Voordelen van verhuizen/werken in de EU

In dit artikel zullen we bespreken waarom het een goede keuze is om te werken of wonen in een ander EU-land. Dankzij de regelgeving van de Europese Unie hebben Nederlanders gelijke rechten bij sollicitatie en recht op sociale zekerheid in de rest van de Europese lidstaten. Dit maakt het proces van het wonen of werken in het buitenland veel gemakkelijker. Daarnaast kan het ook een grote boost geven aan je CV, en biedt het de kans om levenservaring op te doen, nieuwe gewoonten en gebruiken te leren kennen en je internationale vriendenkring uit te breiden. We zullen ook bespreken hoe het leven en werken in het buitenland bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling en aanpassingsvermogen, en hoe het je taalvaardigheden kan verbeteren.

Werken/wonen in een ander EU-land, waarom zou je?

Eigenlijk is het nog nooit zo makkelijk geweest om je grenzen letterlijk en figuurlijk te verleggen. De Europese Unie heeft vrij verkeer van personen hoog in het vaandel staan, en dat is te merken ook. Dankzij de regelgeving in de EU heb je als Nederlander in de rest van de Europese lidstaten bijvoorbeeld gelijke rechten bij sollicitatie en recht op sociale zekerheid (pensioen, uitkering bij ziekte en gezondheidszorg). Daarmee is meteen een boel papierwerk geregeld, waar je voorheen zelf achterheen moest.

Leuk voor je CV! 

De Nederlandse economie was altijd al sterk op het buitenland gericht, maar dankzij internet en verbeterde transportmogelijkheden is de wereld om ons heen alleen maar kleiner geworden. Meer en meer ondernemers kijken over de grens, op zoek naar nieuwe mogelijkheden en afzetmarkten. En op zoek naar werknemers met internationale ervaring! Dus na een tijdje over de grens te hebben gewoond en gewerkt, heb je bij terugkomst alvast een streepje voor op de rest als je solliciteert naar een baan in Nederland. Werkervaring in Boedapest staat toch een stuk beter op je CV dan vakkenvuller in de buurtsuper, niet?

Na je studie nog geen idee wat je wilt gaan doen?

Je bent net afgestudeerd en weet eigenlijk nog niet wat je met je leven wilt. Wat is er dan beter dan een tijdje te gaan werken in het buitenland om levenservaring op te doen, nieuwe gewoonten en gebruiken te leren kennen, en je internationale vriendenkring flink uit te breiden? Tegenwoordig gaan veel studenten al tijdens hun studie een paar maanden naar het buitenland, met een Erasmusbeurs of voor een internationale stage. Meestal valt deze ervaring in goede aarde bij velen en smaakt ze naar meer, alhoewel je er best wel rekening mee houdt dat studeren niet hetzelfde is als werken! Maar dat geldt natuurlijk ook in Nederland…

Wat leer je allemaal in het buitenland?

Eigenlijk te veel om op te noemen! Zonder twijfel is levenservaring het belangrijkste. De nieuwe ervaringen, tijd en vaardigheden die je in het buitenland opdoet, neemt niemand je ooit nog af. Goed voor je persoonlijke ontwikkeling dus. En wat te denken van aanpassingsvermogen?

Het geeft een enorme kick als je ontdekt dat je eigenlijk zonder problemen in een heel ander land woont. Bijvoorbeeld als je in een bar een kopje koffie bestelt, bij de lokale groenteboer je boodschappen doet, of vreemden de weg weet te wijzen in je nieuwe woonplaats. Dat klinkt klein en simpel, maar voor toekomstige werkgevers is het een belangrijk teken dat je makkelijk integreert in een nieuwe omgeving.

Nog eentje dan: de taal! Als je de kans hebt voor vertrek al een goed woordje in de taal van je nieuwe bestemming te spreken, des te beter. Maar je zult merken dat je talenkennis pas echt een vlucht neemt als je dagelijks wordt omringd door die taal. De radio, krant, televisie, gesprekken op straat of in de bus, een avondje uit met de locals – je woordenschat en spreekvaardigheid gaan met sprongen vooruit zonder dat je er zelf eigenlijk erg in hebt.

Hoe wordt mijn buitenlandse avontuur een succes?

Een simpele tip die soms nog best lastig kan zijn: Beleef je nieuwe omgeving. Leer bovenal de taal spreken, want communicatie opent deuren. Neem lokale gewoontes over en volg het ritme van je nieuwe verblijfplaats. Spanjaarden eten bijvoorbeeld ‘s middags warm.

Dan kun je of hardnekkig je lunchbox met kleffe boterhammetjes blijven meenemen, of je kunt gezellig samen met je Spaanse collega’s aan tafel schuiven voor een gezellige maaltijd. Zo ontdek je ook en passant de roddels op de werkvloer en wat er leeft in je omgeving!

Interesse?

Klinkt bovenstaande allemaal best aanlokkelijk en zie jij een spannend avontuur in het buitenland wel zitten? Maak een profiel aan, zodat je altijd op de hoogte blijft van de leukste internationale vacatures, verslagen, nieuws en tips. Bovendien ontvang je ook handige informatie over onder andere regelgeving, culturele verschillen of hoe je kunt stemmen in het buitenland.  

Maar het allerbelangrijkste is dat je altijd op de hoogte blijft van ons brede aanbod aan nederlandse banen in het buitenland!

Publicatie datum 19.10.2020
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen