier te bekijken voor je volgende buitenlandse werkervaring. Veel succes🙌.!
Publicatie datum 20.04.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen