Hoe onderzoek en kies je een bestemming?

Een nieuw leven in een nieuw land is een enorme beslissing om te nemen. Neem dan ook de tijd om je keuzes te onderbouwen. Een checklist is hierbij bijvoorbeeld een handig hulmiddel. Graag geven wij je een aantal suggesties om een dergelijke checklist samen te stellen.

Allereerst is het handig om vast te stellen wat je precies wilt en zoekt. Dit is persoonlijk en erg belangrijk dat je dit van jezelf weet voor vertrek. Dit helpt enorm bij het kiezen van de juiste bestemming. Hieronder vind je een handige lijst met factoren waar je rekening mee moet houden. Onthou wel dat dit de belangrijkste suggesties zijn, jouw persoonlijke lijst zal er uiteraard anders uit zien.

Vaste lasten

Vast lasten verschillen per land en veelal ook van stad tot stad. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Nederland. In Amsterdam betaal je een stuk meer dan in bijv. Maastricht. Dit is in het buitenland niet anders. De hoofdsteden zijn het prijzigst, maar hier vind je als expat ook het gemakkelijkst een baan.

Kwaliteit van leven

In landen als Zweden en Noorwegen ligt de levensstandaard erg hoog. Hier betaal je ook flink voor. In veelal de Oost-Europese landen geldt: meer voor minder. Echter is de levenstandaard dan wel minder hoog, maar betaal je ook een stuk minder voor levensonderhoud en activiteiten. Het is dus belangrijk om de inkomsten af te wegen tegen de levenstandaard in het land. Kijk dus of er een balans bestaat tussen jouw verwachtingen en de mogelijkheden die de bestemming je biedt.

Werkgelegenheid

Denk voordat je vertrekt goed na over wat jouw kwaliteiten zijn. Binnen welke functie of branche kun je deze het beste toepassen? Welke talen spreek je en kun je deze op professioneel niveau toepassen? Weeg de beschikbare banen af tegen jouw kwaliteiten. Spreek je bijvoorbeeld vloeiend Duits en Nederlands, kijk dan vooral ook eens naar de Oost-Europese landen.

Veiligheid

Nederland is relatief gezien een veilig land en we kennen weinig criminaliteit. Soms lijkt dat niet altijd zo, maar in vergelijking met in bijv. de Zuid-Amerikaanse landen, kun je bij ons prima over straat. Bekijk voorafgaand van je beslissing de cijfers, doe je onderzoek en zoek de eventuele valkuilen op. Je doet er goed aan om uit te zoeken wat veel voorkomend bedrog is en wat de zwendels zijn. Blijf altijd waakzaam en maak doordachte beslissingen.

Klimaat en terrein

Ben je op zoek naar een zonovergoten bestemming? Wil je tot aan februari nazomeren? Of misschien ga jij liever regelmatig skiën en wil je garantie voor een witte kerst. Dit is natuurlijk per persoon verschillend en bepaald dus voorafgaand welke geographische eigenschappen van een land het beste bij jou passen. Hetzelde idee geldt voor het cultureel erfgoed. Woon jij liever in een historische stad met veel historisch erfgoed (bijv.Rome) of kies je voor een moderne stad (bijv. Oslo)? Bovenaan je lijstje staat natuurlijk persoonlijk geluk en de cultuur en geographie van een land kunnen hier absoluut bij helpen.

Cultuur

De ‘cultuurshock’ bestaat oprecht. Veel landen, zowel binnen als buiten de EU, hebben compleet verschillende normen en waarden. Van de overheerlijke delicatessen tot sociale protocollen tot de regels en wetten. Verkijk je niet op de onderlinge verschillen en doe ook vooral onderzoek naar de ervaringen van andere expats die je voor gegaan zijn.

Zorg

Binnen de EU gelden er standaard reglementen omtrent de zorg. Zo ervaar je voordeel wanneer je verhuist naar landen die deel uitmaken van het Verdrag van Schengen. Bijvoorbeeld de toegang tot goede zorg faciliteiten. Buiten de EU wordt het verkrijgen van goede zorg een lastiger punt. Zorg dat je weet wat belangrijk is voor je ( wellicht heb je bestaande medische problemen ) en doe onderzoek naar de nationale zorg instituten van de landen op jouw lijst. Wees ervan bewust dat bepaalde landen een lagere standaard voor hygiëne, voedsel, waren en medicijnen kunnen hebben. Ook hier is het verstandig te kijken naar ervaringen van mensen die je voorgegaan zijn.

Handige links voor het onderzoek

Nomadist en de Better Life Index bieden gratis services aan waar je landen kunt vergelijken op basis van kwaliteit van leven, veiligheid en vaste lasten. Numbeo en Mobility Exchange zijn up-to-date indexen op het gebied van levensonderhoud, voedselprijzen, avonden uit, maar ook het huren van een appartement. Houd er wel rekening mee dat de informatie over de huur word verzameld op basis van ervaringen van bestaande inwoners! In veel landen ligt de huur voor expats en buitenlanders hoger.

De Europese Unie vs. de rest van de wereld

Binnen de Eu is er de vrijheid je te bewegen en bestaat het recht op werkt voor alle inwoners, zonder dat er eenvisa vereist worden. Indien je Europa verlaat zul je, afhankelijk van het gekozen land, een werkvisum of verblijfsvisum aan moeten vragen. Dit kan een ingewikkeld en duur proces zijn en vereist dan ook tijd en toewijding van jouw kant. Heb je werk aangeboden gekregen buiten de EU, dan kan jouw nieuwe werkgever je een werkvisum verzorgen. Wees altijd duidelijk over jouw visum-situatie. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar werk op een toeristenvisum, zorg dan altijd dat jouw werkgever op de hoogte is en dat hij je een werkvisum kan verschaffen.  

Publicatie datum 31.08.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie