Best betaalde banen: welk beroep betaalt het meest?

De zoektocht naar een goedbetaalde baan is een cruciale stap in ieders carrière. Maar welke beroepen steken er met kop en schouders bovenuit als het gaat om salaris in 2024? Of je nu interesse hebt in banen zonder diploma, banen die een middelbare of hogere opleiding vereisen, of zelfs de best betaalde bijbanen en stageplekken, dit artikel biedt een uitgebreid overzicht.

Overzicht van de best betaalde vacatures

Als het gaat om het vinden van een goedbetaalde baan, is het essentieel om te weten welke sectoren en beroepen het meeste opleveren. Laten we een kijkje nemen bij de top performers.

Top 10 best betaalde banen

 1. Psychiater (€79.000): Een psychiater is een medisch dokter die gespecialiseerd is in de diagnose, behandeling en preventie van geestelijke gezondheidsstoornissen, met de bevoegdheid om medicatie voor te schrijven.

 2. Specialist ouderengeneeskunde (€67.000): Deze medisch specialist richt zich op complexe zorgvragen van voornamelijk oudere patiënten, waarbij vaak sprake is van meerdere gezondheidsproblemen tegelijkertijd.

 3. Klinisch psycholoog (€66.000): Als klinisch psycholoog behandel je cliënten met complexe psychische problemen, vaak in een ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek, en ben je betrokken bij diagnosestelling en therapie.

 4. Psychotherapeut (€66.000): Een psychotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van psychische problemen en stoornissen door middel van gesprekstherapieën.

 5. Technisch leidinggevende (€58.000): Deze professional is verantwoordelijk voor het aansturen van technische teams of afdelingen, vaak in een productie- of ingenieursomgeving, en zorgt voor de realisatie van projecten en doelstellingen.

 6. Huisarts (€56.000): Een huisarts is de eerste aanlooppunt voor patiënten met allerlei gezondheidsklachten, biedt algemene medische zorg en verwijst zo nodig door naar specialisten.

 7. GZ-Psycholoog (€56.000): Als Gezondheidszorgpsycholoog bied je psychologische zorg in de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ, inclusief diagnostiek en behandeling.

 8. Advocaat (€55.000): Advocaten vertegenwoordigen en adviseren cliënten in juridische aangelegenheden, en treden op als hun vertegenwoordiger in de rechtbank.

 9. Product owner (€55.000): Een product owner is binnen een Agile/Scrum-team verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product en het werk van het ontwikkelteam.

 10. Business controller (€55.000): Deze financiële professional helpt een organisatie met het sturen en beheersen van de bedrijfsvoering, door het analyseren van financiële processen en het adviseren over verbeteringen.

Best verdienende banen met een hbo-opleiding

Banen op hbo-niveau staan bekend om hun combinatie van theorie en praktijk, wat leidt tot diverse en lucratieve carrièremogelijkheden. Met een hbo-opleiding kun je uitkijken naar posities zoals Controller, waar je financiële verantwoordelijkheid draagt, Technisch tekenaar/designer, waar creativiteit en technische vaardigheden samenkomen, Accountant, een cruciale rol in elke organisatie, Online Marketing Expert, essentieel in het digitale tijdperk, en Headhunter, waar je talent scout en matcht met de behoeften van bedrijven. Deze functies bieden niet alleen een uitstekend salaris maar stellen je ook in staat om een directe impact te hebben binnen je vakgebied.

Best verdienende banen op mbo-niveau

Ook met een mbo-diploma kun je een goed salaris verdienen, vooral in technische beroepen, gespecialiseerde handwerken en commerciële functies. AutoCad Tekenaar speelt een belangrijke rol in de bouw en engineering, terwijl Vertegenwoordiger/Accountmanager cruciaal is voor de verkoop- en klantrelaties van een bedrijf. Technisch Tekenaar draagt bij aan de ontwikkeling van producten of de bouw, Aannemer beheert bouwprojecten van start tot finish, en Administrateur zorgt voor de financiële administratie. Deze banen bewijzen dat vakmanschap en gespecialiseerde vaardigheden op mbo-niveau zeer gewaardeerd (en goed betaald) worden in de arbeidsmarkt.

Best betaalde bijbanen en stageplekken

Voor studenten en starters zijn er tal van bijbanen en stages die niet alleen waardevolle werkervaring bieden maar ook verrassend lucratief kunnen zijn. Sectoren als financiën, technologie, en marketing staan bekend om hun goed betaalde stages en bijbanen. Of je nu als stagiair bij een tech start-up werkt, een bijbaan in digitale marketing vervult, of financiële analyse voor een groot bedrijf doet, je kunt rekenen op een aantrekkelijke vergoeding en een springplank naar een succesvolle carrière.

Best betaalde banen zonder diploma

In de huidige markt zijn er diverse mogelijkheden om een goed salaris te verdienen zonder een traditionele opleiding. Vooral in de tech sector zijn zelfstudie en certificaten vaak voldoende om aan de slag te gaan als programmeur. Met platforms zoals Udemy en Skillshare kun je je vaardigheden ontwikkelen in coderen, webontwikkeling, of software engineering. Andere voorbeelden zijn ondernemerschap en bepaalde ambachten, waar praktische ervaring en ondernemersgeest kunnen leiden tot een succesvolle en lucratieve carrière.

De balans tussen werkplezier en salaris

Hoewel het salaris een belangrijke factor is bij de keuze voor een baan, is het essentieel om ook rekening te houden met werkplezier en persoonlijke voldoening. Een uitdagende baan in een sector die je interesseert en bij een bedrijf met een cultuur die bij je past, kan veel waardevoller zijn dan een hoog salaris in een baan die je niet leuk vindt. Vergeet niet tijdens je sollicitatieproces vragen te stellen over de bedrijfscultuur, teamdynamiek en doorgroeimogelijkheden om ervoor te zorgen dat je een baan kiest die niet alleen goed betaalt maar je ook gelukkig maakt.

Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken voor een carrière die zowel financieel belonend als persoonlijk vervullend is.

Wat zijn de best betaalde banen in 2024?

 1. Psychiater - €79.000, maandelijks bruto salaris: ca. €6.583
 2. Specialist ouderengeneeskunde - €67.000, maandelijks bruto salaris: ca. €5.583
 3. Klinisch psycholoog - €66.000, maandelijks bruto salaris: ca. €5.500
 4. Psychotherapeut - €66.000, maandelijks bruto salaris: ca. €5.500
 5. Technisch leidinggevende - €58.000, maandelijks bruto salaris: ca. €4.833
 6. Huisarts - €56.000, maandelijks bruto salaris: ca. €4.667
 7. GZ-Psycholoog - €56.000, maandelijks bruto salaris: ca. €4.667
 8. Advocaat - €55.000, maandelijks bruto salaris: ca. €4.583
 9. Product owner - €55.000, maandelijks bruto salaris: ca. €4.583
 10. Business controller - €55.000, maandelijks bruto salaris: ca. €4.583

 

De waarde van internationale werkervaring in je carrière

Naast het nastreven van een van de best betaalde banen in Nederland, is het opdoen van internationale werkervaring een andere effectieve manier om jezelf aantrekkelijker te maken voor werkgevers. Door een tijdje in het buitenland te werken, doe je niet alleen waardevolle vaardigheden op, maar leer je ook nieuwe culturen en werkmethodes kennen. Deze ervaringen maken je een veelzijdiger en aanpasbaarder professional, eigenschappen die in de huidige, globaliserende arbeidsmarkt zeer gewaardeerd worden.

Een avontuur in het buitenland kan je carrière een flinke boost geven. Het laat zien dat je initiatiefrijk bent, je gemakkelijk aanpast aan nieuwe situaties en effectief kunt samenwerken met mensen uit allerlei culturen. Bovendien kan werken in een sector die internationaal hoog aangeschreven staat, je startpositie aanzienlijk verbeteren wanneer je besluit terug te keren of je loopbaan elders voort te zetten. Werkgevers zien internationale ervaring als een teken van professionaliteit en zelfstandigheid, wat zich kan vertalen in een hoger startsalaris en betere doorgroeimogelijkheden.

Dus, als je jezelf wilt onderscheiden en je kansen op een goedbetaalde baan wilt vergroten, overweeg dan zeker om internationale ervaring op te doen. Het kan niet alleen je maandsalaris ten goede komen, maar ook je persoonlijke en professionele ontwikkeling aanzienlijk verrijken.

Publicatie datum 12.03.2024
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen