Hoe schrijf je een geweldige coverletter

Wanneer je solliciteert, stuur je het bedrijf een cv. De cv is een kort en bondig overzicht van je opleidingen, je werkervaring en je vaardigheden. Feitelijk is je cv de grondslag van het bewijs dat je voldoet aan de vereisten die voor de functie worden gesteld. Nu wordt een werkgever hier al heel blij van, maar eigenlijk willen ze nog liever weten wie de persoon achter de cv is en waar de motivatie voor de functie in zit. Jij wilt de werkgever overtuigen dat jij geknipt bent voor de door hem aangeboden functie. Daarom is een coverletter een hulpmiddel dat niet mag ontbreken bij je cv. De coverletter geeft je motivatie weer en is de juiste plaats om je vaardigheden en ambities toe te lichten.

De opmaak van de coverletter

een geweldige coverletterHet eerste waar het oog van een aanwerver op zal vallen, is de opmaak van de coverletter. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed let op hoe de opmaak van de coverletter er uitziet. Er zijn een aantal zaken die niet mogen ontbreken. Denk hierbij aan je eigen adres en het adres van de ontvanger. Ook het onderwerp en de datum mogen niet ontbreken. Staat er in de vacature een referentienummer, neem deze dan exact over op je coverletter. Staat er een naam in de vacature aan wie je je brief kan richten, gebruik deze naam dan ook in de aanhef, voor een persoonlijke noot.

Hierna komt de inhoud van de coverletter, afgesloten met een hoogachtend of met vriendelijke groet. Nog een tip voor de opmaak, maak er qua lettertype en opmaak geen circus van. Houd het professioneel en zakelijk en gebruik hetzelfde lettertype voor zowel de coverletter als je cv. Ga je je brief mailen, kies dan voor een vrij gebruikelijk lettertype, want doe je dit niet, dan kan het zijn dat de computer van de ontvanger de opmaak wijzigt en het er niet mooi verzorgd meer uitziet.

Woordkeuze en achtergrondkennis

Probeer iets in de coverletter te verwerken waaraan te zien is dat je je over het bedrijf hebt ingelezen. Denk bijvoorbeeld aan een zin als: aangezien jullie de marktleider zijn in…. Een coverletter is dan wel vrij formeel, maar gebruik geen dure en hoogdravende woorden die helemaal niet bij je passen. Mocht je namelijk ooit op gesprek komen naar aanleiding van de coverletter, dan val je al snel door de mand en zal het lijken alsof iemand anders de coverletter voor je heeft geschreven. Hou het dus formeel, maar wel bij jezelf.

De inhoud van de brief

De kern van de brief draait om het stuk waar jij meer over jezelf en je motivatie kunt vertellen. Je begint je brief met het vertellen wat de aanleiding van je schrijven is. Denk hierbij aan een vacature die je ergens hebt gezien. Daarna ga je meer vertellen over je achtergrond, zoals je huidige baan. Geef hierbij informatie over vaardigheden die van toepassing kunnen zijn op de functie waar je naar solliciteert en het is tevens handig om prestaties bij je huidige baan te vermelden, zoals grote projecten die je hebt afgerond. De coverletter is je kans om hen ervan te overtuigen om jou voor de functie aan te nemen. Vermeld dan ook waarom nu juist jij geknipt bent voor de baan. Haal functie eisen uit de vacature aan om weer te geven dat jij de juiste persoon bent. Roep niet zomaar iets, maar onderbouw het, bijvoorbeeld door te verwijzen naar je eerdere banen en functies. Het is erg gebruikelijk om je relaas te eindigen met de opmerking dat je hoopt snel iets op je sollicitatie te horen of dat je graag een en ander toelicht in een persoonlijk gesprek. Maar we kunnen ons voorstellen dat je liever zelf de touwtjes in handen hebt. Pak het dan ook eens anders aan en houd zelf de controle. Je kunt in dit laatste geval in je afsluiting zeggen dat je zelf contact met het bedrijf opneemt wanneer je op een specifieke datum en tijdstip nog geen reactie van ze hebt gekregen.

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van solliciteren in het buitenland. Schrijf je vandaag nog in en ontvang nog meer tips om jouw sollicitatiebrief te vergemakkelijken!

Publicatie datum 05.07.2020
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen