Het leven na je afstuderen (I) - Werken in het buitenland zonder eerdere werkervaring

We hebben eventjes alle redenen op een rijtje gezet waarom iedereen minstens één keer in zijn leven in het buitenland zou moeten wonen en werken. Er is inderdaad veel moed en vastberadenheid voor nodig, maar de persoonlijke en professionele voordelen van de ervaring wegen zeker op tegen alle uitdagingen die je tegen zou kunnen komen! Maar wat als je net afgestudeerd bent zonder eerdere werkervaring? Maak je dan nog kans op een baan in het buitenland? Hoe kun je je zoektocht naar werk het beste aanpakken? Met inzet en doorzettingsvermogen heb je alvast de houding om in je opzet te slagen!

 

Werkervaring - creëer je eigen definitie!

blije meiden na het afstuderenAfstuderen aan de middelbare school of universiteit betekent de deur openen naar een nieuwe levensfase. Dit kan een beetje intimiderend zijn en je kunt je helemaal verloren voelen in je zoektocht naar een baan. Hoe moet je aan een baan komen als er voor (zo goed als) alle banen enige ervaring gevraagd wordt? De sleutel hier is om breder na te denken over de term 'ervaring', m. a. w. buiten de arbeidsmarkt om. Je hebt geen cv nodig met een uitgebreide lijst vol met unieke taken om te beweren dat je ervaring hebt in een specifiek vakgebied! Met andere woorden, de zachte en harde vaardigheden die je in andere aspecten van je leven hebt opgedaan, kunnen gelden als ervaring en zijn dan ook volkomen bruikbaar.

Breng je nevenprojecten en gerelateerde vaardigheden onder de aandacht

Je nevenprojecten zijn alle buitenschoolse activiteiten die je tot nu toe hebt gedaan, deze kunnen bewijzen dat je een aantal waardevolle vaardigheden hebt opgedaan door die bepaalde activiteiten te doen. Het is een goede gewoonte om de nadruk te leggen op die vaardigheden die verband houden met de functie waarop je gaat solliciteren, zodat je je cv afstemt op de baan. Enkele van de activiteiten die je kunt toevoegen zijn:

  • Studeren in het buitenland - ben je op zoek naar een eerste werkervaring in het buitenland en heb je al in het buitenland gestudeerd of gewoond, dan moet je dit zeker op je cv vermelden!
  • Vrijwilligerswerk - het is sowieso een onbetaalde werkervaring, en het zegt veel over jou: dat je moedig en proactief bent plus dat je graag voor een uitdaging staat.
  • Schoolse projecten / Wedstrijden - iedereen heeft allerlei projecten gedaan op school of aan de universiteit. Je kunt een portfolio maken met daarin de meest relevante. Daar kun je ook werkstukken opnemen die je hebt gepresenteerd aan een wedstrijd (en misschien heb je zelfs gewonnen!)
  • Trainen / spelen in een sportteam - Deel uitmaken van een team is een uitstekende manier om allerhande zaken te bewijzen, van teamwerk tot toewijding, dus waarom zou je het niet op je cv vermelden?
  • Onderdeel van een muziek- of theatergroep - Hetzelfde geldt hier. Betrokken zijn bij dit soort activiteiten kan de recruiters laten zien dat je moedig, zelfverzekerd en assertief bent, dat zijn noodzakelijke vaardigheden voor veel rollen met betrekking tot klantenservice of in de verkoop!
  • Hobby's en interesses - je kunt jezelf ook verkopen door je hobby's en interesses uit te leggen. Houd je bijvoorbeeld van koken of tekenen? Het kan vertellen dat je een creatief persoon bent die "out of the box" kan denken!

 

Laat je niet overweldigen door functiebeschrijvingen

meisjes op zoek naar een baan in het buitenland onlineHet is waar - de vereisten die in een functiebeschrijving worden gedefinieerd, doen er ten slotte nog steeds toe. Houd er echter rekening mee dat die vereisten slechts het droomprofiel voor die rol beschrijven. In werkelijkheid weten alle bedrijven dat de meeste van hun sollicitanten niet elke vereiste zullen afvinken, en het zijn de persoonlijke vaardigheden en houding die bepalen of een kandidaat geschikt is voor die functie of niet. Daarom is het van vitaal belang om te voorkomen dat je je overweldigd of ontmoedigd voelt door de vereisten. Blijf positief, geloof in jezelf en solliciteer ondanks het gevoel dat je dat niet zou moeten doen! Het doel is hier om toch die ​​balans te vinden tussen te hoog mikken en te laag mikken. Het is bijvoorbeeld geweldig om ambitieus te zijn, maar solliciteren naar posities in het middenkader is misschien niet de beste strategie (misschien zal je je dan nog meer teleurgesteld voelen over de resultaten). Denk daarom aan de flexibiliteit van de bedrijven wanneer ze enkele jaren ervaring zoeken in een startersfunctie. Solliciteer gewoon!

 

Vrienden in het buitenland? Contacteer hen!

Naast alle hulp die je als kandidaat via Wihb.nl kunt krijgen, kan het vertellen aan de wereld dat je momenteel op zoek bent naar een baan in het buitenland, tot waardevolle connecties leiden en een manier zijn om een ​​praktische bron van hulp te creëren. Stop met afwachten, wees proactief en neem contact op met die vrienden in het buitenland of degenen die in het buitenland zijn geweest. Niet alleen om te horen of ze weet hebben over een baan waarop je zou kunnen solliciteren, maar ook om hen te vragen naar hun ervaringen en hoe je jouw zoektocht naar een baan het beste kunt aanpakken. Het rechtstreeks leren kennen van de ervaringen van andere expats kan een inspiratie zijn en kan ervoor zorgen dat je beter bent voorbereid en je je zelfverzekerder voelt bij het najagen van een baan op jouw droomlocatie! Verder, hoewel Europese culturen behoorlijk op elkaar lijken en niet zo veel verschillen, zijn er nog steeds enkele verschillen om te onthouden bij het solliciteren naar een baan. Je bewust zijn van de culturele context kan je een voorsprong geven op andere sollicitanten bij het binnenhalen van dat langverwachte sollicitatiegesprek. Als een algemeen voorbeeld, terwijl organisaties in Zuid-Europese landen een goed gestructureerd cv waarderen, hechten bedrijven in Scandinavië meer belang aan wat je in de begeleidende brief neerschrijft. Zorg er dus voor dat jouw aanvraag voldoet aan de normen van het land waarvoor jij solliciteert. Net zoals je voor internationale banen op instapniveau, moet je je cv ook afstemmen op internationale banen, inclusief de instapposities.

Overweeg een buitenlandse stage...

jonge man op zoek naar een baan in het buitenlandAls pas afgestudeerde is het logisch dat je zo snel mogelijk aan de slag wilt in het door jou gekozen vakgebied. Maar misschien voel je je nog niet klaar om te solliciteren naar een startersfunctie en ben je liever op zoek naar een kans om alle kennis die je de afgelopen jaren hebt opgedaan in de praktijk te brengen. In dit geval is het zeker een optie om een buitenlandse ​​stage te overwegen. Het zou je in staat stellen om je ontwikkeling te versnellen, je horizon vanaf het begin te verbreden en uiteindelijk een ideale kandidaat voor het bedrijf te worden! Dit allemaal in de perfecte mix met het ontdekken van een nieuwe cultuur en je liefde voor reizen.

...of vind een functie binnen deze bedrijfstakken!

Toch hoef je jezelf niet onder druk te zetten en je alleen te richten op het vinden van een baan of stage in het buitenland binnen jouw vakgebied. Als je ervan overtuigd bent dat een ervaring in het buitenland jouw topprioriteit is, stel jezelf dan open om te solliciteren binnen andere gebieden! Hoewel ze misschien niet direct gerelateerd zijn aan je achtergrond, zal ze je dankzij deze banen toch om een ​​verrijkende ervaring opdoen vanuit een professionele en persoonlijke zin. Bij Wihb.nl lijsten we dagelijks tal van startersfuncties in het buitenland op in verschillende vakgebieden, waar je moedertaal je sterkste vaardigheid en je concurrentievoordeel zal zijn!

  • Klantenservice: er zijn ontelbare klantenservicefuncties beschikbaar in verschillende landen, en bij de meeste is er geen eerdere ervaring vereist! Sterker nog, de training die je krijgt voordat je aan het werk gaat, bereidt je goed genoeg voor op alle werktaken. Dus als je graag met mensen praat en een goed bent in het oplossen van problemen, is dit misschien de perfecte baan in het buitenland (en eerste werkervaring) voor jou!
  • Verkoopontwikkeling: de specifieke werktaken in een verkoopbaan zijn afhankelijk van het gebied waarin je bent opgeleid. Als je bijvoorbeeld een baan krijgt bij een telefonische verkoopdienst, zijn jouw taken het wekken van interesse in een dienst of zelfs telefonisch verkopen. De indruk die je op potentiële klanten nalaat, is cruciaal, dus interpersoonlijke vaardigheden en goed kunnen luisteren zijn essentieel in dit soort rollen.
  • Horeca (toerisme en reizen): een ander gebied waar de meeste functies geen eerdere ervaring vereisen en waar de kansen in overvloed zijn, vooral tijdens de zomer. Dit veld biedt veel kansen voor mensen om zich op te werken van instapfuncties naar managementfuncties! De belangrijkste vereisten hierbij zijn uitstekende communicatieve vaardigheden en teamcompetenties  te hebben, aangezien diploma’s optioneel zijn. De meeste bedrijven bieden in het begin onboarding-sessies aan, maar de meeste van je taken leer je tijdens het werken zelf.

 

Een baan vinden in het buitenland zonder werkervaring – kan dat?

Laten we duidelijk zijn: een zoektocht naar een baan is een emotionele rollercoaster en het feit dat je geen ervaring hebt, maakt het er niet echt beter op. Op welke manier je dan ook een baan in het buitenland zoekt, onthoud dat doorzettingsvermogen en vastberadenheid de sleutelwoorden zijn. Het wordt geen eenvoudige opgave, maar het is ook niet onmogelijk. Steek er tijd en moeite in, doe je onderzoek, pas je cv aan voor de banen waarop je wilt solliciteren en blijf positief! Onthoud bovendien dat ons team bij Wihb.nl je kan helpen bij het vinden van een baan.

Publicatie datum 13.07.2021
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.