Leven en werken in Lissabon

Lissabon is aan het opkomen als één van de meest hippe Europese hoofdsteden. Vele ondernemers en internationale bedrijven hebben delen van hun activiteiten hierheen verplaatst na de economische crisis en we kunnen heel goed begrijpen waarom. De stad heeft meer dan 250 dagen zonlicht per jaar en ligt binnen handbereik van prachtige kustlijnen en nog idyllischere stranden en natuurlijke schoonheid. Dit allemaal bovenop de heel betaalbare kosten voor het levensonderhoud en de relaxte levensstijl inclusief levendige atmosfeer, maakt Lissabon tot een stad die het ontdekken waard is!

Inhoudsopgave

  Lissabon panorama

Wonen in Lissabon

Basisinformatie over Lissabon

 
  • Het weer: een mild subtropisch klimaat - warme tot hete, droge zomers en milde winters
  • Bevolking: In 2020 waren er ongeveer 3 miljoen inwoners
  • Geschiedenis: Lissabon is één van de oudste steden in west Europa. Ongeveer 3000 jaar geleden vestigden de Feniciërs zich in het huidige Lissabon dat toen “Alix Ubbo” heette wat zo veel wilt zeggen als ‘de heerlijke kust’.

Wist je dat?

 
  • Een legende van de 17de eeuw verteld ons dat Lissabon werd gebouwd op zeven heuvels: São Jorge, São Vicente, Sant'Ana, Santo André, Chagas, Santa Catarina, en São Roque. Deze zijn allemaal te zien wanneer je aankomt in Lissabon vanaf de Tagus Rivier. Maar, ze hebben één heuvel overgeslagen: Graça, de hoogste van hen allemaal.
  • Lissabon staat er ook om gekend als zijnde het San Francisco van Europa wegens de gelijkenissen tussen de twee steden: de hangbruggen, de kabelbanen, de stranden ...
  • Je kan ook één van de kleinste boekenwinkels ter wereld bezoeken in Lissabon.
  • De Vasco da Gama brug is de langste brug van Europa – het is meer dan 12km lang.
  • In 1755 vernietigde een gigantische aardbeving meer dan de helft van de stad.

Accommodatie zoeken

Alfama Alfama
Lissabon is één van de top toeristische bestemmingen geworden in Europa en wordt ook steeds populairder in expat kringen. Het is één van de meest dichtbevolkte steden van Europa. Zich vestigen in de stad is niet zo eenvoudig, daar vele eigenaars het financieel interessanter vinden om hun appartementen te verhuren via Airbnb, wat leidt tot een tekort aan huisvestiging. Omwille van deze reden is het belangrijk om op voorhand te plannen indien men een appartement voor lange duur wilt vinden. Een plaats waar je kunt starten zijn Facebookgroepen zoals "Lisbon Apartments/Rooms/Houses for Rent/Sale” en “Apartments and rooms in Lisbon - flat-sharing” of  longtermlettings.com en sublet.com, websites waar je een kamer in een gedeeld appartement kan vinden of tijdelijke huisvesting. Natuurlijk kan je ook altijd contact opnemen met makelaars zoals Immostreet. In het algemeen zal je zien dat er in de advertenties duidelijk staat naar welk type appartement je kijkt en hoeveel kamers het heeft. T0 is een studio, T1 een één-slaapkamerappartement, T2 een twee-slaapkamerappartement en zo verder. Kamers die te huur zijn staan beschreven in het Engels of in het Portugees – quarto para alugar. Sommige populaire districten onder jonge expats zijn Avenida Almirante Reis, tussenBairro Alto en Castela São Jorge, het Baixa district, Amoreiras, Benfica, en Penha de França, niet zo ver van het stadscentrum. Vele mensen kiezen ervoor om weg uit het stadscentrum te blijven, sinds het er net iets moeilijker is om je dagelijkse boodschappen te doen en de regio ook wel wat heuvelachtig kan zijn. We raden je altijd aan om het appartement of de kamer te bezichtigen voor je een contract tekent. En betaal nooit iets op voorhand! De prijzen voor het huren van een appartement is in Lissabon in het algemeen lager dan in de andere hoofdsteden van Europa. Zo start de kost van de huurprijs van een gedeeld appartement bijvoorbeeld rond de 250 euro. Indien je alleen wilt wonen zonder flatgenoten, kan een twee-slaapkamerappartement ongeveer 600 euro kosten in de bovengenoemde districten. Hou er rekening mee dat de huur de nutsvoorzieningen niet dekt, en dat je deze dus apart dient te betalen. Daarbovenop is het gebruikelijk dat een huurovereenkomst ook een waarborg van ongeveer 2 à 3 maanden inhoud, dit is iets om in rekening te brengen bij het budgetteren zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Denk er in ieder geval ook aan dat verschillende bedrijven aanbieden om huisvesting voor jou te regelen als onderdeel van de arbeidsovereenkomst. We raden je aan om deze kans met beide handen aan te nemen, want dit zal jou ervan verzekeren vanaf aankomst een plek te hebben om te verblijven voor je eerste werkdag in Lissabon. Hierdoor heb je ook meer tijd om iets te vinden dat beter bij je past!

Wat te doen in en rond de stad

Het gunstige klimaat in Lissabon staat je toe om het hele jaar door te genieten van de buitenlucht. Dat betekent dat je tijd kan steken in interesses zoals surfen en zeilen op het strand in Estoril of Cascais, wat slechts 30 minuten verwijderd ligt met de trein of een wandeling in het Monsanto Forest Park, waar je een spectaculair panoramisch verzicht hebt over de stad. Voor een ander uitzichtpunt over Lissabon kan je de ferry nemen naar het Cacilhas district, aan de andere kant van de Tagus rivier of je kan ook een cruise nemen op dezelfde rivier om Lissabon vanuit een ander perspectief te bewonderen. Lissabon is een kleine stad met een groot aanbod aan cultuur. Festivals en evenementen vinden dagelijks plaats, er is echter ook een enorme cultuur aan cafés en restaurants. Zo is er bijvoorbeeld de Pastéis de Belém bakkerij en deze is een verplichte stop voor nieuwkomers. Het opende in 1834 en zijn de specialisten in het bakken van het wereldberoemde gebakje: pastéis de Bélen – warme, romige taartjes op basis van bladerdeeg gemaakt volgens een geheim recept. Als je je graag wilt verdiepen in de culinaire wereld van Lissabon raden we je ook aan om de Time Out Market Lisboa te bezoeken mar meet dan 40 stalletjes waar je de verschillende smaken van de stad kan ontdekken. En indien je nog wat energie over hebt na het avondeten, vlakbij deze markt kan je de Pink Street terugvinden, dat is de plek tezamen met Bairro Alto, om het uitgaansleven van Lissabon te ontdekken.  
Carros eléctricos Carros eléctricos
Aan de andere kant van de stad, in Alfama, kan je het verleden van Lissabon ontdekken. Deze wij heeft de aardbeving van 1775 overleeft en is daardoor het oudste gedeelte van de stad.  Wandel door de gezellige en kronkelende straatje en bezoek het Castelo de São Jorge op de top van de heuvel met een zicht over het Baixa district en de Tagus rivier. De torens, de tuinen en de uitzichtpunten nemen je terug in de tijd naar de middeleeuwen.  Als je een liefhebber bent van kuieren langs rommelmarkten kun je naar Feira da Ladra. Daar kun je een beetje van alles vinden, van sokken tot vintage kleren tot tweedehands boeken. Daarnaast is er ook de Mercado de Alvalade Norte, dat is een dagelijkse boerenmarkt weer je je voeding rechtstreeks van lokale boeren kan kopen, voornamelijk vis en versgebakken brood. Voetbal is de nationale sport in Portugal, dus een bezoek aan het Luz stadium, het thuisstadium van de Benfica Voetbalclub en de thuis van enkele legendarische voetballers, is ook wel must. Het stadium heeft ook een museum waar je meer kan leren over de club en Eusebio, de meest beroemde Portugese voetballer.

Dompel je onder in de geschiedenis

Lissabon staat gekend voor zijn vele historische gebouwen, monumenten en kerken. Rondwandelen in Lissabon voelt aan alsof je rondwandelt in een geschiedenis boek!  Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om de Kathedraal van Lissabon te bezoeken, de belangrijkste rooms-katholieke kathedraal in de stad. De eerste versie van deze kathedraal was klaar in de beginjaren van de 13de eeuw, sindsdien werden er nieuwe secties bijgebouwd terwijl andere delen werden gerestaureerd of gerenoveerd. Je moet niet betalen om het te bezoeken en de kathedraal is elke dag open.  In sommige van de meest historische delen van de stad zijn er nog enkele plekken die je zeker niet mag missen. Zo is er het monasterium van de Jerónimos (Mosteiro dos Jerónimos) waar Vasco da Gama zijn laatste nacht spendeerde voor hij vertrok naar Azië. Of er is ook de toren van Belém (Torre de Belém), een versterkte toren van de 16de eeuw en één van de meest iconische monumenten, gebouwd om de stad te beschermen. Wanneer je voelt dat het tijd is om te relaxen, kan je het Café Martinho de Arcada bezoeken. Dit is één van de oudste cafés van Lissabon en is beroemd omdat de Portugese schrijver Fernando Pessoa er wel regelmatig langskwam. Geniet van een drankje op het terras of probeer één van de typische Portugese gerechten. 

Internationale/ nationale gemeenschap in Lissabon

Als je graag andere Nederlandse expats in Lissabon wilt vinden of je bent op zoek naar advies van andere Nederlanders, bijvoorbeeld over welke bars in Lissabon de aankomende wedstrijd van je favoriete team zullen uitzenden of waar je in de stad Nederlandse stamppot kunt vinden? Sluit je dan aan bij de organisatie InterNations met een levendige kring van Nederlandse expats, afkomstig uit alle regio's van Nederland. Ook het Twitteraccount van de Nederlandse ambassade in Lissabon biedt je de mogelijkheid om andere Nederlandse expats te ontmoeten. Ontmoet de lokale bevolking
Cascais Cascais
Een leuke manier om lokale inwoners te ontmoeten in Lissabon is door de beroemdste plekken van de stad te bezoeken. Vele lokale inwoners hangen daar namelijk ook rond en het is de perfecte manier om sociaal te zijn. Zo is het bijvoorbeeld altijd een goed idee om naar Largo do Intendente te gaan daar er daar vele restaurants en bars te vinden zijn. Vooral Independente is een populaire plaats voor digitale nomaden en studenten. Het nachtleven is er ontzettend fijn daar het vaak hun podium openstelt voor verschillende bands. Nog een leuke tip is om Park Bar te bezoeken, zeker gedurende de winter en in de lente. Vele bewoners plannen hun avond/evenement in deze populaire bar die ook een prachtig uitzicht aanbiedt over de Tagus rivier. Andere expats ontmoeten Een goede manier om andere expats in Lissabon te ontmoeten, is door je in te schrijven voor een taalcursus Portugees. Zo ontmoet je nieuwe mensen die, net als jij, ook nieuwe vrienden willen maken. Er worden veel Portugese taallessen gegeven op verschillende scholen in Lissabon, dus het zal heel eenvoudig zijn om er eentje te vinden. Je kunt ook deelnemen aan een expat meetup in Lissabon. Er zijn veel bijeenkomsten, zoals "Je bent niet de enige: steungroep voor expats in Lissabon", “You are not alone: Support group for expats in Lisbon”, “New friends Lisbon”, and “Expat beer lovers in Lisbon”. Om deze groepen te vinden, hoef je je alleen maar te registreren op meetup.com en lid te worden van een groep of een eigen openbare evenement te maken. Een andere optie die ook altijd tot de mogelijkheden behoort, is om lid te worden van expatgroepen op Facebook. Probeer bijvoorbeeld "Expats in Lissabon" of "Lissabon Expats & Locals"

Kosten van levensonderhoud

Portugal heeft een van de laagste kosten betreffende het levensonderhoud in West-Europa. Bijna alles, van accommodatie tot boodschappen, is betaalbaar en een stuk goedkoper dan in de meeste andere landen in Europa. Uit eten gaan in een restaurant hoeft ook niet duur te zijn. De Portugese “prato do dia” (de lunch van de dag) kost over het algemeen tussen de € 8 tot € 11 per persoon en een complete maaltijd, inclusief drankjes. Een cappuccino op een terrasje in Lissabon kost je slechts € 1,63 en een geïmporteerd biertje drink je voor ongeveer € 3. Bovendien is het minimumloon in Portugal rond de € 750 (wat betekent dat je niet minder dan dit bedrag kunt verdienen wanneer je fulltime werkt), en het gemiddelde loon in Lissabon ligt op € 1.000 per maand, maar als expat kun je nog meer verwachten.
Lissabon Amsterdam
Boodschappen    
1 kg sinaasappels 1,20€ 1,63€
12 eieren 1 kg aardappels 1.86€ 0,96€ 2,76€ 1,48€
Restaurant/café    
Geïmporteerd biertje (0,5 l) 3€ 5€
Maaltijd voor twee in een restaurant 35€ 75€
Cappuccino 1.65€ 3,8€
Wellness en gezondheid    
Sportschool abonnement 33€/maand 40€/maand
Bioscoopkaartje 7€ 12€
Openbaar vervoer    
Buskaartje enkele reis €1.60 3,2€
Taxi (normaal tarief, 1km) 5€ 5€
Gemiddeld salaris 1.000-1.300€ 3.500€

Het openbaar vervoer

Wanneer u in Lissabon aankomt, zal je merken dat Lissabon vijf voornaamste openbaar vervoerverbindingen heeft: de bus, tram, metro, trein en de veerboten over de rivier. De metro is de snelste manier om naar sommige gebieden te reizen en er zijn in totaal vier lijnen. De trams van Lissabon rijden dan weer over veel delen van de stad waar geen toegang tot de metro is. Bovendien heeft Lissabon ook een uitgebreid netwerk van bussen: zo kan je over de hele stad reizen. Een enkele buskaart in Lissabon kost ongeveer € 1,60. Je hebt ook de mogelijkheid om een taxi nemen. Een taxirit door de stad is goedkoop in vergelijking met andere landen en steden en zal je ongeveer 5 euro kosten. Het is aangeraden om een ​​Viagem Card te kopen zodra je aankomt in Lissabon. Deze kaart is een snelle en gemakkelijke betaalmethode voor reizen met het openbaar vervoer in Lissabon. Je kunt deze kaart gebruiken om te reizen met de metro, bus, tram, kabelbaan, veerboot en voorstedelijke treinen. Reizen met een Viagem Card is goedkoper dan een kaartje kopen aan boord.

De lokale taal leren

Als je in Lissabon gaat wonen en werken, is het zeker het overwegen waard om de Portugese taal te leren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om in het Engels te communiceren, is het leren van de lokale taal waardevol wanneer je op je vrije dagen door Portugal reist of wanneer je met de lokale bevolking wilt communiceren. Bovendien is het Engelse niveau in het land niet zo hoog als in andere gebieden in Europa. De beste taalscholen in Lissabon zijn: Portuguese Connection, Center of Languages, Lusa Language School, en Speak. Inschrijven voor een taalcursus is vaak een meeslepend cultureel programma in een internationale gemeenschap, dus het is de perfecte manier om mensen te ontmoeten en je nieuwe land te leren kennen! Hier heb je wat basiswoordenschat om mee te beginnen:
  • Goedemorgen – Bom Dia
  • Dankuwel – Obrigado
  • Hoe gaat het? Como você está?

 

Werken in Lissabon

Vacatures/ Arbeidsmarkt

Praça do Comércio Praça do Comércio
Jongvolwassenen gaan niet alleen op vakantie naar de Stad van Zeven Heuvels. Ze komen hier ook hee, om te werken en met volle teugen te genieten van het leven. Lissabon heeft een tekort aan ongeschoolde en geschoolde werknemers in groeiende sectoren zoals IT, gezondheid, toerisme, landbouw en communicatie. Alle sectoren zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid en bieden kansen voor mensen die in Lissabon willen wonen en werken. Vanwege de strategische ligging hebben veel CEO's Portugal gekozen om hun bedrijven te vestigen om zo hun bedrijven met de wereld te verbinden. Cisco Systems, BNP Paribas, EUROPCAR, Fujitsu, Xerox en IBM zijn enkele van de 450 in Portugal gevestigde bedrijven die uitstekende diensten leveren in de financiële, human resources-, IT- en logistieke sector. Deze bedrijven zijn vaak op zoek naar gemotiveerde twee- of meertalige medewerkers. Kortom, als je openstaat voor uitdagingen en werken in een omgeving die onophoudelijk in verandering is en je wilt nieuwe culturen en gebruiken leren kennen van mensen van over de hele wereld, dan is de grenzeloze wereld van de Shared Service Centra en de Business Process Outsourcing in Lissabon de ideale plek voor jou!

Succesvol solliciteren

Lissabon is de thuisbasis van de beste banenmarkt in Portugal en de economische situatie is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Plaatselijke kranten (Correio da Manhã, Diário de notícias en Publico), persoonlijke contacten, uitzendbureaus en Workwide zijn de belangrijkste manieren om een ​​baan te vinden in deze stad. Een Portugese CV schrijf je in het Engels en begint met de meest recente werkervaring. Als je geïnteresseerd bent in een specifiek bedrijf, kun je ook rechtstreeks contact met hen opnemen over mogelijke vacatures.

Werkomgeving/ cultuur op de werkvloer

Torre de Bélem Torre de Bélem
De werkplaats in Portugal is traditioneel meer hiërarchisch dan in Scandinavië of Midden-Europa, en persoonlijke ontmoetingen worden meer gewaardeerd dan telefonische vergaderingen en e-mails. Als je voor een internationaal bedrijf werkt, zal dit niet op dezelfde manier ervaren, maar een Portugese werkcultuur hecht nog steeds belang aan het feit dat je beleefd, vriendelijk en respectvol met collega's omgaat. De dresscode is ook wat eleganter als je op kantoor werkt. Wanneer je collega's voor het eerst ontmoet, blijf dan gereserveerd en formeel. Een stevige handdruk met oogcontact is aangewezen. Naarmate je elkaar beter leert kennen, zullen de begroetingen informeler worden. Lange lunches maken deel uit van de typische werkdag. Maar het is essentieel om onderscheid te maken tussen sociale en zakelijke situaties, aangezien Portugezen in een sociale context niet gewend zijn om zakelijke aangelegenheden te bespreken, tenzij de gastheer het onderwerp ter sprake brengt. Als het om deadlines gaat, hebben mensen een min of meer ontspannen houding aangenomen. Hoewel stiptheid er in een sociale context niet veel toe lijkt te doen, is het toch zo dat de Portugezen verwachten dat mensen stipt op het werk aankomen.

Arbeidswetgeving in Portugal

Als werknemer heb je dezelfde rechten als een Portugees staatsburger betreffende betaling en arbeidsvoorwaarden. De maximale wettelijke werkweek in Portugal is 40 uur en je hebt recht op minimaal 22 vakantiedagen. Bovendien zijn er 12 verplichte feestdagen en twee optionele feestdagen in Portugal. De opzegtermijn voor een arbeidsovereenkomst is afhankelijk van hoe lang je in het bedrijf hebt gewerkt:
  • een opzegtermijn van 15 dagen als u daar korter dan een jaar heeft gewerkt;
  • Een opzegtermijn van 30 dagen als je daar één tot vijf jaar hebt gewerkt;
  • Een opzegtermijn van 60 dagen als je er vijf tot tien jaar hebt gewerkt
Het bruto minimumloon voor 2021 is vastgesteld op ongeveer € 750. Als expat verdien je doorgaans meer, gemiddeld ongeveer € 1.620 per maand. Dit lijkt misschien minder dan wat je gewoon bent, maar vergeet niet om rekening te houden de lage kosten van het levensonderhoud.

Netwerkmogelijkheden in Lissabon

Vrienden maken is overal moeilijk, maar vrienden maken in Lissabon is waarschijnlijk gemakkelijker dan in de meeste andere delen van Portugal. Deze bruisende stad heeft een enorm aantal expats en elk jaar lijken meer en meer jongeren zich aangetrokken te voelen om hier te komen wonen en werken. Er zijn dan ook heel wat uitstekende mogelijkheden om betrokken te raken bij expatgroepen in Lissabon. Je kunt bijvoorbeeld naar meetups gaan of groepen op Facebook zoeken. Populaire groepen op Facebook zijn: international friends lisbon en expats and locals in lisboa.
 

Aankomst in Lissabon

Registratie & andere administratie

Museum of Art, Architecture and Technology Museum of Art, Architecture and Technology
Aangezien Portugal deel uitmaakt van de Europese Unie, is het voor EU-burgers niet moeilijk om naar hier te verhuizen. Er zijn echter enkele richtlijnen die je moet volgen volgens de regels van het Portugese immigratiebeleid. Als je als EU-burger in Portugal wilt werken, moet je het belastingidentificatienummer NIF (Número de Identificação Fiscal) aanvragen. Je kunt dit op verschillende plaatsen doen: Het aantal documenten dat vereist zijn voor een NIF-nummer zijn klein. Je hoeft alleen een geldig identiteitsbewijs met foto, een bewijs van uw adres (bijvoorbeeld een energierekening) en een arbeidsovereenkomst voor te leggen. Je NIF-nummer is nodig voor verschillende dingen, zoals het openen van een bankrekening, het opzetten van nutsvoorzieningen, het kopen van een auto of het aanvragen van een rijbewijs, het betalen van belastingen, enz... Hierna heb je een CRUE-certificaat (Certificate of Residency) nodig dat je op het stadhuis (Câmara Municipal) haalt. Om het te krijgen, moet je je paspoort en arbeidsovereenkomst met jouw persoonlijk NIF-nummer meebrengen.

Een bankrekening openen in Lissabon

Eenmaal je het NIF-nummer en het CRUE-certificaat hebt geregeld, is het tijd om een ​​bankrekening te openen om daarop je salaris te ontvangen. Je kunt het proces in slechts één bezoek voltooien. Bankkaarten worden doorgaans binnen enkele dagen naar je geregistreerd adres verzonden. De vereiste documenten verschillen van bank tot bank en voor sommige rekeningen kunnen andere voorwaarden gelden, vooral als je toegang wilt verkrijgen tot kredietfaciliteiten. Om een ​​bankrekening in Lissabon te openen, heb je meestal de volgende documenten nodig:
  • Paspoort als bewijs van jouw identiteit
  • Jouw NIF-belastingnummer
  • Bewijs van woonplaats (recente energierekening of het huurcontract)
De meest populaire Portugese banken voor expats zijn Caixa Geral de Depósitos (CGD), Banco Santander Portugal, Banco Comercial Portugues (BCP) en Novo Banco. Je kunt ook advies vragen aan andere expats of je collega's om de bank te vinden die beter bij jou past.

Verzekering gezondheidszorg

De eerstelijnsgezondheidszorg wordt geleverd door de Serviçio Nacional de Saude (SNS), die door de belasting wordt gefinancierd en wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid. De SNS zorgt ervoor dat alle inwoners van Portugal toegang hebben tot gezondheidszorg, dit is ook vastgelegd in de grondwet. Voor een doktersbezoek en ziekenhuisverblijf betalen volwassenen meestal nog maar een klein eigen risico, terwijl dit voor kinderen en chronisch zieken niet van toepassing is. Als je in Portugal werkt, moet jouw werkgever je automatisch inschrijven en betalingen regelen voor het socialezekerheidsstelsel in het land, waarna je een ziektekostenverzekering kunt krijgen. Dit betekent dat je het persoonlijke socialeverzekeringsnummer (NISS) krijgt van het Socialeverzekeringsbureau (Segurança Social). Artsen gebruiken de NISS om medicijnen voor te schrijven, jouw medische geschiedenis te controleren en jouw ziekteverlof, zwangerschaps- en vaderschapsverlof, enz. Wanneer je eenmaal bent geregistreerd, moet je met je paspoort en NISS naar een "Centro de Saúde" (polikliniek) gaan en je aanmelden. Zij sturen je dan jouw zorgkaart (cartão do utente), die je altijd bij je moet hebben en waarmee je voordelige zorg kunt krijgen. Voor bepaalde beroepsgroepen zijn er ook aanvullende sociale verzekeringen. Het is ook mogelijk om tegen een bepaalde vergoeding een private verzekering af te sluiten in Portugal, net zoals het geval is in andere Europese landen.

Belastingen en sociale verzekeringsbijdragen

Net als de Portugese onderdanen profiteren expats uit de EU van de Portugese sociale bescherming, ongeacht het type arbeidsovereenkomst. Van je verdiensten moet je personenbelasting betalen, die via je loonstrook wordt ingehouden. Het belastingstelsel in Portugal is soepeler dan in andere Europese landen, en hoe hoger het inkomen, hoe hoger de ingehouden belasting. Het belastingtarief is 14,5% voor het laagste inkomensniveau en 48% (+ 2,5%) voor het hoogste inkomensniveau:
Jaarlijks belastbaar inkomen Bijdrage inkomstenbelasting Portugal
Tot €7.112 14.5%
€7.113 – €10.732 23%
€10.733 – €20.322 28.5%
€20.323 – €25.075 35%
€25.076 – €39.967 37%
€39.968 – €80.882 45%
€80.883 + 48%

Belangrijkste redenen om naar Lissabon te verhuizen

Wonen en werken in Lissabon zal een leuke ervaring zijn die je voldoening geeft. Het milde en warme klimaat verleidt veel expats om het avontuur van het leven in deze stad uit te proberen. Na de werkdag kun je met vrienden genieten van het mooie weer op een terrasje of een duik nemen in de zee. Maar het belangrijkste is dat een verblijf in het buitenland in Lissabon je toekomstige carrièremogelijkheden zeker ten goede komt! Begin je avontuur in de Portugese hoofdstad door vandaag nog te solliciteren via Wihb.nl!    
Publicatie datum 01.06.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.