De grootste expatgemeenschappen van Europa - waar wonen de meeste nederlanders?

Wanneer je in een ander land woont, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat je compleet opgaat in de lokale cultuur. Er bestaan expats in alle Europese landen, of het nu gemengde groepen zijn van mensen over de hele wereld, of gewoon een gezellige club Nederlanders. Je aansluiten bij zo'n gemeenschap kan erg behulpzaam zijn wanneer je moeilijkheden ondervindt in een nieuw land. Het is echter ook belangrijk te beseffen dat wanneer je al te afhankelijk wordt van een dergelijke groep, je kansen om succesvol te integreren drastisch slinken. Soms verlangt men naar landgenoten en kunnen nederlanders in het buitenland de redding zijn

Hoewel er misschien niet zoveel Nederlandse winkels zijn als bijvoorbeeld Britse, hoeft dat niet te betekenen dat je je favoriete snacks moet missen! Er is een webwinkel waar je bijna alle Nederlandse supermarktproducten kan bestellen. Misschien een tikje aan de dure kant, maar er zijn natuurlijk momenten wanneer alleen de Bami Goreng van Albert Heijn goed genoeg is.

De landen met de grootste Nederlandse en Vlaamse expatgemeenschappen

een heel Hollands plaatje Frankrijk

Frankrijk heeft een uitermate actieve Nederlandse gemeenschap. Er zijn verscheidene blogs, websites en Facebookpagina's die handig kunnen zijn bij het vinden van een nieuw appartement, wanneer je de stad wilt bezichtigen of als je wilt deelnemen aan groepsactiviteiten.

Duitsland

De Nederlandse gemeenschap is veel kleiner in Duitsland, aangezien de overeenkomsten in de taal de integratie van Nederlanders versoepelt. Hieronder vind je een paar handige blogs voor diegenen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De Facebookgroep biedt mogelijkheden op het gebied van wonen, activiteiten, sociale connecties en zelfs tips voor hoe je je favoriete zenders instelt op je Duitse tv-toestel!

Spanje

Spanje heeft mogelijkerwijze de grootste Nederlands/Vlaamssprekende gemeenschap in Europa. Er zijn meerdere expatgemeenschappen, verspreid over de grotere Spaanse steden. Er zijn verschillende Facebookgroepen, zelfs verschillende per regio, zoals bijvoorbeeld Nerja en Malaga, en er is zelfs een soort Marktplaats.

Italië

Hoewel de Nederlandse gemeenschap in Italië niet zo groot is, is ze zeer actief. Er zijn netwerken in veel verschillende plekken zoals Rome, Florence, en de regio's Lombardije en Umbrië. Deze groepen wisselen belangrijke informatie uit, alsook handige adviezen en tips, mogelijkheden op de arbeidsmarkt, activiteiten en recreatie.

Hoe het ook zij…

Wanneer je naar het buitenland verhuist, is het altijd goed om je plek te vinden met hulp van diegenen die jouw achtergrond delen. Als je je wilt vestigen in een ander land, geldt echter: hoe eerder je jezelf ertoe zet om je te mengen in de lokale bevolking, de taal te leren en mee te doen met het alledaags leven, des te eerder zal je in staat zijn om te functioneren als een volwaardig lid van de maatschappij waar je bent neergestreken.  

Er zijn meer dan genoeg Nederlandse en gemengde expatgemeenschappen in het buitenland. Zoek naar de beste en makkelijkste optie bij jou in de stad, provincie of in de dichtstbijzijnde regiohoofdstad.

Publicatie datum 06.07.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie