Wonen en werken in Porto

Tussen de groene heuvels in de Douro-vallei in noordelijk Portugal vind je de schitterende stad die Porto heet. De herkomstplaats van de portwijn is bij velen geliefd, onder andere vanwege het aangename klimaat. Mede hierdoor hebben velen er hun thuisbasis van gemaakt en de stad herbergt tal van expats van over de hele wereld. Ook de combinatie van moderne en historische gebouwen maakt deze stad tot een lievelingsplek voor velen om een bestaan te beginnen. Wedden dat dat ook voor jou kan gelden?

Werken in Porto, Portugal

Porto, Portugal

De arbeidsmarkt

Met een scala aan bedrijven in het hele land zoals Fujitsu, Xerox, Europese, Cisco Systems en IBM kan je verwachten dat het aanbod van banen zeer uiteenlopend is. Ook in Porto bestaat de mogelijkheid om in uiteenlopende sectoren te werk gesteld te worden met bedrijven zoals Unicer, Porto Editora en de wijnindustrie. Je kan verder ook terecht in de gezondheidszorg, financiële administratie, de mode-industrie en de dienstverlening. Vooral vanuit de dienstverlening mag je verwachten dat er regelmatig interessante vacatures voorbij komen voor Nederlandstaligen. Heb je misschien een specialisatie in IT? Dan ben je zeker van harte welkom om te kijken of je geluk hebt via de website van Workwide. Zoals de naam doet vermoeden helpt deze website je bij het vinden van de geschikte baan in andere landen. Young professionals met andere interesses zijn tevens uitgenodigd om te kijken of ze geluk hebben door middel van BPO'S in Portugal. De aanwezigheid van Shared Service Center die verschillende professionele diensten aanbieden, maken het ook mogelijk om in Portugal de gewenste baan tegen te komen.

Solliciteren in Porto

Porto is zeer belangrijk voor de economie van het noordwestelijk gedeelte van Portugal. Er staan bijvoorbeeld internationale Portugese bedrijven zoals Unicer, Grupo Rar en de grootste benzineraffinaderij exporteur Petrogal. Indien je kans wilt maken om in een van deze bedrijven te werk gesteld te worden, moet je dan natuurlijk een goede indruk maken tijdens de sollicitatie. Het is aangeraden om voldoende tijd te besteden aan het opstellen van je curriculum vitae en motivatiebrief. Bedrijven hechten namelijk veel waarde hieraan. Naast Workwide zijn de vacatures ook te vinden in dagbladen.

De werkcultuur in Porto

Op de werkvloer waarderen Portugezen het als je respect toont voor hun cultuur en gebruiken. Bij een sollicitatiegesprek spreek je bijvoorbeeld de interviewer nooit bij de voornaam aan, maar bij de achternaam met eventuele titel, tenzij de persoon anders aangeeft. Dit betekent echter niet dat Portugezen altijd streng zijn op de werkvloer. Expats berichten juist dat de werksfeer over het algemeen fijn en ontspannen is. Het is verder zo dat hiërarchie van de functies in Portugal iets meer wordt benadrukt in vergelijking met Nederland.

De arbeidswetgeving

De arbeidsregelgeving is net als in Nederland wettelijk vastgelegd in Portugal. Zo bestaat het aantal uren dat je per week maximaal werkt uit 40 uren en heb je jaarlijks recht op 22 verlofdagen. Hiernaast zijn er nog 12 officiële feestdagen en twee optionele. Het landelijk minimumloon van €700 lijkt misschien wat aan de lage kant, maar dat zijn de kosten van levensonderhoud ook. Ook zul je als expat wel meer verdienen dan het minimumloon. Zo compenseert het ene het andere. Verder ziet de opzegtermijn eruit als volgt:

  • 15 dagen indien < 1 jaar gewerkt
  • 30 dagen indien tussen 1 en 5 jaar gewerkt en 60 dagen tussen 5 en 10 jaar gewerkt
  • Type arbeidscontract speelt ook een rol

Netwerkmogelijkheden in Porto

Netwerkmogelijkheden in Porto is geen moeilijke opgave, aangezien er zoveel levendigheid heerst. Expats uit andere Europese landen zoals Italië, Frankrijk, Engeland en de rest van de wereld komen graag naar deze kleurrijke havenstad. Met een beetje Engels kun je dus al een gezellig gesprek starten en zo langzamerhand je netwerk uitbreiden. Het is misschien zelfs makkelijker om de expat-gemeenschappen in Porto eerst via internet op te zoeken. Met een simpele klik kan je je digitaal al aansluiten bij een expat-groep zoals 'Porto Expats' op Facebook.

Het leven in Porto

Porto Landscape

Hoe vind je accommodatie?

Het zoeken naar accommodatie in Porto hoeft geen lijdensweg te zijn, omdat er verschillende wegen zijn om te bewandelen. Het internet, bijvoorbeeld via Airbnb, is hierbij de optie die voor de hand ligt. Andere handige sites zijn www.nestpick.com/Porto/ en housinganywheree.com/s/Porto-Portugal. Een andere optie is natuurlijk om een makelaar te raadplegen. Het fijnste is dat de prijzen voor accommodatie zeer meevallen. Buiten het centrum kan je al een kamer huren voor €180 per maand en een appartement voor €300. Zelfs in het centrum vind je appartementen voor minder dan €400 p/mnd. Je droomplekje zou je in diverse wijken van de stad kunnen aantreffen, die gekenmerkt worden door historische gebouwen en vriendelijke mensen. Enkele van deze wijken zijn: Ramalde, die overgaat van een overwegend agrarisch gebied naar een populaire gezellige buurt. Hou jij vooral van het drukke centrum? Dan kies je voor Baixa, waar je omringd bent door uitstekende restaurants en leuke winkels. Degenen die liever wegblijven van de stadsdrukte zullen zich juist thuis voelen in Campanha die meer overeenkomt met een dorp, vol met leuke pleinen en parken.

Activiteiten in en rondom Porto

Het allereerste wat je zeker moet proberen is waaraan de stad zijn bekendheid ontleent: de portowijn proeven tijdens een wijnproeverij. Of wat dacht je van een lange wandeling door de historische straten van het oude centrum dat in z'n geheel is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst? Dat is nog eens een ontspannende manier om bij te komen na het werk. Je kan je wandeling dan afsluiten met een bezoek aan de prachtige stranden die aan weerszijden van de Douro-rivier liggen. Er worden verder veel jaarlijkse evenementen georganiseerd.

Internationale gemeenschappen

Er zijn veel Nederlanders die na het bezoeken van de schitterende stad hebben besloten hier te gaan wonen. Na het nemen van dezelfde stap zou je zeker ook willen weten hoe je met hen in contact kan komen. Het kan zomaar gebeuren dat je tijdens een dagje gezellig winkelen of uiteten Nederlandse expats tegenkomt. Maar je kan ook systematischer te werk gaan en via je netwerk of Workwide zelf informeren hiernaar. Ook via internet kun je zo'n platform opzoeken en je aansluiten. Een hiervan is 'Nederlanders in Porto' op Facebook.

Kosten voor levensonderhoud

Je zal merken dat het leven in Portugal en in het bijzonder Porto economischer is dan Nederland. Met huurprijzen die starten rond de €300 is al gebleken dat de accommodatie in Porto goedkoper is. Maar daar blijft het niet bij. Ook qua andere zaken is Portugal soms tot wel 70% goedkoper in vergelijking met West-Europese landen. Zo kun je met €6 al uiteten, kost een buskaartje gemiddeld €1,50 en een cappuccino €0,99. Dankzij deze voordelen kunnen veel expats zonder problemen het hoofd boven water houden.

Portugees leren

Of je de taal moet leren hangt vooral af van de werkzaamheden die jou zijn toebedeeld. Er wonen in Porto ook genoeg buitenlanders en bepaalde Portugezen die Engels kunnen spreken. Toch is voor het aanleggen van ruime sociale contacten en voor uitgebreid zaken doen in het land aangeraden om Portugees te leren. Portugees kan je online leren via sites zoals www.17-minute-languages.com. Het is tevens mogelijk om in Porto zelf cursussen te volgen. Enkele van deze scholen zijn Fast Forward Language in het centrum en Inlingua Porto.

Aankomst in Porto

Porto square

Registreren na aankomst?

Portugal is gelukkig ook deel van de EU en dit brengt veel gemak met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld geen visum nodig om het land binnen te komen als Nederlander. Nadat je 3 maanden in het land hebt gewoond, ben je wel verplicht om je binnen 30 dagen te laten registreren bij de plaatselijke gemeente. Hier vul je een verklaring van inschrijving in genaamd 'certificado de registo de cidadão Europeu'. Je hebt hiervoor slechts een ID of paspoort en werkgeversverklaring of verklaring van zelfstandige ondernemerschap nodig.

  • Na drie maanden verblijf, binnen 30 dagen aanmelden bij de plaatselijke gemeente voor invullen verklaring.
  • ID of paspoort en werkgeversverklaring meenemen

Een bankrekening openen

Ook bij het openen van een bankrekening in een andere EU-lidstaat heb je profijt van de EU-regelgevingen. Het is namelijk vastgelegd dat de bank jou niet mag weigeren op basis van je nationaliteit. Dit geldt ook voor Portugal. Belangrijk is wel dat je de nodige documenten meeneemt. Deze kunnen per bankinstelling variëren, maar meestal volstaat een identiteitsbewijs, belastingnummer en een adresbewijs. Enkele grote banken in Portugal zijn Caixa Geral de Depósitos, Banco Santander Totta S.A en Banco Comercial Portugues. Voor meer informatie over Portugese banken kun je kijken op www.bportugal.pt

De medische zorg

Wanneer je in Portugal in dienst treedt, dient de werkgever jou te registreren voor de publieke gezondheidszorgzorg genaamd ' Seguranca Social'. De premie hiervoor wordt door jou en de werkgever betaald. Je moet dan een 'Número Utente' aanvragen en je krijgt een arts toegewezen. Deze zorg is over het algemeen goed en kost minder dan in Nederland. Hiernaast is er ook nog de particuliere medische verzekering voor kortere wachttijden en ruimere dekking. Zij die niet in aanmerking komen voor de 'Seguranca Social' zoals zelfstandige ondernemers kunnen ook terugvallen op particuliere gezondheidszorg.

Belasting en sociale verzekeringen

Nadat je langer dan 185 dagen in Portugal hebt gewoond, word je belastingplichtig. Dit gebeurt ook wanneer je in dienst treedt. De tarieven voor belastingen in Portugal zijn aan de lage kant vergeleken met andere Europese landen, mede door het hanteren van vrijstellingen. Je moet je eerst registreren om de inkomstenbelasting te betalen. Registreren doe je door het invullen van een formulier (ficha de insrição) die je vervolgens inlevert bij de plaatselijke gemeente in Porto. Je krijgt tenslotte je belastingnummer. Dit formulier kan ook online gedownload worden.

Belangrijkste reden om Porto een kans te geven

Porto heeft eigenlijk alles wat een expat zou willen. De plek zelf is gunstig gelegen en heeft een gematigd klimaat met prettige temperaturen. Deze havenstad is verder rijk aan kleuren en cultuur. Het wordt zelfs dé culturele hoofdstad van Portugal genoemd. Ook op economisch gebied heeft Porto veel voordelen aangezien de kosten voor levensonderhoud laag zijn. Zelfs de tarieven voor belasting liggen onder het gemiddelde in Europa. De lokale bevolking is hartelijk, er zijn genoeg expats om een babbeltje mee te maken en Porto is een prachtige stad! 

 

Vacature in Porto

Publicatie datum 16.05.2019
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie