Het opzeggen of verliezen van je baan in het buitenland - begeleiding en tips

Het is een grote stap om naar het buitenland te verhuizen en het zal je leven op de één of andere manier veranderen. Nadat je in een nieuw land bent aangekomen en begonnen bent met je nieuwe baan, ontdek je misschien dat je erg gesteld bent op je nieuwe omgeving, maar dat de baan zelf niet is wat je dacht dat het zou zijn. Het kan ook zo zijn dat je de baan wel leuk vindt, maar dat je het na een jaar of twee tijd vindt om verder te gaan en nieuwe avonturen aan te gaan. Als je tot de tweede categorie behoort, kan dat je een aantal voordelen opleveren. Zo heb je bijvoorbeeld al ervaring met het werken in het land waar je woont en ook ken je de arbeidsmarkt vrij goed. Je hebt misschien ook een aantal connecties gemaakt waarmee je in contact bent gebleven voor andere mogelijkheden. En als je ergens anders naartoe wilt verhuizen om een nieuwe baan te vinden, heb je ook hier ervaring mee en weet je wat je nodig hebt om ergens anders opnieuw te beginnen.

Hoe en wanneer zeg je je baan in het buitenland op?

vrouwen die haar baan opzeggenAllereerst is het altijd beter om te beginnen met zoeken naar een nieuwe baan en je baan in het buitenland pas op te zeggen als je al in dienst bent. Dit geef je de zekerheid dat je elke maand een loonstrookje ontvangt en je hoeft je sollicitatie niet te overhaasten om er zeker van te zijn dat je een baan hebt die al je kosten dekt. Als je eenmaal een baan bij een ander bedrijf hebt gevonden en een contract hebt getekend, is het tijd om in gesprek te gaan met je huidige werkgevers en je vertrek aan te kondigen. Het is altijd gunstig om een baan op goede voet te verlaten, aangezien het dan zeer waarschijnlijk is dat je voormalige werkgever ermee akkoord gaat om bijvoorbeeld als referentie op je CV te worden vermeld. Het opzeggen van een baan is iets wat ook persoonlijk moet worden gedaan, tenzij er volgens het bedrijfsbeleid alleen een ontslagbrief moet worden ingediend. Als je ontslag neemt, wees dan eerlijk over waarom je deze beslissing neemt. Een aantal redenen om aan te geven waarom je ontslag neemt, kunnen zijn dat je op zoek bent naar nieuwe uitdagingen, dat je ergens anders meer verantwoordelijkheden hebt gekregen of dat je nieuwe mogelijkheden in je carrière wilt ontdekken om persoonlijke groei te behalen.

Waar zoek je naar een nieuwe baan in het buitenland?

"iemand inhuren" tekenAls je bereid bent om waar dan ook ter wereld naartoe te verhuizen, is de makkelijkste stap om op LinkedIn te zoeken of de beschikbare posities die we hier bij Workwide hebben te bekijken. Hier vind je nieuwe mogelijkheden in de stad of het land waar je momenteel woont, of misschien vind je hier jouw droombaan aan de andere kant van het continent wel. In dit geval kan het goed zijn om wat onderzoek te doen naar de landen waarin de beschikbare posities zich bevinden. Zo kun je informatie verzamelen over de cultuur van het land, wat de lonen zijn en hoeveel de gemiddelde kosten van levensonderhoud zullen zijn. Zoals eerder genoemd, heb je misschien ook enkele connecties waarmee je contact op kunt nemen nu je op zoek bent naar een nieuwe baan. Vaak geeft dit je een voordeel en kan het je zelfs helpen om op te vallen in de stapel werkzoekenden. Het kan ook nuttig zijn om iemand te kennen die weet hoe het is om te wonen en te werken in het land waarin je op een baan solliciteert.

Zorg ervoor dat je CV is afgestemd op de baan in het buitenland waar je naar op zoek bent

Om ervoor te zorgen dat je aan alle eisen voldoet bij het solliciteren op een nieuw baan, moet je de tijd nemen om jouw CV en motivatiebrief af te stemmen op de functie en het bedrijf waarin je wilt werken. Dit houdt in dat je jouw CV en motivatiebrief zo aanpast dat deze perfect passen bij elke functie waarop je solliciteert. Dit kan klinken als veel werk, maar je hoeft niet je hele structuur te veranderen. In plaats daarvan moet je wat extra aandacht besteden aan het vaardigheids gedeelte, je arbeidsverleden en je persoonlijke samenvatting. Begin met het lezen van de functiebeschrijving en doe wat onderzoek naar het bedrijf. Zo kom je erachter welke kwaliteiten en vaardigheden het bedrijf in een kandidaat zoekt en wat voor soort doelen en KPI’s het bedrijf heeft. Zoek uit welke trefwoorden en zinnen ze gebruiken om de perfecte kandidaat te beschrijven en gebruik dezelfde woorden in het vaardigheids gedeelte en de persoonlijke samenvatting van jouw CV. Bovendien moet je in het onderdeel arbeidsverleden/onderwijs jouw vaardigheden en prestaties die overeenkomen met de eisen van de werkgever benadrukken.

Persoonlijk sollicitatiegesprek of via Skype?

Als je een baan vindt in dezelfde stad of in hetzelfde land waarin je momenteel woont, heb je het voordeel dat een persoonlijk sollicitatiegesprek mogelijk is. Hoewel sollicitatiegesprekken via Skype of Zoom tegenwoordig heel gewoon zijn, vooral tijdens de wereldwijde pandemie, brengt het hebben van een sollicitatiegesprek in dezelfde ruimte met een recruiter en mogelijke werkgever bepaalde voordelen met zich mee. Enkele van deze voordelen zijn:
  • Niet afhankelijk zijn van technologie
  • De mogelijkheid om gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal te lezen
  • Het is makkelijker om vervolgvragen te stellen en te beantwoorden
  • De kandidaat en de werkgever leren elkaar beter kennen
Als je zo ver in het sollicitatieproces komt dat je ingepland wordt voor een persoonlijk sollicitatiegesprek met een lokale werkgever of recruiter, moet je wat extra onderzoek doen naar de sollicitatie cultuur en de etiquette van het land. In Griekenland zou het sollicitatieproces bijvoorbeeld kunnen inhouden dat je twee of drie sollicitatiegesprekken hebt en het is dan niet ongewoon dat de recruiter je persoonlijke vragen stelt en tussendoor grapjes maakt. Bij een sollicitatiegesprek in Frankrijk moet je de recruiter aanspreken met Monsieur of Madame en niet bij de voornaam, als een teken van respect. En ook al begroeten mensen elkaar door elkaar een kus op de wang te geven in Frankrijk, dit is niet gepast bij een sollicitatiegesprek. Hetzelfde geldt voor een sollicitatiegesprek in Spanje; een handdruk is de juiste manier om de recruiter te begroeten en ook moet je hier onthouden om op tijd te zijn, ook al staan Spanjaarden zelf niet bekend om hun stiptheid. Een ander belangrijk punt om in je achterhoofd te houden bij sollicitatiegesprekken in het buitenland, is dat je vaak een grotere kans hebt om aangenomen te worden als je kennis hebt van de moedertaal. Misschien kun je proberen om het sollicitatiegesprek in de moedertaal van het land te voeren om wat extra punten te scoren.

Wat als je je baan in het buitenland verliest

man verloor zijn baan in het buitenlandHet verliezen van je baan in het buitenland is nooit leuk en de situatie kan nog stressvoller zijn, omdat je niet in je eigen land bent. In het begin kun je misschien schrikken en het is oké om voor even zelfmedelijden te hebben, maar daarna moet je jezelf bij elkaar rapen en zo snel mogelijk op zoek gaan naar een nieuwe baan. Als expat ken je misschien nog niet zoveel mensen, vooral als je nog niet zo lang in het land woont. Als dit zo is, zul je creatief moeten zijn met de mogelijkheden die je hebt. Misschien kun je het nog goed vinden met jouw voormalige werkgever. Als dat zo, vraag dan of hij of zij jou een andere vergelijkbare functie kan aanbevelen. Je kunt ook kijken naar de mogelijkheden op het gebied van freelance deeltijdbanen, aangezien dit een manier kan zijn om wat geld te verdienen tijdens je zoektocht naar je volgende fulltime baan. Zie dit als een tijdelijke, tussentijdse baan terwijl je blijft zoeken naar een functie die beter aansluit bij je interesses en loopbaanambities. Daarnaast ken je waarschijnlijk al enkele jobsites waar je kunt solliciteren op een nieuwe functie. Ook zijn er vaak nuttige groepen voor werkzoekenden op Facebook te vinden. Verder kun je als je een LinkedIn account hebt, een status-update schrijven waarin je aangeeft dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden. In het ergste geval, moet je voor een tijdje terug naar je eigen land. En dat is prima! Misschien kun je een tijdje bij je familie of een vriend wonen terwijl je uitzoekt wat je volgende stap gaat worden.

Het verliezen van je baan - werkloosheidsuitkeringen in het buitenland

Iets wat goed zou kunnen zijn om te weten wanneer je voor langere tijd werkloos bent in het buitenland, is dat je in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering in het land waarin je woont. Wat je in dit geval moet doen is het invullen van een U1 formulier, dat ervoor zorgt dat je een uitkering krijgt terwijl je op zoek bent naar een andere baan. Bij het aanvragen van een werkloosheidsuitkering maakt het niet uit uit welk land je oorspronkelijk komt. Misschien ben je bijvoorbeeld Nederlands en woon je in Griekenland. Als je jouw baan in Griekenland bent kwijtgeraakt, dan is dat het land waar je het laatst gewerkt hebt en ook het land dat verantwoordelijk is voor het het verstrekken van jouw werkloosheidsuitkering. In sommige gevallen kun je jouw werkloosheidsuitkering ook aan een ander EU-land overdragen om het daar vervolgens te blijven ontvangen. Laten we zeggen dat je bijvoorbeeld van Griekenland naar Spanje verhuist terwijl je op zoek bent naar een nieuwe baan en nog steeds financiële steun nodig hebt. In dit geval kun je een U2 formulier invullen en daarmee tot 3-6 maanden een werkloosheidsuitkering ontvangen.

Vertrouw op het proces - het komt goed!

het komt goedHet leven is onvoorspelbaar en we komen niet altijd daar waar we van tevoren misschien gepland hadden. In feite is het bijna onmogelijk om je leven te plannen, want je weet nooit wat er gaat gebeuren. De baan waarvan je dacht dat die perfect bij je paste, blijkt misschien niet zo geweldig te zijn als je je van tevoren had voorgesteld, of het bedrijf waar je werkt moet bezuinigen waardoor jij je baan verliest. Op zo’n moment voelt het misschien alsof je toekomst aan het afbrokkelen is, maar dat hoort bij het leven en je moet proberen om vertrouwen te hebben in het proces, want uiteindelijk zal het altijd goed komen. Vergeet niet dat je altijd één beslissing verwijderd bent van een ander leven. En ook al lijken veranderingen misschien eng, uiteindelijk is het vaak dat wat je nodig hebt en dat is hoe we groeien en ons ontwikkelen als mens.
Publicatie datum 26.01.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie