Wat werken in het buitenland voor jouw carrière kan betekenen

Pas afgestudeerd en nergens in Nederland aan een baan kunnen komen? Moedigen vrienden je aan om je geluk in het buitenland te beproeven? Het kan zijn dat zij dit hebben gedaan en hun verhalen de nieuwsgierigheid bij jou hebben aangewakkerd. Of lijkt het je gewoon leuk om deze uitdaging aan te gaan? Wat je motivatie ook mag zijn, deze stap heeft hoe dan ook gevolgen voor je carrière. Goede gevolgen, welteverstaan. Natuurlijk zou elke stap die een mens neemt, nadelig voor hem of haar kunnen uitpakken. Maar dat kan overal, ook in Nederland. Dus waarom niet je vleugels uitslaan en ook ergens anders aan de slag gaan? Laten we daarom kijken waarom je deze uitdaging zou moeten aangaan. Het kan je carrière namelijk echt een boost geven. Hoe? Dat lees je verder.

Moedig!

Je bent misschien nog jong en hebt ruimte voor experimenteren op professioneel vlak. Je kiest daarom ervoor om als expat te werken in het buitenland. Het feit dat je die stap hebt genomen zegt al veel over je karakter. Het betekent dat je moedigt ben. Niet iedereen durft dit aan. Jij wel! Dit is al een signaal voor een werkgever dat jij uitdagingen niet uit de weggaat. Een ander signaal is dat je verantwoordelijk en zelfstandig bent. Wanneer je in een ander land op jezelf gaat wonen en werken, heb je vaak geen andere mensen om op te leunen. Het laat dus zien dat men bepaalde verantwoordelijkheden volledig aan je toe kan vertrouwen. Je hebt in je persoonlijk leven goed leren omgaan met verantwoordelijkheid en dit zal ook merkbaar zijn gedurende je loopbaan.

Werkervaring

Je kan veel tijd verliezen door alsmaar te blijven solliciteren en te hopen op het vinden van je droombaan in Nederland. Veel werkgevers hier eisen vaak dat je eerst aantoonbare werkervaring moet hebben. Nederlanders maken in het buitenland vaak juist goede arbeidskansen vanwege het onderwijsniveau. Je kan dus alvast in het buitenland aan de slag gaan en werkervaring opdoen. Dit is natuurlijk een pluspunt voor je curriculum vitae. Zoals eerder aangegeven, kan je in het buitenland soms meer succes hebben met het vinden van een baan. Niet alleen de baan, maar ook de werkzaamheden kunnen behoorlijk verschillen. Doordat het onderwijs hier internationaal hoog is aangeschreven, kan je buiten Nederland grotere verantwoordelijkheden en kansen krijgen die je in Nederland met je diploma alleen waarschijnlijk niet zou krijgen. Zo wek je met je curriculum vitae bij terugkomst natuurlijk ook veel indruk.

Kennis

Kennis maakt macht. Je zal als expat sowieso kennis opdoen van een andere cultuur en samenleving. Dit is zeer meegenomen omdat door globalisering je steeds meer met verschillende mensen van verschillende afkomsten moet leren omgaan tijdens je werk. Jij bezit eigenlijk wat de maatschappij betreft, internationale kennis en dit vergroot je kans om voor bepaalde banen eerder te worden aangenomen. Multiculturele werkplaatsen komen ook steeds meer voor. Kennis in de zin van meertaligheid is ook een verdienste die je erbij kan krijgen. Werken in het buitenland leidt er vaak toe dat je een nieuwe taal gaat leren. Dit kan nodig zijn voor je werkzaamheden, maar misschien ook voor het leggen van sociale contacten. Door globalisering is meertaligheid voor bepaalde banen ook vaker een pré en jij kan hiervan profiteren. Laat je voordeel spreken!

Flexibiliteit op de werkvloer

Je weet bij terugkomst hoe het internationaal eraan toegaat. Je bent niet meer alleen gekoppeld aan de Nederlandse werkcultuur. Dit zorgt ervoor dat jij je flexibel weet te bewegen aan het werk. Jij hebt niet zoveel problemen met veranderingen op de werkvloer en kan je makkelijk aanpassen. Waar anderen misschien echt moeten worstelen om te wennen aan een nieuwe werksituatie, heb jij er misschien slechts een kleine moeite mee.

De lonen

De lonen en minimumsalarissen zijn niet overal ter wereld even hoog als in Nederland. Laat dit jou echter niet afschrikken. Zoals eerder aangehaald, is de kans op een hogere baan in het buitenland misschien ook groter, waardoor je toch redelijk kan verdienen. Ook is het zo dat in landen waar de lonen lager zijn de kosten voor levensonderhoud ook evenredig zijn. Je krijgt dus een marktconform salaris.
Publicatie datum 29.11.2018
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen