Wanneer werken in het buitenland niet gaat zoals je had gepland...
Je had het allemaal zo goed bedacht: je gaat in het buitenland werken en wonen en op die manier je carrière een boost geven. En met wat geluk en de nodige maatregelen is het je ook gelukt om van start te gaan. Je begon met goede moed. Maar na verloop van tijd heb je gemerkt dat je die moed steeds meer laat zakken. Je kijkt er zelfs bijna tegenop om naar het werk te gaan. Het is gewoon een erg zware klus geworden en je staat bijna op het punt om de handdoek in de ring te gooien. De hierboven geschetste situatie is de minder leuke kant die je soms kan ervaren na het starten van een buitenlandse carrière. Het is minder fijn, maar soms realiteit. Toch kan er ondanks deze situatie weer licht gaan schijnen aan je horizon. Je kan namelijk proberen om deze ervaring alsnog een positieve wending te geven. In dit artikel zullen we ook kijken naar de oorzaken die soms ten grondslag liggen aan een teleurstellende buitenlandse loopbaan en wat je hieraan kan doen. Je kan je kennis van de oorzaken ook gebruiken om deze teleurstellingen te voorkomen.
Heimwee naar het buitenland
We weten wel bijna allemaal wat heimwee is. Het houdt min of meer een sterk verlangen naar je vertrouwde omgeving in of dat je je thuissituatie en de mensen daar heel erg mist. De gevolgen van heimwee worden vaak genoeg onderschat. Veel mensen verwachten dat het wel mee zal vallen of het zelf niet zullen hebben. Ze vergelijken naar het buitenland vertrekken met een lange vakantie, wat het soms inderdaad ook is, en denken daarom dat ze thuis niet echt zullen missen. Toch moet je rekening houden dat het heel realistisch is om heimwee te krijgen.
Het feit dat je heimwee hebt, wilt natuurlijk niet zeggen dat je de nieuwe situatie niet aankan. Je moet waarschijnlijk nog gaan wennen aan je nieuwe omgeving. Zorg ervoor dat je zelfs in die nieuwe omgeving nog contact houdt met thuis. Met behulp van de moderne technologie is het tegenwoordig heel makkelijk om met de mensen thuis te blijven communiceren. Van Facebook tot Skype; je hoeft echt geen dagen zonder hun aanwezigheid. Ook kan je contact opnemen met andere Nederlandse expats in de omgeving. Op onze website lees je over de plekken waar Nederlandse expats graag samenkomen.
De nieuwe cultuur en omgeving
Het moeten wennen aan een nieuwe omgeving en cultuur kan zoals we eerder hebben gezien één van de bronnen van je heimwee zijn. Met jouw vertrek naar een ander land wist je al vanzelf dat je in een andere omgeving en cultuur zou belanden. Maar ondanks je er mentaal op voorbereid bent, kan het desondanks een ware klus worden om je aan te passen. Ook het nieuwe klimaat kan voor een niet al te prettige verrassing zorgen. De gewoonten van de lokale mensen lijken misschien niet echt weggelegd voor jou.
- Heimwee neemt je energie weg
- Andere cultuur ervaren, ligt je moeilijk
De sleutel hierbij is vooral om je goed voor te bereiden. Ga gericht op informatie uit dat nuttig voor je is. Lees bijvoorbeeld de artikelen op workwide die over dat land gaan. Hoe meer je weet, hoe beter je voorbereidingen kan treffen. Probeer van tevoren te bedenken hoe jouw dagelijks leven eruit zal zien en anticipeer hierop. Laat je bijvoorbeeld niet alleen vertellen dat het land een warm of gematigd klimaat heeft, maar probeer exact te achterhalen wat de gemiddelde temperaturen in de verschillende jaargetijden zijn. Zo kan je garderobe of kledingstijl erop afstemmen.
Ga indien mogelijk ook eerst op vakantie en ervaar het land zelf. En als je al begonnen bent aan je nieuwe baan en de teleurstellingen aanslaat? Probeer het aanleren van de nieuwe gewoonten en gebruiken vooral leuk te houden en het niet als een formele plicht te zien. Bekijk het liever als een avontuur en een leerrijke moment over de mensheid en de verschillende gewoonten wereldwijd. Houd ook in gedachten dat jij niet al jouw gebruiken vaarwel hoeft te zeggen, indien dit niet nodig is. Pas je alleen aan waar nodig is.
- Leer de cultuur op een leuke en ontspannende manier kennen
- Je hoeft niet met alles mee te doen
Anders eten
Het klinkt misschien raar dat zelfs eten een obstakel zou kunnen vormen, maar onderschat het niet. Samen lunchen met je collega's kan bijvoorbeeld altijd één van de leukste momenten van je werkdag zijn geweest en je kan dit erg gaan missen, indien er een andere gewoonte heerst in het gastland. Zoek in dit geval Hollandse restaurants uit of probeer zoveel mogelijk zelf te koken. Je mag bijvoorbeeld ook het voorstel doen om op het werk samen te lunchen.
Eenzaamheid naar het buitenland
Het kan de besten onder ons overkomen; je voelt je eenzaam. In het buitenland is de kans hierop groter omdat je ver weg bent van jouw familie en vrienden. Je kan de kans hierop verkleinen door de uitdaging samen met een goede vriend of vriendin aan te gaan. Vergeet ook de mogelijkheid niet die je hebt om in het buitenland andere expats en in het bijzonder Nederlanders te ontmoeten. Sluit je aan bij de verschillende expat-groepen op sociale media en bouw jouw eigen netwerk op. Er kunnen op deze manier zelfs duurzame vriendschappen ontstaan .
De taal
Taal is één van de belangrijkste middelen die wij mensen gebruiken om met elkaar te communiceren. Er kan dus een ware communicatie kloof ontstaan indien jij en je omgeving elkaar niet verbaal kunnen begrijpen. Het kan dat je werkgever het niet van je vereist om de lokale taal te kunnen spreken, omdat je werkzaamheden toch niet in gedrang komen. Maar voor jou kan het knap lastig worden om buiten het werk contacten te leggen.
In Nederland spreken en begrijpen de meeste mensen desnoods een beetje Engels, maar dit is niet overal zo en dit kan soms frustrerend werken. Indien je echt hinder ondervindt van het gebrek aan de lokale taalkennis is er één voor de hand liggende oplossing; een taalcursus volgen. Een basis taalcursus kan jou al een heel eind overweg helpen. Je zal je prettiger in de omgang met andere voelen en zelfverzekerder rondlopen. Je kan voor het volgen van de cursus fysiek lessen gaan volgen of dit met gemak online doen. Het is ook handig om een taalgids aan te schaffen waarmee je je basisbehoeften al kunt regelen zoals het kopen van brood of vragen waar het toilet is.
Andere arbeidsvoorwaarden
Arbeidsvoorwaarden kunnen sterk per land verschillen. Van het aantal betaalde verlofdagen tot je minimum uurloon en opzegtermijn; het kan een wereld van verschil zijn. Je kan aangenaam verrast worden in het buitenland maar het tegenovergestelde zou ook kunnen gebeuren. Je kan van een koude kermis thuiskomen wanneer je bijvoorbeeld ontdekt dat je op minder vakantiedagen aanspraak maakt dan je aanvankelijk had aangenomen. Andere arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op bijvoorbeeld de duur van je arbeidscontract en verlenging hiervan kunnen ook sterk verschillen met wat jij gewend bent in Nederland.
Ook hierbij is een goede voorbereiding en jezelf voorzien van de juiste informatie van groot belang. De arbeidsvoorwaarden die per land worden gehanteerd zijn ook te vinden in de 'Wonen en Werken' artikelen op workwide. Neem ook je arbeidscontract goed door en bespreek onduidelijkheden van tevoren met je werkgever. Er valt achteraf weinig te doen aan arbeidsvoorwaarden maar je kunt ze bespreken met de human resource manager en samen een uitweg zoeken. Binnen de Europese Unie gelden over het algemeen ook goede arbeidsvoorwaarden die vaak het welzijn van de werknemer op het oog heeft.
De inhoud van je functie verschilt met je verwachtingen
Een andere grote teleurstelling die jou kan treffen is dat de inhoud van je functie tegenvalt. Het is mogelijk dat je de functiebeschrijving niet goed hebt doorgenomen of zomaar aan de slag bent gegaan omdat je dacht dat dit de normaalste zaak was. De werkzaamheden die horen bij een bepaald beroep kunnen ook per land verschillen.
Het is echter belangrijk dat je je werkzaamheden met plezier uitvoert om het lang te kunnen volhouden. Dit wordt moeilijk wanneer je met tegenzin je beroep uitoefent. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om een andere wending hieraan te geven. Praat hier alvast over met jouw verantwoordelijke; de werkgever of human resource manager. Geef aan wat jou dwars zit en dat de werkzaamheden die jij moet uitvoeren niet overeenstemmen met wat je gehoopt had. Er zijn misschien andere functies in het bedrijf waar jij je beter in thuis voelt. Wees tijdens het gesprek tactvol en erken indien relevant dat je misschien in gebreke bent gebleven om de functiebeschrijving goed te bestuderen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen in een soortgelijk geval. Neem jouw functiebeschrijving vooraf dus goed door en stel waar nodig vragen ter verduidelijking.
Als het toch niet wilt lukken...
Maar wat als je nou al het bovenstaande hebt gedaan zonder succes? Je heimwee blijft terugkomen en je kan maar niet wennen aan de nieuwe gewoonten en omgeving. Misschien moet je even kritisch naar jezelf kijken en je situatie evalueren. Het kan dat je nog niet toe bent aan deze uitdaging en misschien eerst aan jezelf moet werken. Misschien ben je op een later moment in je leven er beter tegen opgewassen. Praat jezelf dan geen schuldgevoel aan, maar wees trots dat je het hebt geprobeerd. Door deze ervaring heb je jezelf ook op een manier leren kennen.
Het is niet allemaal verloren
Soms moeten we gewoon erkennen dat iets momenteel niet voor ons is weggelegd. Maar laat je vooral niet bij de eerste de beste tegenslag uit het veld slaan. Er zijn genoeg wegen die naar Rome leiden en jij moet gewoon weten welke richting je op wilt. Af en toe moet je proberen van koers te veranderen en dan gewoon weer met volle gas er tegenaan gaan. Werken in het buitenland blijft hoe dan ook een leerrijke ervaring die je nooit zal vergeten!