Burgerschap

Als je het besluit hebt genomen om naar het buitenland te verhuizen, kun je er soms voor kiezen om de nationaliteit van het land waar je in gaat wonen, aan te nemen. Maar wat zijn dan de gevolgen van het hebben van twee nationaliteiten. Zijn er ook voordelen verbonden aan het hebben van een dubbele nationaliteit. En wat zijn de nadelen als je besluit om je Nederlandse nationaliteit te laten vallen? Na het lezen van dit artikel heb je alle antwoorden gekregen op deze vragen.

Two passportsDe mogelijkheden en gevolgen van het aannemen van een tweede nationaliteit

Er zijn landen die van je verlangen dat je afstand doet van je Nederlandse nationaliteit. Gelukkig mag dit niet zonder dringende reden en het zal dan ook niet snel voorkomen. Het staat je natuurlijk wel vrij om de nationaliteit van het land waar je naartoe vertrekt, aan te nemen. Houd er wel rekening mee dat een land jou niet zomaar, gratis en voor niets, het officiële burgerschap gunt. Net zoals mensen die de Nederlandse nationaliteit willen aannemen, zal je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Het land zal enige vorm van naturalisatie van je verlangen wat veelal een langdurig en gecompliceerd proces is.

Ook door te trouwen met iemand van een andere nationaliteit kan jou een tweede nationaliteit gegeven worden. Of hier nog (veel) kanttekeningen bij zijn, hangt af van het land waar het om gaat. Laat je dan ook altijd eerst goed informeren voordat je zomaar een tweede nationaliteit gaat aannemen.

Voordelen van het aannemen van een tweede nationaliteit

Er zijn flink wat voordelen verbonden aan het hebben van een tweede nationaliteit. Je hebt twee paspoorten en je bepaalt feitelijk zelf welke je gebruikt. Dit geeft je bij het reizen naar bepaalde landen een voordelige positie. Doen ze in dit land bijvoorbeeld moeilijk over het verlenen van toegang aan mensen met nationaliteit A, dan gebruik je gewoon het paspoort met nationaliteit B.

Ook mag je in beide landen waar je de nationaliteit van bezit gaan stemmen. Ook op financieel vlak kun je voordeel trekken uit de twee nationaliteiten. Door het slim aan te pakken kun je namelijk in beide landen aanspraak maken op een uitkering. Heb je in land A bezittingen qua waarde boven de inkomensgrens uitkomen, dan zou je in land B nog heel goed een bijstandsuitkering kunnen aanvragen als je daar onder het bijstandsniveau zit. Slim, maar zeker niet aan te raden: een dubbele nationaliteit biedt kansen op het gebied van belastingontduiking.

Nadelen van het laten vallen van je Nederlandse nationaliteit

Als je er voor kiest om een tweede nationaliteit aan te nemen, is het belangrijk om alert te zijn dat je de Nederlandse nationaliteit niet ongewild verliest. Als je bijvoorbeeld al langer dan tien jaar in het buitenland woont en verzuimt om je Nederlandse paspoort te verlengen, dan is de kans groot dat je de Nederlandse nationaliteit verliest. Sommige mensen willen bewust afstand doen van de Nederlandse nationaliteit. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn die in veel gevallen erg persoonlijk zijn. De gevolgen die het vrijwillig verliezen van de Nederlandse nationaliteit met zich meebrengen, kunnen groot zijn.

Om de Nederlandse nationaliteit te laten vallen, dien je een verklaring van afstand af te leggen. Na het verlies van de Nederlandse nationaliteit kun je feitelijk geen enkele aanspraak meer doen op het socialezekerheidsstelsel in Nederland. Je kunt geen uitkeringen meer krijgen in Nederland en je zult worden behandeld als iemand van buitenlandse afkomst. Ga je weer in Nederland wonen, dan word je gezien als immigrant en dien je je volgens de daar voor geldende regels te gedragen. Ook mag je niet meer in Nederland stemmen, omdat je officieel geen Nederlands staatsburger meer bent.

Als je naar Nederland op vakantie gaat, om bijvoorbeeld familie te bezoeken, dan dien je bij de grens te voldoen aan de gestelde identificatieplicht. In een notendop, het afstand doen van je Nederlandse nationaliteit heeft als gevolg dat je geen Nederlander meer bent en geen aanspraak meer kunt maken op de rechten die een Nederlands burger heeft.    

Publicatie datum 18.01.2018
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen