De erkenning van een Nederlands diploma of kwalificatie in het buitenland

Je hebt jarenlang gestudeerd en nu verhuis je naar het buitenland. Graag had je dus je diploma meegenomen en erkent gezien, maar kan dat zomaar en kan jij zomaar dezelfde baan in het buitenland uitoefenen als in Nederland? Dat bespreken wij hieronder, waarbij we eveneens een kort stappenplan meegeven voor het omzetten van een diploma.

Diploma

Om te beginnen moet je met een aantal zaken rekening houden. Als je de Nederlandse wetgeving hebt bestudeerd tijdens je studies, zal je kennis waarschijnlijk minder waardevol zijn dan iemand die er internationale studies heeft opzitten. Het is echter in beide gevallen handig en aangewezen om je diploma om te zetten naar de Europese richtlijnen. Vooraleer we het stappenplan bespreken, is het belangrijk om te weten dat er in elk land andere benamingen aan opleidingen worden gegeven. Om toch een internationale graad van erkenning toe te kennen, is er het EQF (European Qualification Framework) uitgevonden.

Via deze site en ook op het diploma, kan men bekijken waar een bepaalde opleiding gesitueerd is binnen dit framework. Het is zeker aan te raden even te kijken waar jouw opleiding staat. Als iemand uit Nederland de Nederlandse wetgeving heeft bestudeerd (EQF) en nu naar Spanje verhuisd, zou je misschien denken dat de kennis voor niets is geweest. Niets is minder waar. Als de nieuwe baan in Spanje vereist om een EQF-niveau met graad 6 of hoger vereist, dan komt deze persoon in aanmerking, ongeacht de inhoud van de opleiding. Uiteraard is dit puur theorie en moet de kandidaat vooral over de juiste vaardigheden beschikken om de job uit te voeren. Buiten het EQF zijn er ook nog andere richtlijnen en erkenningen die per beroep kunnen worden aangewezen. Zo is er voor de farmaceutische industrie de PQE en de O-niveau’s in het Engelse systeem. Het is natuurlijk te uitgebreid om hier per beroep en sector op in te gaan.

Omzetting diploma

Hoe een diploma wordt omgezet, leggen we kort uit in een notendop:

  1. Bekijk eerst of jouw diploma wel erkend wordt. Heb je bijvoorbeeld een online-cursus gevolgd, dan kan het zijn dat deze opleiding verschilt met het volgen van dezelfde cursus aan een Hogeschool. Het OCW heeft een lijst van alle erkende opleidingen.
  2. Is jouw opleiding erkend? Dan kan je deze omzetten afhankelijk van het soort diploma.

Voortgezet onderwijs

Je kan een statusverklaring aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoerig Onderwijs) voor een uitgebreide verklaring. Een standaardverklaring kan via een Europass template. Europass is een initiatief van de EU maar kan ook worden erkend buiten de EU. Of het voldoet aan de officiële voorwaarden, hangt af per niet-EU-land.

Hoger onderwijs

Voor een diploma hoger onderwijs moet je een statusverklaring en/of een diplomabeschrijving aanvragen bij Nuffic.

Mbo

Voor een middelbaar diploma vraag je een Europass Certificaatsupplement aan.

  1. Voor specifieke omzettingen, zoals diploma’s in het onderwijs en de zorg gelden extra regels. In de zorgsector moet een verklaring van de onderwijsbevoegdheid worden aangevraagd bij DUO. Deze is gratis en kan opgevraagd worden via de post. Vergeet niet een kopie van je diploma mee te sturen!

In de zorgsector ben je geregistreerd in het BIG-register. Weet dat dit enkel erkend wordt en van toepassing is in Nederland. Wil je verhuizen, vraag dan een conformiteitsattest aan.

Job kwalificaties

Nu je diploma is omgezet kan je in principe beginnen met solliciteren. Hou er rekening mee dat er specifieke beroepsvereisten zijn voor de meeste jobs. Op een personeelsdienst werken in een bedrijf in het buitenland kan soms voor wat problemen zorgen gezien de arbeidsreglementering verschilt van land tot land. Echter sluit dit niet uit dat je de job daarom niet kan uitoefenen. Veel bedrijven bieden namelijk bijscholing aan. Over het algemeen vormen land gebonden vaardigheden niet echt een probleem, maar je houdt er best wel rekening mee. Laat je ook niet afschrikken door alle diplomavereisten en bijhorende vaardigheden. Een diploma dient meestal om aan te tonen dat de kandidaat een bepaald denkvermogen bezit.  

Publicatie datum 01.03.2020
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Checklist voor internationale sollicitaties
Checklist voor internationale sollicitaties
Een buitenlands avontuur is voor velen een droom. Of het nu een studie of werken in het buitenland betreft, er zijn veel verschillen ten opzichte van...
Kosten van levensonderhoud in Portugal in 2024: wat Nederlandse gastarbeiders moeten weten
Kosten van levensonderhoud in Portugal in 2024: wat Nederlandse gastarbeiders moeten weten
Portugal staat bekend om zijn prachtige landschappen, vriendelijke sfeer en betaalbare levensstijl, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de financiële aspecten voordat je de stap waagt. Achter deze schijnbaar idyllische façade schuilen echter enkele belangrijke financiële overwegingen die Nederlandse gastarbeiders in overweging moeten nemen voordat ze zich in dit zonnige land vestigen.
Part-time en Remote Werk in Portugal 2024: De Ideale Combinatie?
Part-time en Remote Werk in Portugal 2024: De Ideale Combinatie?
Remote en part-time werk zijn ook populaire opties onder expats, die het mogelijk maken om flexibel te werken terwijl je geniet van de Portugese levensstijl. Dit soort werk biedt de vrijheid om te verkennen en tegelijkertijd professionele ervaring op te doen.
Best betaalde banen: welk beroep betaalt het meest?
Best betaalde banen: welk beroep betaalt het meest?
De zoektocht naar een goedbetaalde baan is een cruciale stap in ieders carrière. Maar welke beroepen steken er met kop en schouders bovenuit als het gaat om salaris in 2024?
De 5 Landen met het Hoogste Gemiddelde Salaris in Europa
De 5 Landen met het Hoogste Gemiddelde Salaris in Europa
In dit artikel duiken we in de wereld van de Europese landen met de hoogste gemiddelde salarissen. We gaan de levensstandaard in deze landen nader bekijken en onderzoeken welke factoren bijdragen aan deze hoge inkomens.
8 handige tips om heimwee te overwinnen na je verhuizing naar het buitenland!
8 handige tips om heimwee te overwinnen na je verhuizing naar het buitenland!
  Heimwee is een gevoel van stress of angst veroorzaakt door de scheiding van mensen en plaatsen die je kent. Zo kun je heimwee verminderen wanneer je naar het buitenland verhuist!
10 fantastische tips om als introvert in het buitenland vrienden te maken
10 fantastische tips om als introvert in het buitenland vrienden te maken
Vind nieuwe vrienden in het buitenland met deze 10 concrete tips! Ook als introvert kun je sociale connecties maken en je niet langer eenzaam voelen. Ontdek hoe!
6 huurfraudes die je droomverhuis naar het buitenland kunnen verpesten!
6 huurfraudes die je droomverhuis naar het buitenland kunnen verpesten!
Vermijd deze 6 nare oplichtingspraktijken bij het zoeken naar een appartement in het buitenland!
Wonen en werken in Madrid
Wonen en werken in Madrid
Welkom bij onze nieuwe blog over wonen en werken in Madrid, het kloppende hart van Spanje! Deze fantastische stad heeft het allemaal - cultuur, charme, en innovatie - waardoor het de perfecte bestemming is voor expats die willen wonen en werken in Madrid.

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Advertentie