Online sollicitatiegesprekken zijn dezer dagen het nieuwe normaal. Of je nu solliciteert naar een baan in het buitenland of voor een plek bij jou in de buurt, je hele wervingsproces, of in ieder geval de eerste fase, zal hoogstwaarschijnlijk online zijn. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat online sollicitatiegesprekken net zoveel (of misschien zelfs meer) voorbereiding vereisen als de face to face gesprekken. Hoewel je misschien al ervaring hebt met dit soort sollicitatiegesprekken, zijn er voor de belangrijke online sollicitatiegesprekken altijd een aantal dingen waarmee je rekening moet houden om wil je je potentiële werkgever een goed beeld van jezelf geven. Je voorbereiding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je last-minute technische problemen vermijdt, weet hoe je goed voor de camera moet verschijnen en uiteindelijk een succesvol online sollicitatiegesprek hebt en je uitblinkt!
1. Test instellingen en technologie vooraf
Maak jezelf eerst en vooral vertrouwd met alle apparatuur en software die je nodig hebt. De meeste recruiters sturen je een link om toegang te krijgen tot de "interviewroom", waarvoor je mogelijks nieuwe software moet downloaden om toegang te krijgen. Daarnaast is de eenvoudigste manier om alles te testen via een proefgesprek met een vriend: zorg ervoor dat je microfoon helder en duidelijk klinkt, dat je stem niet gaat kraken en dat je webcam proper is en je duidelijk in beeld bent. Als je niet tevreden bent met het geluid of beeld, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een webcam of een betere microfoon (en het is essentieel om deze ook te testen!). Vergeet ook niet om te controleren of je volledige naam zichtbaar is, zodat de recruiter je gebruiker kan herkennen vóór het online sollicitatiegesprek. Je kunt ook wat eerder inloggen, net zoals je dan een paar minuten te vroeg zou zijn bij een sollicitatiegesprek.
2. Schakel de stille modus in en kies een rustige locatie
Het achtergrondgeluid tijdens een online sollicitatiegesprek kan van invloed zijn op hoe goed het kan gaan. Probeer in een kamer te zitten met een minimum aan mogelijke onderbrekingen en, als je met meerdere mensen samenwoont, vertel hen dat je een belangrijk gesprek zult hebben en dat je niet gestoord mag worden. Schakel bovendien de stille modus van je telefoon en computer in, zodat je niet gestoord wordt door oproepen, berichtjes of meldingen.
Tijdens het online sollicitatiegesprek kan er echter van alles gebeuren. Als je denkt dat er een minimale kans is dat er een onderbreking zal optreden, wees er dan open over vooraf tegen de recruiters, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. En als het gebeurt, probeer dan gewoon kalm te blijven, blijf gefocust op de discussie en leg het naast je.
Daarnaast is het volgen van deze tip cruciaal als je een sollicitatiegesprek hebt voor een functie op afstand: de recruiter zal zien dat je al een speciale ruimte hebt ingericht waar je zonder onderbrekingen kunt werken.
3. De kleren maken de man / vrouw
Ook al wordt het interview vanop afstand afgenomen, besteed aandacht aan je kleding. Sommige sollicitanten nemen online sollicitatiegesprekken niet al te serieus of denken dat er door de ongedwongen sfeer andere regels gelden, maar je moet hier wel voorzichtig mee zijn. Kleed je gewoon alsof je naar het kantoor van je potentiële werkgever zou gaan (ja, vermijd dus de pyjamabroek!) en ontdek hoe je outfit op de camera verschijnt en of het past bij hun stijl en cultuur.
Let daarnaast ook op de houding die je aanneemt tijdens het interview: ga rechtop zitten en zit voor de camera. Met een juiste lichaamshouding toon je professionaliteit, zelfvertrouwen en kun je bovendien beter communiceren.
4. Creëer de juiste sfeer
Het is momenteel mogelijk om verschillende achtergronden te kiezen voor je gesprek op platforms zoals Zoom of Skype. Toch raden we aan om ofwel je achtergrond te vervagen of te controleren of wat er achter je staat geschikt is voor het online sollicitatiegesprek. Vermijd bijvoorbeeld het tonen van persoonlijke spullen of een rommelige ruimte die een slecht beeld van jou kunnen geven. Als je op veilig wilt spelen, is een neutrale muur altijd de beste optie! Bovendien zijn er bij het testen van je video voor het interview nog 2 dingen om over deze kwestie te beoordelen:
- Controleer of je gecentreerd in het frame en op voldoende afstand zit, zodat je bovenlichaam goed zichtbaar is en niet alleen een close-up van jouw gezicht.
- Natuurlijk licht werkt het beste, al is dat helaas niet altijd mogelijk, zeker in de winter. Zorg er in ieder geval voor dat het licht niet in de cameralens schijnt. Ga met je gezicht naar de lichtbron zitten om ervoor te zorgen dat er geen storende schittering is en dat je recruiter je perfect kan zien.
5. Simuleer oogcontact en houd rekening met de lichaamstaal
Oogcontact simuleren of maken tijdens een online sollicitatiegesprek is ingewikkelder dan je zou denken. Maar het kan nog steeds! Zet je camera op ooghoogte, kijk tijdens het praten zoveel mogelijk in de cameralens en laat je niet afleiden door te kijken naar je eigen foto. Door oogcontact te houden en af en toe te knikken, laat je de recruiter zien dat je betrokken bent en aandachtig naar het gesprek luistert. Houd dus ook rekening met je lichaamstaal. Opnieuw, gedraag je zoals je zou doen tijdens een persoonlijk interview!
6. Houd een glas water binnen handbereik
Tijdens een sollicitatiegesprek biedt de recruiter je meestal iets te drinken aan. Wanneer je echter het online sollicitatiegesprek voert, moet je daar zelf voor zorgen. Voordat je stem dof wordt of je mond droog begint te worden, wat heel normaal is in een situatie waarin je nerveus bent, drink je onbelemmerd een slokje water. Iedereen begrijpt dit, en het is ook een natuurlijk onderdeel van een interview.
7. Profiteer van de geheime voordelen van een online sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is altijd zenuwslopend, maar door de vertrouwde omgeving waar een online sollicitatiegesprek plaatsvindt (jouw kamer of appartement) voelt een kandidaat zich altijd meer ontspannen en op zijn gemak. Bovendien kan iedereen die vaak een black-out heeft in stressvolle situaties de voordelen van dit soort interview gebruiken om enkele trucjes uit te voeren. Bereid bijvoorbeeld mogelijke interviewvragen en de bijbehorende antwoorden voor in kernwoorden, of maak een lijst van de vragen die jij de recruiter wilt stellen. Plakbriefjes met deze punten kun je op de muur achter je laptop plakken en indien je onverhoopt een black-out krijgen, dan kun je deze briefjes even herlezen. Kies voor deze truc echter met de nodige voorzichtigheid. De aantekeningen zijn slechts aantekeningen, wat richtlijnen voor een bepaalde situatie, en je zou niets mogen aflezen. Houd je toon natuurlijk, adem in en verzoek om de vraag te herhalen als je de vraag niet helemaal hebt begrepen of als je jezelf wat extra tijd wilt geven om over het antwoord na te denken.
8. Laat technische problemen je niet van de baan brengen
Bij elk online sollicitatiegesprek kunnen er kleine of grote problemen optreden. Houd het hoofd koel en laat je potentiële nieuwe werkgever zien hoe jij omgaat met stressvolle situaties. En als de verbinding opeens volledig wegvalt, panikeer niet. Ons advies is om voor het gesprek een back-up plan te maken samen met de recruiter. Overstappen naar een telefoongesprek, een ander platform gebruiken of het interview verplaatsen naar een later tijdstip zijn mogelijke oplossingen wanneer technische problemen voorvallen. Als het probleem buiten jouw controle ligt, zal de recruiter het op dezelfde manier begrijpen zoals jij het zou begrijpen.
Bonus: lach, ontspan en geniet!
Zenuwen zijn onze grootste vijand tijdens elk sollicitatiegesprek. Gedurende de minuten voorafgaand aan het gesprek: haal diep adem, probeer te ontspannen en te genieten! Als je rustig blijft, communiceer je zelfverzekerd en toon je betrokkenheid in het gesprek. Je geeft
een positieve indruk aan de recruiter, en je leert van de ervaring voor het volgende interview!<