Wonen en werken in Boedapest

Boedapest is een populaire bestemming geworden voor mensen van over de hele wereld. De levensstijl, de veiligheidsnormen en de lage kosten van levensonderhoud zijn slechts enkele van de redenen waarom je jouw avontuur in Boedapest zou moeten beginnen. De hoofdstad ligt in het noorden van Hongarije, is het economische centrum van het land en de thuisbasis van vele internationale bedrijven. De hoofdstad ligt aan de rivier de Donau, die Boedapest verdeelt in de heuvelachtige linkeroever Buda en de gewone rechteroever Pest, waar tevens de naam van de stad vandaan komt.

Werken in Boedapest

Werkaanbiedingen/ arbeidsmarkt

Hoewel het eerst een communistisch land was, heeft Hongarije nu een levendige economie. Hoge niveaus van buitenlandse investeringen hebben de economische groeisnelheid van het land in hoge mate versterkt. Er is altijd een grote vraag naar bekwame en ervaren professionals in verscheidene branches. Een aanzienlijk deel van de expat-bevolking van Hongarije is tewerkgesteld in buitenlandse diplomatieke missies of multinationale bedrijven, voornamelijk BPO/ SSC's. Ecolab, Flixbus, Diageo, BlackRock, IBM en BP, zijn slechts enkele van de BPO/ SCC's in Boedapest die op zoek zijn naar Nederlandstalige werknemers. Business process outsourcing (BPO) of het uitbesteden van bedrijfsprocessen en Shared Service Centers (SSC), is een bedrijfspraktijk waarbij de ene organisatie een ander bedrijf inhuurt om een ​​taak uit te voeren. De taken concentreren zich vaak rond HR, klantenondersteuning, boekhouding, marketing en nog zoveel meer. Het goede nieuws is dat je in dit soort bedrijven enorm veel kunt bijleren. Van interpersoonlijke communicatie tot klantbeheer tot hoogwaardige IT-apparatuur en de beste managementpraktijken. Het zijn ook de bedrijven die vaak de hoogste lonen betalen.

Solliciteren in Boedapest

De meeste vacatures zijn helaas in het Hongaars, maar Workwide heeft advertenties voor Nederlands sprekenden. Aangezien we in het tijdperk van sociale media leven, is ook Facebook een nuttige bron, waar je zelfs een groep hebt die zich bezighoudt met Jobs in Boedapest. Om nog maar te zwijgen over Facebook-vacatures voor expats. Het sollicitatieproces lijkt veel op wat je thuis zou doen. Houd er rekening mee dat contacten een uitstekende manier zijn om een ​​baan te vinden. Probeer een ​​aantal netwerkevenementen in jouw branche om nieuwe mensen te ontmoeten.

Werkomgeving/ cultuur op de werkvloer

Over het algemeen is werken in Boedapest meer ontspannen en open in vergelijking met werken in Nederland. De dresscode is ook veel meer ontspannen. Over het algemeen is de werkomgeving erg vriendelijk en professioneel met behulpzame en gelukkige collega's. Kortom, een inspirerende omgeving met heel veel leuke uitdagingen en nieuwe dingen om te leren. Een eerste ontmoeting wordt vaak gekenmerkt door een gereserveerde houding, maar zodra het ijs is gebroken, zijn de Hongaren nogal gepassioneerd en kunnen hun verbale uitwisselingen heel intens en pittig zijn.

Arbeidswetten in Hongarije

In Boedapest heb je 20 vakantiedagen. Over het algemeen werk je acht uur per dag (40 uur per week). Het gemiddeld bruto salaris bedraagt € 1265. Maar, ondanks het lage gemiddelde salaris in Boedapest, zijn er veel mogelijkheden voor expats en kun je, door de lage kosten van levensonderhoud, goed leven met jouw salaris. De opzegtermijn is 30 dagen. Als het dienstverband wordt beëindigd door de werkgever, wordt de opzegtermijn van 30 dagen met een bepaald aantal dagen verlengd op basis van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is.
  • Houd rekening met een opzegtermijn van 30 dagen als je zelf ontslag neemt.
  • Word je ontslagen, dan is de opzegtermijn van de werkgever minimaal 30 dagen.

Netwerkmogelijkheden in Boedapest

Uiteraard helpt het om door Boedapest te navigeren als je anderen in dezelfde boot kent. Er zijn tal van expat-evenementen voor wie zich net in Boedapest heeft gevestigd en nieuwe mensen wil ontmoeten, maar ook voor hen die in contact willen blijven met de expat-gemeenschap. De website www.welovebudapest.com bevat informatie over de enorme variëteit aan evenementen voor alle soorten buitenlanders, maar er zijn ook tal van Facebookgroepen. Ook de meetups van International Meeting Point zijn enorm populair. Andere mogelijkheden: Expats Hungary Events, The Club, Brody House, enz.

Wonen in Boedapest

Accommodatie vinden

De beste en gemakkelijkste manier om een ​​flat te vinden, is om verschillende makelaars te contacteren die je helpen vinden wat je nodig hebt. Je hoeft de makelaar niet te betalen, deze krijgt zijn commissie van de eigenaar. Hierdoor zijn de meeste eigenaren echter alleen bereid om lange termijn te verhuren. Gewoonlijk betaal je een waarborg van twee maanden en een maand huur van tevoren. Een goede manier om een woning te vinden, is via de Hongaarse vastgoedwebsite Ingatlan. Met 'Google vertalen' is het mogelijk de site te lezen. De meeste makelaars spreken Engels, dus wees niet bang om met hen contact te zoeken. Een andere bron is Alberlet. Af en toe wordt de accommodatie rechtstreeks door de eigenaar verhuurd, in dit geval spreekt de eigenaar mogelijk geen goed Engels. Een andere optie is om lid te worden van een paar Facebookgroepen voor expats, waar je dagelijks huuraanbiedingen kunt vinden. Zoek naar "rent in Budapest" en je zult een handvol goede groepen vinden. Je hebt een goed appartement met twee slaapkamers op een centrale locatie vanaf ongeveer € 750.

Wat te doen in en rond de stad?

Gedurende de dag kun je expats vinden die bibliotheken, sportscholen, cafés en eetgelegenheden vullen, terwijl Boedapest 's nachts echt tot leven komt. Als je een vrij weekend hebt of je wilt je wagen aan het ontdekken van het Hongaarse platteland, liggen er onbegrensde mogelijkheden op je te wachten. Er zijn heel wat festivals te bezoeken, terwijl het Balatonmeer een absolute aanrader is. Als je Boedapest niet wilt verlaten, maar wel wilt relaxen in de natuur, zijn er verschillende wandelroutes in de Buda-heuvels of kun je in plaats daarvan grotten verkennen.

Internationale/ nationale gemeenschap in Boedapest

Contact leggen met landgenoten kan een enorme steun zijn. Het is geruststellend om andere Nederlanders te ontmoeten en naar hun ervaringen te luisteren. Heel wat informatie over Hongarije en Boedapest vind je op www.mostmagyarul.nl, een tweetalig magazine (Hongaars/ Nederlands) met een aparte site www.hongaarse-evenementen.nl voor evenementen en meet-ups tussen Belgen en Nederlanders. Uiteraard kun je ook andere Nederlanders ontmoeten via Facebookgroepen, zoals https://www.facebook.com/nlclubhongarije/ (www.hongarijevandaag.nl) of lid worden van de pagina https://www.facebook.com/budapestdutch/. Verder biedt ook Internations jou de mogelijkheid om landgenoten te ontmoeten in Boedapest.

Kosten van levensonderhoud

Boedapest heeft lage kosten voor levensonderhoud, waardoor het een geweldige bestemming is om te wonen. Een goede stevige lunch kost ongeveer 1.000 - 1.500 forint (ongeveer drie tot vijf euro) en een goedkoop biertje kost ongeveer 300 forint (minder dan één euro). Door bijvoorbeeld een flat te delen, kun je rondkomen van ongeveer 600 euro per maand. De consumentenprijzen in Boedapest, inclusief huur, liggen 52,28% lager dan in Nederland. De restaurantprijzen 55,11% en electriciteit 38,41%. Je hebt € 530 per maand nodig (huur niet inbegrepen) om goed te kunnen leven in Boedapest.

De lokale taal leren

Als je in Boedapest bent om te werken, dan zul je uiteraard moeite doen om de lokale taal te leren. Hongaars is moeilijk te leren, maar heeft ook makkelijke delen. Bijvoorbeeld: meervouden hebben op het einde alleen de letter 'k'. Er zijn ook geen geslachten in het Hongaars en slechts twee tijden: verleden en heden. De lokale taal leren is vooral handig als je buiten de stad gaat of met iemand van de oudere generatie wilt spreken. Alleen al het kennen van de basis zal van pas komen.

Aankomst in Boedapest

Registratie & andere administratie

Als EU-burger heb je geen werkvergunning of visum nodig. Je moet wel een registratiekaart aanvragen als je in Hongarije wilt verblijven. Iedereen die zich in Hongarije wilt vestigen, moet ook bewijzen dat hij of zij in zijn levensonderhoud kan voorzien om de registratiekaart en adreskaart ("lakcímkártya") te verkrijgen. De registratie gebeurt in het immigratiebureau in het XI-district (straat 60 Budafoki). De volgende documenten zijn nodig: aanvraagformulier, bewijs van een baan of dat je in jouw levensonderhoud kan voorzien, bewijs van accommodatie (bijv. huurcontract), geldig paspoort en een Europese gezondheidskaart.
  • Bij aankomst dien je een registratiekaart aan te vragen in het immigratiebureau.
  • Na registratie ontvang je jouw adreskaart per post.

Bankrekening openen in Hongarije

Bankieren in Hongarije is eenvoudig eens je bent geregistreerd. De belangrijkste banken zijn OTP Bank, K & H Bank, Erste en CIB Bank. Ze bieden ook allemaal de diensten die je gewend bent in Nederland. Het slechte nieuws is dat er kosten verbonden zijn aan het openen en houden van een bankrekening, maar deze zijn niet hoog. De vergoeding voor het openen van een rekening is bijvoorbeeld 5000 forints en de jaarlijkse vergoeding voor de rekening is 2000 forints. Volgende documenten zijn nodig: registratiekaart/ adreskaart en geldig paspoort.

Ziektekostenverzekering in Hongarije

Als je aankomt in Boedapest en nog geen werk hebt gevonden, kun je gemakkelijk medische hulp krijgen bij noodsituaties, vooral als je een Europese gezondheidskaart hebt. Op lange termijn is het verstandig om je medische zorgopties te bekijken. Veel expats melden zich aan bij een privékliniek of een plan als First Med of Swiss Clinic. Dit maakt medische zorg gemakkelijker wat taalbarrières betreft, aangezien de meeste privéklinieken in Boedapest Engelstalige artsen hebben. Als je werkt in Boedapest ben je automatisch verzekerd en kan je gebruik maken van het openbaar zorgsysteem.

Belastingen & sociale bijdragen

De registratie- en adreskaart zijn voldoende om legaal in het land te wonen. Met deze documenten kun je ook een belastingkaart aanvragen en je laten registreren op het sociale zekerheidsstelsel. Indien dit niet duidelijk voor je is, vraag dan hulp aan je werkgever of andere expats. Als je werkt in Boedapest, word je echter als verzekerd beschouwd en krijg je een TAJ-verzekeringskaart ("TAJ kártya") op basis van de sociale zekerheidsbijdragen die jouw werkgever voor je betaalt (13,5% tot 15,5% van je bruto inkomen). 16% van je inkomen wordt afgetrokken als belastingvoorschot.

Belangrijkste redenen om naar Boedapest te verhuizen

Boedapest is niet alleen een populaire locatie voor expats omdat het een relatief goedkope stad is, maar ook omdat je er ongelooflijke mensen zult ontmoeten. Je zult hard werken, maar net zo hard genieten. Je zult nieuwe dingen proberen en geweldige dingen zien. Eén ding is zeker: wonen en werken in Boedapest belooft de ervaring van je leven te worden! Er rest je nog één ding: schrijf je vandaag nog in op de nieuwsbrief van Workwide en ontvang alle informatie die je nodig hebt om je avontuur te starten!
Publicatie datum 17.04.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie