8 handige tips om heimwee te overwinnen na je verhuizing naar het buitenland!

Heimwee is een gevoel van stress of angst dat ontstaat door het missen van mensen en plaatsen die je goed kent. Dus wanneer je naar het buitenland verhuist, is het vrijwel zeker dat je op een moment het thuisfront gaat missen. Je laat alles wat je hier thuis vertrouwd is achter: je familie en vrienden, het Nederlandse systeem, je dagelijkse comfort en routines. Maar in ruil daarvoor sta je op het punt een geheel nieuw avontuur te beleven.

Zo verminder je het gevoel van heimwee als expat

Je nieuwe land brengt nieuwe omgevingen, routines, culturen, architecturen en spannende ontdekkingen met zich mee. Misschien vind je het geweldig! Of misschien voldoet het nieuwe land niet aan de hoge verwachtingen die je hebt en vind je het moeilijk om de lokale mentaliteit te omarmen, waardoor je je niet op je plaats voelt.

Zelfs wie goed voorbereid en positief is over verhuizen naar het buitenland, kan te maken krijgen met cultuurschok en heimwee. Daarom hebben we de top 8 tips samengesteld om je nieuwe land als thuis te laten voelen.

(Dit zou ook wel iets voor jou kunnen zijn: 10 fantastische tips om als introvert in het buitenland vrienden te maken)

1. Breng je favoriete dingen mee

Als je nieuwe huis onpersoonlijk en vreemd aanvoelt, kan het geruststellend zijn om wat van je favoriete spullen van thuis mee te nemen, voorwerpen met een emotionele band en een gevoel van veiligheid.

Dit kan van alles zijn; een foto van je familie of huisdier, een teddybeer, je favoriete koffiemok, de gietijzeren pan die je van oma voor kerst hebt gekregen of de planten uit je keukenraam. Vertrouwde voorwerpen thuis kunnen helpen om heimwee te verminderen.

2. Een routine instellen

De nieuwe omgeving kan overweldigend aanvoelen, maar beperk jezelf niet tot je huis en zit de hele dag op je telefoon te scrollen. Daar heb je op de lange termijn niets aan.

Bedenk een dagelijkse en wekelijkse routine waardoor je het huis verlaat en de stad leert kennen. Trek dagen uit om boodschappen te doen, bezienswaardigheden te bezoeken, te sporten en te netwerken. Deze routines zullen je helpen wanneer je motivatie afneemt en je aarzelt om het huis te verlaten. Ze helpen je om je dagelijkse leven in balans te brengen en je behoeften op lange termijn prioriteit te geven.

Onderzoek wijst uit dat goede routines kunnen bijdragen aan het verminderen van stress, wat op zijn beurt kan zorgen voor meer tijd om te ontspannen, een betere mentale gezondheid en minder angstgevoelens. Klinkt als iets wat het proberen waard is, nietwaar?

3. Leer de stad kennen

Als je in je nieuwe stad aankomt, begin dan met het vinden van de belangrijkste plekken voor jou en zoek uit hoe je daar kunt komen. Dat kan een supermarkt zijn, een sportschool, een school of een park.

De beste manier om de weg te leren kennen in de stad is door je erin onder te dompelen. Verwacht in het begin veel verkeerde afslagen, U-bochten en extra tijd om te komen waar je heen wilt. In plaats van gefrustreerd te raken, moet je het zien als een spannende expeditie.

Afhankelijk van het land waar je naartoe verhuist, kunnen de infrastructuur, het verkeer en het openbaar vervoer anders zijn dan je gewend bent. Zodra je het plaatselijke vervoer onder de knie hebt en je je zonder stress kunt verplaatsen, zal je relatie met de stad veranderen. Opeens zie je meer mogelijkheden om op verschillende plaatsen te komen, zonder dat het je energie kost.

4. Vind je favoriete plekjes

Zoek een favoriete plek buiten je woonplaats om kennis te maken met de nieuwe cultuur terwijl je ook een plek hebt om te ontspannen en je op je gemak te voelen. Als je van lezen houdt, doe dat dan in een plaatselijk café in plaats van thuis.

Zoek een plek waar je je op je gemak voelt, die je kalmeert als al het andere overweldigend aanvoelt. Een plek waar je je op je gemak en thuis voelt. Als het geen café is, kan het een bibliotheek, schuur, sportschool, bar, park, club, strand of haven zijn.

5. Vorm plaatselijke vriendschappen

Je verhuist misschien naar een nieuw land met andere expats en het is normaal om met hen om te gaan. De expatbubbel kan aangenaam zijn, maar mis het niet om de plaatselijke bevolking te leren kennen, want dat kan je helpen om je meer thuis te voelen.

Praat met je buren en mensen in plaatselijke winkels. Je kunt hen vragen naar hun dag of tips en advies vragen om meer te weten te komen over de omgeving. Een andere manier om met de plaatselijke bevolking om te gaan, is lid worden van organisaties en activiteiten die niet in de eerste plaats op expats gericht zijn.

Als je graag sport, waarom kies je dan geen sportschool met een breed aanbod aan groepsfitnesslessen of met aangesloten loungeruimtes? Als je van lezen houdt, sluit je dan aan bij een plaatselijke boekenclub! Lees hier meer over nieuwe vrienden maken in het buitenland.

6. Leer de taal

Een vreemde taal en gebrek aan communicatie kunnen zeker een gevoel van vervreemding en heimwee opwekken. Observeren hoe anderen begroeten, communiceren en zich gedragen terwijl je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, kan moeilijk zijn.

Door een nieuwe taal te leren en de plaatselijke taal te begrijpen, zal het veel gemakkelijker aanvoelen en de cultuurschok verminderen. Het zal praktische zaken in alledaagse situaties vergemakkelijken, zoals naar de bank gaan, winkelen, navigeren in het openbaar vervoer, maar ook het begrip van culturele en sociale normen bevorderen.

7. Mediteer

Als het overweldigend voelt en de heimwee intens is, is het vooral belangrijk om niet meteen te reageren op deze sterke emoties. Met meditatie kun je je vermogen om gevoelens te reguleren verbeteren door van perspectief te kunnen veranderen.

Concentreer je op je ademhaling en zet gedachten aan heimwee, vervreemding, misplaatsing en twijfel even opzij. Verzamel energie, kalmeer jezelf en breng deze gedachten terug wanneer je je klaar voelt om er met frisse ogen naar te kijken.

8. Wees geduldig

En last but not least: heb geduld. Het kan tijd kosten om je plek te vinden en je thuis te voelen in een nieuwe omgeving. Alles is nieuw en nieuw kan eng zijn. Het is helemaal niet vreemd. Geef het tijd, doe je best om de nieuwe omgeving een eerlijke kans te geven en geef niet op.

Publicatie datum 07.09.2023
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen