Wonen en werken in Boekarest

Boekarest is de kleurrijke en bloeiende hoofdstad van Roemenië. Als economisch centrum van het land is het niet verwonderlijk dat de meest interessante jobs hier te vinden zijn. Boekarest heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en mag zich nu een van de populaire reisbestemmingen van Europa noemen. Boekarest heeft zoveel te bieden dat wonen en werken in de Roemeense hoofdstad erg interessant is geworden. Je vindt hier schitterende paleizen, rijke cultuur, maar ook een heerlijk nachtleven. In Boekarest wonen en werken is dan ook terecht voor velen een droom.

Werken in Boekarest

Areal view of Bucharest

Werkgelegenheid / arbeidsmarkt

Waar Roemenië voor velen nog niet te boek staat als een welvarend land, is de werkelijkheid toch anders. Roemenië maakt een enorme ontwikkeling door, wat goed te merken is aan de werkgelegenheid. Ook voor buitenlanders is er werk in overvloed waardoor het weinig moeite zal kosten om een baan te vinden. Over het algemeen zal je het met de Engelse taal prima redden hier. In sommige werkgebieden wordt het wel op prijs gesteld dat je de Roemeense taal enigszins machtig bent. Je toekomstige werkgever kan je hierover informeren. Heb je het plan om je in Boekarest te settelen, dan wil je eerst financiële zekerheid. Je vindt hier enorm veel BPO's zoals Sykes, ComputerSupport en Competence Call Center. Ben je als Nederlander naast Engels of Frans de Duitse taal machtig, dan heb je in Boekarest al een grote voorsprong op andere sollicitanten. Een ander gebied waar veel werkgelegenheid in is, is SSC oftewel de Shared Service Centers. Hier moet je wel een specifiek opleidingsniveau hebben en kan het helpen om toch enige kennis van de Roemeense taal te hebben.

Solliciteren naar een baan

Internet maakt het vinden van Roemeense vacatures eenvoudig. Kijk ook regelmatig op de website van Workwide. Hier staan de actuele vacatures voor je gerangschikt. Het is in Roemenië ook gebruikelijk vacatures in de krant, op de radio of op tv te tonen. Ga je solliciteren, dan stuur je een CV in het Engels, opgesteld in chronologische volgorde. De CV begeleid je met een sollicitatiebrief, eveneens in het Engels opgesteld. Soms kan de functie een brief en CV in het Roemeens vereisen. In het CV worden persoonlijke eigenschappen als meerwaarde gezien.

Werkomstandigheden / arbeidscultuur

De werkomstandigheden zijn zeker in een moderne stad als Boekarest goed. Organisaties kennen een vrij hiërarchische structuur waarbij ouderen en hoger opgeleiden veel aanzien genieten en met respect behandeld dienen te worden. Het wordt op prijs gesteld als je wat van de gebruiken en de geschiedenis van Roemenië kent, maar ga bij voorkeur niet te diep in op politieke en gevoelige kwesties. Je bevindt je namelijk makkelijk op glad ijs. Mensen zijn in Boekarest niet enorm formeel, maar wederzijds respect is belangrijk. Een handdruk met oogcontact is een gebruikelijke begroeting.

Arbeidsrecht / wetten

Het is in Roemenië verplicht om de afspraken aangaande je functie vast te leggen in een arbeidscontract. Een gemiddelde werkdag loopt van 9.00 tot 18.00 uur met een uur lunchpauze. Een werkweek bestaat over het algemeen uit 40 uren. Een gemiddeld loon in Roemenië ligt rond de €700,-. Hierbij geldt dat je in sommige sectoren veel meer verdient dan dat. De lonen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland, maar omdat de kosten voor levensonderhoud in Boekarest ook vele malen lager zijn, kun je hier prima van leven.
  • Beëindiging contract: bij einddatum arbeidsovereenkomst
  • Opzegtermijn werkgever: minimaal 20 dagen of meer wanneer contractueel vastgesteld
  • Opzegtermijn werknemer: 20 dagen voor niet-leidinggevende en 45 dagen voor leidinggevende

Mogelijkheden op het gebied van netwerken

Je verlaat huis en haard voor een nieuw leven in Boekarest. In het begin is dit enorm spannend en wellicht vind je het fijn om houvast te krijgen van Nederlanders die je voor gingen. Op Facebook zijn diverse groepen mensen te vinden die als expat werkzaam zijn in Boekarest. Ook door een zoekopdracht in Google in te toetsen, kom je al snel uit bij Nederlanders die ook hun leven in Nederland hebben ingeruild voor een nieuw bestaan in Boekarest. Deze groepen zijn handig om tips en ervaringen uit te wisselen.

Wonen in Boekarest

Streets of Bucharest

Accommodatie vinden

Een nieuwe stad in een nieuw land, het is nogal wat. En om alles in goede banen te leiden, is het niet zo'n gek idee om je accommodatie al voor je vertrek geregeld te hebben. Via internet is het eenvoudig om woningen te vinden, denk aan websites als Imobiliare.ro en Imopedia.ro. Het is ook verstandig om bij andere expats na te vragen in welke wijk het prettig en minder prettig wonen is. Laat je liever een ander de zoektocht uitvoeren, schakel dan een Roemeense makelaar in. Flatsharing is een populaire manier om te wonen in Boekarest. Hierbij deel je een flat met meerdere mensen en weet je de kosten tot ongeveer €150,- per maand te beperken. Wil je wat meer privacy, dan is een studio appartement een goede keuze. De huur hiervoor is gemiddeld €300,- per maand. Houd er rekening mee dat gas, water en licht in Roemenië over het algemeen niet bij de huur is inbegrepen. Let er ook op dat je de verhuurder vraagt om een huurcontract! De opzegtermijn is doorgaans 3 maanden.

Wat valt er in en om Boekarest te beleven?

Boekarest is een schitterende stad. Ga eens op culturele tour en bezoek een van de vele musea. Vaak heb je voor slechts €1,- al toegang. Daarnaast zijn er bijzonder mooie gebouwen te bewonderen, zoals het Paleis van Ceausescu en diverse kerken en kloosters. De echte nachtbraker zal blij worden van het feit dat je in Boekarest heel goed kunt uitgaan. Bezoek een van de vele terrassen of bruisende clubs voor grootse feesten. De drukte van de stad even ontsnappen doe je in een van de parken in de stad.

Internationale gemeenschap/ Nationale gemeenschap in Boekarest

Wanneer je in een vreemde stad komt wonen, kun je zodra de nieuwigheid eraf is, worden overvallen door eenzaamheid. Het is erg prettig om snel nieuwe vrienden te maken. Maar om heimwee te voorkomen of te verminderen is het soms prettig om Nederlanders in de stad te ontmoeten. Door je aan te sluiten bij internationale netwerken is het contact met Nederlanders in Boekarest snel gelegd. Wist je dat er een 'Nederlands' restaurant in de stad te vinden is? Zo breng je een klein stukje Nederland in je nieuwe thuis.

Kosten voor levensonderhoud

Gemiddeld genomen zijn de kosten voor levensonderhoud in Roemenië vele malen lager dan in Nederland. In een grote stad als Boekarest liggen deze kosten natuurlijk wel hoger dan in een kleinschalig dorp. De huur is in Boekarest maar liefst 75% lager dan de huur die je in Amsterdam voor een soortgelijke woning betaalt. Voor je boodschappen betaal je in Boekarest bijna 50% minder dan in Amsterdam. Voor een diner in een restaurant in Boekarest betaal je dik 50% minder dan in Amsterdam.

De taal leren

Boekarest is een moderne stad. In de wat afzonderlijk gelegen gebieden is het geen uitzondering als je mensen tegenkomt die geen Engels spreken. In een stad zoals Boekarest echter, is Engels over het algemeen geen enkel probleem. Voor sommige functies zal het spreken van de lokale taal echter wel noodzakelijk zijn. Informeer hier tijdig naar bij je werkgever. Er zijn veel taalcursussen te vinden die je op weg helpen met de taal. Je zet op taalgebied vanzelf de puntjes op de 'i' na aankomst in het land.

De aankomst in Boekarest

Bucharest city center

Registratie & andere administratie

Als EU-burger hoef je je pas na drie maanden in Roemenië te laten registreren. Wel dien je in bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Na drie maanden registreer je je met behulp van een formulier wat je op de website van de Roemeense overheid downloadt. Hierna krijg je een bewijs van inschrijving, wat je goed dient te bewaren. Via de Roemeense belastingdienst krijg je een T.I.N., vergelijkbaar met het Nederlandse BSN. Het T.I.N. gebruik je voor alle belastingzaken.
  • Na 90 dagen registreren via registratieformulier
  • I.N. aanvragen
  • Bankrekening openen
  • Bijkomende zorgverzekering afsluiten

Een bankrekening openen

Ga je wonen en werken in Boekarest dan heb je natuurlijk een bankrekening nodig voor het ontvangen van je salaris en het betalen van je rekeningen. Roemeense banken mogen niet weigeren om jou als EU-burger een bankrekening te laten openen. Voor het openen van een bankrekening dien je de volgende documenten mee te nemen: geldig identiteitsbewijs, bewijs van verblijf in Roemenië en een arbeidsovereenkomst. Vervolgens zou het openen van een bankrekening alleen een formaliteit horen te zijn. Mogelijk dat je nieuwe werkgever je hierbij kan helpen mocht het zelf niet lukken.

Zorgverzekering afsluiten

In principe heb je als inwoner van de EU recht op zorg in Boekarest. Doorgaans is een Europese zorgpas of Ehic, een document (origineel) van een particuliere zorgverzekeraar of een geldig EU sociaal zorgzekerheidsdocument voldoende om aan de zorgverzekeringsplicht bij een verhuizing naar Boekarest te voldoen. Wil je echter verzekerd zijn van uitstekende zorg op Roemeens niveau, dan valt het aan te bevelen een extra aanvullende zorgverzekering af te sluiten, Private Healthcare. Hiermee verschaf je jezelf bij medische kwesties toegang tot de betere zorg in de particuliere ziekenhuizen.

Belastingen & bijdrage voor sociale zekerheid

Voor belastingkwesties dien je over een T.I.N. nummer te beschikken. Deze wordt afgegeven door de Roemeense belastingdienst. Zodra je in Boekarest gaat werken, dien je over een T.I.N. te beschikken. Je betaalt in Roemenië alleen belasting over het geld wat je daar verdient. Hierbij wordt er geen deel van je inkomen vrijgesteld voor belasting, je betaalt belasting over je gehele inkomen. Omdat het belastingpercentage op 10% ligt, is dit veel lager dan in Nederland. Er worden verschillende sociale zekerheidspremies, zoals werkloosheid, op je loon ingehouden.

De belangrijkste redenen om naar Boekarest te verhuizen

Wil je later wat aan je kinderen en kleinkinderen kunnen vertellen over je avonturen, dan is het wonen en werken in een stad als Boekarest een uitstekende aanvulling. Inmiddels is de stad bijzonder goed ontwikkeld. Schitterende bezienswaardigheden, een rijke cultuur en goede woon- en werkomstandigheden maken dat je geen spijt van deze stap krijgt. Boekarest stijgt niet voor niets steeds meer op de lijst van populaire plaatsen om te gaan wonen en werken. De lage kosten voor levensonderhoud zorgen ervoor dat je genoeg overhoud om van te genieten.
Publicatie datum 23.10.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen