Stemmen vanuit het buitenland bij Tweede Kamerverkiezingen?

Als je Nederlander bent en in het buitenland woont, dan wil je misschien nog steeds deelnemen aan Nederlandse verkiezingen. Gelukkig is het mogelijk om te stemmen in het buitenland, of je nu tijdelijk of permanent in het buitenland verblijft. In dit artikel zullen we de twee opties bespreken die je hebt om te stemmen in het buitenland, namelijk stemmen bij volmacht of registreren als een buitenlandse stemmer. We zullen ook uitleggen hoe je beide processen kunt voltooien, zodat je op de hoogte bent van de stappen die je moet nemen om te stemmen.

Let's VoteStemmen in het buitenland kan een beetje ingewikkeld lijken, maar er zijn twee opties waaruit je kunt kiezen: stemmen bij volmacht of registreren als een buitenlandse stemmer. Welke optie het beste bij je past, hangt af van de duur van je verblijf in het buitenland.

Stemmen bij volmacht

Stemmen bij volmacht is de beste optie als je slechts tijdelijk in het buitenland verblijft, zoals een aantal maanden tot minder dan een jaar. Voorwaarde is wel dat je nog niet bent uitgeschreven in jouw gemeente. Je moet een formulier invullen dat "onderhandse volmacht" heet, dat je op de achterkant van je stempas vindt. Hierin vul je jouw gegevens en die van de persoon die je volmacht geeft in. Deze persoon moet wel in dezelfde gemeente wonen als jij. Je moet ook een kopie van jouw ID-kaart meegeven.

Registreren bij de gemeente

Als je permanent bent verhuisd naar een nieuw land, maar nog steeds wilt stemmen in Nederland, is het registreren bij de gemeente Den Haag de beste optie. Zolang je Nederlandse nationaliteit hebt (en ouder bent dan 18 jaar) heb je het recht om te stemmen bij Nederlandse verkiezingen. Je kunt je registreren als 'kiezer buiten Nederland' via de website van de Gemeente Den Haag. Na deze eenmalige registratie kun je stemmen, ongeacht waar je bent in de wereld. Je zult een speciaal stembiljet ontvangen, dat je moet uitprinten, invullen en terugsturen naar de gemeente Den Haag, samen met een kopie van je ID-kaart. Zodra de gemeente jouw verzoek heeft verwerkt, ontvang je een bevestiging per e-mail. Zorg ervoor dat je gegevens up-to-date zijn en registreer je op tijd! Houd er rekening mee dat het stembiljet voor kiezers in het buitenland anders eruit ziet dan je gewend bent, zorg dat je weet hoe je het moet gebruiken.

Stemmen is niet alleen een recht, het is een privilege. Gelukkig kun je via deze processen gemakkelijk stemmen, overal ter wereld.

 

Publicatie datum 24.08.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen