Hoe bouw je een pensioen op in het buitenland?

Het is zover, je hebt een succesvolle sollicitatie achter de rug voor een droomjob in het buitenland. Je koffers zijn gepakt en je bent klaar om te vertrekken. Hoewel je korte termijn checklist compleet is, kan het zeker geen kwaad ook eens na te denken over je toekomst op de iets langere termijn, bijvoorbeeld hoe je pensioen geregeld zal worden nu je in een ander land aan de slag zult gaan.

Werken binnen de EU

Ga je in een ander EU-land werken, dan heb je geluk. Als je in verschillende EU-landen gewerkt hebt, dan heb je waarschijnlijk in elk van die landen pensioenrechten opgebouwd. Heb je bijvoorbeeld 20 jaar in Nederland gewerkt en 30 in Ierland, dan zal je een gedeelte van je pensioen uit Nederland en een gedeelte uit Ierland ontvangen. Je hoeft je pensioen dus alleen aan te vragen in het EU-land waar je nu woont of het laatst gewerkt hebt. De pensioeninstantie zal dan bij de pensioeninstanties van alle landen waar je gewerkt hebt in de EU berekenen hoeveel je per land hoort te ontvangen. De bedragen worden samengevoegd zodat je pensioen op een rekening gestort wordt door één instantie. Opgelet: het uitzoekwerk door de verschillende pensioeninstanties kan best wat tijd in beslag nemen. Je kunt het best je aanvraag indienen een halfjaar voor je effectief gaat stoppen met werken.

Pensioencriteria

Let er wel op dat ieder land een eigen criteria hanteert om het pensioen te berekenen. Zo verschillen de pensioengerechtigde leeftijden en de bedragen die uitbetaald worden per land. Is de pensioenleeftijd iets hoger in een bepaald land, dan zal je dat gedeelte ook pas na die leeftijd ontvangen. Zo is de pensioenleeftijd in Frankrijk 60 en in Denemarken 67. Als je in beide landen gewerkt hebt, krijg je het Frans gedeelte van je pensioen op je 60e en het Deense deel pas op je 67e. Hoeveel dit precies zal zijn, hangt af van het pensioenstelsel van het land waar je werkt en uiteraard ook hoeveel je er verdiend hebt. Zo moet je in de meeste landen minstens een jaar gewerkt hebben voordat je er ook recht op een pensioen hebt.

pensioen op in het buitenland Denk ook aan de toekomst en zorg ervoor dat je de zaken rondom je pensioen goed regelt. Wie weet zit jij er dan zo bij

Werken buiten de EU

Ga je in een niet-EU-land werken, zoals het Verenigd Koninkrijk, dan heb je uiteraard, net als alle Britse werknemers, recht op een pensioen, maar die kan je niet meer in een EU-land aanvragen. Hiervoor kan je terecht bij de ambassade van het land waar je gewerkt hebt.

Privépensioen

Bij sommige landen is het pensioen zeer genereus, bij andere landen is het pensioen naar Nederlandse of Belgische normen eerder beperkt. In dat geval kan het aan te raden zijn je aan te sluiten bij een privépensioenfonds zodat je zeker nooit in geldnood zal komen op je oude dag. Dit kan zeer voordelig zijn, en je tegelijk korting geven op je belasting. Deze vind je bij zowat alle banken en verzekeringsmaatschappijen.

Bedrijfspensioen

Behalve het privépensioen zijn er nog andere opties. Zo kan je bij nogal wat grote bedrijven in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk op een aanvullend bedrijfspensioen rekenen. Er wordt bijvoorbeeld 40 pond per maand van je loon ingehouden, die 40 pond wordt door je werkgever bijgepast, zodat er per maand 80 pond in een apart fonds voor je pensioen gestort wordt. Je pensioen wordt dan berekend als een lijfrente, afhankelijk van je leeftijd.

Heel wat mogelijkheden

Er zijn dus heel wat mogelijkheden om je pensioen in het buitenland op te bouwen. Elk land heeft zo zijn eigen regels en bedragen. Wil je meer weten over het pensioenstelsel van het land waar je aan de slag zult gaan, dan kan je best navragen bij je toekomstige werkgever of je rekruteerder.    

Publicatie datum 08.06.2017
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie