Succesvol solliciteren in het buitenland na je buitenlandse studie

Je hebt in het buitenland gestudeerd en je droomt ervan om daar jouw carrière te starten? Alhoewel dit een droom van velen kan zijn, lijkt dit in de praktijk toch een erg grote stap om te overwegen. Het verlaten van de vertrouwde omgeving, vrienden en familie en ergens aan een nieuw avontuur beginnen, kan vaak beangstigend zijn. Hierdoor houden velen het maar voor bekeken. Toch hoeft dit geen onmogelijke opgave te zijn. De barrières zijn namelijk kleiner dan je denkt. Met genoeg wilskracht en inzet verzet je heel veel. Je bent niet die enige met die droom, dus het is ook niet nodig om opnieuw het wiel uit te vinden. Anderen zijn je voorgegaan en de wegen die je moet bewandelen zijn al vastgelegd. Deze tips kunnen je zeker op weg helpen.

Studiekennis

De kennis die je tijdens je studieperiode in het buitenland hebt opgedaan, kan zeker goed van pas komen. Voordat je naar het buitenland vertrok, heb je bijvoorbeeld officiële documenten in orde moeten maken. Ook als je wilt werken in het buitenland zul je soortgelijke documenten in orde moeten maken. Het is verder aan te raden om de ambassade van het desbetreffende land te benaderen voor informatie omtrent de benodigde officiële stukken. Naast de kennis over het in orde maken van je documenten heb je natuurlijk nog meer geleerd. Je hebt bijvoorbeeld kennis opgedaan van een andere cultuur. Tijdens je studie heb je waarschijnlijk kantoren en andere instanties moeten bezoeken in het buitenland. Je weet nu ongeveer welke weg te bewandelen bij het benaderen van instituten. Zet deze kennis in en gebruik ze goed bij het zoeken naar een baan.

Contacten

Ben je tijdens je studie bepaalde mensen tegen gekomen? Indien je in contact met hen bent gebleven, kan je alvast informeren naar openstaande vacatures binnen de organisatie waaraan zij verbonden zijn. Stel hen op de hoogte dat je van plan bent om ook je carrière in het land te starten. Mochten zij niet in staat zijn om te helpen, zouden zij alsnog binnen hun contacten voor jou kunnen informeren. Contacten kunnen belangrijke sleutelfiguren zijn bij het vinden van een baan. Denk bijvoorbeeld aan studiegenoten met wie jij samen in het buitenland hebt gestudeerd. Ga ook op zoek naar mensen die als expat hebben gewerkt en profiteer van hun bevindingen. Voor emotionele steun is het natuurlijk ook meegenomen indien je iemand kent die ook deze droom heeft. Jullie kunnen dan samen aan de slag gaan.

Laat je goed informeren

Het internet is zeker niet weg te denken in deze tijd. Ook voor jou kan dit een belangrijke bron van informatie zijn. Hier kan je bijvoorbeeld vacatures vinden. Een voorbeeld van zo'n online platform is werkeninhetbuitenland.nl. Zij kunnen je op weg helpen met het vinden van de gewenste buitenlandse baan. Ook kan je netwerken van mensen die al in het buitenland werken opzoeken en met hen over allerlei dingen communiceren. Een ding waarover je zeker informatie met hen dient uit te wisselen, is de arbeidsmarkt. Dit verschilt per land. Begin alvast bijvoorbeeld te informeren naar de sollicitatie etiquette. Hiermee kan je later een goede indruk maken. Stel jezelf ook goed op de hoogte van de arbeidscultuur daar. In andere landen kan het zijn, in vergelijking met Nederland, dat er meer nadruk wordt gelegd op de hiërarchie van functies binnen een bedrijf.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding zal de overstap vergemakkelijken. Het inwinnen van informatie valt zeker hieronder omdat je dan al weet wat jou te wachten staat en je hierop kunt anticiperen. Het voordeel dat je hebt, is dat je dankzij je studie al aardig wat hebt opgestoken van de cultuur in het land waar je hebt gestudeerd. Laat dit tijdens je sollicitatiegesprek ook weten, zodat men op de hoogte is van je aanpassingsvermogen.

Wees gemotiveerd

Wat je ook gaat doen, het is van groot belang om het met een positieve instelling te benaderen. Je gaat misschien een heel andere werkcultuur tegenkomen dan in Nederland. Laat dit jou echter niet afschrikken! Ook voor je studie heb je je moeten aanpassen en het zal ook lukken tijdens het werk. Denk er tevens aan dat werkervaring opdoen in het buitenland je curriculum vitae indrukwekkender maakt. Succes!
Publicatie datum 11.10.2018
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen