Checklist voor internationale sollicitaties

Een buitenlands avontuur is voor velen een droom. Of het nu een studie of werken in het buitenland betreft, er zijn veel verschillen ten opzichte van ons eigen land waar rekening mee gehouden dient te worden. Ga je solliciteren dan is het belangrijk dat je een goede brief in elkaar zet, ongeacht of het om een baan in Nederland of in het buitenland gaat. In dit artikel vertellen we je waar je bij je sollicitatiebrief en cv op moet letten.

Te gebruiken taal

Allereerst bega je een grote flater wanneer je je sollicitatiebrief in het Nederlands schrijft, tenzij dit in de vacature uitdrukkelijk wordt vermeld. Schrijven in de taal van het land waar je wilt gaan werken, doe je alleen wanneer je de taal goed beheerst. Beheers je de taal niet, schrijf dan je brief in het Engels. Vertaal ook je cv naar het Engels zodat de ontvanger van je brief begrijpt wie je bent en wat je kunt.

Spelling en grammatica

Een brief vol schrijf- en spelfouten belandt normaal gesproken meteen in de prullenbak. Je vermijdt dus best een brief die vol schrijffouten staat. Neem de tijd om je brief te schrijven en denk niet alleen na over wat je schrijft, maar ook over hoe je het schrijft. Maak gebruik van de spellingscontrole, maar omdat ook dit hulpmiddel niet zaligmakend is, is het handig en veiliger om de brief door iemand anders te laten controleren. Vanzelfsprekend vraag je dit enkel aan iemand met een sterke taalvaardigheid.

De juiste geadresseerde

Richt je brief aan de juiste partij. Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar toch loopt het hier vaak mis. Kijk na of er een contactpersoon is en richt je brief aan hem of haar. Controleer ook of je de naam van de contactpersoon en van het bedrijf goed hebt geschreven. Wil je hier gaan werken, dan zal je op zijn minst de naam van het bedrijf correct moeten schrijven, toch? Op dit gebied fouten maken, kan gezien worden als desinteresse in het bedrijf of een gebrek aan nauwkeurigheid. Ongetwijfeld zal je er zwaar op worden afgerekend.

Inhoud van je cv

Het is gebruikelijk om een curriculum vitae aan je sollicitatiebrief toe te voegen. Een cv beschrijft je levensloop op vlak van opleidingen, stage, werkervaring, persoonlijke interesses en overige vaardigheden. Mensen zijn snel geneigd om al hun ervaringen hierin te verwerken, maar overbodige tekst in een cv nodigt niet echt uit om verder te lezen. Bovendien heeft een werkgever niets aan zinloze informatie. Je cv moet dan ook overeenstemmen met de functie waarvoor je solliciteert. Benadruk de opleidingen en kwalificaties waar in de vacature om wordt gevraagd. Normaliter stel je een cv in chronologische volgorde op, maar het meest interessante voor een werkgever is je laatste werkervaring. Begin dan ook bij het heden. Echter, indien werkervaringen en opleidingen in het verleden meer betrekking hebben voor de functie, start dan daarmee.

Diploma’s

Veel scholen spelen in op een mogelijke carrière van hun studenten in het buitenland. Dit betekent dat je een diploma krijgt dat internationaal erkend is. Controleer de erkenning voordat je een sollicitatiebrief verstuurd, want mogelijk wordt je afgewezen als je diploma niet wordt erkend. Wordt je diploma door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkend, dan kun je bij de dienst DUO-vragen om je diploma een internationale status te geven. Ook kun je ervoor kiezen om een statusverklaring af te laten geven. Hiermee wordt de waarde van je diploma aangetoond.

Het sollicitatiegesprek

Wanneer het resultaat van je sollicitatiebrief positief is, wil het bedrijf vaak eerst een gesprek met je. Reageer niet meteen euforisch door een vlucht naar het land te reserveren, want tegenwoordig gaat een eerste gesprek vaak via Skype. Bereid je goed voor op het gesprek en toon interesse door vragen te stellen over de functie en het bedrijf.    

Publicatie datum 12.04.2018
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen