Buitenlandse zorgverzekeringen in vergelijking tot Nederland

Als je overweegt Nederland te verlaten kan het aanpassen aan een ander land een beetje overweldigend zijn. Er zijn honderden keuzes te maken en naast een huis en een baan, is een goede zorgverzekering een van de belangrijkste.

Verhuizen binnen de EU?

Belangrijke overwegingen:

Tijdelijk verblijf Inwoners van de EU kunnen werken, studeren en vrij solliciteren in andere EU-landen. Afhankelijk van je beroep kan de definitie van  tijdelijk verblijf variëren van drie tot zes maanden. Als inwoner van de EU heb je recht op zorgverzekering tegen een gereduceerd tarief of in sommige gevallen zelfs gratis. Om te voorkomen dat je terug naar Nederland moet voor een medische behandeling, zijn er manieren om je reguliere verzekering te gebruiken terwijl je in het buitenland bent. Een reisverzekering of werelddekking wordt door bijna iedere Nederlandse zorgverzekering aangeboden, vraag naar de opties bij jouw verzekeraar.

De Europease Zorgpas is een gratis service die je in staat stelt je eigen zorgverzekering te gebruiken in alle EU-lidstaten. Langdurig verblijf Als je van plan bent langer dan drie tot zes maanden in je nieuwe land te blijven, zul je jezelf moeten registreren voor verblijf en waarschijnlijk een nieuwe zorgverzekering aan moeten vragen. Zorgsystemen variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie (loondienst, student, etc…), maar ook op basis van de wetten in je nieuwe thuisland. Als je niet in het land woont waar je verzekerd bent, kun je een certificaat van recht op zorgverzekering aanvragen in je nieuwe land. Raadpleeg hiervoor jouw lokale verzekeraar en vraag het ‘S1’ formulier aan zodat je je voor zorgverzekering kan registreren. In Groot-Brittannië staat de NHS open voor iedere EU inwoner mits deze kwalificeert als inwoner, dat je volledig verblijft volgens de wet.

Verhuizen buiten de EU?

Universele Zorg Maar weinig landen hebben een systeem van verplichte zorgverzekering. In Nederland mogen bedrijven met een winstoogmerk verzekeringen aanbieden met minimale dekking. Zwitserland, Japan en Australië hebben vergelijkbare systemen. In elk van deze landen is het na drie maanden verplicht te registreren bij een geautoriseerde verzekeraar Verenigde Staten Als je emigreert naar de VS voor werk, of als een student, dan is je werkgever of jouw school verplicht een zorgverzekering aan te bieden. Vraag hierover informatie aan bij je werkgever of bij het internationale studenten kantoor. Reisverzekering of zogenaamde expat health coverage kan in dit geval betrouwbaarder en betaalbaarder zijn door de fluctuaties in het Amerikaanse zorgsysteem. Internationale Zorgverzekering Aangezien de kwaliteit van de beschikbare zorg kan variëren in verschillende landen is het belangrijk dat de medische behandeling die je nodig hebt, beschikbaar is. Er zijn veel verzekeraars die expats interessante verzekeringen aanbieden.  

Publicatie datum 25.07.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen