Je auto mee verhuizen binnen de EU – hoe werkt dat?

Vertrek je voor een langere tijd naar het buitenland dan wil je ongetwijfeld je auto meenemen. Dat kan natuurlijk, al moet je daarbij wel het een en ander overwegen. Zo moet de auto overgeschreven worden naar je nieuwe woonland. In dit artikel lees je wat erbij komt kijken wanneer je de auto mee verhuist.

Verblijfsduur minder dan 6 maanden

Wanneer je voor korter dan 6 maanden naar het buitenland vertrekt en kiest je oude adres of dat van je ouders te behouden, dan hoef je de auto niet over te schrijven. Je betaalt dan ook geen inschrijfbelasting. Je auto blijft gewoon ingeschreven staan in Nederland. Let op: in sommige landen betaal je hoe dan ook belasting voor het gebruik van je auto, wegenbelastig bijvoorbeeld. Zo betaal je in Oostenrijk en Zwitserland voor een vignet. Zoek dit even goed uit voordat je vertrekt!

Strikte regelgeving

Blijf je voor slechts een paar maanden en heb je de auto mee, dan gelden er strenge regels. Zo mag je niet je auto uitlenen aan de bewoners van het gastland. Verhuren mag ook niet. Uiteraard kunnen ‘de natives’ wel met je meerijden, zolang je zelf achter het stuur zit. Krijg je familie of vrienden op bezoek, dan mogen zij in je auto rijden, mits ze zelfs niet woonachtig zijn in het gastland. Vrij strikt dus.

Verplicht

Ga je voor het echte werk en verhuis je voor langer dan 6 maanden inclusief auto? Dan moet je deze inschrijven in het land van keuze. Hier mag je niet mee wachten. Het is eigenlijk zo dat wanneer je langer dan 6 maanden in het gastland verblijft, je jezelf uit moet schrijven uit het bevolkingsregister in Nederland en moet  inschrijven in het land waar je (gaat) wonen. Doe je dit, dan is het ook verplicht om je auto over te schrijven. De 6-maanden regeling geldt overigens niet voor studenten (die ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling in het gastland) en grensarbeiders.

Je auto uitvoeren

De uitvoer van je auto regel je via de RDW. Je voertuig staat daar geregistreerd en de RDW is een publieke dienstverlener die zich bezig houdt met wettelijke taken omtrent voertuigen, onderdelen en registratie. Zij hebben een uitgebreid stappenplan ontwikkeld dat je helpt bij het succesvol uitvoeren van je voertuig.

Invoeren en verkeersregels buitenland

De auto moet vervolgens ingevoerd worden in het gastland. De regels en het proces daarvoor zijn per land verschillend. Informatie hierover kun je opvragen bij bijvoorbeeld de ambassade. Zodra je ingeschreven staat ga je meebetalen aan de nationale belastingen. Ook zijn er in veel landen extra kosten verbonden aan de invoering van je voertuig. Het is belangrijk dat je goed naleest welke documenten er nodig zijn en welke regels er gelden voor het land waar jij je auto heen verhuist. Tevens kunnen de verkeersregels per land verschillen. Denk aan tekens op de weg, nieuwe verkeersborden en de algemene regelgeving. Zo is het in de Scandinavische- en enkele Alpenlanden bijvoorbeeld verplicht om met wintersbanden te rijden tijdens de wintermaanden.

Het ‘ emigreren’ van je voertuig gaat dus gepaard met bureaucratie en het nodige onderzoek. Neem er vooral goed de tijd voor, want er gelden diverse regels en in sommige gevallen kun je een boete krijgen indien je niet correct handelt. Best belangrijk dus om even een avondje tijd voor uit te trekken.  

Publicatie datum 02.11.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen