Wonen en werken in Brno

Overweeg je te verhuizen naar de Tsjechische Republiek? Je zou niet de eerste zijn die wordt verleid door de lage prijzen, goed bier en de architectonische en natuurlijke schoonheden van het land. Maar in plaats van de drukte van Praag te volgen, is het misschien de moeite waard om rekening te houden met de op een na grootste stad van de Tsjechische Republiek, Brno. De stad besteedt jaarlijks miljoenen euro's aan cultuur. Er zijn tal van musea, theaters, festivals en andere culturele instellingen. Bovendien is werk vinden in Brno eenvoudig!

Werken in Brno

Werkaanbiedingen/ arbeidsmarkt

De banenmarkt in Tsjechië is tegenwoordig vrij robuust. Het land heeft het laagste werkloosheidspercentage in de EU - minder dan 3% - en internationale werkgevers kijken over de landsgrenzen heen om gekwalificeerd personeel te vinden. Veel Nederlandstaligen onderzoeken de tewerkstellingsmogelijkheden in Tsjechië, Brno in het bijzonder, vanwege de hoge kwaliteit van het leven. Over het algemeen nemen de kansen voor buitenlanders in de stad gestaag toe, aangedreven door een groeiend aantal internationale bedrijven (met name in de IT- en outsourcing/ shared services-sectoren) die hier kantoren vestigen. Ook leiden grote nieuwe onderzoekscentra, gebouwd door de belangrijkste universiteiten van de stad, tot een dramatische toename aan de behoefte van onderzoekswetenschappers. Openstaande vacatures kun je vinden bij Workwide of via Facebook met de sleutelwoorden 'Dutch Expat'. Je zult merken dat BPO/ SCC's in Brno heel wat Nederlandstalige werknemers zoeken. Hier werk je voor grote bedrijven die bepaalde diensten uitbesteden. De taken kunnen variëren van telemarketing, klantendienst, HR, IT, enz. Dit zijn vaak interessante en afwisselende taken. Bovendien is het een perfecte manier om andere culturen te leren kennen.

Solliciteren in Brno

Werkgevers in Brno worstelen nog steeds met het vinden van goede werknemers, wat resulteert in constante vacatures en in vrijheid om te kiezen en te onderhandelen. Als je bijvoorbeeld niet van de baan houdt waarvoor je hebt gesolliciteerd, hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een nieuwe baan. Je kunt op volgende websites zoeken naar vacatures in Brno: Workwide, Grafton.cz, Jobs.cz, Monster.cz, Startapjobs.cz. Je kunt ook de FB-groepen bekijken: Jobs Brno en Multilingual jobs in Brno. Werkgevers zoeken vooral naar gemotiveerde mensen in allerlei branches.

Werkomgeving/ cultuur op de werkvloer

Tsjechen zijn beleefd, houden niet van confrontaties en soms is wat als aarzeling kan worden gezien, een vorm van beleefdheid of een indirecte manier om nee te zeggen. De Tsjechen zijn soms gereserveerd. Deze eigenschap komt ook tot uiting in de taal, die formele en informele vormen gebruikt om mensen aan te spreken. De formele vorm wordt gebruikt om respect te tonen. Van buitenlanders zonder een goed begrip van de taal wordt niet verwacht dat ze formaliteiten volgen. Onverwacht of belachelijk vroeg opduiken voor een meeting, wordt niet gedaan.

Arbeidswetten in Tsjechie

De salarissen in Brno zijn in balans met de levensstandaard. Je krijgt zelden minder dan 26.000 CZK bruto (ongeveer € 1000), netto ongeveer € 750. Uiteraard afhankelijk van het werk dat je doet, kan het salaris hoger zijn. Maar over het algemeen worden expats beter betaald. De gemiddelde werktijd is statistisch rond de 39 uur per week. Het standaard aantal vakantiedagen is 20 per jaar en je kunt al vakantie nemen na 60 dagen te hebben gewerkt. De opzegtermijn is dezelfde voor zowel de werkgever als werknemer en bedraagt minimaal twee maanden.
  • Een opzegperiode van twee maanden als je zelf ontslag neemt
  • Een opzegperiode van twee maanden als je ontslag krijgt

Netwerkmogelijkheden in Brno

Het kan zijn dat je je angstig voelt om naar Brno te verhuizen. Dit is echter nergens voor nodig! Je zult je waarschijnlijk niet alleen voelen in Brno. Er zijn overal genoeg evenementen en je zult veel plezier beleven. Vergeet het Brno Expat Centre niet, dat uitermate behulpzaam is bij al jouw vragen! Brno heeft echt coole en creatieve pubs (http://teodorastojsin.com/10-coolest-places-brno/). Je kunt ook de FB-groep Living in Brno (https://www.facebook.com/groups/livinginbrno/about/) volgen om op de hoogte te blijven van alle gebeurtenissen en meet-ups in de stad.

Wonen in Brno

Accommodatie vinden

De meeste eigenaren spreken geen Engels en daarom zoeken veel buitenlanders hulp bij makelaars. Als je op zoek gaat naar een flat via FB-groepen of advertenties, ligt de prijs van een gedeelde kamer in een flat rond de 2.000 - 9.000 CZK (€ 80-350). Als je een kamer in een huis wilt huren of een luxere plek wilt, betaal je 8.000 CZK of meer. Maar misschien ook niet, als je wat connecties hebt, mensen kent of gewoon geluk hebt. Alleen wonen in Brno start vanaf 12.000 CZK (€ 470). De prijs die je zult betalen, hangt af van de locatie, de staat van de flat of het huis, hoe groot het is, enz. Je huurtijd start met een maand waarborg en als je via een agentschap gaat, komt er een vergoeding voor hen bovenop. Enkele FB-groepen zijn: Multilingual flats in Brno, Flat to rent in Brno, Bydleni v Brne, Bydleni Brno. Let op, er zijn meer mensen dan flats in Brno, dus als je een advertentie ziet die jou bevalt, reageer dan snel!

Wat te doen in en rond de stad?

Tijdens de lente, zomer en herfst kun je uitkijken naar verschillende soorten festivals, gevuld met lekker eten, bier, wijn en muziek. Ze vinden overal in de stad plaats: het centrum, op straat, in parken, op pleinen en meren. Er zijn ook openluchtbioscopen, theaters en concerten. Tevens is het niet ongewoon om een biertram te vinden en er zijn restaurants van over de hele wereld. Als je een avonturier bent, past deze stad 100% bij je. Brno is centraal gelegen en het kost niet veel tijd om rond te reizen.

Internationale/ nationale gemeenschap in Brno

Het Tsjechische forum (www.tsjechie.net) biedt je alvast een grote kans om landgenoten te vinden in Brno. Ook de Nederlandse Kamer van Koophandel (www.nlchamber.cz) houdt je op de hoogte van evenementen en meet-ups met landgenoten in Brno. Deze meet-ups kunnen tevens nieuwe werkaanbiedingen betekenen. Vergeet ook de FB-pagina van de Nederlandse Ambassade in Tsjechie niet (https://www.facebook.com/AmbassadePraag/)! Via deze pagina kan je snel en eenvoudig in contact komen met andere Nederlanders. Het enige wat je moet doen, is de pagina leuk vinden! Bezoek ook de FB-pagina van Neerlandistiek BRNO (https://www.facebook.com/Neerlandistiek-BRNO-700113270121177/) voor evenementen.

Kosten van levensonderhoud

Of jouw salaris genoeg is voor je levensstijl hangt echt af van je behoeften en prioriteiten, maar je kunt prijsvergelijkingen vinden op Numbeo.com. Zo zijn consumentenprijzen 107 % hoger in Amsterdam en de huurprijzen 192 %. Bier buitenshuis kost bijvoorbeeld 1,5 of 2 euro, wijn rond de 2 euro en cocktails zijn te verkrijgen voor 4 euro en meer. Een vrij goede maaltijd is te vinden voor 4 euro en de complete lunch of het diner vanaf ongeveer 8 euro of meer.

De lokale taal leren

Je zult vaak moeilijkheden met de taal en de oudere lokale bevolking ondervinden die geen Engels spreekt. Zorg er dus voor dat je op zijn minst het basisniveau van de taal leert. Vooral ouderen spreken meestal geen Engels of een andere taal en het is zeldzaam om iemand in de supermarkt, postkantoor of zelfs bij de immigratie te vinden die Engels spreekt. Gelukkig spreken jongeren al meer Engels, zodat je makkelijk vrienden kunt maken. Het is een goed idee om in Nederland al te beginnen met een taalcursus.

Aankomst in Brno

Registratie & andere administratie

Aangezien de Tsjechische Republiek lid is van de Europese Unie, heb je als EU-onderdaan geen visum of werkvergunning nodig om het land binnen te komen of om naar Brno te reizen voor maximaal 90 dagen. Wil je langer blijven dan deze periode (wat hoogstwaarschijnlijk is), dan moet je je binnen 30 dagen na je verhuizing naar Brno registreren bij de Tsjechische grenspolitie. Na deze registratie kun je voor onbepaalde tijd in Brno verblijven. Deze registratie is ook nodig om een bankrekening te kunnen openen.
  • Geen registratie nodig voor een verblijf tot 90 dagen
  • Langer blijven dan 90 dagen? Dan is registratie vereist bij de grenspolitie binnen 30 dagen

Een bankrekening openen

Om jouw salaris te ontvangen, heb je een bankrekening nodig. Hiervoor dien je eerst een ​​bevestiging van je verblijf in Tsjechië te hebben. Bij het openen van een bankrekening moet je twee identificatiedocumenten indienen. Over het algemeen zijn deze jouw verblijfsregistratie en een identiteitsbewijs. Goed om te weten, is dat banken altijd de voorkeur geven aan documenten met foto's. Op het moment dat je jouw bankrekening start, zal jouw bank je informeren over standaardinformatie aangaande kosten voor het opnemen van geld, extra kosten, boete en rente.

Ziektekostenverzekering in Tsjechië

Mensen maken zich soms zorgen over de medische diensten in Tsjechië. Als ze eenmaal zijn aangekomen, zijn ze vaak aangenaam verrast over hoe veel beter de diensten zijn ten opzicht van Nederland. Als je werkt in Brno, kun je genieten van het openbare zorgsysteem. Heb je nog geen werk, dan kun je voorlopig de Europese ziektekostenverzekering gebruiken, daarna zul je een verzekering voor expats nodig hebben (bijvoorbeeld Praga Medicare) om je gezondheid te waarborgen. Uiteraard kun je ook als werkende expat deze bijkomende verzekering nemen.

Belastingen & sociale bijdragen

Niemand hoort graag onderwerpen aangaande belastingen, maar ook in Brno zul je helaas belasting betalen op jouw inkomen. De voorschotten voor de belastingen (15 %) en jouw sociale bijdrage (7 %) worden ingehouden van jouw bruto salaris. In de meeste gevallen wordt de jaarlijkse belastingafstemming uitgevoerd door jouw werkgever. Tsjechië gebruikt TIN-nummers voor het identificeren van zijn belastingbetalers. Zodra je het werk aanvat dien je je te laten registreren in het belastingkantoor in je buurt (je werkgever kan je hierbij helpen) om jouw TIN-nummer te krijgen (dit geldt als persoonlijk identificatienummer).

Belangrijkste redenen om naar Brno te verhuizen

Brno is allesbehalve saai. De tweede grootste stad van Tsjechië heeft alles wat je wenst en je kan er goed leven met je Tsjechisch salaris. Er zijn zoveel redenen om te wonen en te werken in Brno, maar wat de stad echt zijn identiteit geeft, is zijn toewijding aan een mengeling van culturen. Om het allemaal zelf te beleven: bekijk de vacatures op Workwide en vergeet je vooral niet in te schrijven op de nieuwsbrief om nuttige informatie te ontvangen! Een nieuw leven begint immers met een goede planning vooraf!
Publicatie datum 30.05.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen