Wonen en werken in Warschau

Warschau is de bloeiende hoofdstad van Polen. Deze beeldige stad wordt gekenmerkt door een prachtige combinatie van moderne en historische architectuur, dat het bezichtigen zeker waard is. Maar Warschau is niet alleen voor toeristische doeleinden. Je kan ook in deze schilderachtige plaats een bestaan opbouwen. Door de aanwezigheid van multinationals zoals Google, Shell, Microsoft en Facebook in Polen biedt Warschau genoeg interessante kansen aan young professionals die hun carrière willen starten in een land met mooie landschappen, fijne zomers, redelijke prijzen en dat bekend staat als een veilig land.

Werken in Warschau

Werkaanbod in Warschau

Aangezien Warschau de hoofdstad van Polen is, is het niet vreemd dat het economisch centrum en grote bedrijven hier het meest zijn geconcentreerd. Zowel nationale als internationale bedrijven staan er. Je hebt hierdoor grote kans om in Warschau een leuke baan te vinden. Bedrijven zoals Shell kijken regelmatig uit naar Nederlands sprekende medewerkers om hun team te komen versterken. Klantenservicemedewerkers zijn ook welkom aangezien Nederland als één van de grootste investeerders in Polen geldt. Dit biedt aan Nederlandssprekende expats goede kansen in verschillende branches. In een wereld waar technologie steeds meer impact heeft op het dagelijks leven, mag je verwachten dat IT-professionals in Warschau ook gevraagd zijn. Val jij hieronder? Dan mag je gerust op Workwide uitkijken naar werkaanbiedingen binnen deze sector. Verder zijn er in Polen ook nog de Shared Service Centers en BPO'S die administratieve, financiële, HR en IT ondersteunende werk aanbieden. Indien je over de kwalificaties op een van deze gebieden beschikt, zou het zo kunnen gebeuren dat jouw volgende uitdaging in Polen ligt.

Solliciteren in Polen

Solliciteren in Polen is niet zo complex als je misschien zou denken. In het Oost-Europese land hecht men evenveel waarde aan professionaliteit als in Nederland. Zo verwacht men een getypte formele sollicitatiebrief die is ondertekend. De motivatie mag niet langer dan een A4 zijn en er wordt aangeraden om een pasfoto mee te sturen. Verder moet je in je curriculum vitae expliciet toestemming geven voor het gebruiken van jouw persoonlijke informatie tijdens de sollicitatieperiode. Er bestaat een standaardzin hiervoor. Wees verder formeel tijdens het sollicitatiegesprek.

Cultuur op de werkvloer

In vergelijking met Nederland is volgens veel expats de werkcultuur in Polen wel formeler. Zo wordt de werkgever standaard met 'u' aangesproken. Verder zijn Polen heel hardwerkende mensen, maar scheppen hierover niet op. Ook kan je op de werkvloer merken dat hiërarchie meer tot uiting komt. Dit kan iets zijn waarmee je als Nederlander rekening moet leren houden, maar het hoeft zeker geen struikelblok te zijn. Als je maar genoeg respect toont voor het land en de historie, zal je merken dat je heel goed met je collega's overweg kan.

De arbeidswetgeving

Een werkweek bestaat in Polen uit 40 uren en overuren mogen oplopen tot maximaal 8 uren per week. De proeftijd mag maximaal 3 maanden zijn. De opzegtermijn hangt in Polen af van de arbeidsduur en het arbeidscontract. Een contract mag gesloten worden voor een bepaalde of onbepaalde tijd, om een specifieke taak te verrichten, maar ook om een werknemer gedurende een periode van afwezigheid te vervangen. Het aantal verlofdagen is gesteld op 20 dagen voor mensen die minder dan 10 jaar werken, en 26 dagen als ze langer werken.
  • Opzegtermijn hangt af van het arbeidscontract

Netwerken in Warschau

Tegenwoordig kan je met een simpele muisklik al een heus netwerk starten. Dit geldt trouwens ook voor het ontmoeten van andere expats in Warschau. Ga bijvoorbeeld op social media en zoek gericht naar 'expats in Polen/ Warschau' en er komen verschillende pagina's voorbij zoals 'Warsaw Expats' op Facebook. Ook via de verschillende ambassades kunnen expats mensen van hun eigen nationaliteit leren kennen. Een andere interessante manier waarop buitenlanders elkaar leren kennen is tijdens de taalcursussen die door meerdere taalscholen in Warschau worden verzorgd.

Het leven in Warschau

Accommodatie vinden

Een accommodatie vinden in Warschau is dankzij het internet geen moeilijke weg. Via websites zoals otodom.pl en olx.pl kun je interessante aanbiedingen op woningen bekijken. Je kan ook een makelaar inschakelen tijdens de zoektocht naar een verblijfplaats. Er wordt in Warschau veel gebouwd waardoor er een ruim aanbod is ontstaan. Tijdens het bepalen van de woonwijk kan je rekening houden met het feit dat Warschau door de Wisla-rivier in tweeën is gedeeld. Het westelijk deel van de stad is moderner vergeleken met het oostelijk deel. Het is ook mogelijk om via dagbladen woningen te bekijken. Enkele van deze dagbladen zijn de Rzeczpospolita en de Gazeta Wyborcza. Het vinden van de juiste woning kan zonder kennis van de Poolse taal wat meer tijd kosten, maar het is wel haalbaar. Google Translate kan je soms helpen om het wat beter te begrijpen. Appartementen worden al verhuurd vanaf €500. Voor wat meer ruimte betaal je iets meer, ongeveer €600 tot €1000. De prijzen hangen natuurlijk af van jouw smaak en de wijk waarin je wilt wonen.

Activiteiten in Warschau

Het is geen wonder dat Warschau op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De stad heeft veel bezienswaardigheden die zowel liefhebbers van moderne als middeleeuwse kunst bekoren. Het is dus mooi meegenomen dat je na het werk al de schitterende architectuur kan bewonderen. Als belichaming van het schoon dat Warschau belooft, staat in deze stad ook het Cultuurpaleis waarin veel bedrijven zijn gehuisvest. Hier vind je ook het buitenverblijf van de koning: het indrukwekkende Wilanów-paleis. Verder heeft de stad ook genoeg winkels en pleinen waar je kan bijkomen na drukke werkdag.

Internationale gemeenschappen

Er zijn een aantal Nederlanders werkzaam in Warschau en andere Poolse steden zoals Krakau, Wroclaw, Auschwitz en Gdańsk. De meest voor de hand liggende manier om hen te ontmoeten is om via het internet zulke fora op te zoeken. Zo heb je bijvoorbeeld het polenforum.nl. en op social media de Warschau Expats. Een manier om andere Nederlanders persoonlijk te ontmoeten is om naar het park Pole Mokotowskie te gaan wanneer Oranje speelt. Ook tijdens zogenaamde ambassadeborrels worden er leuke contacten gelegd. De Nederlandse vereniging Poolshoogte is nog een optie.

Kosten voor levensonderhoud

Polen staat bekend als een land waar de kosten voor levensonderhoud laag zijn. Veel expats kunnen hierdoor financieel vrijer bewegen dan in het land van herkomst. Warschau is voor Nederlandse expats ook een betaalbare stad. Vooral diensten zijn zeer betaalbaar en voor boodschappen betaal je soms de helft van wat je in Nederland zou betalen. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je voor een liter melk €1,08 en in Warschau €0,61. Voor 1.5 liter water is de verhouding €1 op €0,46 en voor 1.5 kilo aardappelen €1,61 op €0,44.

Pools leren

Het kan zijn dat je in Polen vanwege je werkzaamheden het Pools moet leren. Niet getreurd, want er zijn mogelijkheden om de taal te beheersen zoals via het volgen van taalcursussen online. Ook zijn er in Warschau taalscholen die deze cursussen verzorgen. Het Pools staat niet bepaald bekend als een makkelijke taal, maar andere expats hebben na een jaar de basis al kunnen beheersen. Wij raden verder aan om het artikel 'Uitdagingen bij het leren van een nieuwe taal' op Workwide te lezen ter voorbereiding.

Aankomst in Warschau

Registratie en aanmelding

Polen is ook een lidstaat van de Europese Unie. Dit betekent dat je als Nederlander geen visum nodig hebt om het land binnen te komen. Je hoeft ook geen werkvergunning aan te vragen voordat je aan de slag kan gaan. Er geldt wel een meldplicht voor zij die langer dan 3 maanden in het land wensen te blijven. Dit doe je bij het vreemdelingenloket. Je krijgt vervolgens een verblijfsdocument en een Pools BSN genaamd de PESEL. Voor deze inschrijving dien je wel een adres door te geven.
  • Meld je na aankomst aan bij de vreemdelingendienst
  • Vraag na inschrijving een Pools Burgerservicenummer aan

Een bankrekening openen

Bij het openen van een bankrekening in Polen is er dankzij het EU-verdag ook geen rompslomp. Het is meestal voldoende om je paspoort of identiteitskaart te overleggen en een adres door te geven. De voorwaarden kunnen echter per bank verschillen. Het is daarom nuttig om dit eerst na te gaan. De banken zijn verder modern uitgerust en bieden ook private banking en internetbankieren aan. Enkele banken in Polen zijn PKO BP (www.pkobp.pl), Pekao SA (www.pekao.com.pl) en Bank BPH (www.bph.pl). Verder heb je in Warschau de Poolse Centrale Bank, de NBP.

Medische verzekering

Ook in Polen ben je natuurlijk verplicht je medisch te laten verzekeren. Wanneer je in dienst treedt dient de werkgever jou aan te melden hiervoor. Dit doet hij bij de Sociale Verzekeringsinstelling, genaamd ZUS. Je komt hierna in aanmerking voor de publieke gezondheidszorg die door de overheid wordt aangeboden, genaamd Narodowy Fundusz Zdrowia. De premie hiervoor wordt ingehouden op het salaris. Net als in Nederland zijn er ook mensen die liever een particuliere medische verzekering afsluiten. Veel multinationals bieden dit ook aan als secundaire arbeidsvoorwaarde.

Belasting en sociale lasten

De belasting is in Polen progressief, wat betekent dat naarmate je meer verdient, je ook meer belasting betaalt. Ondanks dit is de inkomstenbelasting in Polen nog steeds aan de lage kant vergeleken met West-Europa. Je wordt belastingplichtig als je langer dan 182 dagen in het land heb vertoefd of in dienst treedt en de tarieven liggen tussen 19% en 40%. Nadat je geregistreerd bent voor de belastingdienst krijg je een nationaal fiscaal identificatienummer genaamd N.I.P. Het belastingsysteem in Polen kent verder veel vormen van vrijstelling en extra vergoedingen.

Geef Warschau een kans!

Dat Warschau een prachtige stad is, is onomwonden bewezen. Deze stad heeft echter meer te bieden. De kosten voor levensonderhoud zijn laag en de belastingtarieven ook. In Warschau krijg je door de huisvesting van grote multinationals unieke kansen die je misschien in Nederland niet zou krijgen met je diploma. Polen staat verder bekend als een heel veilig land en je kunt goedkoop op skivakantie. Warschau is de perfecte plaats waar je als expat de gelegenheid krijgt om veilig en heerlijk jouw carrière een boost te geven.
Publicatie datum 02.05.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie