Wonen en werken in Malaga

Malaga is een prachtige stad in het zuidoosten van Spanje. Gelegen aan de Middellandse zee en omgeven door verschillende natuurgebieden is het niet verwonderlijk dat deze stad in de gelijknamige provincie een ware toeristische trekpleister is. Deze havenstad in de regio Andalusië heeft ook een gunstige ligging t.o.v naburige steden zoals Granada en Sevilla. Voor Nederlanders en Belgen is Malaga per vliegtuig makkelijk bereikbaar. Gelukkig, want niet alleen voor toeristische doeleinden, maar ook voor je loopbaan is Malaga een zeer fijne plek.  

Werken in Malaga

Werkaanbod in Malaga

MalagaZoals je van een levendige stad als Malaga kan verwachten is het aanbod van werk heel divers en afwisselend. Van werken als klantenservicemedewerker tot programmeur, voor ieder wat wils. Bedrijven over de hele wereld hebben er vestigingen, waardoor je terecht kunt in verschillende branches zoals advocatenkantoren en de dienstverlenende sector. Deze bedrijven zoeken naar medewerkers op verschillende niveaus en met een mbo-diploma op zak kan je soms al gekwalificeerd zijn. Met professionalisering in bijvoorbeeld de IT-branche maak je natuurlijk nog meer goede kansen. Hoge kaders in andere branches van het bedrijfsleven zijn ook gevraagd.

De toeristische sector bloeit bijvoorbeeld enorm en vanwege de hoge mate van export naar Nederland zijn klantenservicemedewerkers ook gewild; of het nou gaat om telefonische communicatie of als webcontentschrijver. De BPO en Shared Servic fte Centers mogen ook niet over het hoofd worden gezien. Door de aanwezigheid van vele bedrijven is outsourcing bijna vanzelfsprekend. Indien je bijvoorbeeld administratieve processen in HR, Fiscus en Finance onder de knie hebt, ben je dus zeker welkom om te solliciteren via workwide.com.

Solliciteren in Malaga

Je wilt natuurlijk een goede indruk maken op een potentiële werkgever met je sollicitatie. Het solliciteren gebeurt in Spanje normaal gesproken met het versturen van een motivatiebrief tezamen met je curriculum vitae. Je sollicitatiebrief moet zakelijk opgesteld zijn, maar tegelijkertijd eenvoudig en hartelijk. Het bestaat verder uit maximaal een pagina dat verdeeld wordt over 4 alinea's. Voor je curriculum vitae houd je dezelfde schrijfstijl aan en wordt er voorkeur gegeven aan het Spaanse model. Wanneer je via Workwide solliciteert, word je ook geholpen gedurende het proces.

Arbeidscultuur in Malaga

In Malaga is de arbeidscultuur meer ontspannen dan in Nederland, maar wel professioneel. Tijdens formele gesprekken is de 'personal space' bijvoorbeeld vaak minder groot en kan een kus een onderdeel zijn bij een kennismaking. Je werkdag kan ook worden onderbroken voor de gebruikelijke siësta. Tijdens de siësta zijn kantoren en bedrijven gesloten en ben je dan voor die uren vrij van 't werk. Je kunt dan heerlijk gaan wandelen of shoppen in een van de vele winkels in Malaga. Niet alle bedrijven hanteren de siësta.

Spaanse arbeidswetgeving

Een werkweek bestaat in Malaga doorgaans uit maximaal 40 uren en je hebt jaarlijks recht op 30 verlofdagen. Spanje heeft ook 14 onbetaalde officiële feestdagen en je kan voor bijzonderheden extra dagen aanvragen. Het minimum salaris ligt rond € 860 maar als expat verdien je bijna altijd meer waardoor je wel rond komt. Kosten voor levensonderhoud zijn in Malaga ook lager. De proeftijd is zeer afhankelijk van het type arbeidscontract en kan liggen tussen 15 dagen en 6 maanden. Verder geldt er een dertiende maandsalaris en maak je aanspraak op vakantiegeld.

  • Opzegtermijn voor de werknemer: een maand
  • Opzegtermijn voor de werkgever: een maand

Netwerken in Malaga

Malaga is een levendige stad die de gastvrijheid van Spanje echt weerspiegelt. Niet alleen de lokale bevolking maar ook expats hebben graag contact en zo ontstaan er expat-gemeenschappen. Door de hartelijkheid die er heerst, zijn mensen niet bang om het ijs te breken en jij mag dit voorbeeld gerust opvolgen. Ga bijvoorbeeld een keer met de trein naar resorts als Benalmadena en Torremolinos en maak een praatje. Indien verlegenheid je parten speelt kan je ook de talrijke groepen op social media volgen en langzaam integreren in jouw eigen tijd.  

Het leven in Malaga

Verblijf regelen

Waar ter wereld je ook gaat, het regelen van je verblijf blijft een van de voornaamste punten. Tegenwoordig krijg je met een klik op de knop een heel scala aan mogelijkheden te zien. Voor veel woningen in Malaga wordt ook via het internet geadverteerd door lokale makelaars, verhuurbedrijven en particulieren. Pamfletten met huuradvertenties worden ook gewoon overal geplakt zoals tegen bomen en autoruiten. Het is raadzamer om in zee te gaan met een verhuurbedrijf of makelaar omdat er dan meer vertrouwen en zekerheid wordt gegarandeerd. Huur het huis verder eerst voor een korte periode en sluit altijd een huurcontract af. De eerste betaling die je doet is meestal voor 3 maanden huur en er wordt een borg verwacht. De prijzen voor elektra, gas en licht zijn niet inbegrepen in de prijs. De huizen worden verder sleutelklaar verhuurd en kunnen sterk in prijzen verschillen. Een woning aan het strand kan gaan oplopen tot duizenden euro's, maar voor ongeveer € 500 kan je al een heel leuke plek bemachtigen.

Activiteiten en vertier

Spanjaarden staan bekend als sociaal zeer bewogen mensen. Het leggen van vriendschappen wordt als een belangrijk onderdeel van het leven gezien en als buitenlander word je niet uitgesloten. Dit geldt trouwens ook voor Malaga. Voetbal is er, net als in de rest van het land, heel populair en fanclubs zijn er daarom in grote getallen. Ook het maken van excursies en naar de kroeg en discotheek gaan vallen onder de favoriete activiteiten van de inwoners in Malaga. Er is gewoon heel veel te doen.

Internationale gemeenschappen

Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat Nederlanders werkzaam in Malaga. Je hoeft je dus niet eenzaam te voelen wanneer je af en toe behoefte hebt aan Hollands gezelschap want je bent niet de enige! Op social media vind je tal van groepen Nederlandse expats in Spanje die elkaar opzoeken en socialiseren. Je kan hier makkelijk bij komen door gewoon een groep te volgen en mee te lezen wat er allemaal te doen valt, en maak je nieuwe vrienden. Een voorbeeld van zo'n groep is 'Nederlanders en Vlamingen in Malaga' op Facebook.

Kosten voor levensonderhoud

De grote steden in Spanje, waaronder ook Malaga, gelden als één van de goedkoopste in Europa als het om de kosten voor levensonderhoud gaat. Je betaalt in vergelijking met Nederland in Malaga voor benodigdheden zoals voeding en onderdak aanzienlijk minder. Voor wegenbelasting betaal je in Spanje zelfs 12 keer minder dan in Nederland. Ook de prijzen voor benzine en diesel vallen reuze mee. Huishouden index: huishouden van twee personen voor ongeveer twee maanden betalen voor water € 34.68, voor elektriciteit (1 maand verwarmingwater) € 21.70 en idem dito voor gas.

Spaans leren

De functie die je gaat vervullen bepaalt of het nodig is om Spaans te leren of niet. Toch is het voor je zelf fijn als je weet te communiceren in de lokale taal. Hiervoor kan je natuurlijk online Spaans leren, maar je kan je ook gebruik maken van de lokale cursussen die worden aangeboden. Verder leer je de taal door veel te communiceren met de lokale bevolking. Spaans wordt internationaal veel gesproken en je zal altijd voordeel ervan hebben als je het onder de knie krijgt.  

Aankomst in Malaga

Aanmelden en registreren

Als Nederlander heb je dankzij de EU-wetgeving voor vrij verkeer van werknemers geen werkvergunning nodig om in Spanje aan de slag te gaan. Het is ook niet nodig om een visum aan te vragen om het land binnen te komen. Na meer dan drie maanden vertoeven in het land moet je je wel laten registreren. Hiervoor heb je een NIE of Numero de Identificacion de Extranjeros (vergelijkbaar met een BSN) nodig. Je krijgt vervolgens een verblijfskaart. De NIE kan op twee manieren worden aangevraagd.

  • NIE aanvragen in Nederland via het Spaanse consulaat in Amsterdam (website)
  • NIE aanvragen in Spanje in je provincie door inschrijving in het Registro Central de Extanjeros.

Een bankrekening openen

Als buitenlander een bankrekening openen in Malaga en de rest van Spanje is dankzij de regelgevingen van de EU geen ingewikkeld proces. Een rekening openen als niet resident doe je persoonlijk met de volgende stukken: paspoort, rekeningafschrift met daarop je Nederlandse adres, Spaanse adres en het NIE-nummer. Als je niet echt Spaans spreekt kan je beter kiezen voor een internationale bank waar je in het Engels of zelfs Nederlands kan communiceren. Dit kan bijvoorbeeld bij de Rabobank in Madrid en in Malaga de Deutsche Bank, en Citibank.

Zorgverzekering in Spanje

Net als in alle EU-landen ben je ook in Spanje verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je kan bij emigratie gebruik maken van de Seguridad Social wat vergelijkbaar is met de Nederlandse basis zorgverzekering. Wanneer je in loondienst bent, wordt deze afgedragen door de werkgever. Je hebt dan automatisch recht op medische zorg. Indien je in het land vertoeft als zelfstandige ondernemer, dien je de afdracht zelf te doen. Veel Nederlandse Expats hebben naast de Seguridad Social ook een particuliere verzekering afgesloten voor een ruimere dekking en kortere wachttijd

Belasting en inhoudingen op het salaris

Volgens de Spaanse wetgeving ben je belastingplichtig indien je als niet-resident voor langer dan 182 dagen bent ingeschreven in het land. Eigenlijk zou je dan belasting moeten betalen over je wereldwijde inkomen, maar gelukkig heeft Nederland een verdrag met Spanje afgesloten waardoor dubbele belasting voorkomen wordt. Loonbelasting wordt door de werkgever ingehouden en afgedragen. Als zelfstandige ondernemer moet je zelf bij de regionale belastingkantoor aanmelden. Indien het inkomen minder dan 8000 euro per jaar is, hoef je geen belasting te betalen. Aan sociale lasten betaal je tussen 1.7% en 4.7 %.

Waarom je móét gaan

De droom te werken in een paradijselijke omgeving met zon, zee en strand kan je in Malaga waar maken. De stad is niet alleen een lust voor het oog, maar biedt ook aan jong professionals unieke kansen om een carrière te starten en zeer bekwame arbeiders te worden. Vooral de laatste jaren is er veel geïnvesteerd in Malaga en grote bedrijven met internationale vestigingen hebben hun opwachting gemaakt. Het is geen wonder dat Malaga geldt als een van de favoriete plekken voor expats!

Publicatie datum 17.06.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.