Leven en werken in Riga

Een adembenemende natuurlijke omgeving, steden vol culturele bezienswaardigheden, geïnspireerde gastronomie en warme mensen, veel expats verhuizen naar Letland en in het bijzonder naar Riga, de hoofdstad van Letland. Riga is een van de charmantste steden van Europa. In de oude binnenstad van Riga vind je restaurants, pubs, bars en clubs. Maar je kunt er ook genieten van rust. Het heeft alles wat je wilt en er is genoeg te doen. Lees verder en ontdek hoe aantrekkelijk wonen en werken in Riga is!

 

Werken in Riga

Werkmogelijkheden/ arbeidsmarkt Streets of Riga

De arbeidsmarkt in de hoofdstad Riga is zeer dynamisch. Veel internationale bedrijven zoals Evolution Gaming, Allnex en L'Oréal hebben afdelingen in Riga. De lagere belastingen en salarissen trekken veel technologiebedrijven naar deze Baltische staat. IT'ers vinden hier makkelijk een baan. Ook SSC's (Shared Service Centers) en BPO's (Business Process Outsourcing) zijn goed vertegenwoordigd in Riga (ongeveer 50). Ze bieden banen in het veld van financiën & controle, IT en klantenservice/ helpdesk, secundaire functies omvatten inkoop, HR, CRM en marktonderzoeksdiensten.

Werken in Riga is zowel professioneel als persoonlijk een voordeel voor je. De arbeidsmarkt is zeer positief voor expats en daarnaast biedt de culturele diversiteit en het goedkope leven je heel wat persoonlijke voordelen. Een andere optie die je misschien in overweging wilt nemen als je heel goed bent in de Engelse taal is TEFL (Teach Engels als een vreemde taal). TEFL-banen zijn overal in de wereld op grote schaal beschikbaar en ze zijn een geweldige kans om in een nieuw land te beginnen, zelfs als je de kennis van de officiële taal van het land niet kent.

Solliciteren in Riga

Het eerste wat een Letse werkgever wil zien, is jouw CV. Het is ook een goed idee om jouw CV online te plaatsen, zodat wervingsmanagers je kunnen vinden, bijvoorbeeld via LinkedIn. Ook bij Workwide kun je openstaande vacatures bekijken . Daarnaast behoren ook kranten (Diena, Latvijas Avize) en wervingsbureaus tot de mogelijkheden. De meeste wervingsbureaus zijn gespecialiseerd in een bepaald gebied, zoals computers, verpleging, secretariaat en boekhouding, maar ze worden ook ingehuurd door grote bedrijven om leidinggevenden, managers of professionals te werven.

Werkomgeving/ cultuur op de werkplek

In Riga vind je grotendeels democratische en dynamische werkomgevingen, omdat menselijke relaties en een aangename sfeer in een team de kernwaarden vormen. Verder is Letland een hiërarchische samenleving. Mensen worden gerespecteerd vanwege hun leeftijd en positie. Oudere mensen worden als wijs beschouwd en krijgen respect. Letten verwachten dat de oudste persoon beslissingen neemt die in het belang van de groep zijn. Het gezin is het centrum van de sociale structuur in Letland. Zelfs in stedelijke gebieden is het gebruikelijk dat generaties van een familie samen in hetzelfde appartement wonen.

Arbeidswetten in Letland

Je werkt 40 uur per week. Het gemiddelde salaris in Riga is aanzienlijk hoger dan het minimum. Momenteel is het gemiddelde nettoloon in Riga volgens Numbeo 770 euro per maand. Dit zijn zeker geen indrukwekkende cijfers, maar als expat, als je een aanbod hebt om naar Riga te verhuizen, zal dit waarschijnlijk voor een hoger salaris zijn. Te bedenken dat het minimum salaris 430 euro per maand is, kun jij als expat met je salaris goed leven in vergelijking met het goedkope leven in Riga.

  • Zowel werkgever als werknemer hebben het recht om een ​​arbeidsovereenkomst schriftelijk te beëindigen, met een opzegtermijn van een maand.
  • Je kunt je arbeidscontract ook in onderling overleg beëindigen.

Netwerkmogelijkheden in Riga

Scoor een goede baan door een sterk netwerk uit te bouwen, wat vrij eenvoudig is in Riga met het aanbod aan mogelijkheden. Procter & Gamble bijvoorbeeld, organiseert regelmatig evenementen in Riga en job alerts via e-mail. Ook de organisatie Riga Techgirls  organiseert evenementen voor vrouwen die hun technische vaardigheden en netwerk willen uitbreiden. Er zijn ook tal van meet-ups in Riga. Deelnemen aan meetups is de snelste manier om jouw netwerk uit te breiden.

Leven in Riga

Accommodatie vinden in RigaRestaurants in Riga

Terwijl de vastgoedprijzen in Letland een stijging hebben gezien sinds het land deel uitmaakt van de Europese Unie, zijn er nog steeds tal van goedkope gemeubileerde appartementen of huizen te vinden. Je kunt voor 400 - 600 euro per maand al een redelijke plek vinden. Als je meer luxe nodig hebt, zijn er tal van high-end woningen in Riga op de markt. En als je tevreden bent met eenvoud, bestaat er ook de mogelijkheid om een kamer te huren (vanaf 230 euro) of een huis te delen met andere expats.

Bij het huren van een woning is het belangrijk om te onthouden dat een huurovereenkomst moet worden gesloten, die het volgende moet bevatten: het bedrag van de huur, of de kosten voor nutsvoorzieningen zijn inbegrepen in de huur, het bedrag van de borg (meestal 2 maanden) en de bepalingen met betrekking tot de beëindiging van de huurovereenkomst.

Je kunt geverifieerde en veilige appartementen in Riga vinden op onze Huurwoningen in het Buitenland pagina!

Wat valt er te beleven in en rond de stad?

Riga is niet alleen een cultureel centrum met interessante architectuur met veel bars en restaurants, maar ook een stad op slechts een steenworp afstand van majestueuze natuurlijke landschappen. Leven in Riga is een gevarieerde en opwindende ervaring, vooral verrijkend en avontuurlijk voor expats. Er is een tramnetwerk in Riga dat erg populair is om vanuit de buitenwijken het stadscentrum te bereiken. Bussen zijn ook een goedkope manier om de stad te verkennen. Sluit je aan bij expat-groepen die zich richten op verschillende activiteiten, van koffieochtenden tot sporten.

Internationale/ nationale gemeenschap in Riga

Vandaag biedt het internet heel wat mogelijkheden om via sociale media contacten te leggen. Via de Facebook-pagina "Nederlandse gemeenschap in Letland" kun je mogelijk vriendschappen sluiten met Nederlanders in Riga. Daarnaast biedt ook Internations je de kans om landgenoten te vinden in Riga. Het enige wat je moet doen, is gratis een account aanmaken op hun website. Vervolgens word je op de hoogte gebracht van evenementen en meet-ups en kan je op hun forum vragen stellen en contacten leggen.

Kosten van levensonderhoud in Riga

De kosten van levensonderhoud als het gaat om voedsel is heel goedkoop (41,84% goedkoper dan Nederland). Zelfs enkele van de betere restaurants van de stad bieden zakelijke lunches aan voor slechts vijf euro, die worden aangevuld met koffie, thee of soms zelfs wijn. Er is een aantal trendy bars waar ook drankjes voor vier of vijf euro te krijgen zijn. Andere prijsvergelijkingen met Nederland: consumptieprijzen inclusief huur zijn 51,89% lager en huurprijzen zijn 75,33% lager. Nutsvoorzieningen zoals elektriciteit in Riga zijn 34,75% goedkoper dan in Nederland.

De lokale taal leren

Het Engels wordt door veel jonge Letten gesproken en zelfs ook door ouderen. Je hoeft niet te schrikken van bijvoorbeeld een oudere dame bij de kassa in de supermarkt die je betaling afhandelt in het Engels en je vertelt dat het 30 jaar geleden op school haar favoriete vak was. Er leeft nog steeds een hoog percentage Russen in Riga, maar het Lets heeft de voorkeur. Het is duidelijk dat je met het leren van een paar zinnen in het Lets veel respect toont voor de bevolking.

Aangekomen in Riga

Registratie & andere administratie Riga at night

Als je wilt gaan wonen en werken in Riga heb je als EU-burger geen werk- en verblijfsvergunning nodig. Maar als inwoner van Letland moet je je wel laten registreren bij de lokale overheid. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de autoriteiten correspondentie kunnen verzenden naar jouw adres of je nodige informatie kunnen verstrekken. De wet schrijft voor dat alle inwoners binnen één maand de registratie moeten hebben voltooid. Je kunt dit doen in het Office of Citizenship and Migration Affairs.

  • Registratie woonplaats binnen één maand na aankomst
  • Als EU-burger geen werk- en verblijfsvergunning nodig

Bankrekening openen

Als je naar Riga wilt verhuizen om je te wanen in de wonderlijke combinatie van tech-vriendelijkheid en ontspannen leven, bedenk je natuurlijk ook hoe je jouw financiën moet beheren. Je zult alvast een bankrekening moeten openen om je loon gestort te krijgen. Maar hoe doe je het? Wandel gewoon een bank van jouw keuze binnen. Zorg wel dat je alle nodige documenten bij je hebt (identiteitsbewijs, registratiebewijs van woonplaats en arbeidsovereenkomst). Een bank in Riga vind je makkelijk online, maar hier zijn alvast enkele: BIB, Swedbank, SEB banka en Privatbank.

Ziektekostenverzekering in Letland 

Als je werkt in Riga kun je uiteraard gebruik maken van het openbare gezondheidssysteem. Ben je niet tevreden over de openbare gezondheidszorg, dan kun je een ziektekostenverzekering nemen om je te laten behandelen in een van de private instellingen (bijvoorbeeld tandheelkunde). Global Health (https://www.foyerglobalhealth.com) is een voorbeeld van zo'n verzekering. Als je een extra verzekering neemt, is het belangrijk dat je je goed laat informeren over wat er terugbetaald wordt. Soms kan het gewoon voordeliger zijn om extra te betalen voor een behandeling zonder ziektekostenverzekering.

Belastingen & Bijdrage sociale zekerheid

De bijdrage voor de sociale zekerheid wordt automatisch van je loon afgetrokken door je werkgever. Verder word je uiteraard ook belast op je inkomen. Afhankelijk van je jaarlijkse inkomen, word je belast tussen 20 - 31,4%. Voor je belastingen heb je een TIN-nummer nodig dat je ontvangt bij je persoonlijke registratie. Meer informatie over TIN: www.pmlp.gov.lv. Je TIN is belangrijk omdat het fungeert als identificatie en gebruikt wordt bij aangifte van je belastingen en alle andere officiële documenten. Als iets niet duidelijk is, kan je je werkgever om hulp vragen!

Topredenen om naar Riga te verhuizen

Wonen in Letland heeft veel weg van de uitstraling van de geplaveide steden van West-Europa, maar dan amper voor de helft van de prijs. Nergens in Europa zullen de lage kosten van levensonderhoud van Riga geëvenaard worden. Riga is een aantrekkelijke stad vanwege het niveau van verfijning voor zowel jonge als oudere expats. De omgeving in Riga is uitstekend en kan met gemak jouw favoriete plek worden om te wonen en te werken in de Baltische staten.

Hier vind je al onze vacatures.

Publicatie datum 31.08.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen