Tips voor een beter sociaal leven tijdens het Coronavirus

Het coronavirus heeft een invloed op vele aspecten van ons leven, en al zeker op de manier waarop we sociaal zijn met elkaar. Echter, het is niet omdat we een fysieke afstand moeten behouden dat we ons sociaal moeten isoleren! Het verstevigen van vriendschappen en uitreiken naar anderen is zeker nu noodzakelijk voor onze mentale en emotionele gezondheid. Indien van je van plan bent, of ook echt binnenkort gaat verhuizen naar het buitenland, zal je je eerste weken of maanden moeten verdiepen in het vinden naar een nieuwe manier om contacten te maken met nieuwe mensen op een corona-veilige manier. Gelukkig zijn er vele manieren om dit te doen. Zelfs al zal het iets lastiger zijn, het is nog steeds mogelijk om je collega’s van het werk te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken!  

Kies voor buitenactiviteiten

vrienden met een picknickHet risico om het coronavirus over te dragen blijkt het hoogst te zijn wanneer mensen in nauw contact met elkaar omgaan in een gesloten ruimte. Daarom zijn er vanaf het begin van de uitbraak vele publieke evenementen geannuleerd en raden, of verplichten, de meeste landen een afstandsregel van twee meter plus het gebruik van een mondmasker in het openbaar. Toch worden buitenactiviteiten als veilig (of veiliger) beschouwd zolang je je houdt aan de vooropgestelde doelen en niet ingaat tegen de regelgeving. Bijvoorbeeld, vermijd drukke plaatsen en nodig minder dan 5 personen uit in je huis. Sommige van deze buitenactiviteiten die je kan doen met vrienden om toch dat sociaal contact te behouden zijn dagelijkse of wekelijkse wandelingen, bij voorkeur in de natuur. Wanneer je omgeven wordt door de natuur, verlaagd je stressniveau en win je aan energie. Het is ook heel eenvoudig om de sociale afstand te bewaren op deze manier. Dus neem je mondmasker en ga op pad met een vriend voor een sociale afstandswandeling in het park! Sommige andere activiteiten zijn:
 • Doe buiten aan sport - veter die sportschoenen maar aan of maak een trainingsprogramma met oefeningen die geschikt zijn om buiten te doen. De combinatie van verse lucht en het bewegen van je spieren zorgt voor een onmiddellijke oppepper.
 • Ga skeeleren - doe eens iets anders en trek in de plaats van je wandelschoenen eens je skeelers aan. Dit is het uitgelezen moment om te leren skeeleren, skateboarden of zelfs gaan schaatsen indien je nieuwe woonplaats over een schaatspiste beschikt. Er zijn vaak opties om het benodigde materiaal te huren.
 • Probeer een nieuwe activiteit – rotsklimmen of kajakken zijn misschien niet de eerste activiteiten die je te binnen schieten, maar zijn toch ontzettend leuk om te doen en ideaal als buitenactiviteiten om te proberen met die nieuwe vrienden!
 • Geniet van een picknick – wanneer je je vrienden ontmoet in openlucht, als je in groep mag afspreken. Zorg ervoor dat je de regelgeving bekijkt in het land waarin je woont betreffende hoe groot je groep mag zijn. Indien jullie allemaal gezond en wel zijn, kunnen jullie buiten afspreken en ieder kan iets lekkers meebrengen om van te genieten tijdens jullie gezellige picknick.
 • Ontdek je omgeving – gebruik deze tijd om nieuwe wegen te ontdekken gedurende je regelmatige wandelingen. Je zou misschien nieuwe plaatsen kunnen ontdekken in jouw stad die je anders nooit gezien zou hebben. Een andere mogelijkheid is het huren van een scooter of auto om die plaatsen te ontdekken die net iets te ver liggen van je woonst voor een gewone wandeling.

Ontdek nieuwe binnenactiviteiten met je sociale bubbel

vrouw thuis zonnebadenAfhankelijk van het land waarnaar je verhuist kunnen er verschillende binnenactiviteiten aangeboden worden. Vele landen hebben hun sportscholen, bioscopen en musea alweer geopend. Je kunt bij deze ondernemingen terecht wanneer je de richtlijnen nauwgezet volgt: zoals het dragen van een mondmasker en het respecteren van de gelimiteerde capaciteit. Je hebt waarschijnlijk ook al gehoord over de ‘sociale bubbel’ of je ‘corona-bubbel’. Zo een bubbel is een groep van mensen waarmee je de meeste tijd besteed zowel bij binnen- als bij buiten activiteiten. Je creëert deze bubbel door met deze mensen af te spreken dat jullie enkel en alleen met elkaar afspreken en de vooropgestelde richtlijnen samen volgen. Op deze manier kunnen jullie in jullie bubbel veilig aan sociale activiteiten deelnemen. Het doel voor het hebben van deze ‘sociale bubbel’ is het virus een halt toe te roepen maar toch nog steeds een beperkte groep van mensen hebben waarmee je kunt afspreken en leuke dingen kan doen. Er zijn ook veel activiteiten die je kunt doen vanuit de veilige omgeving van je huis, dit wanneer je inderdaad een tijd in quarantaine moet, de avondklok moet volgen of een langere periode van zelf-isolatie moet ondergaan.
 • Koken en bakken – werk aan je kookkunsten! Probeer een paar nieuwe gerechten te maken en ontdek andere recepten.
 • Leer de taal van het land waarin je woont – volg een cursus, download een app or begin met het leven van kinderverhalen in de taal van het land waarnaar je verhuisd bent. Jouw toekomstige jij zal je ontzettend dankbaar zijn voor deze kennis.
 • Lees over een bepaald onderwerp of volg een volledige cursus online – dit bijvoorbeeld in het verlengde van je job en versterk hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.
 • Lees boeken – lezen is de ideale manier om jezelf voor een tijdje in een andere wereld te verliezen. Kijk eens online naar de meest populaire boeken of lees sommige van de klassiekers.
 • Schrijf een blog over je nieuw avontuur – het is altijd fijn om een gebeurtenis te documenteren zowel tijdens het moment als om het binnen enkele jaren eens te herlezen.
 • Leer breien – het is altijd leuk om iets nieuws te proberen! Dus waarom waag je je niet eens aan het breien van een muts voor de volgende winter?
 

Profiteer van videogesprekken

videogesprek met vrienden tijdens coronavirusEen van de redenen waarom vele mensen nu thuis zitten is omdat er sinds 2020 er een waar ‘werk van thuis’ beleid wordt gevoerd. Vele van de mensen die van thuis hebben gewerkt gedurende deze pandemie getuigen dat ze de sociale contacten op de werkvloer het meest gemist hebben. De overgang van een sfeervolle en levendige werkvloer naar een eenzaam bureau in je appartement kan een grotere mentale invloed hebben dan je zou verwachten. Sinds de start van de pandemie zijn vele van de sociale momenten met de collega’s geminimaliseerd naar de wekelijkse meetings en de casuele chat, al hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Indien je doorgaans een koffiepauze neemt met je collega’s kun je nu een digitale koffiepauze introduceren. Neem een 10 minuten koffiepauze en chat over je dag en hoe het met je gaat. Dankzij de vele platformen voor videogesprekken kun je nu ook die persoon bellen waarmee je gebruikelijk luncht en samen lunchen over de computer heen. Videogesprekken zijn de meest geschikte tool om sociaal te blijven zelfs in je zelf-isolatie, zowel tijdens als buiten de werkuren.

Blijf in contact met vrienden en familie

Naast het feit dat videogesprekken je werkdag eenvoudiger maken door je in contact te houden met je collega’s kun je deze ook gebruiken om te communiceren met je vriendengroep en familie. Op deze manier kun je de fysieke afstand overbruggen en voelt het bijna alsof je opnieuw samen in één ruimte zit. Door het inroosteren van regelmatige online bijeenkomsten met je vrienden en familie hebben jullie beiden iets om naar uit te kijken. Zo maak je de dag minder lang en minder eenzaam. Plus het is de ideale oplossing om heimwee te voorkomen. Dankzij technologie zijn er vele manieren om samen tijd te spenderen – er zijn bijvoorbeeld nieuwe apps waarop je samen gezelschapsspelen kunt spelen zoals Pictionary en andere soorten online spelletjes. Een andere leuke optie is Teleparty , dit is een plug-in die gratis te downloaden is die het programma dat je kijkt synchroniseert met andere mensen hun laptop. Zo kun je eender wat samen kijken en zelfs chatten gedurende de show. Bijna net zo goed als een filmavond houden bij je thuis!

Gedraag je verantwoordelijk en gebruik je gezond verstand

vrienden met gezichtsmaskersHet is niet omdat we onze afstand moeten bewaren dat we sociaal geïsoleerd moeten geraken. Een tekort aan sociale interactie kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt of zelfs depressief. Maar door uit te reiken naar anderen, zal je gaan beseffen dat vele mensen hetzelfde voelen zoals jij, en kunnen jullie er samen sterker uit komen. Maar het is wel zo dat na maanden van isolatie velen gefrustreerd geraken en verlangen om eens de bloemetjes buiten te zetten en te genieten van hun sociaal leven. Hoewel sommige richtlijnen minder drastisch zijn dan ervoor, is het toch noodzakelijk om je verantwoordelijk te gedragen. Denk hierbij aan binnen blijven wanneer je je onwel voelt. Een pijnlijke keel of een lopende neus kunnen symptomen zijn van het Coronavirus. Het kan ook een gewone verkoudheid zijn. Toch is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. Het lijkt dan misschien ongevaarlijk voor jou, maar je wilt niet iemand die bijvoorbeeld ouder is of tot een risicogroep behoord ziek maken! Probeer het beste te maken van je situatie, zelfs al kan het soms ontzettend frustrerend en moeilijk zijn. Met de vaccinaties die eraan komen, lijkt een stralende toekomst niet veraf. Geen zorgen: het zal niet eeuwig blijven duren!
Publicatie datum 06.04.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen