Wonen en werken in Wenen

Wenen is op verschillende vlakken een top-rated stad en dankzij de stad zijn groeiende economie is het een ontzettende populaire bestemming geworden voor de expats die hun geluk willen beproeven op de buitenlandse arbeidsmarkt. Dit dankzij verschillende voordelen, zoals een salaris dat boven het gemiddelde ligt, een fantastische levensstandaard en een zo goed mogelijke balans tussen werk en privé, is het niet moeilijk om te begrijpen waarom de expats naar Wenen trekken. De hoofdstad van Oostenrijk heeft zelfs nog meer te bieden, bijvoorbeeld, een internationale atmosfeer, levendige cultuur en een rijke geschiedenis. Expats van over de hele wereld komen naar Wenen om een nieuw leven te beginnen, en met een basiskennis Duits, zal je de bovenhand hebben op de arbeidsmarkt. Wenen is momenteel onder strenge maatregelen vanwege COVID-19. Na een lockdown periode plannen sommige musea, retailers en bibliotheken om opnieuw te openen, maar het aantal bezoekers zal gelimiteerd zijn en mondmaskers verplicht. Indien je van plan bent om naar de kapper of het schoonheidssalon te gaan, zal je misschien een negatieve corona test moeten kunnen voorleggen om een afspraak te kunnen maken en zal je een mondmasker moeten dragen gedurende je hele bezoek. Een paar andere regels die gelden om de verspreiding van het virus tegen te gaan zijn onder andere een avondklok van 20:00 tot 06:00, FFP2 maskers in het openbaar vervoer, 2 meter afstand behouden tussen mensen in publieke plaatsen en een zelf quarantaine wanneer je symptomen ervaart. Schönbrunn, Wenen

Wonen in Wenen

Basisinformatie over Wenen

 
 • Het weer: Een droog continentaal klimaat met warme zomers en koude winters – van +25/30 tot 0 °C.
 • Bevolking: Ongeveer 1.9 miljoen inwoners.
 • Geschiedenis: Wenen was gedurende de 19de eeuw de hoofdstad van het Oostenrijkse Rijk en later gedurende Oostenrijk-Hongarije was het tijdelijk één van de grootste steden van Europa. En sinds het eind van Wereldoorlog twee is Wenen de hoofdstad van Oostenrijk.

Wist je dat?

 
 • Wenen wordt ook wel de “Stad van de Muziek” en de “Stad van Dromen” genoemd dankzij de wereldwijd gekende componisten zoals Mozart en Beethoven, en psychoanalist Sigmund Freud, die allen nog in Wenen gewoond hebben.
 • Wenen was voor tien opeenvolgende jaren de nummer 1 (2009-2019) als de stad die “De beste levenskwaliteit” biedt, in een onderzoek over honderden steden rond de wereld.
 • Wenen heeft meer dan 1700 hectaren met wijn en 320 wijnboeren, wat Wenen een wijn hoofdstad maakt. Sommige van de meest populaire wijnen zijn Rhein Riesling en Weißburgunder.
 • De sneeuwbol was ontwikkeld in Wenen wanneer de monteur Erwin Perzy per ongeluk een gloeilamp voor een chirurgische lamp omtoverde tot de nu overal gekende sneeuwbol.
 • The Wiener Riesenrad in Wenen is het oudste reuzenrad ter wereld. Het werd opgesteld in 1897 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de keizer Frans Joseph’s troon toetreding. 
 • Opgericht als de keizerlijke menagerie in 1752 is de dierentuin van Wenen (of Tiergarten Schönbrunn) de oudste continue werkende dierentuin ter wereld.
 

Een appartement vinden

straat in WenenEén van de eerste taken waaraan je moet denken wanneer je wilt verhuizen naar Wenen is een dak boven je hoofd vinden. Een appartement huren is de meest gebruikelijke keuze en je kunt zowel een appartement zoeken in de lokale krant vanaf het moment je aankomt, of online. Er zijn verschillende listing websites online te vinden, zo is er onder andere https://www.willhaben.at/iad/immobilien/ en https://www.immowelt.at/ . Je kunt ook altijd eens kijken in Facebook-groepen zoals Foreigners and Expats in Vienna in Austria waar je ook terecht kan voor vragen en advies. Wanneer je graag alleen wilt wonen, in het centrum van de stad, dan moet je rekenen op een minimum van €650-700 per maand voor een één-slaapkamer appartement. Tel daarbij de kosten voor de nutsvoorzieningen en de aanbetaling wanneer je er voor het eerst intrekt. De aanbetaling is meestal de som van drie maanden huur, dus zorg ervoor dat je een spaarpot hebt voor deze kosten voor je verhuist. De kosten voor de nutsvoorzieningen liggen tussen de €100-200 per maand. Wonen in het stadscentrum is heel handig sinds je dicht bij alles bent, maar het zal je meer kosten. Als je het niet erg vindt om te pendelen naar het werk, dan kan je goedkopere woonsten vinden buiten het centrum van de stad. Wanneer je voor een korte periode huurt (1- 12 maand) zal de plaats volledig gemeubileerd zijn, dus je moet je geen zorgen maken over het verhuizen of het aankopen van je meubelen. Om wat geld te besparen op de kosten van de huur is het aangeraden om samen te leven in een gedeeld appartement met één of twee andere mensen. Op deze manier deel je alle kosten van zowel de huur als de nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit en water, en het is ook de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen! Je kan drie-slaapkamer appartementen in het centrum van Wenen vinden voor de prijs van ongeveer €1600-1700 per maand. Een appartement vinden kan altijd een beetje stressvol zijn, maar in Wenen wordt het een gemakkelijke opdracht genoemd en biedt de huizenmarkt een hele hoop aan opties. Daarom is het bepalen van waar je woont vooral afhankelijk van je levensstijl en budget. Er zijn verschillende populaire districten onder de expats:
 • District 1 (Innere Stadt): dit is het meest populaire gebied, maar tezelfdertijd ook het duurste gebied, en beschikbare appartementen vinden kan moeilijk zijn.
 • District 2 (Leopoldstadt): met een Boheemse invloed en goedkoper, een totaal andere atmosfeer. Daarbovenop, voor wie houdt van natuur, hier kan je ook veel parken vinden.
 • District 4 (Wieden): hier zijn het meer de buitenwijken, waardoor de huur ook betaalbaarder is. Hou je van eten? Dan zal je de food market hier fantastisch vinden.

Goed om te weten

Zoals je wel al zult gemerkt hebben, Wenen is onderverdeeld in genummerde en benoemde buurten (genaamd “Bezirke”). Het district waarin je hebt gekozen om te wonen zal een invloed hebben op je dagelijks pendelen, de dingen de er te doen zijn binnen wandelafstand en de nabijheid van winkels. Hou dat dus in je achterhoofd wanneer je je woning in Wenen kiest. Een ander belangrijk detail waarvan je op de hoogte moet zijn is dat je een verplichte residentie registratie (Meldepflicht) dient in te vullen binnen je eerste drie dagen in Wenen. Je kunt het document hier downloaden, jij dient het te ondertekenen, huisgenoten waarmee je misschien een appartement deelt, en je verhuurder. Dan dien je het gewoon in bij het gemeentelijk district kantoor (elk Bezirke heeft er één).

Kosten van levensonderhoud

Hoe duur is het om in de beste stad van Europa te wonen? Wenen staat erom gekend om prijzig te zijn, vooral als je het gaat vergelijken met buurlanden zoals Slowakije, Hongarije en de Tsjechische republiek. Maar, als je de prijzen vergelijkt met andere grootsteden in Europa, dan is het verschil niet zo groot. Dat wat je misschien afstoot in het begin, namelijk de prijs voor huur en nutsvoorzieningen, zal later duidelijk worden dat daar het salaris dat zo hoog ligt, je in de plaats heel goede levensomstandigheden krijgt.  Een ander thema waar je verschillen in kan merken in vergelijking met je eigen land is het eten. Als je geniet van uit eten gaan dan heeft Wenen een heel grote keuze aan cafés en restaurants. Een drie-gangen diner voor twee in een middenklasse restaurant zal ongeveer € 50 kosten. Als je ervoor kiest om iets te drinken in een bar of een café, zal je ongeveer € 4 betalen voor een lokaal of geïmporteerd biertje en ongeveer € 3,30 voor een cappuccino. Wanneer je om boodschappen gaat in een Weense supermarkt zullen 12 eieren je tussen de € 2 en € 3 kosten, 1 liter melk is ongeveer € 1,13 en 1kg aardappelen ongeveer € 2.44. Maar je kan ook besparen op je boodschappen door ze te doen bij ketens zoals Lidl of andere laaggeprijsde supermarkten.  
Wenen Amsterdam
Boodschappen
1 kg sinaasappels €2,25 €1,63
12 eieren €2,96 €2,76
Restaurant/café
Geïmporteerd biertje (0,5 l) €4 €5
Maaltijd voor twee in een restaurant  €50 €75
Cappuccino  €3,30 €3,80
Wellness en gezondheid 
Sportschool abonnement €27/maand €40/maand
Bioscoopkaartje €10 €12
Openbaar vervoer
Buskaartje enkele reis €2,40 €3,20
Taxi (normaal tarief) €4 €5
Gemiddeld salaris € 2.400 €3.500

Openbaar vervoer

Uitzicht vanaf de Donau, Wenen Uitzicht vanaf de Donau
Wenen biedt vele mogelijkheden op het vlak van openbaar vervoer, zo kan je kiezen tussen de bus, tram of metro. Wiener Linien, is de naam van het Weense openbaar vervoer en beschikt over 127 buslijnen, 29 trams en 5 metrolijnen. Een leuk weetje is dat het Weense tramnetwerk een van de langste en oudste is van de hele wereld. Het is aangeraden om een Jahreskarte te bemachtigen, dit is een jaarabonnement en is geldig op elk type transport. De Jahreskarte is te verkrijgen voor de prijs van € 365 en is een veel goedkopere optie dan telkens een enkele busrit voor elke uitstap. Je kan zelfs een app downloaden om je Jahreskarte te gebruiken via je telefoon. Bovenop de bussen, trams en treinen is de taxi ook een optie. Er zijn verschillende bedrijven waarbij je een taxi kan reserveren via de telefoon of opnieuw door het downloaden van een app. Een ritje met de taxi zal je ongeveer € 6 tot € 7 kosten afhankelijk van de afstand. Wanneer je een taxi neemt van de luchthaven naar een adres in de stad kan je een vaste prijs bekomen. Als je van plan bent om je wagen over te brengen of er één aan te schaffen in Wenen, breng dan zeker ook een geldig rijbewijs mee, je paspoort, verzekeringsdocumenten en het bewijs van eigendom (een V5C certificaat). Als je deze documenten niet bij je hebt riskeer je een boete. In Oostenrijk rijdt je trouwens aan de rechterzijde van de baan.

Wat te doen in je vrije tijd

Wanneer je een bepaalde routine hebt gekweekt in je job en je appartement, en je tijd hebt om te genieten, zijn er ontzettend veel dingen te ontdekken in Wenen. Daar Wenen zowel de hoofdstad als de grootste stad van Oostenrijk is, valt er ontzettend veel cultuur en geschiedenis op te snuiven. Waarom begin je niet met een bezoekje aan één van de vele musea die de stad te bieden heeft? Zoals we al hebben gemeld, Wenen was de thuis voor de beroemde psychoanalist Sigmund Freud en zijn voormalig appartement en werkplaats, waar hij 47 jaar van zijn leven spendeerde, is omgetoverd in een museum dat je kunt bezoeken. Je kunt ook een bezoekje brengen aan het Mozarthaus, een museum dat het leven en het werk tentoonstelt van de componist Wolfgang Amadé Mozart. Wenen heeft ook vele theaters en concertzalen (je hebt vast al eens gehoord van het Weens Nieuwjaarsconcert, een traditie sinds 1939), bioscoopzalen, dierentuinen, pretparken en een handvol van de meest prachtig bibliotheken. Bezoek de State Hall van de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek en ontdek wat we bedoelen. Tijdens een gezellige wandeling in de stad zal je verschillende bekende trekpleisters tegenkomen. Zo heb je bijvoorbeeld The Giant Ferris Wheel, wat deel uitmaakt van de Weense skyline sinds 1897. Je zou ook de tijd moeten nemen om het Schönbrunn Paleis te gaan bezoeken, dit prachtige gebouw met de bijhorende tuin dat er al is sinds het eind van de zeventiende week, is echt een pracht. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan de Danube Toren, een Weens oriëntatiepunt en de hoogste structuur in heel Oostenrijk. De lift neemt je mee tot een uitkijkterras, 150 meter hoog, met een onvergetelijk zicht over de stad. Wanneer je nieuw bent in de stad en je wilt zo veel mogelijk toeristische trekpleisters zien als je maar kan, dan is het een goed idee om de Vienna pass te kopen. Deze pas geeft je toegang tot vele van de belangrijkste attracties in Wenen (dit voor de meeste musea en een rondleiding in het Schönbrunn Paleis) en je kan zowel geld besparen op de toegangsprijzen als de rij overslaan en genieten van de snelle toegang.

Shoppen in Wenen

zonsondergang in WenenWanneer de tijd is gekomen om je kleerkast uit te breiden zijn er in Wenen vele plekken om even een kijkje te gaan nemen. Een goede plaats om te starten is bijvoorbeeld Stephanplatz, in het hartje van de stad. Daar kan je een grote hoeveelheid aan winkels vinden, van dure en exclusieve winkels tot de meer betaalbare en zelfs een paar tweedehands opties. Wanneer je nood hebt aan een welverdiende pauze van het shoppen, kun je verschillende traditionele koffiehuizen, bars en ijsjesverkopers vinden langs de straten, waar je op je gemak kan plaatsnemen en kan genieten van een heerlijke verfrissing. Er zijn ook een handvol shopping centers en grote complexen die de moeite waard zijn om eens te bezoeken indien je graag je winkels onder één dak terugvindt. Sommige van onze suggesties zijn Donauzentrum, Millennium City, en The Ringstraßen Gallerien. Al deze plaatsen zijn een eenvoudige bus, tram of metro rit van je verwijderd. Hou wel rekening met het feit dat winkels sluiten om 19:00 of 20:00 tijdens de weekdagen, rond lunchtijd of 13:00 op zaterdagen en gesloten blijven op zondagen.

Andere expats vinden

Wenen is zo goed als een Europese smeltkroes geworden van allerhande nationaliteiten, het wordt dus absoluut niet moeilijk om andere expats te vinden. Indien je werkt voor een internationaal bedrijf zal dit waarschijnlijk jouw eerste plaats zijn om anderen te vinden die zich ook in jouw situatie bevinden. Maar als je specifiek op zoek wilt gaan naar mensen van jouw land van herkomst, dan is de beste optie om te kijken op Facebook groepen zoals “Nederlanders in Wenen” en dergelijke. Andere opties zijn organisaties of bedrijven zoeken die speciale kennismakingsmomenten of dergelijk events organiseren voor expats.  

De taal – leer Duits

Duits is de officiële taal in Oostenrijk, al spreken de mensen wel Engels tegen buitenlanders en expats. En hoewel velen Engels zullen gebruiken op de werkvloer, daar vele van de werknemers bij internationale bedrijven multicultureel zijn, waarderen vele werknemers ook een goede beheersing van de Duitse taal. Vele Europeanen krijgen een basis Duits aangeleerd op school en kennen waarschijnlijk nog wel een paar zinnen en herkennen hier en daar nog wel wat woorden. Maar als je je geheugen wilt opfrissen en de Duitse taal opnieuw wilt leren om met de lokale bevolking te kunnen praten, dan kan je altijd Duitse shows bekijken, luisteren naar Duitse muziek of eenvoudig weg een Duits boek lezen. Er zijn ook vele mogelijkheden om officiële Duitse lessen te volgen en een certificaat te verkrijgen voor je verhuist of na je aankomst in Wenen. Zelfs al zal je enkel optrekken met expats, een beetje Duits leren zal de kwaliteit van je verblijf in Wenen vergroten. Hier zijn een paar nuttige Duitse zinnen om te leren:
 • Kan u mij alstublieft helpen? - Können Sie mir bitte helfen?
 • Kan u dat alstublieft herhalen? - Können Sie das bitte wiederholen? 
 • Mag ik de menukaart alstublieft? - Kann ich bitte die Speisekarte haben?
 
 

Werken in Wenen

Belvedere Palace Belvedere Palace
Een van de grootste voordelen van Wenen is dat de stad carrière opportuniteiten biedt aan expats in bijna elk werkveld. Houdt echter wel in het achterhoofd dat de onderlinge competitie voor job posities wel degelijk hard kan zijn. Dankzij het hoge aantal internationale bedrijven die hun kantoren hebben in Wenen, kunnen expats die niet vlotjes Duits spreken ook jobs vinden in diezelfde internationale bedrijven, zoals Siemens en Hewlett Packard, en deze functies worden ook meestal goed betaald. Maar zoals we al hebben gezegd, een basiskennis Duits zullen je kansen op een job alleen maar verhogen. Om specifiek te zoeken op jobs voor Engelssprekende profielen, kan je de thelocal.at proberen.  De grootste hoeveelheid openstaande vacatures voor expats bevinden zich in de diensten industrie, IT, landbouw en toerisme. Je kan ook posities vinden in klantenservice, bijvoorbeeld in bedrijven zoals Ikea, en als je weet hoe je moet coderen, zijn er vele jobs zoals softwareontwikkelaar en programmeur. Daarbovenop zijn er ook beschikbare posities in werkgebieden zoals content creatie, zoals copywriting en SEO-manager. Alhoewel deze posities vaak enige werkervaring vereisen in een gelijklopende rol of een diploma vanuit dat werkgebied. De stad is ook bij de top tien Europese hotspots voor start-up bedrijven en biedt ondernemers enorm veel ondersteuning en mogelijkheden. Daarnaast kunnen vele studenten een stage lopen in Wenen wat hen hun eerste job ervaring zal opbrengen.

Solliciteren voor een job

De eerste cruciale stap tijdens het solliciteren voor een job is het hebben van een sterk CV. Zorg ervoor dat het actueel is, eenvoudig om te lezen en dat je alle fouten hebt verwijderd. Door je CV een beetje extra aandacht te geven, kan je de opperhand krijgen in een zeer competitieve arbeidsmarkt. Een CV verandert mee met de arbeidsmarkt en het land waarin je je bevindt, en in Wenen, zou je CV niet meer dan twee of drie pagina’s lang mogen zijn. Sommige van de verplichte paragrafen zijn een samenvatting van je werk, scholing en buitenschoolse activiteiten en hoe dit alles in verband staat met de job waarvoor je solliciteert.  In Oostenrijk is het ook heel gebruikelijk om je persoonlijke details erbij te plaatsen, zoals je geboortedatum, nationaliteit, burgerlijke staat en details van je militaire dienst indien relevant. Een foto zou ook gevraagd kunnen worden. Bereid je CV voor in het Engels en in het Duits afhankelijk van waar je solliciteert, het zal waarschijnlijk wel vermeld worden in de job advertentie wat het bedrijf verkiest, maar het is altijd goed om een kopij te hebben in beide talen.

Arbeidsvoorwaarden

Stephansplatz, Wenen Stephansplatz
In Oostenrijk zijn er in het algemeen drie soorten van werk. Er zijn voltijdse jobs (rond de 38.5 uren per week), een deeltijdse job (rond de 20 huren per week), en een minimale job (ongeveer 10 uren per week). Wanneer je deeltijds werkt heb je recht op dezelfde voordelen als iemand die voltijds werkt – ziektekostenverzekering, ongevallenverzekering, werkloosheid, en een pensioenverzekering. Je job start vanaf het moment je een contract hebt getekend voor je nieuwe rol en de duur van je contract zal er ook opstaan (bijvoorbeeld: voor onbepaalde duur). Bij verschillende bedrijven is er echter een proefperiode waarvoor vooraf een periode is overeengekomen, dat betekent dat de werknemer kan worden ontslagen tijdens de eerste maand van de arbeidsovereenkomst zonder hiervoor op voorhand verwittigd te worden en zonder dwingende redenen. Het geldt echter ook andersom, je kan zelf ook het bedrijf verlaten tijdens deze proefperiode zonder daarvoor een reden te moeten geven. Een typische werkweek gaat in Wenen van start op maandag en duurt tot en met vrijdag. In het algemeen werk je acht uren per dag en ongeveer 40 uren per week. In vele bedrijven zal je ook de mogelijkheid hebben om overuren te doen indien dat nodig is. Daarbovenop krijg je elk jaar ook 25 vakantiedagen, met daarop nog eens de 13 zogeheten publieke feestdagen die vallen op de typische christelijke momenten, zoals Pasen.

Minimumloon en salaris

Het minimumloon werd opgesteld in 2017 toen de Oostenrijkse overheid samen met enkele sociale partners een bedrag hebben genegotieerd dat werd toegevoegd aan alle werkgebieden in het land. Het bedrag dat werd goedgekeurd als minimumloon was € 1 500 per maand. Het gemiddelde loon in Wenen, kan echter verschillen afhankelijk van je job, je vorige werkervaring en ook het bedrijf waarvoor je werkt. Als een bediende klantenservice zou je ongeveer € 20 100 per jaar verdienen, wat ongeveer € 1 600 per maand is, en voor een softwareontwikkelaar ligt het gemiddelde loon op ongeveer € 34 300 per jaar.   Je ontslag indienen Wanneer je je job wenst te verlaten in Wenen om terug te keren naar Nederland, of om een andere job te zoeken in de stad, dien je je werkgever te informeren binnen een bepaalde tijd.
 • Als je tot twee jaar hebt gewerkt in het bedrijf is je opzegtermijn 6 weken
 • Als je tussen twee en vijf jaar hebt gewerkt in het bedrijf is je opzegtermijn twee maanden
 • Als je tussen vijf en vijftien jaar hebt gewerkt in het bedrijf is je opzegtermijn drie maanden
 • Als je tussen 15 en 25 jaar hebt gewerkt in het bedrijf is je opzegtermijn vier maanden en
 • Als je meer dan 25 jaar hebt gewerkt in het bedrijf is je opzegtermijn vijf maanden
 

Kantooromgeving/werkcultuur

Karlskirche, Wenen Karlskirche
Een van de belangrijkste opmerkingen die we kunnen maken voor je aan het werk gaat in een bedrijf in Wenen is dat de werk etiquette best wel conservatief is. Hiermee bedoelen we dat je je baas moet aanspreken met de juiste vorm “Sie” in plaats van “Du” dus het verschil tussen “U” en “Jij”. Het kan wel even duren voor je eraan gewend zal raken, maar je wint er wel onmiddellijk het respect van je baas mee. Tussen collega’s onderling is er vaak een meer vriendschappelijke sfeer en moet je je niet zo druk maken over de etiquette. Je zult misschien merken dat sommige Wenen een beetje gespannen zijn tijdens de werkuren, maar je zult ook snel merken dat ze tijdens bedrijfsuitjes en activiteiten na de werkuren helemaal loskomen en je hun ontspannen zijde kan leren kennen. Op de werkvloer in Wenen delen vele mensen dezelfde waarden zoals punctueel zijn en hard werken tijdens de kantooruren. Maar er is ook plaats voor een relaxerend koffiepauze of twee, de Wenen waarderen wel een snelle kop koffie voor de adrenaline.

Netwerken

Je netwerk kan een belangrijke rol spelen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job of een nieuwe positie in Wenen. Maar een betrouwbaar netwerk opbouwen kost tijd en is niet eenvoudig wanneer je net verhuisd bent naar een nieuwe stad. Een paar eenvoudige manieren om een netwerk op te bouwen is er één te bouwen online, je kan bijvoorbeeld groepen volgen in jouw werkveld op professionele websites zoals LinkedIn.   Afhankelijk van je werkgebied, kan je ook je voordeel halen uit deelnemen aan lokale netwerkevenementen. Websites zoals Meetup en Eventbrite specialiseren erin om gelijkgestemde mensen samen te brengen voor ideeën en brengen netwerkevenementen waaraan je kan deelnemen onder de aandacht. Een andere optie is de Vienna business agency, een gemeenschap die expats ondersteunt met advies zoals hoe je je kan settelen, connecties kan maken en volledig kan openbloeien in Wenen.

Aankomst in Wenen

avond in WenenDaar Wenen gelegen is in een Europees land, kunnen de burgers van andere EU en EER landen vrij wonen en werken zonder daarvoor een speciaal visa of vergunning nodig te hebben. Het enige dat je zo snel mogelijk moet regelen is de Meldepflicht. Vanaf het moment je een werkende inwoner bent van Wenen ben je belastingplichtig en krijg je een belasting nummer, ook wel het TIN nummer genoemd. Dit is een getal van negen cijfers en wordt gebruikt om je inkomstenbelasting te berekenen. Je verkrijgt je TIN nummer in het lokale belastingkantoor binnen je district, en sinds Wenen is onderverdeeld in nummers en districten, dien je je TIN nummer misschien te veranderen als je naar een ander district zou verhuizen.

Een bankrekening openen  

Wanneer je hebt besloten om een bankrekening te openen in Wenen, zijn er een handvol opties om uit te kiezen. Sommige van de populaire banken onder expats en buitenlanders zijn Erste bank, Bank Austria en Raiffeisen Zentralbank. Erste bank biedt voordelen zoals de mogelijkheid om je geld in allerlei valuta te beheren en je krijgt ook de meest recente wisselkoersen.  Afhankelijk van de bank die je hebt gekozen, kan je zowel online een rekening openen als bij één van de kantoren. Om een bankrekening te openen in Wenen moet je de volgende documenten meebrengen:
 • Bewijs van identiteit (zoals je paspoort)
 • Bewijs van woonst (meestal is dit een inschrijvingsformulier en energierekeningen)
 • Bewijs van je werk (zoals je contract)
Je kan je bankkaart verwachten binnen de vier werkdagen nadat je aanvraag werd goedgekeurd.  

Ziektekostenverzekering

Wanneer je een job start in Oostenrijk zal je werkgever je automatisch inschrijven voor de gezondheidszorg, dus jij moet je daar geen zorgen over maken. Wanneer je ziektekostenverzekering is geregistreerd zal je automatisch een e-card opgestuurd krijgen naar je geregistreerde adres. Dit is jouw bewijs dat je een verzekering hebt en je moet deze kaart altijd meebrengen elke keer je een dokter bezoekt.  Als je sommige van de meer uitgebreide diensten wilt, een andere dokter om uit te kiezen, of een operatie wilt ondergaan die niet wordt gedekt door de standaard verzekering, dan kan je je registeren voor een privé verzekering. Deze is echter duurder en je moet zelf voor de kosten opdraaien. Naast de verplichte ziektekostenverzekering, zal je bedrijf er ook voor zorgen dat je verzekert bent voor werk gerelateerde ongevallen en ziekte. Er wordt ook bijgedragen aan een pensioenfonds in jouw naam vanaf je eerste loonbriefje.

Belastingen en sociale lasten

De inkomstenbelasting in Wenen heeft als naam Einkommensteuer, het is een systeem dat werkt volgens het principe betaal wanneer je het verdient gedurende het jaar. Dat betekent dat de belastingvorken zijn gebaseerd op hoeveel je verdient in een kalenderjaar en hoe meer je verdient, hoe meer belastingen je betaalt. Belastingen worden automatisch van je maandelijks loon afgehouden. Belastingen volgens inkomen zien er zo uit:
Jaarlijks inkomen Percentage
Tot €11 000 0%
€11.000 – €18.000 25%
€18.000 – €31.000 35%
€31.000 – €60.000 42%
€60.000 – €90.000 48%
€90.000 – €1.000.000 50%
 

De belangrijkste redenen om naar Wenen te verhuizen

Van een enorm cultureel erfgoed tot goedbetaalde zakelijke kansen en een goed functionerend infrastructuursysteem, Wenen is een stad die hoog scoort op vele punten! Wenen zou niet alleen de stad kunnen zijn waar je je droombaan vindt, maar het is ook de plek die is gerangschikt als een van de topsteden met een uitstekende balans tussen werk en privé. Hier vind je voor elk wat wils, een goed loon, een geweldige levensstandaard, mooie plaatsen om te bezoeken in je vrije tijd en veel nieuwe mensen om mee af te spreken en van te leren. Waarom geef je “de stad van dromen” niet eens een kans? Dit is jouw teken om je cv aan te scherpen en op zoek te gaan naar een baan in Wenen!  
Publicatie datum 23.02.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen