Beginnen bij het begin

Veel jonge mensen starten hun carrière bij de klantenservice afdeling van een bedrijf. Het is de perfecte baan voor iemand die pas is afgestudeerd of zelfs nog schoolgaande is. Doordat men vaak in shifts werkt, bestaat er de mogelijkheid om het werk met studeren te combineren. Hierdoor kunnen zij werkervaring opdoen terwijl zij nog schoolgaand zijn. Het is dan fijn dat je na je studie ook meteen werkervaring hebt. Ondanks deze voordelen willen de meeste mensen op den duur wel graag een andere functie gaan bekleden. Je zou bijna kunnen zeggen dat de functie van klantenservice medewerker een springplank is naar een hogere. Daar is niets mis mee. Het streven naar groei in je persoonlijke carrière is prijzenswaardig. Maar groeien is niet vanzelfsprekend. Het vereist veel inzet. Wat kan je doen om als klantenservice medewerker te groeien?

Leer van je werk

Groeien gaat alleen bij kinderen vanzelf. Jij zult ervoor moeten werken. Begin met het bijschaven van je kennis. Probeer zoveel mogelijk de opleidingen die via je werk worden aangeboden te volgen. Als klantenservice medewerker word je vaak getraind in communicatietechnieken. Onderschat de waarde hiervan niet en participeer zoveel mogelijk. De vaardigheden die je hierbij krijgt gaan je zeker goed van pas komen indien je wilt groeien in je loopbaan. Verder word je ook vaak getraind in probleemoplossend denken. Je staat klanten vaker te woord en moet dus in staat zijn om de aangekaarte moeilijkheden op te lossen. Op hogere niveaus zoals bij een managersfunctie zal je ook vaker deze rol moeten vervullen. Het is natuurlijk niet altijd prettig om het aanspreekpunt voor problemen te zijn, maar het heeft voordelen. Je leert om stressbestendig te zijn!

Maak het kenbaar!

Probeer goed te zijn in je werk als klantenservice medewerker. Hiermee laat je ook zien dat je een bepaalde visie en doel nastreeft. Verder kan je ook expliciet aangegeven wat je ambities zijn. Dit doe je het liefst bij degenen in het bedrijf die je kunnen helpen om je doel te realiseren. Vertel het niet aan eenieder omdat dit zou kunnen leiden tot tegenwerking. Toch is er niet echt ruimte voor bescheidenheid. Laat aan prominenten weten wat jouw bijdrage is aan het tot stand komen van bepaalde projecten als je de gelegenheid ervoor krijgt. Ga er niet automatisch vanuit dat men dit weet. Uiteindelijk kan je in aanmerking komen voor een functie als supervisor of teamleider. Van hieruit kan je eventueel nog klimmen naar het bekleden van een managersfunctie of nog hoger.

Wees professioneel

Wanneer het je streven is om een hogere functie te bekleden, moet jouw gedrag ook dienovereenkomstig zijn. Doe bijvoorbeeld niet mee aan roddelpraatjes en creëer vooral geen onenigheid tussen anderen. Vermijd ook het gedrag waarbij anderen worden tegengewerkt omdat je hierdoor wantrouwig overkomt. Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk te laat komt en hou je aan andere dingen zoals de kledingvoorschriften. Probeer boven de rest uit te steken! Professioneel gedrag kan je ook op andere manieren laten zien. Beperk bijvoorbeeld het bezoeken van privé websites tot een minimum. Hetzelfde geldt ook voor het gebruiken van de telefoon. Grappen maken af en toe is leuk, maar word geen grappenmaker. Zet professionaliteit op de eerste plaats. Natuurlijk moet je in alles de balans bewaren. Ga je dus niet zodanig opstellen dat je naast je schoenen gaat lopen.

Onderhoud contacten

Je zichtbaarheid en professioneel gedrag moet vooral bij de juiste mensen opvallen. Zonder opvallend achter deze mensen aan te hollen, moet je er toch voor zorgen dat zij op de hoogte zijn van jouw kwaliteiten. Probeer dus daarom zoveel mogelijk mee te doen aan nieuwe projecten. Indien jij bijvoorbeeld op eigen initiatief een opleiding bent gaan volgen, geef dit dan door aan de human resource manager.

Wees vastberaden

Je kan zeker tegenslagen en tegenwerking verwachten wanneer je in je werk probeert te groeien. Laat je echter niet uit je veld slaan. Ga doelgericht op je droom af. Trek je daarom niet teveel aan van wat anderen zeggen. Werk aan jezelf en je ontwikkeling. Laat als young professional zien dat je genoeg bagage hebt en verantwoordelijkheid aankan. Wanneer jij in je kunnen gelooft, zullen anderen dat ook doen en overtuigd raken.
Publicatie datum 10.11.2018
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen